Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Το γκου, το φονικό δηλητήριο των Κινέζων γυναικών, χρησιμοποιούνταν για να ελέγχουν τους εραστές τους και να αποτρέπουν τις απιστίες τους.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία του γκου, ενός μυστηριώδους δηλητηρίου που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην Κίνα για να κρατούν τους συντρόφους τους κοντά τους, αποτρέποντας τις απιστίες. Μέχρι τον 18ο αιώνα, οι γυναίκες των φυλών Miao και Lingnan παρασκεύαζαν το γκου με τη χρήση δηλητηριωδών ζώων, δημιουργώντας μια τοξίνη που δρούσε αργά και βασανιστικά.

Το θύμα μπορούσε να ζήσει κανονικά για μέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, και η γυναίκα είχε τη δυνατότητα να του δώσει το αντίδοτο αν επέστρεφε εγκαίρως. Η χρήση του γκου συνδέθηκε με πολιτισμικές προκαταλήψεις και φόβους κατά των μειονοτικών φυλών του Νότου, και η κληρονομιά του συνεχίζει να επηρεάζει τη λαϊκή φαντασία μέχρι σήμερα.

Πιο αναλυτικά:

Οι ερωτοχτυπημένες Κινέζες μιας άλλης εποχής είχαν βρει ένα φονικό «ξόρκι», για να μη χάνουν τα ταίρια τους από τις λογής «Σειρήνες», που κινδύνευαν να ξεμυαλίσουν τους συντρόφους τους.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα εξάλλου το να αποδεχόσουν την παροιμιώδη φιλοξενία των γυναικών που ζούσαν στις ορεινές περιοχές του κινεζικού Νότου ήταν μια κίνηση ολότελα υψηλού ρίσκου.

Οι χωριανοί διηγούνταν συνεχώς ιστορίες για γυναίκες που νάρκωναν τους ταξιδιώτες, ταΐζοντάς τους γεύματα με το πανίσχυρο γκου, κι έτσι τους κρατούσαν για πάντα κοντά τους. Κανείς τους δεν μπορούσε να επιστρέψει στο σπιτικό του στον Βορρά, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τον θάνατό του.

Κι ενώ αυτά τα καμώματα θα ήταν υπό άλλες συνθήκες αντικείμενο μυθολογίας, στη μακρινή Κίνα ήταν κάτι παραπάνω από αλήθεια. Ήταν μια ιδιοσυγκρασιακή φυλακή από την οποία κανείς δεν μπορούσε να αποδράσει.

Ζωντανός τουλάχιστον…

Το γκου που επιβίωσε για τουλάχιστον μία χιλιετία

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Το δηλητήριο γκου, όπως μας λένε τόσο οι θρύλοι όσο και η ζοφερή πραγματικότητα, μαζευόταν με μια ακραία τεχνική. Βάζοντας δηλαδή δηλητηριώδη φίδια, σκορπιούς και σαρανταποδαρούσες μέσα σε ένα βαζάκι και αφήνοντάς τα να παλέψουν, μέχρι να τραφεί τελικά το ένα από το άλλο.

Το πλάσμα που επιβίωνε από τη σφαγή περιείχε τώρα εντός του το συνολικό δηλητήριο, μια συμπυκνωμένη τοξίνη που δεν ήταν παίξε-γέλασε. Το γκου δρούσε αργά και βασανιστικά. Ούτε γεύση είχε ούτε χαρακτηριστική οσμή, κι έτσι δεν το έπαιρνες μυρωδιά όταν το κατανάλωνες με το γεύμα ή το αφέψημα.

Το ανυποψίαστο θύμα μπορούσε να ζήσει φυσιολογικά ακόμα και 10 μέρες πριν ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα. Και πριν πέσει του θανατά μετά! Στις ορεινές αυτές περιοχές του Νότου, εκεί που οι άντρες σπάνιζαν, ήταν το μόνο εχέγγυο που είχε η ντόπια για την επιστροφή του εραστή της. Της ανήκε δεν της ανήκε.

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Γιατί αν αυτός γυρνούσε κοντά της στον προκαθορισμένο χρόνο που της είχε υποσχεθεί, η γυναίκα θα του έδινε το αντίδοτο και θα γιατρευόταν. Αν πάλι όχι, σύντομα θα έβλεπε τον εαυτό του να κατατρώγεται από τα μέσα προς τα έξω.

Το γκου ήταν γνωστό ότι έκανε «την καρδιά του και το υπογάστριό του να πρήζονται και να πονούν, γιατί το δηλητήριο τον ροκάνιζε στο εσωτερικό του», γράφει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια ιστορίας της ιατρικής του John Hopkins University, Marta Hanson, στο κατατοπιστικό πόνημά της «Speaking of Epidemics in Chinese Medicine».

