Πώς γεννήθηκαν τα μαθηματικά; – Το συναρπαστικό ταξίδι τους στην αρχαιότητα

Η ιστορία των ελληνικών μαθηματικών: Από τη φιλοσοφική αναζήτηση και τις πρακτικές ανάγκες μέχρι τις θεμελιώδεις μαθηματικές ανακαλύψεις.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Τα ελληνικά μαθηματικά ήταν προϊόν εσωτερικής αναζήτησης και φιλοσοφίας, ή προέκυψαν από τις πρακτικές ανάγκες των ανθρώπων;

Τα ελληνικά μαθηματικά παραπέμπουν στα μαθηματικά που είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα από την εποχή του Θαλή του Μιλήσιου (~ 600 π.Χ.) μέχρι το κλείσιμο της Ακαδημίας των Αθηνών, το 529 μ.Χ..

Οι Έλληνες μαθηματικοί ζούσαν σε πόλεις που εξαπλώθηκαν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, από την Ιταλία έως τη Βόρεια Αφρική, αλλά παρέμεναν ενωμένοι γλωσσικά και πολιτισμικά. Τα ελληνικά μαθηματικά μετά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συχνά ονομάζονται και Ελληνιστικά Μαθηματικά.

Τα ελληνικά μαθηματικά ήταν πολύ πιο περίπλοκα από τα μαθηματικά που αναπτύχθηκαν σε προγενέστερους πολιτισμούς. Όλα τα σωζόμενα αρχεία των προ-ελληνικών μαθηματικών, μας δείχνουν τη χρήση της επαγωγικής λογικής, δηλαδή, τις επαναλαμβανόμενες παρατηρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των κανόνων του αντίχειρα.

Οι Έλληνες Μαθηματικοί, αντίθετα, έκαναν χρήση του επαγωγικού συλλογισμού. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη λογική για να εξάγουν συμπεράσματα από τους ορισμούς και τα αξιώματα και χρησιμοποιώντας μαθηματική ακρίβεια, να τα αποδείξουν.

Τα ελληνικά μαθηματικά, θεωρείται ότι έχουν ξεκινήσει με το Θαλή το Μιλήσιο (περ. 624-546 π.Χ.) και τον Πυθαγόρα τον Σάμιο (περ. 583-507 π.Χ.). Αν και το εύρος της επιρροής αμφισβητείται, πιθανότατα εμπνεύστηκαν από τα αιγυπτιακά και τα βαβυλωνιακά μαθηματικά.

Σύμφωνα με το μύθο, ο Πυθαγόρας ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να μάθει μαθηματικά, γεωμετρία και αστρονομία από τους Αιγύπτιους ιερείς.

Ο Θαλής χρησιμοποιούσε γεωμετρία για την επίλυση προβλημάτων όπως ο υπολογισμός του ύψους των πυραμίδων και την απόσταση των πλοίων από την ακτή. Σε αυτόν αποδίδεται η πρώτη χρήση παραγωγικού συλλογισμού που εφαρμόζεται στη γεωμετρία, το οποίο απορρέει από τα τέσσερα θεωρήματα που υποστηρίζεται ότι απέδειξε ο ίδιος.

Ως αποτέλεσμα, έχει αναγνωριστεί ως ο πρώτος αληθινός μαθηματικός αλλά και ο πρώτος γνωστός άνθρωπος στον οποίο έχει αποδοθεί μια μαθηματική ανακάλυψη.

Ο Πυθαγόρας ίδρυσε την Πυθαγόρεια Σχολή, η οποία υποστήριζε ότι τα μαθηματικά κυβερνούν το σύμπαν και σύνθημα της ήταν «Το παν είναι αριθμός».

Ήταν οι Πυθαγόρειοι που επινόησαν τον όρο «μαθηματικά» και εκείνοι που ξεκίνησαν, για δικούς του λόγους, τη μελέτη των μαθηματικών.

Στους Πυθαγόρειους αποδίδεται η πρώτη απόδειξη του Πυθαγορείου θεωρήματος, αν και η δήλωση του θεωρήματος έχει μια μεγάλη ιστορία, όπως και η απόδειξη της ύπαρξης των άρρητων αριθμών.

