Αγρίνιο: Πώς ο πατέρας χτύπησε θανάσιμα την δίχρονη κόρη του – Έγκυος στο δεύτερο παιδί η μητέρα
Σκέρτσος: Απαράδεκτο για δημοκρατικό κόμμα να αποκαλεί τους αντιπάλους «κλέφτες» και «λαθρέμπορους»
Βαλαβάνη: Η συγκινητική εικόνα που απαθανάτισε ο Μόργκαν με το γιο τους στο μαιευτήριο
Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας με τον Λορέντζο Μπράουν
Ανασκαφές στη βυζαντινή Ηράκλεια – Παιδικές ταφές που προκαλούν ερωτήματα για αρχαία επιδημία (φωτο)
Μαυροβούνιο – Ελλάδα: Η εθνική ανδρών πόλο ξεκινά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου
Το ανανεωμένο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή: Μεταβολές στις συνήθειες και η τάση για οικονομία στις διακοπές
Σοκαριστικό: Ιρλανδός αθλητικός θρύλος υποκρίθηκε καρκίνο με καλώδιο iPhone στη μύτη!
Καιρός: «Αδιάκοπη» ζέστη μέχρι τα τέλη Ιουλίου – Στα ύψη η θερμοκρασία για πολλές ημέρες
Ανακαλύψτε τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της ιστορίας! (βίντεο)
«Η ανταλλαγή Βαλαντσιούνας – Σάριτς ενδέχεται να κλείσει αυτό το Σαββατοκύριακο» αναφέρουν στις ΗΠΑ
Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά: Το φινάλε πλησιάζει με 5 συναρπαστικά επεισόδια
Ο Ντιόγκο Νασιμέντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό: «Ανυπομονώ να αγωνιστώ στο Champions League»
Αθλητικές μεταδόσεις με φιλικό Παναθηναϊκού, Μαυροβούνιο – Ελλάδα, τελικό Wimbledon γυναικών και ημιτελικό Παγώνη
Τρίκαλα: Εντυπωσιακή διάσωση 14χρονου στον Πηνειό ποταμό
Κωστόπουλος – Μπαλατσινού: Το δείπνο για τα γενέθλια του γιου τους! Μαζί τους και ο Κικίλιας
Απόκοσμο «σύννεφο της Αποκάλυψης» καλύπτει το Μέριλαντ στο σκοτάδι, vid
Αναδιαμόρφωση του ρόλου του Συνηγόρου του Καταναλωτή: Προετοιμάζεται μελέτη για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή – Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία της
Πυρκαγιά σε μονάδα πλαστικών στη Ριτσώνα
Κατερίνα Στικούδη για Βαγγέλη Σερίφη: «Πολλές φορές η αϋπνία θα φέρει και γκρίνια»
//

Διαβάστε περισσότερα

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Το φονικό δηλητήριο γκου της Κίνας που παρασκευαζόταν από δηλητηριώδη ζώα και χρησιμοποιούνταν από γυναίκες για να κρατούν τους εραστές τους κοντά τους
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Οι ερωτοχτυπημένες Κινέζες μιας άλλης εποχής είχαν βρει ένα φονικό «ξόρκι», για να μη χάνουν τα ταίρια τους από τις λογής «Σειρήνες», που κινδύνευαν να ξεμυαλίσουν τους συντρόφους τους.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα εξάλλου το να αποδεχόσουν την παροιμιώδη φιλοξενία των γυναικών που ζούσαν στις ορεινές περιοχές του κινεζικού Νότου ήταν μια κίνηση ολότελα υψηλού ρίσκου.

Οι χωριανοί διηγούνταν συνεχώς ιστορίες για γυναίκες που νάρκωναν τους ταξιδιώτες, ταΐζοντάς τους γεύματα με το πανίσχυρο γκου, κι έτσι τους κρατούσαν για πάντα κοντά τους. Κανείς τους δεν μπορούσε να επιστρέψει στο σπιτικό του στον Βορρά, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τον θάνατό του.

Κι ενώ αυτά τα καμώματα θα ήταν υπό άλλες συνθήκες αντικείμενο μυθολογίας, στη μακρινή Κίνα ήταν κάτι παραπάνω από αλήθεια. Ήταν μια ιδιοσυγκρασιακή φυλακή από την οποία κανείς δεν μπορούσε να αποδράσει.

Ζωντανός τουλάχιστον.

Το γκου που επιβίωσε για τουλάχιστον μία χιλιετία


Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Το δηλητήριο γκου, όπως μας λένε τόσο οι θρύλοι όσο και η ζοφερή πραγματικότητα, μαζευόταν με μια ακραία τεχνική. Βάζοντας δηλαδή δηλητηριώδη φίδια, σκορπιούς και σαρανταποδαρούσες μέσα σε ένα βαζάκι και αφήνοντάς τα να παλέψουν, μέχρι να τραφεί τελικά το ένα από το άλλο.