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Το γκου μπορεί να ήταν ολότελα άγνωστο στη Δύση, όπως και πάμπολλα ακόμα που αφορούσαν στην αχανή και μυστηριώδη χώρα της Άπω Ανατολής, στην Κίνα ήταν όμως γνωστό τουλάχιστον από το 610 μ.Χ. Σε άλλες περγαμηνές πάλι περιγράφεται στο πλαίσιο μαγικών ξορκιών, καθώς το γκου ήταν σταθερά σε πρακτικές μαύρης μαγείας και επίκλησης δαιμόνων.

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Η παρασκευή του άλλωστε δεν ήταν απλή υπόθεση. Στα σχετικά «γιατροσόφια» επισημαίνεται εξάλλου με ρητό τρόπο ότι η δημιουργία μιας ισχυρής φόρμουλας απαιτούσε αναγκαστικά τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» της Κίνας: την οχιά, τη σαρανταποδαρούσα, τον σκορπιό, τον βάτραχο και την αράχνη.

Τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά, τα «τσονγκ» της μαγικής συνταγής, θεωρούνταν κακόβουλες ενσαρκώσεις μοχθηρών δαιμόνων που μπορούσαν να στοιχειώσουν το σώμα ενός ανθρώπου. Το γκου είχε συνδεθεί με αναρίθμητες περιοχές και φυλές της Κίνας κατά το διάβα των χιλίων και πλέον ετών της ιστορίας του και όλοι είχαν τον δικό τους τρόπο (μικρές παραλλαγές του αυθεντικού) να το φτιάχνουν.

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Ισχυρότερους δεσμούς είχε όμως με τις μειονότητες του Νότου, οι οποίες υπέφεραν από την υπεροχή και την προκατάληψη των Βορείων, και κυρίως με τις γυναίκες των φυλών Lingnan και Miao.

Υπήρχαν μάλιστα αρκετές παραδεδομένες μέθοδοι για την παρασκευή του «τέλειου γκου», όπως εξομολογείται ο αξιωματούχος του αυτοκρατορικού ιατρικού γραφείου Xu Chunfu ήδη από το 1556. Η πιο γνωστή συνταγή ήταν η περισυλλογή διαφορετικών ειδών από τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» και η τοποθέτησή τους σε ένα βάζο.

Η λυσσαλέα μάχη δεν δινόταν μάλιστα όποτε να ’ναι. Έπρεπε τα πλάσματα να μπουν στο βαζάκι την πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα και να αποθηκευτούν σε σκιερό σημείο για αρκετό καιρό. Κάποιοι μας λένε ακόμα και για έναν χρόνο. Και ήταν το σώμα του θριαμβευτή, αυτού που είχε φάει δηλαδή όλα τα άλλα, αυτό που χρειαζόσουν για να φτιάξεις το φονικό δηλητήριο.

Ο Xu Chunfu περιγράφει και μια εναλλακτική φόρμουλα, κατά την οποία ο παρασκευαστής σκοτώνει ένα δηλητηριώδες φίδι, το αναμειγνύει με όλων των λογιών τα μπαχαρικά και το ραντίζει με νερό. Το αφήνει κατόπιν σε σκιερό μέρος για μερικές ημέρες, μέχρι να αρχίσει η σάρκα να αποσυντίθεται και να καλυφθεί από μούχλα. Τότε το έπαιρνες, το άλεθες μέχρι να γίνει σκόνη και το έριχνες στο κρασί του θύματος. Αυτή η εκδοχή δεν ήταν πάντως τόσο ισχυρή όσο το αλληλοτσιμπούσι των πέντε δηλητηριωδών.

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

«Στην ιατρική, η δηλητηρίαση από γκου μετατράπηκε σε δείκτη αρκετών πηγών κινδύνου: σεξουαλική ζήλεια, μαγεία, άνθρωποι που δεν ανήκαν στη φυλή των Χαν και τοπικά δηλητήρια», μας λέει ξανά η Hanson, «στη διάρκεια των επόμενων περιόδων, και ειδικά κατά τη διάρκεια των δυναστειών Σούι (581-617 μ.Χ.) και Τανγκ (618-907), οι κινεζικές πηγές αρχίζουν να συνδέουν τη δηλητηρίαση από γκου με συγκεκριμένες μεθόδους μαγείας που αποδίδονταν σε μειονοτικές κοινωνίες»…

Οι γυναίκες των φυλών του Νότου

Από τον 17ο αιώνα όμως μέχρι και τα μέσα του 18ου, κανείς δεν χρησιμοποιούσε τόσο αθρόα το γκου όσο οι γυναίκες των απομονωμένων φυλών του Νότου, Miao και Lingnan.

