«ΔΕΛΦΙΝ» & «ΞΙΦΙΑΣ»: Τα πρώτα ελληνικά υποβρύχια και η δράση τους το 1912-13

Η ιστορία των πρώτων ελληνικών υποβρυχίων «ΔΕΛΦΙΝ» και «ΞΙΦΙΑΣ» και η στρατηγική τους δράση κατά τον Βαλκανικό Πόλεμο.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο περιγράφει την ιστορία των πρώτων ελληνικών υποβρυχίων, «ΔΕΛΦΙΝ» και «ΞΙΦΙΑΣ», τα οποία παραγγέλθηκαν από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 1910 και παραλήφθηκαν το 1912 και 1913 αντίστοιχα. Το «ΔΕΛΦΙΝ» συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους και πραγματοποίησε την πρώτη τορπιλική επίθεση κατά σκάφους επιφανείας στην παγκόσμια ιστορία, αν και χωρίς επιτυχία.

Και τα δύο υποβρύχια κατασχέθηκαν από τους Γάλλους το 1916 και επεστράφησαν σε κακή κατάσταση, οδηγώντας στον παροπλισμό τους το 1920. Το «ΞΙΦΙΑΣ» δεν συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως υδροφόρο.

Πιο αναλυτικά:

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήταν πάντα πρωτοπόρο στο ναυτικό πεδίο της μάχης. Το υποβρύχιο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Το ενδιαφέρον, για το νέο τότε όπλο, είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα όταν το 1886 έφτασε στην Ελλάδα το πρώτο καταδυόμενο Nordenfelt.

Το συγκεκριμένο υποβρύχιο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ επιχειρησιακά, καθώς γρήγορα διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στην πλεύση του σε κατάδυση και πρακτικά δεν εντάχθηκε στον Στόλο.

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν δύο και πλέον δεκαετίες για να παραλάβει τα πρώτα καταδυόμενα ικανά για επιχειρήσεις: Τα «ΔΕΛΦΙΝ» και «ΞΙΦΙΑΣ».

Το υποβρύχιο ΔΕΛΦΙΝ παραγγέλθηκε μαζί με το ΞΙΦΙΑΣ (το οποίο αποτελούσε «αδερφό» σκάφος) στα γαλλικά Ναυπηγεία Schneider τον Σεπτέμβριο του 1910. Την περίοδο εκείνη, λίγο πριν τον Βαλκανικό Πόλεμο, η Ελλάδα βρισκόταν στην διαδικασία ενίσχυσης και μάλιστα άμεσης του Ναυτικού της, το οποίο αναμενόταν να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επικείμενη σύγκρουση.

Οι γαλλικές σχεδιάσεις

Το 1896 το γαλλικό Ναυτικό είχε ξεκινήσει ένα διαγωνισμό για την προμήθεια «καταδυόμενων» σκαφών (“submersible” όπως ήταν ο γαλλικός όρος της εποχής τον οποίο υιοθέτησε και το Ελληνικό Ναυτικό τότε) τα οποία ήταν έκδηλο ότι θα εγκαινίαζαν ένα νέο είδος ναυτικού πολέμου.

Στον διαγωνισμό ο οποίος είχε 23(!) συμμετοχές πήρε μέρος και ο πρωτοπόρος Γάλλος ναυπηγός ο Maxime Laubeuf, οι σχεδιάσεις του οποίου επρόκειτο να καθορίσουν το μέλλον των υποβρυχίων. Το γαλλικό Ναυτικό ζητούσε ένα σκάφος με μέσο εκτόπισμα 200 τόνων, ταχύτητα 12 κόμβων σε ανάδυση με αυτονομία 160 χλμ. και 6 κόμβων σε κατάδυση με αυτονομία 16 χλμ.

Η σχεδίαση του Laubeuf με το όνομα Narval αποδείχθηκε νικήτρια του διαγωνισμού. Οι καινοτομίες του Γάλλου ναυπηγού ακολουθούνται μέχρι και σήμερα στις σχεδιάσεις των υποβρυχίων.