Το πλάσμα που επιβίωνε από τη σφαγή περιείχε τώρα εντός του το συνολικό δηλητήριο, μια συμπυκνωμένη τοξίνη που δεν ήταν παίξε-γέλασε. Το γκου δρούσε αργά και βασανιστικά. Ούτε γεύση είχε ούτε χαρακτηριστική οσμή, κι έτσι δεν το έπαιρνες μυρωδιά όταν το κατανάλωνες με το γεύμα ή το αφέψημα.

Το ανυποψίαστο θύμα μπορούσε να ζήσει φυσιολογικά ακόμα και 10 μέρες πριν ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα. Και πριν πέσει του θανατά μετά! Στις ορεινές αυτές περιοχές του Νότου, εκεί που οι άντρες σπάνιζαν, ήταν το μόνο εχέγγυο που είχε η ντόπια για την επιστροφή του εραστή της. Της ανήκε δεν της ανήκε.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Γιατί αν αυτός γυρνούσε κοντά της στον προκαθορισμένο χρόνο που της είχε υποσχεθεί, η γυναίκα θα του έδινε το αντίδοτο και θα γιατρευόταν. Αν πάλι όχι, σύντομα θα έβλεπε τον εαυτό του να κατατρώγεται από τα μέσα προς τα έξω.

Το γκου ήταν γνωστό ότι έκανε «την καρδιά του και το υπογάστριό του να πρήζονται και να πονούν, γιατί το δηλητήριο τον ροκάνιζε στο εσωτερικό του», γράφει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια ιστορίας της ιατρικής του John Hopkins University, Marta Hanson, στο κατατοπιστικό πόνημά της «Speaking of Epidemics in Chinese Medicine».
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Το γκου μπορεί να ήταν ολότελα άγνωστο στη Δύση, όπως και πάμπολλα ακόμα που αφορούσαν στην αχανή και μυστηριώδη χώρα της Άπω Ανατολής, στην Κίνα ήταν όμως γνωστό τουλάχιστον από το 610 μ.Χ. Σε άλλες περγαμηνές πάλι περιγράφεται στο πλαίσιο μαγικών ξορκιών, καθώς το γκου ήταν σταθερά σε πρακτικές μαύρης μαγείας και επίκλησης δαιμόνων.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Η παρασκευή του άλλωστε δεν ήταν απλή υπόθεση. Στα σχετικά «γιατροσόφια» επισημαίνεται εξάλλου με ρητό τρόπο ότι η δημιουργία μιας ισχυρής φόρμουλας απαιτούσε αναγκαστικά τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» της Κίνας: την οχιά, τη σαρανταποδαρούσα, τον σκορπιό, τον βάτραχο και την αράχνη.

Τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά, τα «τσονγκ» της μαγικής συνταγής, θεωρούνταν κακόβουλες ενσαρκώσεις μοχθηρών δαιμόνων που μπορούσαν να στοιχειώσουν το σώμα ενός ανθρώπου.

Το γκου είχε συνδεθεί με αναρίθμητες περιοχές και φυλές της Κίνας κατά το διάβα των χιλίων και πλέον ετών της ιστορίας του και όλοι είχαν τον δικό τους τρόπο (μικρές παραλλαγές του αυθεντικού) να το φτιάχνουν.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Ισχυρότερους δεσμούς είχε όμως με τις μειονότητες του Νότου, οι οποίες υπέφεραν από την υπεροχή και την προκατάληψη των Βορείων, και κυρίως με τις γυναίκες των φυλών Lingnan και Miao.

Υπήρχαν μάλιστα αρκετές παραδεδομένες μέθοδοι για την παρασκευή του «τέλειου γκου», όπως εξομολογείται ο αξιωματούχος του αυτοκρατορικού ιατρικού γραφείου Xu Chunfu ήδη από το 1556. Η πιο γνωστή συνταγή ήταν η περισυλλογή διαφορετικών ειδών από τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» και η τοποθέτησή τους σε ένα βάζο.

Η λυσσαλέα μάχη δεν δινόταν μάλιστα όποτε να ’ναι. Έπρεπε τα πλάσματα να μπουν στο βαζάκι την πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα και να αποθηκευτούν σε σκιερό σημείο για αρκετό καιρό.

Κάποιοι μας λένε ακόμα και για έναν χρόνο. Και ήταν το σώμα του θριαμβευτή, αυτού που είχε φάει δηλαδή όλα τα άλλα, αυτό που χρειαζόσουν για να φτιάξεις το φονικό δηλητήριο.

Ο Xu Chunfu περιγράφει και μια εναλλακτική φόρμουλα, κατά την οποία ο παρασκευαστής σκοτώνει ένα δηλητηριώδες φίδι, το αναμειγνύει με όλων των λογιών τα μπαχαρικά και το ραντίζει με νερό.