Ο χρόνος δεν ήταν καθόλου τυχαίος, όπως μας λένε οι ακαδημαϊκοί ιστορικοί, καθώς τα θύματα του γκου πολλαπλασιάστηκαν στις περιοχές αυτές μετά τη μεγάλη εξέγερση των Miao κατά το 1735 και 1736.

Οι Κινέζοι του Βορρά δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τις ιδιαίτερες πρακτικές της φυλής αναφορικά με τη γεωργία, τον πολιτισμό, την κοινωνική διαστρωμάτωση και κυρίως την ανεξαρτησία που απολάμβαναν οι γυναίκες των Miao.

Τις οποίες θεωρούσαν «βάρβαρες» οι Βόρειοι, καθώς περπατούσαν ξυπόλυτες, ντύνονταν με αποκαλυπτικά φορέματα, κυνηγούσαν δίπλα στους άντρες τους και ήταν ελεύθερες να έχουν όσες προγαμιαίες σχέσεις τραβούσε η καρδιά τους.

Αυτά μας λέει η Louisa Schein στο πόνημά της «Minority Rules: The Miao and the Feminine in China’s Cultural Politics», μια σειρά από συνήθειες που κάθονταν στον λαιμό των γραφειοκρατών του Βορρά δηλαδή, οι οποίοι έβλεπαν ότι οι νόμοι τους δεν εφαρμόζονταν στα απροσπέλαστα αυτά εδάφη.

Κι έτσι αυτή την εποχή γενικεύεται η χρήση του γκου, ή καλύτερα η φερόμενη χρήση του γκου, καθώς η κεντρική διοίκηση θέλησε να επιβάλει εθνικά σύνορα στις περιοχές αυτές φοβούμενη τους διαφυλετικούς γάμους των Βορείων με τις γυναίκες των Miao.

Άρθρο στην επιθεώρηση «Ethnology» καταλήγει πως «ήταν οι γυναίκες της φυλής αυτές που αναφέρονται συνεχώς ως πηγές του κινδύνου, αντί να είναι οι ένοπλοι άντρες τους αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα της κινεζικής ηγεμονίας στην περιοχή».

Και πρέπει το δηλητήριο να ήταν ακόμα δυνατότερο και από σπαθί! Ο Xu περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το 1556 την ανατριχιαστική επίδραση της τοξίνης στο ανθρώπινο σώμα. Μας λέει ότι το δηλητήριο «καταναλώνει το θύμα από τα μέσα προς τα έξω, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία».

Τα συμπτώματα έμοιαζαν μάλιστα με αυτά της θερμοπληξίας, καθώς ο καταραμένος εραστής βίωνε παρατεταμένους πυρετούς, απώλεια όρεξης και βάρους και συχνότατους εμετούς σαν «μαλακό (ή μουχλιασμένο) βαμβάκι», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Μια γυναίκα που «ξελόγιαζε» με το γκου έναν άντρα, τον κρατούσε δίπλα της εκβιαστικά δηλαδή, θεωρούνταν αυτομάτως μάγισσα. Στις περισσότερες ιστορίες που επιβίωσαν εξάλλου από τις χρόνιες αυτές δηλητηριάσεις, τα θύματα ήταν άντρες. Το πράγμα ακολουθούσε μάλιστα μια απαρέγκλιτη, σχεδόν νομοτελειακή, ακολουθία.

Έπειτα από μερικές μέρες άφθονων ερωτικών συνευρέσεων, η γυναίκα απαγόρευε στον εραστή της να επιστρέψει στο σπίτι για κάμποσο καιρό. Ήταν εκείνη η εποχή του χρόνου (η πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα) που ετοιμαζόταν το γκου. Όταν το είχε στα χέρια της, μετέτρεπε πια τον ταξιδιώτη ή τον μπερμπάντη ντόπιο σε σωστό υποχείριο, καθώς όλοι ήταν πια σίγουροι πως δεν θα απομακρυνόταν από κοντά της. Ποτέ!

Από τα μέσα του 17ου αιώνα, η δηλητηρίαση με γκου είχε γίνει τόσο εκτεταμένη, ή τουλάχιστον ο φόβος της, που αναπτύχθηκαν πάμπολλες τεχνικές για τον εντοπισμό της τοξίνης και τη θεραπεία της.

Ο μεγάλος κινέζος γιατρός Zhang Lu συμβούλευε κατά τον 17ο αιώνα τους πολίτες της επαρχίας του: «Αν φάτε στα σπίτια [των ανθρώπων που ζουν εκεί], πάρτε αμέσως κέρατο ρινόκερου και ανακατέψτε καλά [το φαγητό]. Αν [το φαγητό] βγάλει έναν λευκό αφρό, είναι δηλητηριώδες, αν δεν υπάρχει αφρός, τότε δεν είναι».

Μόνο που το γκου και ο θρύλος του δεν πέθαναν τον 18ο αιώνα. Ο Chen Guoqun συμβουλεύει τους ταξιδιώτες το 1942 να κουβαλούν μαζί τους ξυλάκια φαγητού με ασημένιες απολήξεις και να τα βουτούν στο φαγητό ή το ποτό που τους προσφέρουν στις «ύποπτες» νότιες επαρχίες. Αν το ασήμι αλλάξει χρώμα, τότε το φαγητό είναι δηλητηριασμένο.

Αλλά και ο Xu Chunfu μας παραθέτει τουλάχιστον 15 θεραπείες, καθεμιά για ένα διαφορετικό είδος δηλητηρίασης από γκου. Αν νιώσεις, μας λέει, οποιαδήποτε δυσφορία στα άκρα μετά το πέρας του φαγητού, άρχισε να τις δοκιμάζεις μία-μία, καθώς την έχεις πατήσει.

Σήμερα βέβαια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ιστορικών και μελετητών θεωρούν πως το πράγμα δεν ήταν παρά στο πλαίσιο της προκατάληψης κατά των αδούλωτων μειονοτικών φυλών του Νότου. Μπορεί να ήταν αλήθεια σε κάποια ιστορική στιγμή, πιστεύουν πάντως πως η ιστορία των χιλίων χρόνων του γκου είναι τουλάχιστον υπερβολική.

Κάποιοι ιστορικοί, όπως και η Hanson, το χρησιμοποιούν απλώς ως πυξίδα για να κατανοήσουν τις βαθιές πολιτισμικές διαφορές της αχανούς Κίνας και μας λένε πως ήταν άλλη μια στερεοτυπική συμπεριφορά της πλειονότητας κατά των μικρών εθνοτικών ομάδων του κινεζικού Νότου. «Το αντίδοτο φτιαχνόταν στο φαντασιακό του αρσενικού και υπό τον φόβο των προσωπικών σχέσεων με τις γυναίκες των Lingnan και των Miao», καταλήγει η Hanson.

Ο φόβος πάντως του πανίσχυρου δηλητηρίου ήταν υπαρκτός στην Κίνα τουλάχιστον ως και τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν απαγορεύτηκε στις γυναίκες των επίμαχων φυλών να περιδιαβαίνουν τις τοπικές λαϊκές αγορές. Ακόμα όμως κι αν η ιστορία του γκου ήταν απλώς αντικείμενο θρύλων, η κοινωνική επίδρασή του ήταν πραγματικά κατακλυσμιαία, δημιουργώντας πραγματικά γεωγραφικά σύνορα μέσα στην αχανή Χώρα του Δράκου που διάρκεσαν για αιώνες και αιώνες.

Όσο για την κληρονομιά του γκου, συνεχίζει να ζει ακόμα και σήμερα, ως μεταφυσικός πια τρόπος να χειραγωγείς τον εραστή σου και να προκαλείς θάνατο με τη βοήθεια των πλασμάτων της φύσης. Των πέντε δηλητηριωδών…


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ιωάννα Τούνη: Οργισμένη επίθεση κατά του αεροδρομίου του Λος Άντζελες – «Ακόμη δεν έχω την βαλίτσα μου»

Τραμπ: Δεν ξέρω αν πρέπει να εφαρμόσω το Σύνταγμα – Τα δικαστήρια με εμποδίζουν να διώξω μερικούς από τους χειρότερους ανθρώπους στη Γη

Big Brother Live (4/5): Η ηχηρή αποχώρηση και η καλλονή γυναίκα που μπαίνει στο σπίτι του Μεγάλου Αδελφού

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 493 μόνιμες θέσεις μέσω 2 προκηρύξεων

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 87-85: Ο Χέιλ μαγεύει στο ΣΕΦ αλλά οι Πειραιώτες κατακτούν το 1-0 για τους ημιτελικούς της GBL

Ολυμπιακός: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις της ΚΑΕ για τα εισιτήρια του Άμπι Ντάμπι

Καιρός αύριο: Συννεφιά και καταιγίδες σαρώνουν τα δυτικά και την Κρήτη μέχρι το απόγευμα – Στους 28 βαθμούς θα σκαρφαλώσει η θερμοκρασία

Πορτογαλία: Προχωρά σε μαζική απέλαση 18.000 αλλοδαπών λίγο πριν τις εθνικές εκλογές

Νεκρός ένας 26χρονος σε συμπλοκές οπαδών της Αταλάντα και της Ίντερ στο Μπέργκαμο

Γενέθλια για τον Θοδωρή Αθερίδη: Οι τρυφερές ευχές της Σμαράγδας Καρύδη και η τούρτα – έκπληξη

Κεφαλονιά: Βυθίστηκε στο απόλυτο σκοτάδι το Αργοστόλι εξαιτίας κρουαζιερόπλοιου – Διέλυσε υποθαλάσσιο καλώδιο

Τραμπ: Διατηρεί τον πρόεδρο της Fed μέχρι το 2026 – Επιμένει σθεναρά στη μείωση των επιτοκίων

Triumph TR7 1975-1982, από την “προδοσία” στη θρυλική καινοτομία [video]

Πέθανε ο Ραφαέλ Ρουγιάν, θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης

Μαρινάκης για Μολυβιάτη: «Υπηρέτησε με αφοσίωση και ακεραιότητα την ελληνική διπλωματία και την παράταξη»

00:00 / 00:00

Ποιος ανακάλυψε το μακιγιάζ; Το συναρπαστικό ταξίδι από τα σκαθάρια στην πούδρα μολύβδου

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία του μακιγιάζ, με αναφορά στην αρχαία Αίγυπτο, όπου η χρήση καλλυντικών συνδύαζε την ομορφιά με πρακτικούς και θεϊκούς σκοπούς....

Το υπέρυθρο τηλεσκόπιο της NASA ξεδιπλώνει το Σύμπαν σε μαγευτικό 3D

Το υπέρυθρο τηλεσκόπιο SPHEREx της NASA, που εκτοξεύθηκε στις 11 Μαρτίου, έχει ξεκινήσει την επιστημονική του αποστολή, καταγράφοντας περίπου 3.600 εικόνες καθημερινά για να...

Βασιλικό ερωτικό σκάνδαλο: Ο πρίγκιπας Άρθρουρ, η δούκισσα Λουίζα και η μαγευτική Λεονί

Το άρθρο αποκαλύπτει ένα σκανδαλώδες ερωτικό τρίγωνο στη βρετανική μοναρχία, που περιλαμβάνει τον Πρίγκιπα Άρθουρ, τη Δούκισσα Λουίζα και την ερωμένη του Λεονί. Παρά...

Το γνωρίζατε; – Πώς αναδύονται και καταρρέουν οι Χρυσές Εποχές – Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα

Το άρθρο αναλύει την ιστορία των «χρυσών εποχών» και υποστηρίζει ότι η επιτυχία των κοινωνιών δεν οφείλεται σε τείχη, αλλά σε ανοίγματα στο εμπόριο,...

Αυτό που έκαναν ελάχιστοι θα το ρίσκαραν αντιμέτωποι με αυτά τα θανατηφόρα σαγόνια, video

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα επικίνδυνο εγχείρημα που πραγματοποιούν ελάχιστοι, μπροστά σε θανατηφόρα σαγόνια, με μόνη προστασία μερικά εκατοστά γυαλιού.Η περιγραφή της δραστηριότητας προκαλεί...

«Γίγαντες ύψους 3 μέτρων» ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε σπήλαιο στη Νεβάδα

Η μυθολογία, η λαογραφία, ακόμη και η Βίβλος, μας λένε ότι κάποτε γίγαντες περιπλανιόντουσαν στη Γη. Και, όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν...

Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη: Αποκαλύπτοντας τα μυστικά των ιστορικών επιγραφών

Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, που βρίσκεται μπροστά από τη Βουλή στην Αθήνα, είναι ένα εμβληματικό και ταυτόχρονα μυστηριώδες μνημείο, καθώς οι επιγραφές του...

Ποιες ήταν οι 9 Μούσες στην ελληνική μυθολογία και τι συμβόλιζαν;

Σ’ εκείνα τα πολύ παλιά χρόνια γεννήθηκαν εννέα πανέμορφες κόρες, οι Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, που είχαν την τύχη να είναι...

Βίκινγκ: Αποκαλύπτονται οι γυναίκες μαχήτριες – Τι κρύβουν οι θρύλοι;

Το άρθρο εξετάζει τη θέση των γυναικών στους Βίκινγκς, αποκαλύπτοντας ότι είχαν προοδευτικούς ρόλους για την εποχή τους. Οι γυναίκες μπορούσαν να κατέχουν περιουσία,...

Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από τη γιορτή της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας, που σήμερα γιορτάζεται με αγάπη και δώρα, έχει τις ρίζες της σε μια δραματική ιστορία πένθους και ειρηνικών προσπαθειών. Ξεκίνησε...

Τι κρύβει ο μαγευτικός αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου;

Ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου, ο πιο σημαντικός του βόρειου ημισφαιρίου, έχει πλούσια ιστορία και μυθολογία. Γνωστός από την αρχαιότητα, οι λαοί τον ονομάζουν...

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Η κρυφή νύχτα σε γκέι μπαρ με τον Φ.Μέρκιουρι – Πώς...

Σε νέο βιβλίο του βιογράφου Έντουαρντ Γουάιτ, αποκαλύπτεται μια κρυφή έξοδος της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1988 σε γκέι μπαρ του Λονδίνου, το Royal Vauxhall...

Θώνις-Ηράκλειο: Η μυθική πόλη που αναδύθηκε από τη θάλασσα και δικαίωσε τον Ηρόδοτο

Η αρχαία πόλη Θώνις-Ηράκλειο, που είχε εξαφανιστεί κάτω από τη θάλασσα για χιλιετίες, ανακαλύφθηκε το 1996 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Franck Goddio. Ιδρυμένη πιθανώς τον...

Περού: Αρχαιολόγοι εντόπισαν μούμια 5.500 ετών σε χωματερή σκουπιδιών!

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στο Περού, καθώς εντόπισαν μούμια ηλικίας 5.500 ετών σε χωματερή σκουπιδιών!Ο χώρος όπου βρέθηκε η μούμια τον περασμένο...

Οι Αρχαίοι Καρχηδόνιοι πρόσφεραν τα παιδιά τους θυσία για να εξασφαλίσουν την εύνοια των θεών

Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη από Αμερικανούς ερευνητές αποκάλυψε ότι οι αρχαίοι Καρχηδόνιοι θυσίαζαν τα παιδιά τους για να κερδίσουν την εύνοια των θεών. Η ανακάλυψη,...

Ένα μυστήριο θανατηφόρο περιστατικό που δεν βρήκε ποτέ απάντηση: Ο πιλότος που πήδηξε στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο!

Σοκ προκαλεί ένα πολύ περίεργο θανατηφόρο περιστατικό από το καλοκαίρι του 2022.Τότε ένα αεροσκάφος επιχειρούσε να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Ράλεϊ-Ντέρχαμ στην Βόρεια Καρολίνα...

Κι όμως το ποδόσφαιρο «γεννήθηκε» στην αρχαία Ελλάδα: Η συγκλονιστική αποκάλυψη έρευνας

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ρίζες του ποδοσφαίρου ενδέχεται να βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες φαίνεται να ήταν οι πρώτοι που κλώτσησαν μια...

Ελληνική μυθολογία: Από πού προήλθε το όνομα της Ιταλίας;

Σύμφωνα με την αρχαίους Ελληνικούς μύθους, οι Αρκάδες ήταν οι πρώτοι εποικιστές της Ιταλίας. Πάντα με βάση τους ίδιους μύθους, οι Αρκάδες αφού επικράτησαν...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκαλύφθηκε το θανατηφόρο ερπετό που αξιοποιούσαν ως “όπλο” οι αρχαίοι Έλληνες

Επιστήμονες από την Ιταλία ανακάλυψαν το φίδι «Javelin Sand...

Ντενίση: «Τι με φέρατε εδώ πέρα για 5 λεπτά;» – Το ξέσπασμα της ηθοποιού...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, η Μιμή Ντενίση παραχώρησε...

Πέτρος Κωστόπουλος: «Ήθελα να αυτοκτονήσω, ήθελα με τη μηχανή να συντριβώ» – Το AIDS,...

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

«Γίγαντες ύψους 3 μέτρων» ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε σπήλαιο στη Νεβάδα

Η μυθολογία, η λαογραφία, ακόμη και η Βίβλος, μας...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Big Brother Live (4/5): Η ηχηρή αποχώρηση και η καλλονή γυναίκα που μπαίνει στο σπίτι του Μεγάλου Αδελφού

Το πρώτο live μετά την πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου και...

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 493 μόνιμες θέσεις μέσω 2 προκηρύξεων

Ανοίγει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 493 μόνιμες προσλήψεις...

Ολυμπιακός: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις της ΚΑΕ για τα εισιτήρια του Άμπι Ντάμπι

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός θα ενημερώσει την Τρίτη 6 Μαΐου...