Έτσι το Narval διέθετε διπλό σύστημα πρόωσης ένα ατμολέβητα για πλεύσει στην επιφάνεια της θάλασσας και ένα ηλεκτροκινητήρα για την κατάδυση. Ενώ το σκάφος βρισκόταν στην επιφάνεια γινόταν η φόρτιση των συσσωρευτών του από τον κινητήρα. Ακόμη το γαλλικό «καταδυόμενο» διέθετε διπλό κύτος, ένα σφαιρικής διατομής για να αντέχει την πίεση ενώ ήταν σε κατάδυση και ένα υδροδυναμικό εξωτερικό βελτιστοποιημένο για πλεύση στην επιφάνεια. «ΔΕΛΦΙΝ» & «ΞΙΦΙΑΣ»: Τα πρώτα ελληνικά υποβρύχια και η δράση τους το 1912-13

Το Narval παραλήφθηκε από το γαλλικό Ναυτικό το 1900 και παροπλίστηκε το 1909. Βέβαια όπως όλες οι πρώτες σχεδιάσεις έτσι και το Narval υπέφερε από σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα το σκάφος έπρεπε να παραμένει στην επιφάνεια για 21 λεπτά πριν καταδυθεί καθώς ο ατμολέβητας έπρεπε να πρώτα να κρυώσει. Ο χρόνος αυτός μειώθηκε αργότερα στα 12 λεπτά, αλλά αυτό ουσιαστικά στερούσε από το υποβρύχιο το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν αργότερα με την υιοθέτηση των κινητήρων ντίζελ. Οι δυνατότητες των πρώτων ελληνικών καταδυομένων Στο σχέδιο αυτό στηρίχθηκαν και τα δύο ελληνικά καταδυόμενα που παραγγέλθηκαν από το Ελληνικό Ναυτικό.

Τα σκάφη αναφέρονται ως κλάση Schneider-Laubeuf, είχαν εκτόπισμα στην επιφάνεια 360 τόνων, 452 τόνων σε κατάδυση, το μήκος τους πλησίαζε τα 50 μέτρα, πλάτος 4,7, βύθισμα 2,7 και μπορούσαν να αναπτύξουν μέγιστη ταχύτητα στην επιφάνεια 12 κόμβων και 8 κόμβων σε κατάδυση.

Το πλήρωμά τους αποτελείτο από 24 άτομα. Το καταδυόμενο είχε αυτονομία με 8 κόμβους: τις 2 ώρες, με 6 κόμβους 7.5 ώρες και με 4.5 αυξανόταν στις 17.5 ώρες. Ο οπλισμός και των σκαφών αποτελείτο από 4 εκτοξευτές τορπιλών των 45 εκ. εξωτερικά του σκάφους κάτω από το ξύλινο κατάστρωμα (2 στην πλώρη και 2 στην πρύμη με γωνία 5º ως προς τον διαμήκη) και 1 τορπιλοσωλήνα εσωτερικά στο πρωραίο διαμέρισμα.

Ο συνολικός φόρτος ήταν 6 τορπίλες Schwartzkorpf (5 στις θέσεις εκτοξεύσεως και μια εφεδρική). Το σκάφος μπορούσε να φτάσει σε μέγιστο βάθος κατάδυσης έως και τα 36 μέτρα.

Η παραλαβή του πρώτου, εκ των δύο καταδυόμενων του ΔΕΛΦΙΝ έγινε στις 5 Οκτωβρίου 1912 από τον Πλωτάρχη Στ. Παπαρηγόπουλο.

Η πρώτη τορπιλική επίθεση

Το ΔΕΛΦΙΝ κατέπλευσε στο Ναύσταθμο εγκαίρως για να λάβει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 και έμελλε να είναι το υποβρύχιο που πραγματοποίησε την πρώτη επίθεση με τορπίλη κατά σκάφους επιφανείας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία. Πιο συγκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου 1912 εξαπέλυσε τορπίλη εναντίον του τουρκικού καταδρομικού MEDJIDIEH.

Η τορπίλη απέτυχε να βρει το στόχο της και το ΔΕΛΦΙΝ καταδιώχθηκε από τα τουρκικά πλοία με συνέπεια να καταδυθεί σε μεγάλο βάθος προς τα Μαυρονήσια. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή και ενώ βρίσκονταν εν καταδύσει, προσάραξε και για να απελευθερωθεί αναγκάστηκε να αφήσει τα μολυβένια βάρη ασφαλείας του. Αυτό του στέρησε τη δυνατότητα συμμετοχής στις υπόλοιπες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του πολέμου.