Το αφήνει κατόπιν σε σκιερό μέρος για μερικές ημέρες, μέχρι να αρχίσει η σάρκα να αποσυντίθεται και να καλυφθεί από μούχλα. Τότε το έπαιρνες, το άλεθες μέχρι να γίνει σκόνη και το έριχνες στο κρασί του θύματος. Αυτή η εκδοχή δεν ήταν πάντως τόσο ισχυρή όσο το αλληλοτσιμπούσι των πέντε δηλητηριωδών.
Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

«Στην ιατρική, η δηλητηρίαση από γκου μετατράπηκε σε δείκτη αρκετών πηγών κινδύνου: σεξουαλική ζήλεια, μαγεία, άνθρωποι που δεν ανήκαν στη φυλή των Χαν και τοπικά δηλητήρια», μας λέει ξανά η Hanson, «στη διάρκεια των επόμενων περιόδων, και ειδικά κατά τη διάρκεια των δυναστειών Σούι (581-617 μ.Χ.) και Τανγκ (618-907), οι κινεζικές πηγές αρχίζουν να συνδέουν τη δηλητηρίαση από γκου με συγκεκριμένες μεθόδους μαγείας που αποδίδονταν σε μειονοτικές κοινωνίες».

Οι γυναίκες των φυλών του Νότου

Από τον 17ο αιώνα όμως μέχρι και τα μέσα του 18ου, κανείς δεν χρησιμοποιούσε τόσο αθρόα το γκου όσο οι γυναίκες των απομονωμένων φυλών του Νότου, Miao και Lingnan. Ο χρόνος δεν ήταν καθόλου τυχαίος, όπως μας λένε οι ακαδημαϊκοί ιστορικοί, καθώς τα θύματα του γκου πολλαπλασιάστηκαν στις περιοχές αυτές μετά τη μεγάλη εξέγερση των Miao κατά το 1735 και 1736.

Οι Κινέζοι του Βορρά δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τις ιδιαίτερες πρακτικές της φυλής αναφορικά με τη γεωργία, τον πολιτισμό, την κοινωνική διαστρωμάτωση και κυρίως την ανεξαρτησία που απολάμβαναν οι γυναίκες των Miao. Τις οποίες θεωρούσαν «βάρβαρες» οι Βόρειοι, καθώς περπατούσαν ξυπόλυτες, ντύνονταν με αποκαλυπτικά φορέματα, κυνηγούσαν δίπλα στους άντρες τους και ήταν ελεύθερες να έχουν όσες προγαμιαίες σχέσεις τραβούσε η καρδιά τους.

Αυτά μας λέει η Louisa Schein στο πόνημά της «Minority Rules: The Miao and the Feminine in China’s Cultural Politics», μια σειρά από συνήθειες που κάθονταν στον λαιμό των γραφειοκρατών του Βορρά δηλαδή, οι οποίοι έβλεπαν ότι οι νόμοι τους δεν εφαρμόζονταν στα απροσπέλαστα αυτά εδάφη.

Κι έτσι αυτή την εποχή γενικεύεται η χρήση του γκου, ή καλύτερα η φερόμενη χρήση του γκου, καθώς η κεντρική διοίκηση θέλησε να επιβάλει εθνικά σύνορα στις περιοχές αυτές φοβούμενη τους διαφυλετικούς γάμους των Βορείων με τις γυναίκες των Miao. Άρθρο στην επιθεώρηση «Ethnology» καταλήγει πως «ήταν οι γυναίκες της φυλής αυτές που αναφέρονται συνεχώς ως πηγές του κινδύνου, αντί να είναι οι ένοπλοι άντρες τους αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα της κινεζικής ηγεμονίας στην περιοχή».

Και πρέπει το δηλητήριο να ήταν ακόμα δυνατότερο και από σπαθί! Ο Xu περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το 1556 την ανατριχιαστική επίδραση της τοξίνης στο ανθρώπινο σώμα. Μας λέει ότι το δηλητήριο «καταναλώνει το θύμα από τα μέσα προς τα έξω, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία».

Τα συμπτώματα έμοιαζαν μάλιστα με αυτά της θερμοπληξίας, καθώς ο καταραμένος εραστής βίωνε παρατεταμένους πυρετούς, απώλεια όρεξης και βάρους και συχνότατους εμετούς σαν «μαλακό (ή μουχλιασμένο) βαμβάκι», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Μια γυναίκα που «ξελόγιαζε» με το γκου έναν άντρα, τον κρατούσε δίπλα της εκβιαστικά δηλαδή, θεωρούνταν αυτομάτως μάγισσα. Στις περισσότερες ιστορίες που επιβίωσαν εξάλλου από τις χρόνιες αυτές δηλητηριάσεις, τα θύματα ήταν άντρες. Το πράγμα ακολουθούσε μάλιστα μια απαρέγκλιτη, σχεδόν νομοτελειακή, ακολουθία.

Έπειτα από μερικές μέρες άφθονων ερωτικών συνευρέσεων, η γυναίκα απαγόρευε στον εραστή της να επιστρέψει στο σπίτι για κάμποσο καιρό. Ήταν εκείνη η εποχή του χρόνου (η πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα) που ετοιμαζόταν το γκου.

Όταν το είχε στα χέρια της, μετέτρεπε πια τον ταξιδιώτη ή τον μπερμπάντη ντόπιο σε σωστό υποχείριο, καθώς όλοι ήταν πια σίγουροι πως δεν θα απομακρυνόταν από κοντά της. Ποτέ!