Πορτογαλία: Προχωρά σε μαζική απέλαση 18.000 αλλοδαπών λίγο πριν τις εθνικές εκλογές

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την πρόθεση να...

Νεκρός ένας 26χρονος σε συμπλοκές οπαδών της Αταλάντα και της Ίντερ στο Μπέργκαμο

Νέα «μαύρη» σελίδα για το ποδόσφαιρο της Ιταλίας. Οπαδοί...

Γενέθλια για τον Θοδωρή Αθερίδη: Οι τρυφερές ευχές της Σμαράγδας Καρύδη και η τούρτα – έκπληξη

Για τον Θοδωρή Αθερίδη η χθεσινή ημέρα, Σάββατο 3...

Κεφαλονιά: Βυθίστηκε στο απόλυτο σκοτάδι το Αργοστόλι εξαιτίας κρουαζιερόπλοιου – Διέλυσε υποθαλάσσιο καλώδιο

Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε λόγω ζημιάς...

Τραμπ: Διατηρεί τον πρόεδρο της Fed μέχρι το 2026 – Επιμένει σθεναρά στη μείωση των επιτοκίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν...

Triumph TR7 1975-1982, από την “προδοσία” στη θρυλική καινοτομία [video]

Το Triumph TR7, που λανσαρίστηκε το 1975, αποτέλεσε μια...

Πέθανε ο Ραφαέλ Ρουγιάν, θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης

Βαρύ το πένθος στη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς ο ιστορικός...

Μαρινάκης για Μολυβιάτη: «Υπηρέτησε με αφοσίωση και ακεραιότητα την ελληνική διπλωματία και την παράταξη»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, εξέφρασε τη θλίψη του...

Eurovision 2025: Η Μαρίνα Σάττι επιστρέφει θριαμβευτικά στη σκηνή – Η επίσημη ανακοίνωση

Η Μαρίνα Σάττι επιστρέφει στον διαγωνισμό Eurovision 2025, όπως...

Μπρέντφορντ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-3: Συνεχίζεται ο εφιάλτης των «κόκκινων διαβόλων» στην Premier League

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπέστη άλλη μία ήττα στην Premier...

Γυναίκα σε αμόκ βανδάλισε οχήματα και όρμησε σε αστυνομικούς στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο, το μεσημέρι της Κυριακής, μία γυναίκα από...

Κηφισιά: Με βασιλική άμαξα παρέλασε το πρωτάθλημα της Super League 2 στο γήπεδο

Η Κηφισιά πανηγύρισε την άνοδό της στη Super League,...

Καραμολέγκος: Εξαγορά της παραγωγικής μονάδας στη Ρουμανία από τον όμιλο Grupo Bimbo

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες η εξαγορά της παραγωγικής...

Ελένη Μενεγάκη: Φωτογραφίζεται παιχνιδιάρικα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου της – «Τελικά χωράω παντού»

Η Ελένη Μενεγάκη δημοσίευσε μια νέα φωτογραφία στο Instagram,...

Πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ: Αποκαλύπτονται τα έξτρα μόρια για τον μόνιμο διορισμό

Το άρθρο αναλύει τη διαδικασία υπολογισμού των έξτρα μορίων...

Ολυμπιακός: Σε ρυθμούς Άμπου Ντάμπι οι οπαδοί του Πειραιωτών, ντύθηκαν εμίρηδες στο ΣΕΦ

Κατά την διάρκεια του αγώνα του Ολυμπιακού κόντρα στην...

Χρήστος Μάστορας: Θύμα εξαπάτησης στη συναυλία του στην Αλβανία – «Ήταν παγίδα και σαν αφελής την πάτησα»

Ο Χρήστος Μάστορας αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα απάτης κατά...

Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τις αποκαλύψεις του πρίγκιπα Χάρι

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας πραγματοποίησε την πρώτη...

Κηφισιά – Ηλιούπολη 2-0: Θριάμβευσε και εκτοξεύτηκε στην Super League η ομάδα του Σεμπάστιαν Λέτο

Η Κηφισιά, υπό την καθοδήγηση του Σεμπάστιαν Λέτο, πανηγύρισε...

Eurovision 2025: Αποκαλύφθηκε το κορυφαίο φαβορί που «σκιάζει» την Klavdia – Τι προβλέπουν οι στοιχηματικές

Η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο τελικό της Eurovision...

Χαλκιδική: Τραγικός θάνατος άνδρα που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στη Χαλκιδική, όπου ένας άνδρας έχασε...

Θεσσαλονίκη: Η αποκάλυψη πίσω από την έκρηξη και τη σύνδεσή της με το τρομο-δέμα στο Εφετείο τον Φεβρουάριο

Οι αρχές της Θεσσαλονίκης διεξάγουν έρευνα για την έκρηξη...

Ρέιντζερς – Σέλτικ 1-1: Συγκλονιστικό ντέρμπι στο θρυλικό «Old Firm»

Το ντέρμπι Ρέιντζερς – Σέλτικ, που διεξήχθη στο «Άιμπροξ...

Επιστολή Χατζηδάκη στους βουλευτές της ΝΔ – Στο προσκήνιο η σύγκρουση της κυβέρνησης με το «βαθύ κράτος»

Ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απέστειλε επιστολή στους...

Ελένη Φουρέιρα: Μαζί με τον γιο της, Ερμή στο γήπεδο – Καμάρωσαν τον Μποτία από τις κερκίδες

Η Ελένη Φουρέιρα σήμερα, Κυριακή 4 Μαϊου βρέθηκε στο...

Αποκαλύφθηκε το μυστήριο: Γιατί δεν πετούν πουλιά πάνω από την Ακρόπολη

Η Ακρόπολη, γνωστή ως οχυρός οικισμός, έχει μια ιδιαίτερη...

Ιράν: Πληροφορίες για εκρήξεις σε δύο πόλεις μετά την επίθεση στο Ισραήλ – Η εκδίκηση που υποσχέθηκε ο Νετανιάχου

Πληροφορίες και βίντεο σύμφωνα με τις οποίες εκδηλώθηκαν εκρήξεις...

Ωνάσεια Σχολεία: Έπεσε η αυλαία των εξετάσεων για 1.166 υποψηφίους – Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις για την εισαγωγή 1.166 μαθητών στα...

Ηλέκτρα-Ρώμη Δόχτση – Η πρώτη διεμφυλική γυναίκα πρόεδρος ελληνικού κόμματος αποκαλύπτει: «Δεν ήθελαν να βιάσουν μία τρανς»

Η Ηλέκτρα-Ρώμη Δόχτση, η πρώτη διεμφυλική γυναίκα πρόεδρος ελληνικού...

ΔΕΔΔΗΕ: Τελευταία ευκαιρία για 305 μόνιμες θέσεις εργασίας

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων για...

Φρεγάτα «Κίμων»: Εντυπωσιακές θαλάσσιες δοκιμές σε τρεις φάσεις – Ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των Στελεχών

Η φρεγάτα «Κίμων» του Πολεμικού Ναυτικού ολοκληρώνει τα σχολεία...

ΝΔ για Μολυβιάτη: Υπηρέτησε την Πατρίδα και την παράταξη με αφοσίωση, ήθος και εντιμότητα

«Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με θλίψη και...

Σαμαράς για Μολυβιάτη: «Υπήρξε ευπατρίδης και αληθινός εθνικός ηγέτης»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη θλίψη του...

Η Ελένη Φουρέιρα ξεσηκώθηκε με τον γιο της στην κερκίδα για το γκολ της Κηφισιάς κόντρα στην Ηλιούπολη

Η Ελένη Φουρέιρα βρέθηκε στην κερκίδα του γηπέδου της...

Πούτιν: Δεν υπάρχει ακόμη λόγος για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει...

Ναταλία Γερμανού για Light: «Μείναμε άφωνοι! Αυτό το κομμάτι προσβάλλει απαράδεκτα άτομα με αναπηρία»

Η Ναταλία Γερμανού εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για...

Δένδιας για Μολυβιάτη: Υπηρέτησε με αφοσίωση και πάθος τα εθνικά συμφέροντα

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον...

Λάρισα: Έντονη αντιπαράθεση με 15χρονο πρωταθλητή πάλης του ΠΑΟΚ

Στη Λάρισα, ένας 15χρονος αθλητής της πάλης από τον...

Αβραμόπουλος για Μολυβιάτη: Υπήρξε για μένα θησαυρός πολύτιμης γνώσης και αστείρευτης έμπνευσης

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για...

Ανδρουλάκης για δηλώσεις Ερντογάν: Το αφήγημα της κυβέρνησης για «ήρεμα νερά» καταρρέει θεαματικά

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, χαρακτήρισε τις...

Πανελλήνιες 2025: Πώς η fintech επαναπροσδιορίζει τα επαγγέλματα του αύριο

Το άρθρο αναλύει την αυξανόμενη σημασία του επαγγέλματος του...

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έντυσε τον σκύλο του με μπλουζάκι του Ολυμπιακού για το Άππου Ντάμπι

Ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ της...

Οζγκιούρ Οζέλ: Σοκαριστική επίθεση στον ηγέτη του τουρκικού κόμματος CHP – Δείτε βίντεο

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ,...