Ένας… ρινόκερος από την Εποχή των Παγετώνων στις Μυκήνες – Οι Γίγαντες και οι Κύκλωπες

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η έρευνα αναλύει τον λόγο πίσω από τη συλλογή και φύλαξη ενός απολιθωμένου αστράγαλου ρινόκερου από τους Μυκηναίους.
  • Το απολίθωμα μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σε τελετή, παιχνίδι ή σταθμίο, ενώ η ανακάλυψή του συνέβαλε στη δημιουργία μύθων για θεούς, ημίθεους και τερατώδη πλάσματα.
  • Το εύρημα αποτελεί το πρωιμότερο από αρχαιολογική ανασκαφή στην Ελλάδα και ενδιαφέρει την αρχαιολογική κοινότητα.
  • Η τοποθεσία του ευρήματος στο κτίριο Θ στις Μυκήνες προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τυχόν τελετουργική χρήση.
  • Άλλα παραδείγματα απολιθωμάτων στην Ελλάδα συμβάλλουν στην κατανόηση της αρχαιότητας και της δημιουργίας μύθων.
  • Το εύρημα ενδέχεται να επηρέασε τη δημιουργία αρχαιοελληνικών μύθων και δοξασιών, αν και δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση.

Για ποιον λόγο οι Μυκηναίοι του 13ου αι. π.Χ. αποφάσισαν να το συλλέξουν και να το φυλάξουν μαζί με άλλα αντικείμενα στο κεντρικό υπόγειο δωμάτιο του κτιρίου Θ στη Νοτιοδυτική Συνοικία της Ακρόπολης των Μυκηνών;

Μια νέα έρευνα*, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature με τίτλο «The earliest evidence of large animal fossil collecting in mainland Greece at Bronze Age Mycenae» («Η πρωιμότερη μαρτυρία συλλογής απολιθώματος μεγάλου ζώου στην ηπειρωτική Ελλάδα στις Μυκήνες της Εποχής του Χαλκού»), προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω, φωτίζοντας ταυτόχρονα πλευρές της αρχαιότητας που ίσως να μην έχουμε σκεφτεί. Όπως την αίσθηση που είχαν οι άνθρωποι της περιόδου για τη δική τους … αρχαιότητα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τις Βασιλική Πλιάτσικα, Δρ Αρχαιολόγο, επιμελήτρια Αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Τζάκλιν Μέιερ (Jacqueline S. Meier), Δρ Ζωοαρχαιολόγο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα και Κιμ Σέλτον (Kim Shelton), καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχαίων Ελληνικών & Ρωμαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (Μπέρκλεϋ), που υπογράφουν την έρευνα για το μοναδικό παλαιοντολογικό εύρημα των Μυκηνών: Έναν απολιθωμένο αστράγαλο ρινόκερου του είδους Stephanorhinus, που δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκε σε κάποια τελετή, ακόμα και σε παιχνίδι ή σταθμίο («αφού κατά σύμπτωση το βάρος του, 500 γραμμάρια, συμπίπτει ακριβώς με μία μίνα, τη μεγάλη μονάδα μέτρησης βάρους στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού»). Όπως δεν αποκλείεται το απολιθωμένο οστό του τεράστιου ζώου να αποδόθηκε «σε κάποιο υπερμέγεθες φανταστικό, εξωτικό ή παλαιότατο ον», συμβάλλοντας με την ανακάλυψή του στη γένεση μύθων και δοξασιών για θεούς, ημίθεους και ήρωες, αλλά και υπερφυσικά ή τερατώδη πλάσματα, όπως οι Γίγαντες και οι Κύκλωπες.

Ακολουθεί η συνέντευξη των Β. Πλιάτσικα, Τζ. Μέιερ και Κ. Σέλτον στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Ελένη Μάρκου

Ερ. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature το άρθρο σας «The earliest evidence of large animal fossil collecting in mainland Greece at Bronze Age Mycenae», που αφορά τη μελέτη ενός απολιθωμένου οστού ρινόκερου. Το οστό (αστράγαλος) βρέθηκε σε ανασκαφές στις Μυκήνες τη δεκαετία του ‘70 και αναλύθηκε από εσάς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών. Τι γύρευε ένας … ρινόκερος (το απολίθωμα οστού του, δηλαδή) στην Ακρόπολη των Μυκηνών;