Στη συνέχεια έφτασε από το Μούδρο το θωρηκτό Αβέρωφ για να απαλλάξει τα ελληνικά πλοία από την τουρκική απειλή. Ακολούθησε η περίοδος του εθνικού διχασμού και τα κίνημα της «Εθνικής Άμυνας» με την Αντάντ (Γαλλία, Βρετανία) να καταλαμβάνουν καίρια σημεία των Αθηνών και μαζί με αυτά και τον Στόλο. Έτσι το 1916 μαζί με τα πλοία του Στόλου που κατασχέθηκαν από τους Γάλλους ήταν και τα δύο ελληνικά καταδυόμενα.

Όταν επεστράφησαν όμως ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που διατηρήθηκαν σε υπηρεσία για πολύ λίγο χρονικό διάστημα μέχρι και το 1920, οπότε και παροπλίσθηκαν.

Το ΞΙΦΙΑΣ

Το έτερο καταδυόμενο ΞΙΦΙΑΣ δεν μπόρεσε να λάβει μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις καθώς η παραλαβή του έγινε αργότερα. Αυτό παραλήφθηκε στις 2 Μαρτίου του 1913 από τον Πλωτάρχη Δ. Λάμπρου.

Όπως και το ΔΕΛΦΙΝ κατασχέθηκε από τους Γάλλους το 1916 μαζί με τα περισσότερα πλοία του Ελληνικού Στόλου και όταν επεστράφη οι Γάλλοι φρόντισαν να είναι σε τόσο κακή κατάσταση ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά.

Παροπλίσθηκε ως καταδυόμενο το 1920 και το σκάφος χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό αργότερα ως υδροφόρο.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καίτη Κωνσταντίνου: Συντετριμμένοι όλοι ψυχολογικά στο μνημόσυνό της – Ραγίζει καρδιές η μητέρα της

Ιωάννα Τούνη: Αποκάλυψη! Ποιος συνοδεύει την εντυπωσιακή influencer στη Νέα Υόρκη…

Οι εξωπραγματικές μπλε σούπερ φωτεινές εκρήξεις που μπερδεύουν τους επιστήμονες

Σοκαριστικό βίντεο στο Βέλγιο: Οπαδός της Άντερλεχτ πατούσε με το μηχανάκι πεσμένο φίλο της Μπριζ

Σοβαρό τροχαίο στη Συγγρού: Μοτοσικλετιστής τραυματίστηκε σοβαρά

Μητσοτάκης: «15 χρόνια από την τραγωδία της Marfin, η δολοφονία αθώων συμπολιτών μας στιγματίζει τη συλλογική μας μνήμη»

«Βελγικό» Mazda MX-5 Toji, μόλις 12 σπάνια μοντέλα παγκοσμίως

Ξιαρχό για τη φυλάκιση στο Μπαλί: Το αστρονομικό ποσό που πλήρωσε – «Θα κάνω μήνυση»

Πλέι άουτ Super League: Όλα τα φώτα στραμμένα σε Λεωφόρο και Σέρρες

Τηλεθέαση: Σάρωσε η Γη της Ελιάς – Σκληρή αναμέτρηση για Dragons’ Den, Big Brother και Μαμά στα Κρυφά!

Σκέρτσος για Light: Απαιτεί άμεση απόσυρση του τραγουδιού – Προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία

Ο Σένα «ζει» και στον τοίχο σου

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών: Διακρίθηκε στην 6η θέση μεταξύ 1342 Μουσείων της Ευρώπης

Καινούργιου: Τα πρώτα λόγια για την πρόταση γάμου του Κουτσουμπή – Το υπέρλαμπρο μονόπετρο στο χέρι της

Μικ Μίνι: Ο άντρας που θάφτηκε… ζωντανός για πάνω από 55 μέρες

00:00 / 00:00

Σοκαριστικό φαινόμενο! Άρχισε να… βρέχει ψάρια ζωντανά στην κάμερα

Στη Γουαδελούπη, ένας υδροστρόβιλος προκάλεσε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, καθώς σήκωσε ψάρια από τη θάλασσα και τα έριξε στην παραλία, δημιουργώντας την αίσθηση ότι "βρέχει...

Τα πρώτα αυτοκίνητα στην Ελλάδα έτρεχαν μόλις 35 χιλιόμετρα και παρόλα αυτά το...