Ο Πλάτων (428/427 π.Χ. – 348/347 π.Χ.) παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία των μαθηματικών κυρίως γιατί ενέπνεε και διεύθυνε τους υπόλοιπους. Η Ακαδημία του Πλάτωνα στην Αθήνα, έγινε το μαθηματικό κέντρο του κόσμου τον 4ο αιώνα π.Χ. και ήταν η Ακαδημία απ’ την οποία προήλθαν κορυφαίοι μαθηματικοί της εποχής όπως ο Εύδοξος από την Κνίδο.

Ο Πλάτωνας ασχολήθηκε επίσης και με τα θεμέλια των μαθηματικών, διευκρίνισε κάποιους ορισμούς και αναδιοργάνωσε τις υποθέσεις. Η αναλυτική μέθοδος αποδίδεται στον Πλάτωνα ενώ και μια φόρμουλα εύρεσης πυθαγορείων τριάδων φέρει το όνομα του.

Ο Εύδοξος (408-περ.355 π.Χ.) ανέπτυξε τη μέθοδο της εξάντλησης, έναν πρόδρομο για τη σύγχρονη ολοκλήρωση και μια θεωρία που αφορούσε λόγους, αποφεύγοντας έτσι το πρόβλημα των ασύμμετρων μεγεθών.

Η πρώτη επέτρεψε τους υπολογισμούς των επιφανειών και των όγκων των καμπυλών, ενώ η τελευταία επέτρεψε στους επόμενους γεωμέτρες να κάνουν σημαντικές προόδους στη γεωμετρία.

Αν και ο ίδιος δεν έκανε ειδικές τεχνικές μαθηματικές ανακαλύψεις, ο Αριστοτέλης (384-περ.322 π.Χ.) συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη των μαθηματικών, θέτοντας τις βάσεις της λογικής.

Τον 3ο αιώνα π.Χ., το κορυφαίο κέντρο της μαθηματικής εκπαίδευσης και της έρευνας ήταν το Μουσείο της Αλεξάνδρειας. Εκεί δίδαξε ο Ευκλείδης και έγραψε τα Στοιχεία (περ. 300 π.Χ.), τα οποία θεωρούνται ευρέως ως τα πιο επιτυχημένα και με την μεγαλύτερη επιρροή, βιβλία όλων των εποχών.

Τα Στοιχεία, τα οποία εισήγαγαν τη μαθηματική ακρίβεια μέσω της αξιωματικής μεθόδου, είναι το αρχαιότερο παράδειγμα που χρησιμοποίησε τη μορφή, ορισμός, αξίωμα, θεώρημα και απόδειξη, που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Αν και τα περισσότερα από τα περιεχόμενα των Στοιχείων ήταν γνωστά, ο Ευκλείδης τα τοποθέτησε σε ένα ενιαίο, συνεκτικό και λογικό πλαίσιο.

Τα Στοιχεία ήταν γνωστά σε όλους τους μορφωμένους ανθρώπους της Δύσης μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα και το περιεχόμενο τους εξακολουθεί να διδάσκεται σε τάξεις γεωμετρίας μέχρι και σήμερα.

Εκτός από τα γνωστά θεωρήματα της Ευκλείδειας γεωμετρίας, τα Στοιχεία γράφτηκαν και ως ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο που κάλυπτε όλα τα στοιχειώδη μαθηματικά της εποχής, όπως η θεωρία αριθμών, η άλγεβρα και η στερεά γεωμετρία, ενώ περιείχε και τις αποδείξεις ότι η ρίζα του 2 είναι άρρητος αριθμός και ότι υπάρχουν άπειροι πρώτοι αριθμοί.

Ο Ευκλείδης έγραψε και για άλλα θέματα όπως για κωνικές τομές, οπτική, και σφαιρική γεωμετρία, και την μηχανική, αλλά μόνο τα μισά από αυτά έχουν σωθεί.

Ο Αρχιμήδης (287 – 212 π.Χ.) ο Συρακούσιος, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της αρχαιότητας, χρησιμοποίησε τη μέθοδο της εξάντλησης για να υπολογίσει την περιοχή κάτω από το τόξο μίας παραβολής με το άθροισμα των άπειρων σειρών, με τρόπο όχι ιδιαίτερα ανόμοιο σε σχέση με τους μοντέρνους λογισμούς.