Απ. Η εύρεση του απολιθώματος ήταν μια έκπληξη και για μας. Ένας αστράγαλος ρινόκερου από το Πλειστόκαινο δεν είναι καθόλου κοινό εύρημα, ούτε καν για τις Μυκήνες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού – για την ακρίβεια, σύμφωνα με την έρευνά μας, αυτό είναι το πρωιμότερο γνωστό απολίθωμα που προέρχεται από αρχαιολογική ανασκαφή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το απολίθωμα προέρχεται από ρινόκερο με δύο κέρατα του είδους Stephanorhinus, ένα μεγαλόσωμο ζώο που έφθανε τους 1,5-3 τόνους και έζησε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Η έρευνά μας στο στάδιο αυτό εστίασε στην επιστημονική παρουσίαση του απολιθώματος ως παλαιοντολογικό εύρημα αλλά σκοπεύουμε να διερευνήσουμε το θέμα περισσότερο. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πώς προμηθεύτηκαν οι Μυκηναίοι το απολίθωμα, αλλά παλαιοντολογικά κατάλοιπα του είδους αυτού έχουν βρεθεί και αλλού στην Ελλάδα, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και βορειότερα.

Οι Μυκηναίοι που συνέλεξαν το οστό ασφαλώς αναγνώρισαν το προφανές, ότι δηλαδή πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο και βαρύ λίθινο αστράγαλο, ο οποίος ξεχώριζε από τους οστέινους αστραγάλους των ανθρώπων και όλων των ζώων που γνώριζαν. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να τον απέδωσαν σε κάποιο υπερμέγεθες φανταστικό, εξωτικό ή παλαιότατο ον. Το γεγονός ότι το απολίθωμα συνελέγη και κατέληξε μέσα σε ένα κτίριο της ακρόπολης οδηγεί στη βάσιμη υπόθεση ότι οι Μυκηναίοι αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για ένα μοναδικό αντικείμενο και προβληματίστηκαν για την προέλευση και την παλαιότητά του, εξ ου και το μεταχειρίστηκαν ιδιαιτέρως.

Ερ. Τι μας λέει το γεγονός ότι βρέθηκε στο κεντρικό υπόγειο δωμάτιο του κτιρίου Θ στη Νοτιοδυτική Συνοικία της Ακρόπολης των Μυκηνών; Θα μπορούσε να “συμμετέχει” σε κάποια τελετουργία;

Απ. Η Νοτιοδυτική Συνοικία των Μυκηνών είναι μια περιοχή της ακρόπολης με οικιστικά κατάλοιπα. Το δωμάτιο του κτιρίου Θ, όπου βρέθηκε το απολίθωμα, είναι πράγματι το κεντρικό υπόγειο δωμάτιο που επικοινωνούσε μέσω μιας σκάλας με έναν πλευρικό διάδρομο. Δεν διέθετε φυσικό φωτισμό, ούτε καν ομαλό δάπεδο, αφού στο μισό περίπου δωμάτιο εξέχει ανώμαλα ο βράχος και η μόνη υποτυπώδης εσωτερική διαμόρφωση ήταν ένα γωνιακό θρανίο. Οι ανασκαφές και δημοσιεύσεις στο παρελθόν δεν είχαν αποδώσει κάποιον ιδιαίτερο χαρακτήρα στο δωμάτιο ή το κτίριο, αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών μας πλέον επιβάλλουν να επανεξετάσουμε προσεκτικά και από την αρχή όλα τα δεδομένα.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να χρησιμοποιήθηκε το απολίθωμα στο πλαίσιο κάποιας τελετουργίας, θρησκευτικής, μαγικής ή μαντικής, ή ακόμη να χρησιμοποιήθηκε ως πιόνι ή ζάρι κάποιου επιτραπέζιου παιχνιδιού (αστράγαλοι μεγάλων ζώων, ενίοτε γεμισμένοι με μόλυβδο έχουν μερικές φορές αυτή τη χρήση στην αρχαιότητα ). Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήθηκε ως σταθμίο, αφού κατά σύμπτωση το βάρος του (500 γραμμάρια) συμπίπτει ακριβώς με μία μίνα, τη μεγάλη μονάδα μέτρησης βάρους στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Ερ. Πόσο σπάνιο είναι το εύρημα, όχι με την παλαιοντολογική του σημασία αλλά με την έννοια ότι σκόπιμα είχε συλλεχθεί κάποια στιγμή στην αρχαιότητα (εδώ γύρω στο 1230–1200 π.Χ.); Υπάρχουν κι άλλα τέτοια παραδείγματα ευρημάτων ή οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε γι’ αυτά προέρχονται από άλλες πηγές (π.χ. γραπτές);