Στις αρχές του 20ού αιώνα, τα πρώτα αυτοκίνητα στην Ελλάδα, με μέγιστη ταχύτητα 35 χιλιομέτρων, έκαναν την εμφάνισή τους, προκαλώντας αρχικά θαυμασμό αλλά και...

Πιο αρχαίο κι από τον Παρθενώνα: Αποκαλύφθηκε πού στέκει το παλαιότερο γεφύρι της Ευρώπης

Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης, γνωστό ως Γέφυρα του Αρκαδικού ή Γέφυρα της Καζάρμας, βρίσκεται στο χωριό Αρκαδικό Αργολίδας και χρονολογείται στον 13ο αιώνα...

Πολωνία: Εντοπίστηκε μυστηριώδης “τάφος βαμπίρ” κρυμμένος κάτω από εκκλησία (φώτο)

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία ανακάλυψαν έναν σπάνιο "τάφο βαμπίρ" κάτω από την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο χωριό Pączewo. Τα λείψανα ενός άνδρα του...

Αποκαλύπτεται το μυστηριώδες πηγάδι στο Μοσχάτο που θα έσωζε την Ελλάδα (φώτο)

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία του Χαράλαμπου Ζαμπέλη, ενός σερβιτόρου από το Μοσχάτο το 1933, ο οποίος ανακάλυψε πετρέλαιο ενώ έσκαβε ένα πηγάδι για...

Αποκαλύπτουμε την αληθινή ιστορία του πραγματικού Σρεκ! – Κι όμως υπήρξε! (φωτό)

Ο Σρεκ, το εμβληματικό τέρας της οθόνης, έχει πραγματική βάση στην ιστορία, καθώς εμπνεύστηκε από τον Ρώσο παλαιστή Μορίς Τιλέτ, γνωστός και ως «Γάλλος...

Σφαγή του Μαλμεντί: Η απόδοση δικαιοσύνης στον δήμιο 32 χρόνια μετά

Η Σφαγή του Μαλμεντί, που συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου 1944, αποτέλεσε ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου, όταν Γερμανοί στρατιώτες των Waffen-SS εκτέλεσαν...

Γι’ αυτό τα τατουάζ στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν στίγμα ατίμωσης και ταπείνωσης

Στην αρχαία Ελλάδα, τα τατουάζ θεωρούνταν σημάδι ντροπής και εξευτελισμού, καθώς τα έκαναν κυρίως αιχμάλωτοι, δούλοι και εγκληματίες για να διακρίνονται από τους άλλους....

Αποκαλύφθηκε το μυστήριο: Γιατί δεν πετούν πουλιά πάνω από την Ακρόπολη

Η Ακρόπολη, γνωστή ως οχυρός οικισμός, έχει μια ιδιαίτερη χαρακτηριστική ιδιότητα: πάνω από αυτήν δεν πετούν πουλιά, ούτε αεροπλάνα, λόγω του ισχυρού γεωμαγνητικού πεδίου...

Είναι από αυτά που λες “Βλέπουν καλά τα μάτια μου;” – Δείτε τι...

Σχεδόν καβάλησε σκούτερ...σέρνοντάς το σε όλη τη διαδρομή!Δείτε στο βίντεο:https://twitter.com/RT_India_news/status/1918971623568531889?ref_src=twsrc%5Etfw

Ποιοι ήταν οι Έλληνες που μεγαλούργησαν τον 19ο αιώνα στην Αμερική

Το άρθρο αναδεικνύει τη συμβολή σημαντικών Ελλήνων που διακρίθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον 19ο αιώνα. Μεταξύ αυτών είναι ο Ιωάννης Ζάχος, καθηγητής λογοτεχνίας...

Ρώσοι επιστήμονες ανατρέπουν τα δεδομένα στα διαστημικά ταξίδια! Το σύστημα πρόωσης που εκθρονίζει...

Ρώσοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα πρόωσης πλάσματος, το οποίο υπόσχεται να επαναστατήσει τα διαστημικά ταξίδια, μειώνοντας τον χρόνο για μια αποστολή στον...

Όταν “έσβησε” ο θρυλικός “Grande Torino”: 76 χρόνια από το αεροπορικό δράμα

Σήμερα συμπληρώνονται 76 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία της θρυλικής ποδοσφαιρικής ομάδας "Grande Torino", η οποία συνέβη στις 4 Μαΐου 1949. Η ομάδα, επιστρέφοντας...

Ποιος ανακάλυψε το μακιγιάζ; Το συναρπαστικό ταξίδι από τα σκαθάρια στην πούδρα μολύβδου

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία του μακιγιάζ, με αναφορά στην αρχαία Αίγυπτο, όπου η χρήση καλλυντικών συνδύαζε την ομορφιά με πρακτικούς και θεϊκούς σκοπούς....

Το υπέρυθρο τηλεσκόπιο της NASA ξεδιπλώνει το Σύμπαν σε μαγευτικό 3D

Το υπέρυθρο τηλεσκόπιο SPHEREx της NASA, που εκτοξεύθηκε στις 11 Μαρτίου, έχει ξεκινήσει την επιστημονική του αποστολή, καταγράφοντας περίπου 3.600 εικόνες καθημερινά για να...

Βασιλικό ερωτικό σκάνδαλο: Ο πρίγκιπας Άρθρουρ, η δούκισσα Λουίζα και η μαγευτική Λεονί

Το άρθρο αποκαλύπτει ένα σκανδαλώδες ερωτικό τρίγωνο στη βρετανική μοναρχία, που περιλαμβάνει τον Πρίγκιπα Άρθουρ, τη Δούκισσα Λουίζα και την ερωμένη του Λεονί. Παρά...

Το γνωρίζατε; – Πώς αναδύονται και καταρρέουν οι Χρυσές Εποχές – Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα

Το άρθρο αναλύει την ιστορία των «χρυσών εποχών» και υποστηρίζει ότι η επιτυχία των κοινωνιών δεν οφείλεται σε τείχη, αλλά σε ανοίγματα στο εμπόριο,...

Αυτό που έκαναν ελάχιστοι θα το ρίσκαραν αντιμέτωποι με αυτά τα θανατηφόρα σαγόνια, video

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα επικίνδυνο εγχείρημα που πραγματοποιούν ελάχιστοι, μπροστά σε θανατηφόρα σαγόνια, με μόνη προστασία μερικά εκατοστά γυαλιού.Η περιγραφή της δραστηριότητας προκαλεί...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Γίγαντες ύψους 3 μέτρων» ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε σπήλαιο στη Νεβάδα

Η μυθολογία, η λαογραφία, ακόμη και η Βίβλος, μας...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Πέτρος Κωστόπουλος: «Ήθελα να αυτοκτονήσω, ήθελα με τη μηχανή να συντριβώ» – Το AIDS,...

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

Αποκαλύφθηκε το θανατηφόρο ερπετό που αξιοποιούσαν ως “όπλο” οι αρχαίοι Έλληνες

Επιστήμονες από την Ιταλία ανακάλυψαν το φίδι «Javelin Sand...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καίτη Κωνσταντίνου: Συντετριμμένοι όλοι ψυχολογικά στο μνημόσυνό της – Ραγίζει καρδιές η μητέρα της

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο για την...

Ιωάννα Τούνη: Αποκάλυψη! Ποιος συνοδεύει την εντυπωσιακή influencer στη Νέα Υόρκη…

Η Ιωάννα Τούνη διανύει μια περίοδο προσωπικής αναζήτησης και...

Οι εξωπραγματικές μπλε σούπερ φωτεινές εκρήξεις που μπερδεύουν τους επιστήμονες

Αστρονόμοι έχουν εντοπίσει μια νέα κατηγορία εκρήξεων στο σύμπαν,...

Σοκαριστικό βίντεο στο Βέλγιο: Οπαδός της Άντερλεχτ πατούσε με το μηχανάκι πεσμένο φίλο της Μπριζ

Ο τελικός του Κυπέλλου του Βελγίου ανάμεσα στην Άντερλεχτ...

Σοβαρό τροχαίο στη Συγγρού: Μοτοσικλετιστής τραυματίστηκε σοβαρά

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Λεωφόρο...

«Βελγικό» Mazda MX-5 Toji, μόλις 12 σπάνια μοντέλα παγκοσμίως

Η βελγική αντιπροσωπεία Mazda St-Michel παρουσίασε τη συλλεκτική έκδοση...

Ξιαρχό για τη φυλάκιση στο Μπαλί: Το αστρονομικό ποσό που πλήρωσε – «Θα κάνω μήνυση»

Ο Τάσος Ξιαρχό μίλησε στην εκπομπή Breakfast@Star για την...

Πλέι άουτ Super League: Όλα τα φώτα στραμμένα σε Λεωφόρο και Σέρρες

Στην τελευταία αγωνιστική των πλέι άουτ της Super League,...

Τηλεθέαση: Σάρωσε η Γη της Ελιάς – Σκληρή αναμέτρηση για Dragons’ Den, Big Brother και Μαμά στα Κρυφά!

Η τηλεθέαση της Κυριακής παρουσίασε έντονο ανταγωνισμό, με τη...

Σκέρτσος για Light: Απαιτεί άμεση απόσυρση του τραγουδιού – Προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία

Ο τράπερ Light προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με το νέο...

Ο Σένα «ζει» και στον τοίχο σου

Με αφορμή τα 40 χρόνια από εκείνη την επική...

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών: Διακρίθηκε στην 6η θέση μεταξύ 1342 Μουσείων της Ευρώπης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών κατέχει...

Καινούργιου: Τα πρώτα λόγια για την πρόταση γάμου του Κουτσουμπή – Το υπέρλαμπρο μονόπετρο στο χέρι της

Η Κατερίνα Καινούργιου πρόκειται σύντομα θα ανέβει τα σκαλιά...

Μικ Μίνι: Ο άντρας που θάφτηκε… ζωντανός για πάνω από 55 μέρες

Ο Μικ Μίνι μπορεί να ήταν γνωστός για τα...

Σάιγκο Τακαμόρι: Η ιστορία του τελευταίου σαμουράι της Ιαπωνίας

Ο Σάιγκο Τακαμόρι, ο τελευταίος σαμουράι της Ιαπωνίας, υπήρξε...

Πλέι οφ NBA: Στα ημιτελικά της Δύσης οι Γουόριορς, μπρέικ για τους Πέισερς στην έδρα των Καβαλίερς

Με εκτελεστή τον Μπάντι Χιλντ και ηγέτη τον Στεφ...

Κίνα: Το DNA από το αρχαιότερο τυρί του κόσμου ηλικίας 3.600 ετών βρέθηκε σε… μούμιες

Επιστήμονες κατάφεραν και εξήγαγαν DNA από ένα αρχαίο κομμάτι...

Μπέττυ Μαγγίρα: «Δέχομαι προτάσεις» – Ετοιμάζει τηλεοπτική επιστροφή;

Η Μπέττυ Μαγγίρα μίλησε στην εκπομπή Breakfast@Star για τη...

Παναθηναϊκός – Εφές: Αποκάλυψη! Οι τρεις διαιτητές του κρίσιμου αγώνα για το εισιτήριο στο Final Four

Η Euroleague ανακοίνωσε τους διαιτητές για το κρίσιμο πέμπτο...

Αποκαλύφθηκαν οι πρώτες τιμές του Hyundai Ioniq 9

Η Hyundai παρουσίασε τις πρώτες τιμές του νέου ηλεκτρικού...

Σοκαριστικό φαινόμενο! Άρχισε να… βρέχει ψάρια ζωντανά στην κάμερα

Στη Γουαδελούπη, ένας υδροστρόβιλος προκάλεσε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, καθώς...

Στο No. 19 ο Στέφανος Τσιτσιπάς, στο Νο. 81 η Μαρία Σάκκαρη στην παγκόσμια κατάταξη

Στην πρόσφατη ανανέωση της παγκόσμιας κατάταξης τένις, ο Στέφανος...

Πλέι άουτ Super League στις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

Οι τρεις αναμετρήσεις για τα πλέι άουτ της Super...

Ετεοκλής Παύλου: Οργισμένος με τον Light – «Αμφισβητώ τη συγγνώμη του γιατί…»

Ο τράπερ Light βρίσκεται στο επίκεντρο αντιδράσεων λόγω μισαναπηρικών...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το viral post με ΛΕΞ και Μιλγουόκι

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, μετά τον αποκλεισμό των Μπακς από...

Ο Ροντινέι έδωσε σόου σε μαγαζί στη Γλυφάδα με το τραγούδι «Πανσέληνος» της Δέσποινας Βανδή

Ο Ροντινέι φρόντισε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος...

Ηράκλειο: Σφοδρή σύγκρουση τουριστικού λεωφορείου με ΙΧ στις Γούβες – Ένας τραυματίας

Στο Ηράκλειο, ένα σοβαρό τροχαίο συνέβη το απόγευμα της...

Η Παραλία: Απειλούν να βάλουν τέλος σε Μαρία και Κοσμά με μετάθεση ή παραίτηση!

Η κατάσταση στο χωριό μοιάζει εκρηκτική, με τη Μαρία...

Happy Day για Αίθρα Λυκουρέζου: «Τώρα με το podcast δεν μίλησε για τα οικογενειακά της; Τα βγάζω όλα στη φόρα;»

Η Αίθρα Λυκουρέζου πριν από μερικές ημέρες παραχώρησε μία...

Σοκ στο πανελλήνιο: Συνεργάτης της Μαρινέλλας εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του σε προχωρημένη σήψη

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοσμική Αθήνα η είδηση ότι...

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Η αποκαλυπτική απάντηση στις φήμες για 4η εκπομπή στον ΑΝΤ1

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, σε πρόσφατη συνάντησή του με δημοσιογράφους...

Πετρέλαιο: Βουτιά άνω του 3% στις τιμές μετά τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν άνω του 3% μετά...

ΑΣΕΠ: Τρέξτε τώρα για 1.127 θέσεις εργασίας μέσω 13 προκηρύξεων

Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε την έναρξη αιτήσεων για 1.127 προσλήψεις...

Happy Day κατά Μάστορα: «Τι δεν ήξερες; Τι γίνεται στην Αλβανία;» – «Μαζεύονται πολλά»

Στο πλατό του Happy Day στον ALPHA, σχολίασαν το...

Ψηφιακός φρουρός αντιμετωπίζει το δημογραφικό

Η κυβέρνηση προγραμματίζει την κατάθεση νομοσχεδίου για τη δημιουργία...

Άνοιξε η Ιταλία χρυσή κερκόπορτα στον Ερντογάν

Το άρθρο αναφέρεται στην ανησυχία της Αθήνας και των...

Δέσποινα Βανδή: Η έκρηξη οργής της προς το συνεργείο του Happy Day στο αεροδρόμιο – Παρούσα η Μελίνα

Η Δέσποινα Βανδή φάνηκε εκνευρισμένη κατά την πρόσφατη εμφάνισή...

Αποκαλύπτουμε όλες τις ανατροπές στη φορολογία ακινήτων

Η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά από φορολογικές αλλαγές που...

Κυκλοφοριακή παράλυση: Χάος σε Κηφισό, Κηφισίας, Μεσογείων και Λεωφόρο Συγγρού – Στο «κόκκινο» και η Αττική Οδός

Σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται σήμερα στους δρόμους της Αθήνας,...

Πιο αρχαίο κι από τον Παρθενώνα: Αποκαλύφθηκε πού στέκει το παλαιότερο γεφύρι της Ευρώπης

Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης, γνωστό ως Γέφυρα του...

Πολωνία: Εντοπίστηκε μυστηριώδης “τάφος βαμπίρ” κρυμμένος κάτω από εκκλησία (φώτο)

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία ανακάλυψαν έναν σπάνιο "τάφο βαμπίρ" κάτω...

Αποκαλύπτεται το μυστηριώδες πηγάδι στο Μοσχάτο που θα έσωζε την Ελλάδα (φώτο)

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία του Χαράλαμπου Ζαμπέλη, ενός...

Αποκαλύπτουμε την αληθινή ιστορία του πραγματικού Σρεκ! – Κι όμως υπήρξε! (φωτό)

Ο Σρεκ, το εμβληματικό τέρας της οθόνης, έχει πραγματική...

Μάστορας – Καληφώνη: Η ρομαντική πρόταση γάμου και το πολυτελές δώρο των 14.000 ευρώ στην Πόλη του Φωτός

Ο Χρήστος Μάστορας και η Γαρυφαλιά Καληφώνη βιώνουν μια...

Τραγωδία στα Τέμπη: Τι αποκαλύπτει ο Καραμανλής για τις κατηγορίες

Ο Κώστας Καραμανλής, πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ετοιμάζεται...

Σφαγή του Μαλμεντί: Η απόδοση δικαιοσύνης στον δήμιο 32 χρόνια μετά

Η Σφαγή του Μαλμεντί, που συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου...

Γι’ αυτό τα τατουάζ στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν στίγμα ατίμωσης και ταπείνωσης

Στην αρχαία Ελλάδα, τα τατουάζ θεωρούνταν σημάδι ντροπής και...