Επιπλέον απέδειξε ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της εξάρτησης για να υπολογίσει την τιμή του π με όσο περισσότερη ακρίβεια γίνεται, και να αποσπάσει την πιο ακριβή τιμή του π που έχει υπάρξει, 310⁄71 < π < 310⁄70 .

Επιπλέον σπούδασε την σπείρα, δίνοντας της το όνομα του, εξάγοντας συναρτήσεις από τους όγκους των γεωμετρικών επιφανειών (παραβολή, έλλειψη, υπερβολή), και ενός ευφυέστατου συστήματος για να εκφράζει πολύ μεγάλους αριθμούς.

Ενώ είναι γνωστός για τη συνεισφορά του στη φυσική και σε πολλές μηχανικές συσκευές, ο Αρχιμήδης εγκαθίδρυσε τον εαυτό του ανώτερο από κάθε σκέψη και γενικούς μαθηματικούς κανόνες. Θεώρησε ως το μέγιστο κατόρθωμα του την ανακάλυψη μέτρησης της επιφάνειας και του όγκου μίας σφαίρας, η οποία ισούται με τα 2/3 της επιφάνειας και του όγκου ενός εγγεγραμμένου κυλίνδρου στη σφαίρα.

Ο Απολλώνιος ο Περγαίος (262-190 π.Χ.) έκανε σημαντικές βελτιώσεις στην μελέτη του κώνου, αποδεικνύοντας ότι μπορεί κανείς να παρατηρήσει και τις τρεις διαστάσεις του κώνου μεταβάλλοντας την άκρη του σχήματος έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο αντίθετοι κώνοι με την ίδια άκρη.

Επίσης χάραξε την ορολογία για τους κώνους όπως αυτή χρησιμοποιείται έως και σήμερα, με το όνομα παραβολή (“πλάγιο επίπεδο” ή “σύγκριση”), “έλλειψη” (“‘έλλειψη”), ”υπερβολή” (“μπροστινό επίπεδο”).

Η δουλεία του πάνω στην θεωρία των Κώνων είναι μία από τις καλύτερες όλων των εποχών, ή οποία διατηρείται από την αρχαιότητα έως και σήμερα και από την οποία εκπορεύονται πολλά ανεκτίμητα θεωρήματα για τους κώνους που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα από μαθηματικούς και αστρονόμους που θα μελετήσουν την κίνηση των πλανητών, όπως ο Isaac Newton.

Ενώ ούτε ο Απολλώνιος, αλλά ούτε και κανένας άλλος Έλληνα μαθηματικός έκανε την υπέρβαση στον τομέα της γεωμετρίας, η προσέγγιση των καμπυλών από τον Απολλώνιο τείνει να μοιάζει με την μοντέρνα και μέρος του έργου του θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της αναλυτικής γεωμετρίας από τον Descartes περίπου 1800 χρόνια μετά.

Περίπου την ίδια εποχή, Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (c. 276-194 BC) επινόησε το Κόσκινο του Ερατοσθένη το οποίο έβρισκε τους πρώτους αριθμούς. Ο 3ος αιώνα π.Χ θεωρείται ως ο ” Χρυσός Αιώνας” για τους Έλληνες μαθηματικούς, με προόδους στα καθαρά μαθηματικά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ύφεση.

Παρόλα αυτά, στους αιώνες που ακολούθησαν έγιναν σημαντικές πρόοδοι στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, και ιδιαίτερα στην τριγωνομετρία , όπου σε μεγάλο βαθμό απευθυνόταν στις ανάγκες των αστροναυτών.

Ο Ίππαρχος της Νίκαιας(c. 190-120 π.Χ) θεωρείται ο θεμελιωτής της τριγωνομετρίας και ιδιαίτερα του πρώτου γνωστού τριγωνομετρικού πίνακα, και σε αυτόν οφείλεται επίσης και η συστηματική χρήση του κύκλου με 360 μοίρες.

Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς (c. 10–70 μ.Χ) είναι γνωστός για τον Τύπο του Ήρωνα με τον οποίο βρήκε την περιοχή ενός σκαλινού τριγώνου και ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε την πιθανότητα οι αρνητικοί αριθμοί να έχουν τετραγωνική ρίζα.