Απ. H ανεύρεση παλαιοντολογικών ευρημάτων σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σπάνια και, ειδικά για την Εποχή του Χαλκού στην ηπειρωτική Ελλάδα, εξ όσων γνωρίζουμε από τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα δεδομένα, το απολίθωμα των Μυκηνών είναι μοναδικό. Η εικόνα αυτή όμως, είναι αντιστρόφως ανάλογη αυτής που αποκτά κανείς όταν μελετά την πλούσια αρχαία ελληνική γραμματεία. Από τον Όμηρο ως την ύστερη Αρχαιότητα υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές που αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τα απολιθωμένα όστρεα και οστά και η ανακάλυψή τους προκαλούσε τη γένεση μύθων και δοξασιών για θεούς, ημίθεους και ήρωες, αλλά και υπερφυσικά ή τερατώδη πλάσματα, όπως οι Γίγαντες και οι Κύκλωπες. Από τις γνωστότερες περιπτώσεις είναι η ανεύρεση γιγαντιαίων οστών στη Σκύρο το 476 π.Χ. που αποδόθηκαν στον Θησέα και ο Κίμων φρόντισε να μεταφερθούν στην Αθήνα. Επίσης, η περίπτωση της ωμοπλάτης του Πέλοπα, ένα υπερμέγεθες οστό που ήταν αξιοθέατο της Ολυμπίας την εποχή του Παυσανία.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι αυτές οι παρατηρήσεις και συλλογές από τους αρχαίους Έλληνες συνέβαλαν στη συναίσθηση της ιστορικότητας, τη συνειδητοποίηση της ύπαρξης ενός απώτατου παρελθόντος, της Εποχής των Ηρώων, που ήταν πολύ παλαιότερη από τη δική τους εποχή.

Ερ. Σπουδαίοι αρχαιολόγοι και ερευνητές στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει ότι τα παλαιοντολογικά αυτά ευρήματα επηρέασαν τη διαδικασία της γένεσης αρχαιοελληνικών μύθων και δοξασιών. Θεωρείτε ότι και το δικό σας αντικείμενο μελέτης ανήκει σε αυτή την κατηγορία των ευρημάτων; Αν ναι, ποιον «μύθο» θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει;

Απ. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ασφάλεια αν οι Μυκηναίοι συνέδεσαν το απολίθωμα με κάποιο μυθικό ον, άνθρωπο, ζώο ή τέρας. Η πλούσια μυθολογία που συνδέεται με τις Μυκήνες μάς είναι γνωστή από πολύ μεταγενέστερες ιστορικές πηγές. Δεν αποκλείεται πράγματι οι Μυκηναίοι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, να αιτιολόγησαν την ύπαρξη του απολιθώματος στο πλαίσιο κάποιου μύθου, ανάλογου με αυτόν του Περσέα, του μυθικού ιδρυτή της θέσης, που κάλεσε τους Κύκλωπες να τειχίσουν το ανάκτορό του, ή του Ηρακλή που έφερνε στον βασιλιά Ευρυσθέα τα τέρατα που εξολόθρευε.

Ερ. Πόσα τέτοια παλαιοντολογικά ευρήματα έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στη χώρα μας που μπορεί να ενισχύουν την παραπάνω πεποίθηση; Γνωρίζετε αν αντίστοιχα ευρήματα έχουν εντοπιστεί και ερευνηθεί σε άλλα μέρη του κόσμου;

Απ. Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τα αξιοπερίεργα κατάλοιπα δεν περιορίζεται στην ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, είναι φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλους πολιτισμούς διαχρονικά, και διατηρείται άλλωστε ως τις μέρες μας. Ακόμη και οι κυνηγοί της παλαιολιθικής εποχής, συνέλεγαν απολιθώματα που τα χρησιμοποιούσαν ως φυλακτά. Στην Ελλάδα λίγα παλαιολιθικά ευρήματα έχουν εντοπιστεί σε ανασκαφές, αλλά αυτό ίσως, οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά πιθανόν παραβλέπονταν στο παρελθόν μέχρι την εμπέδωση της αξίας της ζωοαρχαιολογικής έρευνας. Πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις συνιστούν τα απολιθωμένα οστά θηλαστικών που αποτέθηκαν ως αφιερώματα στο Ηραίο της Σάμου και το Ασκληπιείο της Κω.