Από τα μέσα του 17ου αιώνα, η δηλητηρίαση με γκου είχε γίνει τόσο εκτεταμένη, ή τουλάχιστον ο φόβος της, που αναπτύχθηκαν πάμπολλες τεχνικές για τον εντοπισμό της τοξίνης και τη θεραπεία της.

Ο μεγάλος κινέζος γιατρός Zhang Lu συμβούλευε κατά τον 17ο αιώνα τους πολίτες της επαρχίας του: «Αν φάτε στα σπίτια [των ανθρώπων που ζουν εκεί], πάρτε αμέσως κέρατο ρινόκερου και ανακατέψτε καλά [το φαγητό]. Αν [το φαγητό] βγάλει έναν λευκό αφρό, είναι δηλητηριώδες, αν δεν υπάρχει αφρός, τότε δεν είναι».

Μόνο που το γκου και ο θρύλος του δεν πέθαναν τον 18ο αιώνα. Ο Chen Guoqun συμβουλεύει τους ταξιδιώτες το 1942 να κουβαλούν μαζί τους ξυλάκια φαγητού με ασημένιες απολήξεις και να τα βουτούν στο φαγητό ή το ποτό που τους προσφέρουν στις «ύποπτες» νότιες επαρχίες. Αν το ασήμι αλλάξει χρώμα, τότε το φαγητό είναι δηλητηριασμένο.

Αλλά και ο Xu Chunfu μας παραθέτει τουλάχιστον 15 θεραπείες, καθεμιά για ένα διαφορετικό είδος δηλητηρίασης από γκου. Αν νιώσεις, μας λέει, οποιαδήποτε δυσφορία στα άκρα μετά το πέρας του φαγητού, άρχισε να τις δοκιμάζεις μία-μία, καθώς την έχεις πατήσει.

Σήμερα βέβαια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ιστορικών και μελετητών θεωρούν πως το πράγμα δεν ήταν παρά στο πλαίσιο της προκατάληψης κατά των αδούλωτων μειονοτικών φυλών του Νότου. Μπορεί να ήταν αλήθεια σε κάποια ιστορική στιγμή, πιστεύουν πάντως πως η ιστορία των χιλίων χρόνων του γκου είναι τουλάχιστον υπερβολική.

Κάποιοι ιστορικοί, όπως και η Hanson, το χρησιμοποιούν απλώς ως πυξίδα για να κατανοήσουν τις βαθιές πολιτισμικές διαφορές της αχανούς Κίνας και μας λένε πως ήταν άλλη μια στερεοτυπική συμπεριφορά της πλειονότητας κατά των μικρών εθνοτικών ομάδων του κινεζικού Νότου. «Το αντίδοτο φτιαχνόταν στο φαντασιακό του αρσενικού και υπό τον φόβο των προσωπικών σχέσεων με τις γυναίκες των Lingnan και των Miao», καταλήγει η Hanson.

Ο φόβος πάντως του πανίσχυρου δηλητηρίου ήταν υπαρκτός στην Κίνα τουλάχιστον ως και τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν απαγορεύτηκε στις γυναίκες των επίμαχων φυλών να περιδιαβαίνουν τις τοπικές λαϊκές αγορές.

Ακόμα όμως κι αν η ιστορία του γκου ήταν απλώς αντικείμενο θρύλων, η κοινωνική επίδρασή του ήταν πραγματικά κατακλυσμιαία, δημιουργώντας πραγματικά γεωγραφικά σύνορα μέσα στην αχανή Χώρα του Δράκου που διάρκεσαν για αιώνες και αιώνες.

Όσο για την κληρονομιά του γκου, συνεχίζει να ζει ακόμα και σήμερα, ως μεταφυσικός πια τρόπος να χειραγωγείς τον εραστή σου και να προκαλείς θάνατο με τη βοήθεια των πλασμάτων της φύσης.


Διαβάστε επίσης:

Ανασκαφές στη βυζαντινή Ηράκλεια – Παιδικές ταφές που προκαλούν ερωτήματα για αρχαία επιδημία (φωτο)

Οι πρόσφατες ανασκαφές στην αρχαία Ηράκλεια, στη νοτιοδυτική Τουρκία,...

Σοκαριστικό: Ιρλανδός αθλητικός θρύλος υποκρίθηκε καρκίνο με καλώδιο iPhone στη μύτη!

Ο Ιρλανδός θρύλος του χέρλινγκ, DJ Carey, παραδέχτηκε ότι...

Ανακαλύψτε τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της ιστορίας! (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες που...