Ο Μενέλαος ο Αλεξανδρεύς (c. 100 μ.Χ) πρωτοστάτησε στην σφαιρική τριγωνομετρία μέσω του θεωρήματος Μενέλαου. Η πιο ολοκληρωμένη και σημαντική τριγωνομετρική συνεισφορά στην αρχαιότητα ήταν η Αλμαγέστη του Κλαύδιου Πτολεμαίου(c. AD 90-168), ορόσημο στην αστρονομική διατριβή εκ των οποίων οι τριγωνομετρικοί πίνακες χρησιμοποιήθηκαν από αστροναύτες για χιλιάδες χρόνια.

Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος έχει διατυπώσει επίσης και ένα θεώρημα, το θεώρημα του Πτολεμαίου από όπου απορρέουν τριγωνομετρικές ποσότητες, και η πιο ακριβής τιμή του π έξω από την Κίνα μέχρι την μεσαιωνική περίοδο, 3.1416.

Μετά από τον Κλαύδιο ακολούθησε μια περίοδος στασιμότητας, η περίοδος μεταξύ 250 και 350 μερικές φορές αναφέρεται ως ” Ασημένια Χρόνια” των Ελλήνων μαθηματικών.

Σε αυτή την περίοδο, ο Διόφαντος ο Αλεξανδρεύς έκανε σημαντικές βελτιώσεις στην άλγεβρα, και συγκεκριμένα την απροσδιόριστη ανάλυση,η οποία είναι επίσης γνωστή ως “Διοφαντική Ανάλυση”.

Η μελέτη των Διοφαντικών εξισώσεων και της Διοφαντικής προσέγγισης είναι μια σημαντική συνεισφορά στις έρευνες που γίνονται εως και σήμερα. Η βασική του δουλεία ήταν πάνω στην Αριθμητική, μια συλλογή από 150 αλγεβρικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με ακριβής λύσεις για τις απροσδιόριστες εξισώσεις.

Η Αριθμητική είχε μια σημαντική επιρροή στους μεταγενέστερους μαθηματικούς, όπως τον Πιέρ Ντε Φερμά , ο οποίος κατέληξε στο φημισμένο του θεώρημα, το Τελευταίο θεώρημα μετά από την προσπάθειά του να γενικεύσει το πρόβλημα που είχε διαβάσει στην Αριθμητική ( αυτό που χωρίζει ένα τετράγωνο σε δύο μικρότερα τετράγωνα).

Ο Διόφαντος έκανε επίσης σημαντικές βελτιώσεις στον συμβολισμό, η Αριθμητική ήταν το πρώτο δείγμα από αλγεβρικούς συμβολισμούς και συγκοπές.

Η πρώτη γυναίκα μαθηματικός στην ιστορία ήταν η Υπατία της Αλεξάνδρειας (350 – 415 μ.Χ.). Διαδέχθηκε τον πατέρα της ως Βιβλιοθηκάριος τηε Μεγίστης Βιβλιοθήκης και συνέγραψε μεγάλο έργο πάνω στα εφαρμοσμένα μαθηματικά.

Λόγω μίας πολιτικής αντιπαράθεσης, τιμωρήθηκε από την Χριστιανική αδελφότητα της Αλεξάνδρειας, θεωρώντας την ως συνένοχο, μαστιγώνοντας την γυμνή και αφαιρώντας της το δέρμα χρησιμοποιώντας όστρακα (φήμες κάνουν λόγο για κεραμίδια).


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλτα: Σκάφος με ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα χτυπήθηκε από drones σε διεθνή ύδατα – Η δραματική έκκληση Έλληνα καθηγητή

“Άγιος Έρωτας”: Η αποκάλυψη της Χριστίνας για την Κατρίν που προκαλεί σεισμό

Η κινεζική Chery εισβάλλει στην Ελλάδα μέσω Spanos Group

Τένια Μακρή: «Ο Παπαδάκης, ο Μικρούτσικος κι εγώ, βασιλεύαμε στην τηλεόραση του 1990»

Ελένη Μενεγάκη: Χαμένη στα λουλούδια – Το μυστικό ραντεβού της στην Κηφισιά

Άρης Μουγκοπέτρος: Απατεώνες εκμεταλλεύονται το όνομά του για να αποσπούν χρήματα – Η έκκληση του μουσικού

22 Ιουλίου 1943: Η μεγαλειώδης αντικατοχική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας – 400 χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο

Βατικανό: Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει του ιστορικού Κονκλάβιου για την εκλογή του νέου Πάπα – Στήθηκε η θρυλική καμινάδα

Ανδρέας Γεωργίου – Σιμώνη Χριστοδούλου: Η άγρια σύγκρουση για την κουμπαριά

Η Chery κατακτά την Ελλάδα με τέσσερα εντυπωσιακά SUV

Ολυμπιακός: Το ξέφρενο γλέντι μετά την πρόκριση στο Final Four και το «Two F@cking more» του Παπανικολάου

Τρύφωνας Σαμαράς: Η δαπανηρή απόφαση πολλών χιλιάδων ευρώ που πήρε

“Μέλλον Ένα”: Ο Γιώργος Καπουτζίδης εγκαινιάζει το νέο του τηλεοπτικό στοίχημα στον ΣΚΑΪ

Αυτός είναι ο πιο γρήγορος πόλεμος στην ιστορία – Διήρκεσε λιγότερο από 40 λεπτά & στοίχισε τη ζωή σε 500 ανθρώπους

ΕΕ: Αστρονομικό πρόστιμο 530 εκατ. ευρώ στο TikTok για καταπάτηση προσωπικών δεδομένων

00:00 / 00:00

Ουκρανός χάκερ παραδόθηκε στις ΗΠΑ για καταστροφικές επιθέσεις ransomware Nefilim

Ένας Ουκρανός, ο Άρτεμ Αλεξάντροβιτς Στρίζακ, εκδόθηκε από την Ισπανία στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει κατηγορίες σχετικά με επιθέσεις ransomware που σχετίζονται με...

Κύπρος: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την τουρκική εισβολή – Οι φρικαλεότητες των Αττίλων το...

Το άρθρο αναδεικνύει τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, εστιάζοντας στις μαρτυρίες γυναικών και ανδρών που...

Ελβετία: Αποκαλύφθηκαν άγνωστοι συνεργάτες των ναζί μετά από 80 χρόνια: H έρευνα σε τραπεζικούς λογαριασμούς

 Νέα έγγραφα από την Ελβετία και την Αργεντινή που ήρθαν στη δημοσιότητα, αποκάλυψαν άγνωστους μέχρι σήμερα, συνεργάτες των Ναζί.Μια ομάδα ερευνητών, αποτελούμενη από ειδικούς...

Σπίτια – “μανιτάρια” του μέλλοντος: Επιστήμονες δημιούργησαν επαναστατικό δομικό υλικό από…μύκητες!

Μια ερευνητική ομάδα από τη Μοντάνα έχει αναπτύξει ένα επαναστατικό δομικό υλικό από μυκήλιο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως πλαίσιο για αυτοθεραπεία, ανοίγοντας...

Λύθηκε το «μυστήριο» με τη μούμια του ιερέα στην εκκλησία του Αγίου Θωμά στο Μπλάζενσταϊν: Πώς έγινε η ταρίχευση

Λύθηκε το μυστήριο γύρω από τη μούμια ιερέα σε χωριό της Αυστρίας, με τους ερευνητές να αποκαλύπτουν ότι η ταρίχευση πραγματοποιήθηκε με έναν ασυνήθιστο...

Αποκάλυψη: Οι αράχνες κατασκευάζουν ιστούς για…θωράκιση από τον θόρυβο των πόλεων

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα – Λίνκολν αποκαλύπτει ότι οι αράχνες προσαρμόζουν την κατασκευή των ιστών τους σε αστικά περιβάλλοντα, δημιουργώντας...

Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ: Τίγρης επιτέθηκε σε γυναίκα την ώρα του καυγά με τον σύζυγό...

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη σε ένα πάρκο με άγρια ζώα, όταν μια γυναίκα αποφάσισε να βγει από το αυτοκίνητό της για να διαπληκτιστεί με...

Η αληθινή προέλευση της φράσης «από μηχανής θεός»

Η φράση «από μηχανής θεός» προέρχεται από την αρχαία ελληνική θεατρική παράδοση, όπου αναφερόταν σε έναν ηθοποιό που εμφανιζόταν στη σκηνή με τη βοήθεια...

Το μυστήριο της Μούμιας του «Αποξηραμένου στον Αέρα Εφημέριου»: Ο εφημέριος που πέθανε...

Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα περνούσαν σχεδόν 300 χρόνια θαμμένοι σε φέρετρα θα κατέληγαν σε ένα σωρό από κόκαλα.Όχι όμως και ο Φραντς Ξάβερ...

Συγκλονιστική ανακάλυψη στο Μεξικό: Επιστήμονες αποκάλυψαν σε σπήλαιο θησαυρούς εξαφανισμένου πολιτισμού

Ερευνητές στο σπήλαιο Tlayócoc στο Μεξικό ανακάλυψαν στοιχεία ενός εξαφανισμένου πολιτισμού, συγκεκριμένα της εθνοτικής ομάδας Tlacotepehaus. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, βρέθηκαν τρία χαραγμένα...

Η Πομπηία αναβιώνει την τραγική της μέρα: Ευρήματα στον Οίκο του Φρίξου και...

Στην Πομπηία, οι τελευταίες στιγμές των κατοίκων του Σπιτιού της Έλλης και του Φρίξου αποκαλύπτονται μέσα από πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα. Η ανασκαφή, που δημοσιεύθηκε...

“Κοιμώμενος γίγαντας”: Τεράστιο υποθαλάσσιο ηφαίστειο στις ΗΠΑ αναμένεται να εκραγεί «από μέρα σε...

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το Axial Seamount, το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, ενδέχεται να εκραγεί «ανά πάσα στιγμή», καθώς παρατηρείται φούσκωμα...

V-2: Ο θρυλικός βαλλιστικός πύραυλος που άνοιξε την πύλη για την κατάκτηση του...

Ο V-2, ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος που κατασκευάστηκε από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, αποτέλεσε ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα. Με ταχύτητα 5.600 χλμ/ώρα...

Θεσσαλονίκη: Ανακαλύφθηκε στον Θερμαϊκό το θρυλικό γαλλικό υποβρύχιο «Floreal» του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στον Θερμαϊκό Κόλπο, κοντά στη Θεσσαλονίκη, ανακαλύφθηκε το γαλλικό υποβρύχιο «Floreal», το οποίο βυθίστηκε το 1918 κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ομάδα υποβρυχίων...

Τρεις θρυλικοί εξερευνητές που εξαφανίστηκαν στα ταξίδια τους και ανακάλυψαν κάτι απροσδόκητο

Το άρθρο εξερευνά τις ιστορίες τριών θρυλικών εξερευνητών που, αν και αρχικά επιδίωκαν να βρουν νέες διαδρομές προς την Ασία, κατέληξαν να ανακαλύψουν νέες...

Αυτή ήταν η αρχαιότερη ταβέρνα των Αθηνών – Που βρισκόταν;

Οι ταβέρνες ήταν πάντα σημείο αναφοράς στη ζωή των Ελλήνων και όλες μετρούν σημαντικές ανθρώπινες στιγμές. Στα τραπέζια τους έχει καθίσει κόσμος και κοσμάκης.Η...

Πώς εξευτέλιζαν τον μοιχό και τη μοιχαλίδα στην αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα, η μοιχεία ήταν ένα σοβαρό έγκλημα με αυστηρές ποινές. Οι μοιχοί αντιμετώπιζαν σκληρές τιμωρίες, όπως η "ραφανίδωσις" (μπήξιμο ραπανάκι στον πρωκτό)...

Τζον Γουέιν Γκέισι: Αποκαλύπτεται ο τρομακτικός “κλόουν” που αφαίρεσε τη ζωή 33 αγοριών

Ο Τζον Γουέιν Γκέισι Τζούνιορ, γνωστός και ως "κλόουν που σκοτώνει", υπήρξε ένας από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους της Αμερικής, υπεύθυνος για...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντενίση: «Τι με φέρατε εδώ πέρα για 5 λεπτά;» – Το ξέσπασμα της ηθοποιού...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, η Μιμή Ντενίση παραχώρησε...

Νίκος Κοκλώνης: Ξέσπασε στο Πρωινό για τα χρέη και την Καινούργιου – «Ψέματα δεν...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ο Νίκος Κοκλώνης απάντησε...

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Πληγώθηκα βαθιά από τη διαθήκη του πατέρα μου – Είμαι πεπεισμένη ότι...

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη παραχώρησε μια συγκινητική συνέντευξη στην εκπομπή...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