Ερ. Τι γνωρίζουμε για το είδος του ζώου στο οποίο ανήκε το οστό; Ξέρουμε αν ζούσε στον ελληνικό χώρο ή αν μεταφέρθηκε από κάπου μακρύτερα;

Απ. Όσο αδιανόητο κι αν φαίνεται σήμερα, ο ρινόκερος του είδους Stephanorhinus φαίνεται ότι ήταν αρκετά κοινός στην περιοχή της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής, και στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί πολλά κατάλοιπα: Η πλησιέστερη θέση εύρεσης τέτοιων καταλοίπων είναι τα Καρνεζέικα Αργολίδας αλλά πλήθος έχει εντοπιστεί και στη Μεγαλόπολη, το Πικέρμι και αλλού στη βόρεια Ελλάδα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, ωστόσο, να αποκλειστεί και η περίπτωση το απολίθωμα να έφτασε στις Μυκήνες από κάπου πολύ πιο μακριά, την Τουρκία, την Ιταλία ή από αλλού.

Ερ. Ποιο είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας κατά την προσωπική σας άποψη (η ερώτηση απευθύνεται προς τη Δρ Β. Πλιάτσικα);

Απ. Για μένα ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας είναι η βεβαιότητα ότι οι Μυκηναίοι του 13ου αι. π.Χ. ήρθαν αντιμέτωποι με ένα τέτοιο εύρημα, το αναγνώρισαν ως κατάλοιπο υπερφυσικού ανθρώπου ή ζώου ή κάποιου φανταστικού όντος και ασφαλώς προβληματίστηκαν για την προέλευση και τη χρονολόγησή του. Αναγκαστικά, δηλαδή, σκέφτηκαν κι εκείνοι ως αρχαιολόγοι που έθεσαν ερωτήματα στο αντικείμενο που κρατούσαν. Το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς εποχή οι κάτοικοι των Μυκηνών υπό τις εντολές του άνακτα επέκτειναν το τείχος των Μυκηνών για να συμπεριλάβουν και να αναδείξουν ένα παλαιότερο μνημείο των προγόνων τους, τον ταφικό κύκλο Α, αποδεικνύει ότι επρόκειτο για ανθρώπους που προβληματίζονταν για την ιστορία τους. Οι Μυκηναίοι, που τα έργα τους αργότερα τοποθετήθηκαν από τους Έλληνες των ιστορικών χρόνων σε μια Ηρωική Εποχή, αναζήτησαν τους δικούς τους ήρωες και έπλασαν τη δική τους μυθολογία και γενεαλογία: το δικό τους ηρωικό παρελθόν.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

Ελένη Μάρκου – ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μηχανεύεται τα πάντα για να συγκαλύψει την αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών

Βρετανία: Συγκλονιστικό βίντεο σύλληψης 29χρονου που μαχαίρωσε 15 φορές την πρώην σύντροφό του – «Είμαι ένα τέρας»

Χαμογέλα και Πάλι: Τα αποκαλυπτικά παρασκήνια μεταξύ Βαλαβάνη και Βασάλο

Πολωνία: Βίαια επεισόδια σαρώνουν γήπεδο τρίτης κατηγορίας

Η ΑΕΚ φλερτάρει με τον Ντέρεκ Κουτέσα, αποκαλύπτουν ελβετικά μέσα

Σέρρες: Άρχισε η δίκη για την τραγωδία του 11χρονου από έκρηξη λέβητα σε σχολείο – «Βρήκα τον γιο μου νεκρό στο νοσοκομείο»

Φαράγγι της Νέδας: «Βρήκα το παιδάκι αναίσθητο, ανάσαινε βαριά» αποκαλύπτει ο διασώστης που το εντόπισε στο ποτάμι

Βουλή: Κληρώθηκαν τα μέλη για το Δικαστικό Συμβούλιο που θα εξετάσει την υπόθεση Τριαντόπουλου – Ενστάσεις για τη διαδικασία από την Ζωή Κωνσταντοπούλου

Γραπτός ΑΣΕΠ: Αστραπιαία έκδοση αποτελεσμάτων

Ιωάννα Τούνη: Εντυπωσιακά επιχειρηματικά άλματα – Η τολμηρή κίνηση μετά το διαζύγιο

Ο Τιμωρός: Η Μαρίνα διχάζεται για το μεγάλο μυστικό της πατρότητας του Αντρέα

«Δημογραφικό 2025» – Χαρδαλιάς: «Εθνικό στοίχημα να ανατρέψουμε τη δημογραφική κατάρρευση»