Απόκοσμο «σύννεφο της Αποκάλυψης» καλύπτει το Μέριλαντ στο σκοτάδι, vid

Στο Μέριλαντ εμφανίστηκε ένας εντυπωσιακός και απόκοσμος σχηματισμός σύννεφων,...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΕΛΛΑΔΑ πριν 7 λεπτά

Αγρίνιο: Πώς ο πατέρας χτύπησε θανάσιμα την δίχρονη κόρη του – Έγκυος στο δεύτερο παιδί η μητέρα

Στο Αγρίνιο, μια τραγική οικογενειακή ιστορία εκτυλίχθηκε όταν ένας 29χρονος πατέρας χτύπησε κατά λάθος θανάσιμα την δίχρονη κόρη του με…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 12 λεπτά

Σκέρτσος: Απαράδεκτο για δημοκρατικό κόμμα να αποκαλεί τους αντιπάλους «κλέφτες» και «λαθρέμπορους»

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, επέκρινε την αντιπολίτευση για τη χρήση όρων όπως «κλέφτες» και…

LIFE πριν 13 λεπτά

Βαλαβάνη: Η συγκινητική εικόνα που απαθανάτισε ο Μόργκαν με το γιο τους στο μαιευτήριο

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη και ο Γρηγόρης Μόργκαν ζουν στιγμές απόλυτης ευτυχίας με τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, ενός υγιέστατου…

SPORTS πριν 13 λεπτά

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας με τον Λορέντζο Μπράουν

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε επίσημα το τέλος της συνεργασίας του με τον Λορέντζο Μπράουν, ολοκληρώνοντας έτσι μια αναμενόμενη εξέλιξη. Ο Μπράουν,…

VIRAL πριν 24 λεπτά

Ανασκαφές στη βυζαντινή Ηράκλεια – Παιδικές ταφές που προκαλούν ερωτήματα για αρχαία επιδημία (φωτο)

Οι πρόσφατες ανασκαφές στην αρχαία Ηράκλεια, στη νοτιοδυτική Τουρκία, αποκάλυψαν δεκάδες βυζαντινούς τάφους, ιδιαίτερα παιδιών, γύρω από τα ερείπια μιας…

SPORTS πριν 27 λεπτά

Μαυροβούνιο – Ελλάδα: Η εθνική ανδρών πόλο ξεκινά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου

Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών ξεκινά σήμερα τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Σιγκαπούρη, αντιμετωπίζοντας…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ πριν 30 λεπτά

Το ανανεωμένο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή: Μεταβολές στις συνήθειες και η τάση για οικονομία στις διακοπές

Η οικονομική πίεση και οι αυξήσεις τιμών έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, με έμφαση στην…

VIRAL πριν 34 λεπτά

Σοκαριστικό: Ιρλανδός αθλητικός θρύλος υποκρίθηκε καρκίνο με καλώδιο iPhone στη μύτη!

Ο Ιρλανδός θρύλος του χέρλινγκ, DJ Carey, παραδέχτηκε ότι προσποιήθηκε τον καρκινοπαθή για σχεδόν μια δεκαετία, εξαπατώντας πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 37 λεπτά

Καιρός: «Αδιάκοπη» ζέστη μέχρι τα τέλη Ιουλίου – Στα ύψη η θερμοκρασία για πολλές ημέρες

Η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει παρατεταμένη ζέστη με χαρακτηριστικά καύσωνα τις επόμενες ημέρες, καθώς η θερμοκρασία θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι…

VIRAL πριν 38 λεπτά

Ανακαλύψτε τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της ιστορίας! (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες που σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας τα τελευταία 5.000 χρόνια. Παρόλο που…

SPORTS πριν 43 λεπτά

«Η ανταλλαγή Βαλαντσιούνας – Σάριτς ενδέχεται να κλείσει αυτό το Σαββατοκύριακο» αναφέρουν στις ΗΠΑ

Η ανταλλαγή του Γιόνας Βαλαντσιούνας με τον Ντάριο Σάριτς, που περιλαμβάνει τους Ντένβερ Νάγκετς και τους Σακραμέντο Κινγκς, βρίσκεται κοντά…

MEDIA πριν 48 λεπτά

Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά: Το φινάλε πλησιάζει με 5 συναρπαστικά επεισόδια

Η σειρά "Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά" φτάνει στο συγκλονιστικό της φινάλε από τις 14 έως τις 18 Ιουλίου, με πέντε…

SPORTS πριν 53 λεπτά

Ο Ντιόγκο Νασιμέντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό: «Ανυπομονώ να αγωνιστώ στο Champions League»

Ο Ντιόγκο Νασιμέντο, 22χρονος Πορτογάλος μέσος, βρίσκεται στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, με την ανακοίνωση…

SPORTS πριν 1 ώρα

Αθλητικές μεταδόσεις με φιλικό Παναθηναϊκού, Μαυροβούνιο – Ελλάδα, τελικό Wimbledon γυναικών και ημιτελικό Παγώνη

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ημέρας (12.07.2025) είναι γεμάτο με σημαντικές αθλητικές μεταδόσεις, όπως ο φιλικός αγώνας του Παναθηναϊκού με την…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 1 ώρα

Τρίκαλα: Εντυπωσιακή διάσωση 14χρονου στον Πηνειό ποταμό

Στα Τρίκαλα εκτυλίχθηκε μια δραματική επιχείρηση διάσωσης ενός 14χρονου αγοριού που είχε χαθεί στον Πηνειό ποταμό. Το αγόρι, που έπαιζε…

0:00 / 0:00

Ανασκαφές στη βυζαντινή Ηράκλεια – Παιδικές ταφές που προκαλούν ερωτήματα για αρχαία επιδημία...