Κάτια Νικολαΐδου: Ο αδερφός της αποκαλύπτει στο Youweekly – «Επικοινωνώ με στενές της φίλες και σχεδιάζουμε…»

Ο Ματίας Αλμέιδα αποχαιρέτησε τους παίκτες της ΑΕΚ στα αποδυτήρια της Τούμπας

Βίντεο-σοκ αποκαλύπτουν τη δράση συμμορίας που λεηλατούσε καταστήματα στην Αθήνα – Τρεις συλλήψεις

00:00 / 00:00

Δείτε τι ανατριχιαστικό εντόπισε στο βάθος του διαδρόμου, vid

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα social media αποκαλύπτει μια τρομακτική ανακάλυψη στο τέλος ενός διαδρόμου, προκαλώντας ανησυχία στους θεατές. Η εικόνα είναι τόσο εντυπωσιακή που...

Έτσι έλαμπε ο Παρθενώνας το 432 π.Χ.: Ανακαλύψτε το εντυπωσιακό βίντεο που δημιούργησε...

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που παρουσιάζει τον Παρθενώνα όπως ήταν το 432 π.Χ. δημιούργησε ο καθηγητής Χουάν δε Λάρα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χρησιμοποιώντας...

Τσαρλς Μπρόνσον: Ο πιο αυθεντικός «real deal» σκληρός του σινεμά

Με πρόσωπο σαν διαβρωμένος βράχος, όπως αρέσκονταν να τον αποκαλούν οι κριτικοί, ο γνωστός -αν και σχετικά υποτιμημένος- ηθοποιός κατέκτησε την εικόνα του αντισυμβατικού...

Η εκπληκτική “εξαφάνιση” ενός πλοίου που μεταμορφώθηκε σε… νησί!

Το άρθρο αναφέρεται στην απίστευτη ιστορία του ολλανδικού ναρκαλιευτικού Crijnssen, το οποίο κατάφερε να ξεφύγει από το ιαπωνικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β'...

Πώς αφυπνίζονταν οι άνθρωποι πριν τα ξυπνητήρια; – Το χαμένο επάγγελμα του παρελθόντος

Το άρθρο αναφέρεται στο επάγγελμα των "knocker-uppers", που ήταν υπεύθυνοι για το ξύπνημα των ανθρώπων πριν την εξάπλωση των ξυπνητηριών. Στις αρχές του 20ού...

Η συντριβή του αεροπλάνου στην… Γλυφάδα που έκρυβε στα «σπλάχνα» του το πιο...

Κάθε αεροπορικό δυστύχημα αποτελεί γεγονός που σοκάρει, ιδιαίτερα όταν έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών.Στην περίπτωση της πτήσης SR 316 της Swissair το...

Χάρι Τρούμαν: «Θα βάζουμε Ρωσία και Γερμανία να εξοντώνονται μεταξύ τους και έτσι...

Tην δεκαετία του ’40 ο τότε γερουσιαστής και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν είχε δηλώσει.«Αν δούμε ότι η Γερμανία κερδίζει, τότε πρέπει να...

Τζέφρι Ντάμερ: H ιστορία του «κανίβαλου του Μιλγουόκι» που σκότωνε και τεμάχιζε τους εραστές του

Ο σκηνοθέτης Ράιαν Μέρφι καταπιάστηκε με μία υπόθεση, που είχε απασχολήσει την Αμερική, στη σειρά του Netflix με τίτλο «Monster: The Jeffrey Dahmer Story»...

Η επική μάχη της Αλέσια: Η Γαλατία γονατίζει μπροστά στον Καίσαρα

Στο άρθρο "Η μάχη της Αλέσια: Η Γαλατία υποκλίνεται στον Καίσαρα", περιγράφεται η στρατηγική και οι πολεμικές ενέργειες του Καίσαρα κατά τη διάρκεια των...

Operation Entebbe: Η αριστοτεχνική ισραηλινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση

Η επιχείρηση Έντεμπε ή αλλιώς «Operation Entebbe» είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές αντιτρομοκρατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, στην οποία ισραηλινές επίλεκτες δυνάμεις κατάφεραν να δώσουν...

Η συντριπτική νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί του Δαρείου: Η μάχη της Ισσού...

Στο άρθρο αναλύεται η Μάχη της Ισσού (333 π.Χ.), στην οποία ο Μέγας Αλέξανδρος αντιμετώπισε τον Δαρείο Γ' της Περσίας. Ο Δαρείος, αν και...

Ο αστακός ήταν κάποτε τροφή των… φτωχών – Αμερικανοί φυλακισμένοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή τον...

Ο αστακός, που σήμερα θεωρείται εκλεκτό και ακριβό φαγητό, είχε στο παρελθόν, κυρίως τον 19ο αιώνα, τη φήμη του «φαγητού των φτωχών». Αμερικανοί κρατούμενοι...

Το συγκλονιστικό σκάνδαλο γάλακτος που στοίχισε τη ζωή σε 8.000 παιδιά

Το σκάνδαλο γάλακτος του 1850 στη Νέα Υόρκη αποκαλύφθηκε ως η αιτία θανάτου 8.000 βρεφών, που κατανάλωναν μολυσμένο γάλα από αγελάδες τροφοδοτούμενες με υποπροϊόντα...

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο όνομα στην ανθρωπότητα

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία των ανθρώπινων ονομάτων, αναφέροντας ότι οι πρώτες μορφές ονομασίας πιθανόν να προέρχονται από την εποχή που οι πρόγονοι μας...

Τίμων ο Αθηναίος: Έμεινε στην ιστορία ως μισάνθρωπος – Δεν συμπαθούσε και δεν μιλούσε με κανέναν

Αν για κάτι είναι γνωστή η αρχαία Ελλάδα και η αρχαία Αθήνα, ειδικότερα, είναι οι ιδιόμορφες περσόνες που έδιναν έναν άλλον αέρα στην, τότε,...

Αττίλας ΙΙ: Η κατάληψη της Αμμοχώστου χωρίς αντίσταση και η αιματηρή σύγκρουση στη Μία Μηλιά

Το άρθρο αναφέρεται στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, εστιάζοντας στην κατάληψη της Αμμοχώστου κατά τον Αττίλα ΙΙ, όπου η πόλη έπεσε χωρίς...

H ποινικοποίηση της αναπηρίας και της ασχήμιας: Όταν σε τιμωρούσαν επειδή ήσουν “διαφορετικός”

Στο άρθρο αναλύεται η ποινικοποίηση της αναπηρίας και της ασχήμιας στην Αμερική του 19ου αιώνα, μέσω των «Νόμων περί Ασχήμιας», που επιβάλλανε πρόστιμα σε...

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Είχε αποκαλύψει σε φίλη της λίγο πριν πεθάνει ποιος κατέστρεψε τον γάμο της με τον Κάρολο

Νέα στοιχεία για τον γάμο και το διαζύγιο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του τότε πρίγκιπα Καρόλου ήρθαν στη δημοσιότητα, μέσα από το βιβλίο της...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος συνελήφθη αιφνιδιαστικά στο νυχτερινό κέντρο της Δέσποινας Βανδή στη Θεσσαλονίκη

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος, γνωστός επιχειρηματίας και σύντροφος της θυγατέρας...

Συγκλονίζει η Ανίτα Μπραντ: «Η Γιορτή της Μητέρας φέτος δεν είναι γιορτή με λουλούδια!...

Η Ανίτα Μπραντ, μοιράστηκε μέσω Instagram τις συναισθηματικές στιγμές...

Δημήτρης Φιντιρίκος: Η πρώτη εμφάνιση μετά τη σύλληψή του (φωτογραφία)

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής (11/5)...

Θεοφάνους: Σάλος μετά την ανάρτησή του για την Klavdia – «Με ειλικρίνεια το έγραψα...

Ο Γιώργος Θεοφάνους, μέσω βίντεο στο Instagram, αποκάλυψε ότι...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μηχανεύεται τα πάντα για να συγκαλύψει την αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό...

Χαμογέλα και Πάλι: Τα αποκαλυπτικά παρασκήνια μεταξύ Βαλαβάνη και Βασάλο

Στην εκπομπή "Χαμογέλα και Πάλι" της Σίσσυς Χρηστίδου, η...

Πολωνία: Βίαια επεισόδια σαρώνουν γήπεδο τρίτης κατηγορίας

Σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου τρίτης κατηγορίας στην Πολωνία, οι...

Η ΑΕΚ φλερτάρει με τον Ντέρεκ Κουτέσα, αποκαλύπτουν ελβετικά μέσα

Η ΑΕΚ φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον 27χρονο Ελβετό...

Φαράγγι της Νέδας: «Βρήκα το παιδάκι αναίσθητο, ανάσαινε βαριά» αποκαλύπτει ο διασώστης που το εντόπισε στο ποτάμι

Στο φαράγγι της Νέδας, ένα τετράχρονο παιδί γερμανών τουριστών...

Γραπτός ΑΣΕΠ: Αστραπιαία έκδοση αποτελεσμάτων

Το ΑΣΕΠ θα εκδώσει τα αποτελέσματα του 2ου πανελλήνιου...

Ιωάννα Τούνη: Εντυπωσιακά επιχειρηματικά άλματα – Η τολμηρή κίνηση μετά το διαζύγιο

Η Ιωάννα Τούνη, γνωστή influencer και επιχειρηματίας, προγραμματίζει νέα...

Ο Τιμωρός: Η Μαρίνα διχάζεται για το μεγάλο μυστικό της πατρότητας του Αντρέα

Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς «Ο Τιμωρός» του Alpha,...

«Δημογραφικό 2025» – Χαρδαλιάς: «Εθνικό στοίχημα να ανατρέψουμε τη δημογραφική κατάρρευση»

Στο συνέδριο «Δημογραφικό 2025», ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς,...

Κάτια Νικολαΐδου: Ο αδερφός της αποκαλύπτει στο Youweekly – «Επικοινωνώ με στενές της φίλες και σχεδιάζουμε…»

Ο Τάκης Νικολαΐδης, αδελφός της αείμνηστης ηθοποιού Κάτιας Νικολαΐδου,...

Ο Ματίας Αλμέιδα αποχαιρέτησε τους παίκτες της ΑΕΚ στα αποδυτήρια της Τούμπας

Ο Ματίας Αλμέιδα μετά την ήττα της ΑΕΚ στην...

Βίντεο-σοκ αποκαλύπτουν τη δράση συμμορίας που λεηλατούσε καταστήματα στην Αθήνα – Τρεις συλλήψεις

Μια συμμορία Ρουμάνων που προσποιούνταν τους διανομείς φυλλαδίων συνελήφθη...

Ο Ματίας Αλμέιδα αποχαιρέτησε τους παίκτες ΑΕΚ στα αποδυτήρια της Τούμπας

Ο Ματίας Αλμέιδα μετά την ήττα της ΑΕΚ στην...

Πάτρα: Ηλικιωμένος τρομοκράτησε παιδιά σε παιδική χαρά με καραμπίνα – Αποκαλύφθηκε κρυφό οπλοστάσιο στο σπίτι του

Στην Πάτρα, ένα σοκαριστικό περιστατικό έλαβε χώρα το Σάββατο,...

Τατιάνα Στεφανίδου: Η αποκάλυψη πίσω από την άρνησή της για συνεντεύξεις – «Είμαι ένας άνθρωπος που…»

Η Τατιάνα Στεφανίδου, σε μια σπάνια τηλεοπτική της εμφάνιση,...

Ο Ματίας Αλμέιδα αποχαιρέτησε συγκινητικά την ομάδα της ΑΕΚ στα αποδυτήρια της Τούμπας

Ο Ματίας Αλμέιδα αποχαιρέτησε τους παίκτες της ΑΕΚ στα...

Μαρινάκης: Οι εγκληματικές ενέργειες στα Πανεπιστήμια δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές από κανέναν

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για...

Κινέζοι επιστήμονες αποκωδικοποιούν τη “γλώσσα” των ζώων με επαναστατική τεχνολογία ΑΙ

Η κινεζική εταιρεία Baidu έχει υποβάλει αίτηση για δίπλωμα...

Περιπέτεια για τον Γιώργο Σαμπάνη – Η εμφάνιση στην κάμερα με τραυματισμένο χέρι

Ο Γιώργος Σαμπάνης είχε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια...

«Δημογραφικό 2025» – Μιχαηλίδου: «Στόχος η αρμονική συνύπαρξη καριέρας και οικογένειας»

Στο συνέδριο «Δημογραφικό 2025», η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και...

AirCar: Αποκαλύπτεται το επαναστατικό ιπτάμενο αυτοκίνητο

Η σλοβακική εταιρεία Klein Vision παρουσίασε το Aircar 2,...

Δανάη Μπάρκα: Απόδραση στις διακοπές μετά το φινάλε του Πάμε Δανάη – Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες

Η Δανάη Μπάρκα, μετά την ολοκλήρωση της εκπομπής της...

Θύμιος Λυμπερόπουλος: Εισέβαλε αιφνιδιαστικά με ομάδα συνεργατών στο υπουργείο Μεταφορών

Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, μαζί με...

Λιάγκας: Η οργισμένη αντίδραση μετά το αιχμηρό σχόλιο για την Klavdia – «Αυτό είναι αλητεία»

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ο Γιώργος Λιάγκας απάντησε...

Ρόδος: Συγκλονιστικές εικόνες διάσωσης με Super Puma επιβάτη κρουαζιερόπλοιου

Στις 12 Μαΐου 2025, η Πολεμική Αεροπορία δημοσιοποίησε βίντεο...

Συγκλονιστικό βίντεο με νεαρό να αιωρείται στο πίσω μέρος Τραμ: «Εκμεταλλεύονται το τυφλό σημείο των καμερών»

Ένα σοκαριστικό βίντεο αποτυπώνει έναν νεαρό να κρέμεται από...

Άγιος Έρωτας: Τέλος ο Αργύρης; Τον κρατά όμηρο η Καλλιόπη

Ένα απρόσμενο περιστατικό περιπλέκει τα πράγματα, στα επόμενα επεισόδια...

«Δημογραφικό 2025» – Σκέρτσος: «Το δημογραφικό παράδοξο της ευημερίας»

«Βρισκόμαστε εντός ενός παραδόξου που επαναλαμβάνεται σε κάθε αναπτυγμένη...

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύπτουν μυστηριώδη ωκεανό νερού θαμμένο στα έγκατα του Άρη

Νέα στοιχεία από την αποστολή InSight της NASA υποδεικνύουν...

Premier Capital Ελλάς: Εκτοξεύθηκαν στα 108,9 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2024, με άνοδο 6%

Η Premier Capital Ελλάς, διαχειρίστρια των McDonald’s στην Ελλάδα,...

Δημογραφικό 2025 – Ντουμπράβκα Σουίτσα: «Επείγουσα εθνική πρόκληση»

Η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Μεσόγειο, Ντουμπράβκα Σουίτσα, τόνισε...

Γκουντάρας – Κάκκαβα! Έγιναν νονοί στα Τίρανα! Πλάνα από τη βάφτιση – υπερπαραγωγή

Στα Τίρανα της Αλβανίας βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο η...

ΟΦΗ – Ολυμπιακός: Ο κορυφαίος διαιτητής Μαρτσίνιακ ορίστηκε στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας

Ο Πολωνός διαιτητής Σίμον Μαρτσίνιακ, γνωστός για τη συμμετοχή...

Άρης Μουγκοπέτρος: Σοκάρει με αποκάλυψη για τον καταστηματάρχη: «Πέταξε παντού χλωρίνη – Θα μπορούσαμε να βρούμε μέλη»

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στον...

Τράπεζα Κύπρου: Εκτοξεύτηκαν στα 117 εκατ. ευρώ τα κέρδη το α’ τρίμηνο 2025

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη μετά φόρων 117 εκατ....

Η NASA λέει ότι αυτή η τεράστια κατασκευή στην Κίνα επιβραδύνει…την περιστροφή της Γης

Πρόσφατη έρευνα της NASA αποκάλυψε μια εκπληκτική σύνδεση, όπως...

«Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026»: Έκτακτη διήμερη παράταση για τις αιτήσεις συμμετοχής

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ανακοίνωσε διήμερη παράταση για...

Ανθή Βούλγαρη: Απόλαυσε ιππασία με τον γιο της και αποκάλυψε πότε επιστρέφει στο MEGA

Η Ανθή Βούλγαρη μίλησε στην εκπομπή Super Κατερίνα για...

Εύβοια: Άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα σε σκάφος στην Αιδηψό

«Συναγερμός» σήμανε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (12.05.25) στις...

Δημογραφικό 2025 – Καραβίας: «Η ενίσχυση της εργασίας κλειδί για την αντιμετώπιση του δημογραφικού»

Στο συνέδριο «Δημογραφικό 2025», ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank,...

Άρης Μουγκοπέτρος ξεσπά για τον «φίλο» που του έδωσε την κροτίδα – «Δεν θέλω να τον δω ούτε ζωγραφιστό»

Ο Άρης Μουγκοπέτρος παραχώρησε τη πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη...

Βαλαβάνη για Καλύβα και Πρωινό: «Αυτά που ξεστόμισαν στην εκπομπή ήταν εξοργιστικά! Ένιωσα ντροπή»

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη, σε δηλώσεις της στην εκπομπή Super...

Hellenic Train: Αιφνίδιες αλλαγές την Τρίτη και την Τετάρτη στα δρομολόγια των τρένων στην Αλεξανδρούπολη

Η Hellenic Train ανακοίνωσε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την...

Αλβανία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προηγείται στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα οδεύει σήμερα προς...