Οι πρόσφατες ανασκαφές στην αρχαία Ηράκλεια, στη νοτιοδυτική Τουρκία, αποκάλυψαν δεκάδες βυζαντινούς τάφους, ιδιαίτερα παιδιών, γύρω από τα ερείπια μιας εντυπωσιακής εκκλησιαστικής δομής. Αυτά τα...

Σοκαριστικό: Ιρλανδός αθλητικός θρύλος υποκρίθηκε καρκίνο με καλώδιο iPhone στη μύτη!

Ο Ιρλανδός θρύλος του χέρλινγκ, DJ Carey, παραδέχτηκε ότι προσποιήθηκε τον καρκινοπαθή για σχεδόν μια δεκαετία, εξαπατώντας πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός δισεκατομμυριούχου, για να...

Ανακαλύψτε τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της ιστορίας! (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες που σημάδεψαν την ιστορία της ανθρωπότητας τα τελευταία 5.000 χρόνια. Παρόλο που κάθε αυτοκρατορία είχε τη...

Απόκοσμο «σύννεφο της Αποκάλυψης» καλύπτει το Μέριλαντ στο σκοτάδι, vid

Στο Μέριλαντ εμφανίστηκε ένας εντυπωσιακός και απόκοσμος σχηματισμός σύννεφων, γνωστός ως Shelf cloud, καθώς σφοδρές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι σάρωναν την περιοχή. Το σύννεφο, που...

Σαρκοφάγος 3.000 ετών επαναπατρίζεται στην Αίγυπτο

Η Βέλγιο επέστρεψε στην Αίγυπτο μια σαρκοφάγο 3.000 ετών, που είχε κατασχεθεί το 2015 στις Βρυξέλλες, μετά από 10 χρόνια ερευνών και νομικών διαδικασιών. Η...

Αρχαιολόγος αναζητά την Ατλαντίδα επί οκτώ χρόνια και θεωρεί ότι την ανακάλυψε

Ο αρχαιολόγος Μάικλ Ντόνελαν αφιέρωσε οκτώ χρόνια στην αναζήτηση της χαμένης Ατλαντίδας, του μυθικού πολιτισμού που περιέγραψε ο Πλάτωνας. Πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι εντόπισε την...

Το Άγιο Όρος και η αρχαιοελληνική ιστορία του

Η Ελληνική μυθολογία αναφέρεται συχνά στη Χαλκιδική:Το αρχαίο όνοµα της Κασσάνδρας ήταν Φέγρα, δηλαδή τόπος της φωτιάς. Πιστεύεται ότι ήταν η γη των Γιγάντων...

Σχέδιο «Φοίνιξ»: Σκοτεινές επιχειρήσεις στο Βιετνάμ

Το άρθρο εξετάζει το Σχέδιο «Φοίνιξ», μια μυστική επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Νότιο Βιετνάμ μεταξύ 1967 και 1973, με στόχο την εξουδετέρωση της...

Η «βασίλισσα των βασανιστηρίων»: Η γυναίκα που απολάμβανε να κακοποιεί παιδιά μπροστά σε...

Το 1965, η 16χρονη Sylvia Likens βρέθηκε νεκρή με σημάδια κακοποίησης στο σπίτι της Gertrude Baniszewski στην Ιντιανάπολη. Η Sylvia και η αδερφή της Jenny...

“Το πάθος που έγινε έγκλημα στη σύγχρονη Ελλάδα και πέρασε στην ιστορία ως...

Η ιστορία του Νίκου Κοεμτζή, γνωστή ως "η παραγγελιά", αποτελεί μία από τις πιο διαβόητες και θλιβερές υποθέσεις εγκληματικότητας στη σύγχρονη Ελλάδα. Το 1973, σε...

Επιχείρηση «Χρυσός»: Η κορυφαία επιτυχία της CIA στον Ψυχρό Πόλεμο

Η επιχείρηση «Χρυσός» ήταν μια τολμηρή προσπάθεια της CIA και της MI6 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου να υποκλέψουν τις επικοινωνίες των Σοβιετικών...

Ποιος ήταν ο επιμενίδειος ύπνος; – Ο μάντης της Κρήτης που κοιμήθηκε σε...

Το άρθρο αφηγείται την παράδοξη ιστορία του Επιμενίδη, ενός σοφού και μάντη από την Κρήτη, ο οποίος κοιμήθηκε για 57 χρόνια σε μια σπηλιά,...

Το γνωρίζατε; – Αυτή είναι η «σκοτεινή» ιστορία του Τιτάνειου Κήπου στον Πειραιά

Στο κέντρο του Πειραιά, κοντά στον Άγιο Σπυρίδωνα, βρίσκεται ο Τινάνειος Κήπος. Πρόκειται για έναν χώρο γεμάτο ιστορίες και μυστήριο, που αποχαιρετά τους ταξιδιώτες...

Η θρυλική αντίσταση των Chiricahua Apache: Η μάχη για τη γη τους ενάντια...

Το άρθρο περιγράφει την ιστορία της αντίστασης των Chiricahua Apache ενάντια στον Αμερικανικό Στρατό από το 1861 έως το 1886, με επίκεντρο τον θρυλικό...

Πόσοι μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας είναι αληθινοί;

Το άρθρο εξετάζει την αλήθεια πίσω από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, αποκαλύπτοντας ότι ορισμένοι από αυτούς βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Μέχρι το τέλος του 19ου...

Ανακάλυψη «Κούφιου Νησιού» στο Google Earth, vid

Ένα μικρό, ακατοίκητο νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό, γνωστό ως Νησί Βοστόκ, έχει προκαλέσει διαδικτυακές εικασίες καθώς εμφανίζεται στο Google Earth ως σκοτεινό και «κούφιο». Αυτή...

Εντοπίστηκε ο τάφος του πρώτου ηγεμόνα της αρχαίας Καρακόλ, αναδιαμορφώνοντας την ιστορία των Μάγια.

Μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον ανακάλυψε τον τάφο του Τε Καάμπ Τσάακ, πρώτου ηγεμόνα και ιδρυτή της βασιλικής δυναστείας του Καρακόλ,...

Επαναστατική ανακάλυψη στο «υποθαλάσσιο Στόουνχεντζ» της λίμνης Μίσιγκαν!

Μια υποθαλάσσια δομή στη λίμνη Μίσιγκαν, που θυμίζει το Στόουνχεντζ, έχει αποκαλύψει νέα στοιχεία για τη πρώιμη ανθρώπινη ιστορία στη Βόρεια Αμερική. Η τοποθεσία αυτή,...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ειρήνη Μουρτζούκου: Η αστυνομικός που την «αποκάλυψε» – Ευάλωτη η ψυχολογία της, ψάχνει τη μητέρα της

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, κατηγορούμενη για τις δολοφονίες τεσσάρων βρεφών,...

Κωστόπουλος – Μπαλατσινού: Ο γιος τους ολοκλήρωσε το σχολείο (Εικόνα & βίντεο)

Ο Μάξιμος, ο μικρότερος γιος του Πέτρου Κωστόπουλου και...

“Τα παρατσούκλια των Ελλήνων κατά πόλη – Ιστορικά και χιουμοριστικά”

Το άρθρο εξετάζει την παράδοση των παρατσουκλιών που χρησιμοποιούνται...

«Κόλαφος» η Βατίδου για Κούγια: «Δούλευα σεζόν για να πηγαίνει με τις γκόμενες στα μπουζούκια» – «Με...

Ο Χρίστος Κούγιας παραχώρησε συνέντευξη στο podcast του Ανέστη...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγρίνιο: Πώς ο πατέρας χτύπησε θανάσιμα την δίχρονη κόρη του – Έγκυος στο δεύτερο παιδί η μητέρα

Στο Αγρίνιο, μια τραγική οικογενειακή ιστορία εκτυλίχθηκε όταν ένας...

Σκέρτσος: Απαράδεκτο για δημοκρατικό κόμμα να αποκαλεί τους αντιπάλους «κλέφτες» και «λαθρέμπορους»

Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μέσω ανάρτησής του στο...

Βαλαβάνη: Η συγκινητική εικόνα που απαθανάτισε ο Μόργκαν με το γιο τους στο μαιευτήριο

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη και ο Γρηγόρης Μόργκαν ζουν στιγμές...

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας με τον Λορέντζο Μπράουν

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε επίσημα το τέλος της συνεργασίας του...

Ανασκαφές στη βυζαντινή Ηράκλεια – Παιδικές ταφές που προκαλούν ερωτήματα για αρχαία επιδημία (φωτο)

Οι πρόσφατες ανασκαφές στην αρχαία Ηράκλεια, στη νοτιοδυτική Τουρκία,...

Μαυροβούνιο – Ελλάδα: Η εθνική ανδρών πόλο ξεκινά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου

Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών ξεκινά σήμερα τις...

Σοκαριστικό: Ιρλανδός αθλητικός θρύλος υποκρίθηκε καρκίνο με καλώδιο iPhone στη μύτη!

Ο Ιρλανδός θρύλος του χέρλινγκ, DJ Carey, παραδέχτηκε ότι...

Καιρός: «Αδιάκοπη» ζέστη μέχρι τα τέλη Ιουλίου – Στα ύψη η θερμοκρασία για πολλές ημέρες

Η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει παρατεταμένη ζέστη με χαρακτηριστικά...

Ανακαλύψτε τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της ιστορίας! (βίντεο)

Το άρθρο παρουσιάζει τις 10 πιο ισχυρές αυτοκρατορίες που...

«Η ανταλλαγή Βαλαντσιούνας – Σάριτς ενδέχεται να κλείσει αυτό το Σαββατοκύριακο» αναφέρουν στις ΗΠΑ

Η ανταλλαγή του Γιόνας Βαλαντσιούνας με τον Ντάριο Σάριτς,...

Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά: Το φινάλε πλησιάζει με 5 συναρπαστικά επεισόδια

Η σειρά "Μάγισσα – Φλεγόμενη καρδιά" φτάνει στο συγκλονιστικό...

Ο Ντιόγκο Νασιμέντο στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό: «Ανυπομονώ να αγωνιστώ στο Champions League»

Ο Ντιόγκο Νασιμέντο, 22χρονος Πορτογάλος μέσος, βρίσκεται στην Αθήνα...

Τρίκαλα: Εντυπωσιακή διάσωση 14χρονου στον Πηνειό ποταμό

Στα Τρίκαλα εκτυλίχθηκε μια δραματική επιχείρηση διάσωσης ενός 14χρονου...

Κωστόπουλος – Μπαλατσινού: Το δείπνο για τα γενέθλια του γιου τους! Μαζί τους και ο Κικίλιας

Ο Πέτρος Κωστόπουλος και η Τζένη Μπαλατσινού γιόρτασαν τα...

Απόκοσμο «σύννεφο της Αποκάλυψης» καλύπτει το Μέριλαντ στο σκοτάδι, vid

Στο Μέριλαντ εμφανίστηκε ένας εντυπωσιακός και απόκοσμος σχηματισμός σύννεφων,...

Αναδιαμόρφωση του ρόλου του Συνηγόρου του Καταναλωτή: Προετοιμάζεται μελέτη για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή – Πότε θα...

Το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στη δημιουργία μιας νέας Ανεξάρτητης...

Πυρκαγιά σε μονάδα πλαστικών στη Ριτσώνα

Το πρωί του Σαββάτου, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο...

Κατερίνα Στικούδη για Βαγγέλη Σερίφη: «Πολλές φορές η αϋπνία θα φέρει και γκρίνια»

Η Κατερίνα Στικούδη, με αφορμή το νέο της άλμπουμ...

Αυστηροί έλεγχοι στη βιολογική παραγωγή, αυξήθηκαν οι αιτήσεις – Πότε αναμένονται οι πληρωμές

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει αυστηρούς ελέγχους στη...

Τάσος Ιορδανίδης – Ζωή Κρονάκη: «Μας είχαν προτείνει ότι εμείς οι δυο πρέπει να “ενωθούμε”»

Ο Τάσος Ιορδανίδης και η Ζωή Κρονάκη, παρουσιαστές της...

Ύδρα: Υποχρεωτική η ειδική άδεια για οχήματα στο hydrapass.gov.gr – Μάθετε τη διαδικασία

Στην Ύδρα εισάγεται νέο καθεστώς κυκλοφορίας οχημάτων μέσω της...

Εύη Φραγκάκη: Αποχώρηση από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Action 24 – «Εις το επανιδείν»

Η Εύη Φραγκάκη ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το...

Μέσα στον Αύγουστο οι τελικές αποφάσεις για το «πακέτο» της ΔΕΘ – Τα μέτρα που συζητούνται

Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ξεπερνά κατά πολύ...

Σαρκοφάγος 3.000 ετών επαναπατρίζεται στην Αίγυπτο

Η Βέλγιο επέστρεψε στην Αίγυπτο μια σαρκοφάγο 3.000 ετών,...

Αγγελική Νικολούλη για Μουρτζούκου: «Περίμενα με ανυπομονησία αυτές τις εξελίξεις»

Η Αγγελική Νικολούλη παρουσίασε έκτακτη εκπομπή με αφορμή τις...

Λέκκας: Καμία ανησυχία για τους πρόσφατους σεισμούς σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίζεται καθησυχαστικός σχετικά...

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και ποιο θα...

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τράπεζες, ετοιμάζει ρύθμιση...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Σάββατο 12 Ιουλίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Αρχαιολόγος αναζητά την Ατλαντίδα επί οκτώ χρόνια και θεωρεί ότι την ανακάλυψε

Ο αρχαιολόγος Μάικλ Ντόνελαν αφιέρωσε οκτώ χρόνια στην αναζήτηση...

Το Άγιο Όρος και η αρχαιοελληνική ιστορία του

Η Ελληνική μυθολογία αναφέρεται συχνά στη Χαλκιδική:Το αρχαίο όνοµα...

Αθλητικές εκπομπές 12/7/2025

Στις αθλητικές μεταδόσεις της 12ης Ιουλίου 2025, ξεχωρίζουν το...

Περού: Ένας νεκρός, 20 τραυματίες σε συγκρούσεις παράνομων μεταλλωρύχων με αστυνομικούς

Στο νότιο Περού, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και παράνομων...

Δύο νεκροί από επίθεση Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη, μεταξύ τους Αμερικανός πολίτης

Δύο άτομα, μεταξύ των οποίων ένας Αμερικανός πολίτης, σκοτώθηκαν...

Δομινικανή Δημοκρατία: Πληθαίνουν οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες – Πάνω από 20 αγνοούμενοι

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή...