Πώς ήταν η προσωπικη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων;

Η προσωπική ζωή των Αρχαίων Ελλήνων περιλάμβανε περιορισμούς για τις γυναίκες και σημαντική βαρύτητα στην παρθενία και τον γάμο για τη συνέχιση των οικογενειών.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει την προσωπική ζωή των Αρχαίων Ελλήνων, εστιάζοντας κυρίως στην ερωτική ζωή και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία της κλασικής Αθήνας. Παρά τις αντιφατικές μαρτυρίες, η κοινωνία αυτή προωθούσε την ετεροφυλόφιλη μονογαμία, ενώ οι γυναίκες ήταν περιορισμένες σε δημόσιες δραστηριότητες και έπρεπε να διασφαλίζουν την παρθενία τους πριν τον γάμο.

Ο γάμος θεωρούνταν ιερός και ρυθμιζόταν αυστηρά από τους νόμους, με στόχο τη διατήρηση των οικογενειακών οίκων και την εξασφάλιση γνησιότητας των απογόνων. Οι γυναίκες παντρεύονταν σε νεαρή ηλικία, συχνά με πολύ μεγαλύτερους άνδρες, και η κοινωνία τους απέδιδε σημαντική αξία στην παρθενία και την εκπαίδευση τους σε οικιακές δεξιότητες.

Πιο αναλυτικά:

Οι μαρτυρίες για την ερωτική ζωή των Αρχαίων Ελλήνων είναι τόσο αντιφατικές και αποσπασματικές, που εύκολα, επιλέγοντας μεμονωμένα κομμάτια, μπορείς να σχηματίσεις το παζλ μίας συντηρητικής κοινωνίας ή μίας ελευθεριάζουσας κοινωνίας ή ακόμα και μίας κοινωνίας στην οποία επικρατεί η ομοφυλοφιλία.

Και οι τρεις εκδοχές όμως θα ήταν πλασματικές…

Η πραγματική συνολική εικόνα που έχουμε και αφορά στην Αθήνα της κλασικής περιόδου του Περικλή (είναι η εποχή για την οποία έχουμε τις περισσότερες γραπτές πηγές), δείχνει μία κοινωνία που τιμά και προτρέπει τα μέλη της στην ετεροφυλόφιλη μονογαμία και απλά ανέχεται μέχρι ενός βαθμού τις ερωτικές παρεκτροπές από αυτήν την κυρίαρχη συμπεριφορά.

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματός μας στην ερωτική ζωή των Αρχαίων Ελλήνων θα ασχοληθούμε με τη θέση της γυναίκας και τον γάμο, όπως και το γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τόσο σημαντική την παρθενία της υποψήφιας νύφης.

Για να δούμε με συμπάθεια τη θέση της γυναίκας στην κλασική αρχαιότητα, θα πρέπει να ξεχάσουμε για λίγο την ισότιμη θέση γυναικών και ανδρών στις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες.

Η Αθηναϊκή κοινωνία ήταν μία κλειστή «λέσχη ανδρών πολιτών», που διαχειρίζονταν την παραγωγή, την οικονομία, τον πόλεμο και την ειρήνη.

Η γυναίκα ήταν αποκλεισμένη από όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής εκτός από τις γιορτές, στις οποίες και πάλι έπρεπε να έχει συγκεκριμένη συμπεριφορά. Οι γυναίκες μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους μόνο συνοδευόμενες από τον άντρα τους ή δούλους του σπιτιού, ενώ εκείνες που αναγκάζονταν να εργαστούν για να επιβιώσουν (π.χ. πουλώντας πράγματα στο δρόμο), αντιμετωπίζονταν υποτιμητικά από το σύνολο της κοινωνίας.

Η υποτιμημένη θέση της γυναίκας είχε δύο αφετηρίες. Η πρώτη ήταν ο πόλεμος, το γεγονός δηλαδή ότι οι αρχαίες κοινωνίες ανά πάσα στιγμή έπρεπε να επιτεθούν και να αμυνθούν για να επιβιώσουν ή να αποκτήσουν πλούτο. Η ανδρική δύναμη επομένως ήταν αναγκαία προϋπόθεση της ύπαρξής τους (όσο για τον μύθο των Αμαζόνων, θα πρέπει να εκληφθεί περισσότερο ως ευφυής παραδοξότητα παρά ως κατάλοιπο κάποιας μακρινής παράδοσης). Οι γυναίκες δεν πολέμησαν ποτέ στην αρχαιότητα, ούτε ακόμα και στην στρατιωτική κοινωνία της Σπάρτης.

Ο δεύτερος λόγος περιορισμού των γυναικών ήταν η διάρθρωση της οικονομίας στον Αρχαίο Ελληνικό κόσμο, που βασίζονταν στους «οίκους» των πολιτών. Οι γυναίκες έπρεπε να μένουν στο σπίτι για να φροντίζουν τη διατήρηση των οίκων (ο οίκος συμπεριελάμβανε συγγενείς και δούλους), όταν ο άνδρας πολεμούσε ή αποφάσιζε για τα θέματα της πόλης. Πάνω από όλα όμως, έπρεπε να μένουν στο σπίτι, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα παιδιά που θα έκανε και θα συνέχιζαν τον «οίκο», θα ήταν γνήσιοι απόγονοι του άνδρα της οικογένειας. Η κλασική Αθήνα επέμενε στην ξεκάθαρη πατρότητα των πολιτών της. Ο κάθε άνδρας ήταν γιος συγκεκριμένου άνδρα. Και αυτό γινόταν αυταπόδεικτο μόνο όταν η γυναίκα δεν είχε την ευκαιρία να βρεθεί με άλλους άνδρες.

Από τη γένεση της αρχαίας ελληνικής πόλης – κράτους (8ος αιώνας π.Χ.), πυρήνας της δομής του μορφώματος ήταν ο «οίκος», η πατριαρχική δηλαδή οικογένεια που ζούσε κάτω από την ίδια στέγη, παρήγαγε και κατανάλωνε τα ίδια αγαθά. Η επιβίωση της πόλης εξαρτιόταν από τη συνέχιση των οίκων, κάτι που μπορούσε να γίνει μόνο με το γάμο και την απόκτηση παιδιών. Ο γάμος θωρούνταν ιερός στην αρχαιότητα και ήταν πρώτιστο μέλημα των νομοθετών να ρυθμίζουν με αυστηρούς νόμους τα ζητήματα γνησιότητας των παιδιών και της κληρονομιάς ενός γάμου.

Παλιότερη πηγή για τα γαμήλια έθιμα είναι τα ομηρικά έπη. Στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια εμφανίζεται ο γάμος ως ένας διακανονισμός ανάμεσα στον μνηστήρα και στον πατέρα της νύφης. Ως γαμήλια τελετή είναι η πανηγυρική μεταφορά της νύφης μέσα από τους κύριους δρόμους της πόλης από το πατρικό της σπίτι, στο σπίτι του γαμπρού.

Η αρχαιότερη αναφορά στην ιδεώδη ηλικία γάμου βρίσκεται στα «Έργα και Ημέρες» του Ησίοδου, όπου ο ποιητής συμβουλεύει τον αδερφό του:

«Να είσαι σε κατάλληλη ηλικία, όταν φέρεις γυναίκα για σύζυγο στο σπίτι, μήτε πολύ κάτω από 30 ετών, μήτε πολύ πιο μεγάλος. Αυτός ο γάμος είναι στην ώρα του. Η γυναίκα όμως, ας κλείσει τέσσερα χρόνια στην ήβη, και στον πέμπτο ας παντρευτεί» (στίχοι 695-698).

Πως καθοριζόταν η αρχή της ήβης; Ο ποιητής δεν διευκρινίζει αλλά υποθέτουμε βάσιμα ότι εννοεί την έναρξη της εμμηνορρυσίας, αφού μοναδικός στόχος του αρχαίου γάμου ήταν η τεκνοποιία.

Σύμφωνα με ελεγεία του Σόλωνα, έναν αιώνα μετά τον Ησίοδο, η κατάλληλη ηλικία γάμου για έναν άνδρα ήταν ανάμεσα στα 27 και 34 χρόνια, ενώ ο Ξενοφώντας, έναν αιώνα ακόμα πιο μετά, αναφέρει ως κατάλληλη ηλικία γάμου για τη γυναίκα τα 15 έτη.

Στους φιλόσοφους Πλάτωνα και Αριστοτέλη, τα όρια για τις γυναίκες ανεβαίνουν στα 18 χρόνια, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η γυναικεία θνησιμότητα που επέφερε η πρώιμη κύηση. Αδιαμφισβήτητο παραμένει το γεγονός ότι οι Αθηναίες παντρεύονταν σε πολύ μικρές ηλικίες πολύ μεγαλύτερους άνδρες. Από λογοτεχνικές μαρτυρίες προκύπτει ότι η ηλικία γάμου των γυναικών ήταν από τα 13 μέχρι τα 25 χρόνια και των ανδρών, ανάμεσα στα 17 και 35. Ιδεώδες θεωρούταν το ζευγάρι με τη γυναίκα 14 και τον άνδρα 30 ετών.

Πίσω από τη μεγάλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα στη νύφη και στον γαμπρό, βρισκόταν η ιδιαίτερη σημασία που έδινε η κοινωνία στην παρθενία της γυναίκας. Ο Ησίοδος στα «Έργα και Ημέρες» μιλά χωρίς προσχήματα, δίνοντας συμβολή στον αδελφό του:

«Παρθένα να παντρευτείς, για να της μάθεις σεμνούς τρόπους».

Η μέλλουσα νύφη έπρεπε να στερείται τη γνώση και την εμπειρία, να μην έχει μόρφωση, ούτε να γνωρίζει τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, ώστε ο γαμπρός να της μάθει εκείνα που επέβαλε η πατριαρχική αντίληψη για την γυναικεία συμπεριφορά, τη διαχείριση του σπιτιού αλλά και τις (ελάχιστες) απαιτήσεις που θα μπορούσε να έχει από αυτόν. Στην πραγματικότητα, μοναδικά προσόντα από την άγουρη νύφη ήταν η γνώση της υφαντικής, της μοδιστρικής και της μαγειρικής, που θα εξασφάλιζαν την αυτάρκεια του «οίκου», δηλαδή το να θρέφει και να ντύνει τα μέλη του.

Ο άλλος λόγος για το πάντρεμα της γυναίκας σε τόσο νεαρή ηλικία ήταν η εσφαλμένη αντίληψη ότι η παντρειά και η εγκυμοσύνη ήταν «θεραπεία» για τη συναισθηματική αστάθεια των κοριτσιών που άρχιζαν να έχουν εμμηνορρυσία. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, που καταγράφηκε αργότερα στο ιπποκρατικό corpus, τα ανύπαντρα κορίτσια με την εμφάνιση της εμμηνορρυσίας, αρχίζουν να ρέπουν προς το παραλήρημα, φοβούνται το σκοτάδι και έχουν τάσεις αυτοκτονίας «επειδή το αίμα δεν μπορεί να ρεύσει κανονικά, οσάκις το στόμιο της εξόδου δεν είναι ανοικτό». Επρόκειτο βέβαια για πλάνη λόγω των ελλιπών γνώσεων της ανθρώπινης φυσιολογίας.

Η σύναψη ενός γάμου στην Αρχαιότητα ήταν υπόθεση ιδιωτική, στην οποία δεν παρενέβαινε η πολιτεία, δεν υπήρχε δηλαδή καταγραφή σε κάποια αρχεία, όπως γινόταν με την γέννηση των παιδιών. Δύο διαδικασίες που απείχαν χρονικά συνιστούσαν τον αθηναϊκό γάμο: η εγγύη ή εγγύηση (ο αρραβώνας) και η έκδοση (η παράδοση της νύφης με την προίκα της στον γαμπρό). Ο γάμος ολοκληρωνόταν με τη συγκατοίκηση του ζεύγους («συνοικείν»).

Η εγγύη (αρραβώνας) ήταν η συμφωνία του μεγέθους και της σύνθεσης της προίκας ανάμεσα στον πατέρα της νύφης και στον μνηστήρα, παρουσία μαρτύρων. Η παρουσία της μέλλουσας νύφης δεν ήταν απαραίτητη. Η «έκδοση», η πανηγυρική μεταφορά της νύφης στο σπίτι του γαμπρού γινόταν κατά προτίμηση τον χειμερινό μήνα Γαμηλίωνα, κατά τον εορτασμό του γάμου του Δία με την Ήρα. Αργότερα, το Φθινόπωρο ο γαμπρός παρουσίαζε τη νύφη στη φατρία του (στην ανδρική συγγενική ομάδα που ανήκε η οικογένειά του) κατά την εορτή των Απατουρίων.

Η αποδοχή της νύφης από τη φατρία ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρηθούν Αθηναίοι πολίτες τα αρσενικά παιδιά του ζευγαριού. Η παρουσίαση της νύφης συνοδευόταν από θυσία ζώων (γαμηλία), τα οποία απολάμβανε στη συνέχεια μαγειρεμένα η φατρία.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Θεσσαλονίκη: Αυτή είναι η 38χρονη από τη Γεωργία που σκοτώθηκε από την έκρηξη της βόμβας έξω από τράπεζα

Δήμος Αναστασιάδης: Η συγκινητική αντίδραση για την εγκυμοσύνη της Τζένης Θεωνά – «Για εμάς είναι μια συνέχεια!»

Δέσποινα Βανδή: Η έκρηξη οργής της προς το συνεργείο του Happy Day στο αεροδρόμιο – Παρούσα η Μελίνα

Αποκαλύπτουμε όλες τις ανατροπές στη φορολογία ακινήτων

Κυκλοφοριακή παράλυση: Χάος σε Κηφισό, Κηφισίας, Μεσογείων και Λεωφόρο Συγγρού – Στο «κόκκινο» και η Αττική Οδός

Τα πρώτα αυτοκίνητα στην Ελλάδα έτρεχαν μόλις 35 χιλιόμετρα και παρόλα αυτά το 1934 σημειώθηκαν 7.000 τροχαία

Πιο αρχαίο κι από τον Παρθενώνα: Αποκαλύφθηκε πού στέκει το παλαιότερο γεφύρι της Ευρώπης

Voucher για laptop και tablet: Αναλυτικός οδηγός εξαργύρωσης – Τι προβλέπεται για τους επιλαχόντες

Πολωνία: Εντοπίστηκε μυστηριώδης “τάφος βαμπίρ” κρυμμένος κάτω από εκκλησία (φώτο)

Αποκαλύπτεται το μυστηριώδες πηγάδι στο Μοσχάτο που θα έσωζε την Ελλάδα (φώτο)

Άντζελα Δημητρίου: Η απώλεια που την “στιγμάτισε” και η εγγονή της – “Έχω τεράστια αδυναμία σ’ αυτό το παιδί”

Αποκαλύπτουμε την αληθινή ιστορία του πραγματικού Σρεκ! – Κι όμως υπήρξε! (φωτό)

Μάστορας – Καληφώνη: Η ρομαντική πρόταση γάμου και το πολυτελές δώρο των 14.000 ευρώ στην Πόλη του Φωτός

Τραγωδία στα Τέμπη: Τι αποκαλύπτει ο Καραμανλής για τις κατηγορίες

Σφαγή του Μαλμεντί: Η απόδοση δικαιοσύνης στον δήμιο 32 χρόνια μετά

00:00 / 00:00

Σφαγή του Μαλμεντί: Η απόδοση δικαιοσύνης στον δήμιο 32 χρόνια μετά

Η Σφαγή του Μαλμεντί, που συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου 1944, αποτέλεσε ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου, όταν Γερμανοί στρατιώτες των Waffen-SS εκτέλεσαν...

Γι’ αυτό τα τατουάζ στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν στίγμα ατίμωσης και ταπείνωσης

Στην αρχαία Ελλάδα, τα τατουάζ θεωρούνταν σημάδι ντροπής και εξευτελισμού, καθώς τα έκαναν κυρίως αιχμάλωτοι, δούλοι και εγκληματίες για να διακρίνονται από τους άλλους....

Αποκαλύφθηκε το μυστήριο: Γιατί δεν πετούν πουλιά πάνω από την Ακρόπολη

Η Ακρόπολη, γνωστή ως οχυρός οικισμός, έχει μια ιδιαίτερη χαρακτηριστική ιδιότητα: πάνω από αυτήν δεν πετούν πουλιά, ούτε αεροπλάνα, λόγω του ισχυρού γεωμαγνητικού πεδίου...

Είναι από αυτά που λες “Βλέπουν καλά τα μάτια μου;” – Δείτε τι έκανε αγελάδα στην Ινδία!

Σχεδόν καβάλησε σκούτερ...σέρνοντάς το σε όλη τη διαδρομή!Δείτε στο βίντεο:https://twitter.com/RT_India_news/status/1918971623568531889?ref_src=twsrc%5Etfw

Ποιοι ήταν οι Έλληνες που μεγαλούργησαν τον 19ο αιώνα στην Αμερική

Το άρθρο αναδεικνύει τη συμβολή σημαντικών Ελλήνων που διακρίθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον 19ο αιώνα. Μεταξύ αυτών είναι ο Ιωάννης Ζάχος, καθηγητής λογοτεχνίας...

Ρώσοι επιστήμονες ανατρέπουν τα δεδομένα στα διαστημικά ταξίδια! Το σύστημα πρόωσης που εκθρονίζει...

Ρώσοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα πρόωσης πλάσματος, το οποίο υπόσχεται να επαναστατήσει τα διαστημικά ταξίδια, μειώνοντας τον χρόνο για μια αποστολή στον...

Όταν “έσβησε” ο θρυλικός “Grande Torino”: 76 χρόνια από το αεροπορικό δράμα

Σήμερα συμπληρώνονται 76 χρόνια από την αεροπορική τραγωδία της θρυλικής ποδοσφαιρικής ομάδας "Grande Torino", η οποία συνέβη στις 4 Μαΐου 1949. Η ομάδα, επιστρέφοντας...

Ποιος ανακάλυψε το μακιγιάζ; Το συναρπαστικό ταξίδι από τα σκαθάρια στην πούδρα μολύβδου

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία του μακιγιάζ, με αναφορά στην αρχαία Αίγυπτο, όπου η χρήση καλλυντικών συνδύαζε την ομορφιά με πρακτικούς και θεϊκούς σκοπούς....

Το υπέρυθρο τηλεσκόπιο της NASA ξεδιπλώνει το Σύμπαν σε μαγευτικό 3D

Το υπέρυθρο τηλεσκόπιο SPHEREx της NASA, που εκτοξεύθηκε στις 11 Μαρτίου, έχει ξεκινήσει την επιστημονική του αποστολή, καταγράφοντας περίπου 3.600 εικόνες καθημερινά για να...

Βασιλικό ερωτικό σκάνδαλο: Ο πρίγκιπας Άρθρουρ, η δούκισσα Λουίζα και η μαγευτική Λεονί

Το άρθρο αποκαλύπτει ένα σκανδαλώδες ερωτικό τρίγωνο στη βρετανική μοναρχία, που περιλαμβάνει τον Πρίγκιπα Άρθουρ, τη Δούκισσα Λουίζα και την ερωμένη του Λεονί. Παρά...

Το γνωρίζατε; – Πώς αναδύονται και καταρρέουν οι Χρυσές Εποχές – Από την...

Το άρθρο αναλύει την ιστορία των «χρυσών εποχών» και υποστηρίζει ότι η επιτυχία των κοινωνιών δεν οφείλεται σε τείχη, αλλά σε ανοίγματα στο εμπόριο,...

Αυτό που έκαναν ελάχιστοι θα το ρίσκαραν αντιμέτωποι με αυτά τα θανατηφόρα σαγόνια,...

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα επικίνδυνο εγχείρημα που πραγματοποιούν ελάχιστοι, μπροστά σε θανατηφόρα σαγόνια, με μόνη προστασία μερικά εκατοστά γυαλιού.Η περιγραφή της δραστηριότητας προκαλεί...

«Γίγαντες ύψους 3 μέτρων» ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε σπήλαιο στη Νεβάδα

Η μυθολογία, η λαογραφία, ακόμη και η Βίβλος, μας λένε ότι κάποτε γίγαντες περιπλανιόντουσαν στη Γη. Και, όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν...

Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη: Αποκαλύπτοντας τα μυστικά των ιστορικών επιγραφών

Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, που βρίσκεται μπροστά από τη Βουλή στην Αθήνα, είναι ένα εμβληματικό και ταυτόχρονα μυστηριώδες μνημείο, καθώς οι επιγραφές του...

Ποιες ήταν οι 9 Μούσες στην ελληνική μυθολογία και τι συμβόλιζαν;

Σ’ εκείνα τα πολύ παλιά χρόνια γεννήθηκαν εννέα πανέμορφες κόρες, οι Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, που είχαν την τύχη να είναι...

Βίκινγκ: Αποκαλύπτονται οι γυναίκες μαχήτριες – Τι κρύβουν οι θρύλοι;

Το άρθρο εξετάζει τη θέση των γυναικών στους Βίκινγκς, αποκαλύπτοντας ότι είχαν προοδευτικούς ρόλους για την εποχή τους. Οι γυναίκες μπορούσαν να κατέχουν περιουσία,...

Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από τη γιορτή της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας, που σήμερα γιορτάζεται με αγάπη και δώρα, έχει τις ρίζες της σε μια δραματική ιστορία πένθους και ειρηνικών προσπαθειών. Ξεκίνησε...

Τι κρύβει ο μαγευτικός αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου;

Ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου, ο πιο σημαντικός του βόρειου ημισφαιρίου, έχει πλούσια ιστορία και μυθολογία. Γνωστός από την αρχαιότητα, οι λαοί τον ονομάζουν...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Γίγαντες ύψους 3 μέτρων» ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε σπήλαιο στη Νεβάδα

Η μυθολογία, η λαογραφία, ακόμη και η Βίβλος, μας...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Πέτρος Κωστόπουλος: «Ήθελα να αυτοκτονήσω, ήθελα με τη μηχανή να συντριβώ» – Το AIDS,...

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

Αποκαλύφθηκε το θανατηφόρο ερπετό που αξιοποιούσαν ως “όπλο” οι αρχαίοι Έλληνες

Επιστήμονες από την Ιταλία ανακάλυψαν το φίδι «Javelin Sand...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη: Αυτή είναι η 38χρονη από τη Γεωργία που σκοτώθηκε από την έκρηξη της βόμβας έξω από τράπεζα

Αυτή είναι η 38χρονη με καταγωγή από τη Γεωργία...

Δέσποινα Βανδή: Η έκρηξη οργής της προς το συνεργείο του Happy Day στο αεροδρόμιο – Παρούσα η Μελίνα

Η Δέσποινα Βανδή φάνηκε εκνευρισμένη κατά την πρόσφατη εμφάνισή...

Αποκαλύπτουμε όλες τις ανατροπές στη φορολογία ακινήτων

Η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά από φορολογικές αλλαγές που...

Κυκλοφοριακή παράλυση: Χάος σε Κηφισό, Κηφισίας, Μεσογείων και Λεωφόρο Συγγρού – Στο «κόκκινο» και η Αττική Οδός

Σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται σήμερα στους δρόμους της Αθήνας,...

Πιο αρχαίο κι από τον Παρθενώνα: Αποκαλύφθηκε πού στέκει το παλαιότερο γεφύρι της Ευρώπης

Το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης, γνωστό ως Γέφυρα του...

Voucher για laptop και tablet: Αναλυτικός οδηγός εξαργύρωσης – Τι προβλέπεται για τους επιλαχόντες

Σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία για την έκδοση...

Πολωνία: Εντοπίστηκε μυστηριώδης “τάφος βαμπίρ” κρυμμένος κάτω από εκκλησία (φώτο)

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία ανακάλυψαν έναν σπάνιο "τάφο βαμπίρ" κάτω...

Αποκαλύπτεται το μυστηριώδες πηγάδι στο Μοσχάτο που θα έσωζε την Ελλάδα (φώτο)

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία του Χαράλαμπου Ζαμπέλη, ενός...

Αποκαλύπτουμε την αληθινή ιστορία του πραγματικού Σρεκ! – Κι όμως υπήρξε! (φωτό)

Ο Σρεκ, το εμβληματικό τέρας της οθόνης, έχει πραγματική...

Μάστορας – Καληφώνη: Η ρομαντική πρόταση γάμου και το πολυτελές δώρο των 14.000 ευρώ στην Πόλη του Φωτός

Ο Χρήστος Μάστορας και η Γαρυφαλιά Καληφώνη βιώνουν μια...

Τραγωδία στα Τέμπη: Τι αποκαλύπτει ο Καραμανλής για τις κατηγορίες

Ο Κώστας Καραμανλής, πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ετοιμάζεται...

Σφαγή του Μαλμεντί: Η απόδοση δικαιοσύνης στον δήμιο 32 χρόνια μετά

Η Σφαγή του Μαλμεντί, που συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου...

Γι’ αυτό τα τατουάζ στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν στίγμα ατίμωσης και ταπείνωσης

Στην αρχαία Ελλάδα, τα τατουάζ θεωρούνταν σημάδι ντροπής και...

Καταποντίστηκε υπερπολυτελές γιοτ Lamborghini αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων – Το ξέφρενο πάρτι με τις influencers και τα βίντεο

Ένα πολυτελές γιοτ Lamborghini αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων βυθίστηκε...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Δευτέρα 5 Μαΐου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Έρχονται 255 νέα πολεοδομικά σχέδια για απομακρυσμένους οικισμούς

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προγραμματίζει τη δημιουργία 255 πολεοδομικών σχεδίων...

Από το Survivor στο Dragons’ Den: Η Μαριάνθη Κάσδαγλη διεκδίκησε 30.000 ευρώ για το επιχειρηματικό της όνειρο

Η Μαριάνθη Κάσδαγλη, γνωστή από τη συμμετοχή της στο...

Συντάξεις: Αποκάλυψη! Ποιοι αποχωρούν φέτος από 58,5 ετών στο Δημόσιο [πίνακες με τα ποσά συντάξεων και εφάπαξ]

Φέτος, 25 κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων, κυρίως γονείς δημοσίων υπαλλήλων...

Η ρήτρα διαφυγής απελευθερώνει F-16 Viper και υποβρύχια Type 214

Η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες...

Τράπεζες: Ξεκινά το μπαράζ αποτελεσμάτων α’ τριμήνου αύριο – Εκτοξεύεται η κερδοφορία

Αύριο ξεκινά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2025...

Περιστέρι: Ένοπλος κακοποιός “σάρωσε” σε 25 λεπτά δύο καταστήματα τυχερών παιχνιδιών – Λεία 2.200 ευρώ

Συναγερμός σήμανε στην αστυνομία το βράδυ της Κυριακής στο...

Ισραήλ: Η κυβέρνηση υπερψήφισε στρατηγική για την κλιμάκωση της επίθεσης στη Γάζα

Η ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε...

Ντόναλντ Τραμπ: Προετοιμάζει τον στενό συνεργάτη του Στίβεν Μίλερ για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά την υποψηφιότητα...

Τραγωδία στην Κίνα: Εννέα νεκροί και 70 τραυματίες σε ναυάγιο τουριστικών σκαφών

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στην Κίνα, όταν τέσσερα σκάφη που...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Μαΐου 2025

Σήμερα, Δευτέρα (5.5.2025), σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η...

1Γ/2025: Έφτασε η στιγμή του μόνιμου διορισμού για πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ

Η προκήρυξη 1Γ/2025 δίνει τη δυνατότητα σε πτυχιούχους ΑΕΙ...

Θυμάστε τον εντυπωσιακό Σάμουελ Τότσι από το GNTM; Δείτε πού βρίσκεται σήμερα

Ο Σάμουελ Τότσι, γνωστός από το GNTM, έχει αλλάξει...

ΗΠΑ: Με διαταγή Τραμπ αναβιώνει το θρυλικό Αλκατράζ για σκληρούς εγκληματίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανακατασκευάσει...

Μεξικό: Συνελήφθη ο δήμαρχος της Τεουτσιτλάν για κατάχρηση εξουσίας στο σκάνδαλο του ράντσο

Ο δήμαρχος της Τεουτσιτλάν, Χοσέ Μουργκία Σαντιάγο, συνελήφθη για...

ΗΠΑ: Επιδιώκουμε ισορροπημένη εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επιτύχουν μια δίκαιη και ισορροπημένη...

Ρωσία: Κατάρριψη τεσσάρων ουκρανικών drones στη Μόσχα – Ανεστάλησαν προσωρινά οι πτήσεις στο Ντομοντένοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν τέσσερα ουκρανικά drones, τα...

GP Μαϊάμι, θρίαμβος Piastri και διπλή κορυφή για την McLaren

Στο GP του Μαϊάμι, ο Oscar Piastri σημείωσε μια...

GP Μαϊάμι, περίπατος Piastri και 1-2 για την McLaren

Όλα έδειχναν πως ο καιρός θα μπορούσε να έχει...

Ντόναλντ Τραμπ: Υπόσχεται μαμούθ δασμούς 100% σε ξένες ταινίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή 100% δασμού σε...

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι καταγγέλλουν αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα Σαναά

Οι αντάρτες Χούθι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για περίπου δέκα...

Περού: Βρέθηκαν δολοφονημένοι 13 όμηροι σε χρυσωρυχείο

Δεκατρείς εργαζόμενοι εντοπίστηκαν νεκροί σε μεταλλείο χρυσού στην πόλη...

Ρουμανία: Σφραγίζεται η εθνικιστική στροφή με τον θρίαμβο του ακροδεξιού υποψήφιου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας, ο ακροδεξιός υποψήφιος...

Επίσκεψη Νίκου Χριστοδουλίδη σε Ισραήλ και Ραμάλα: Τριμερή Σύνοδο Κορυφής με Κύπρο και Ελλάδα σχεδιάζει να διοργανώσει ο Νετανιάχου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποίησε μονοήμερη...

Big Brother: Ποντάρει στα μοντέλα για εκτόξευση τηλεθέασης…

Το άρθρο αναλύει τις στρατηγικές του ριάλιτι "Big Brother"...

Ολυμπιακός: Η επική φωτογραφία των θριαμβευτών με το τρόπαιο της Super League, μπροστά στη θρυλική Θύρα 7

Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την κατάκτηση του 48ου πρωταθλήματος Super...

Καιρός: «Επέλαση» αφρικανικής σκόνης και 35άρια στο καλοκαιρινό «σκηνικό» της εβδομάδας

Η νέα εβδομάδα θα ξεκινήσει με υψηλές θερμοκρασίες που...

Πέλλα: Τραγικός θάνατος 21χρονου σε σφοδρή σύγκρουση – Το όχημα εκτινάχθηκε εκτός δρόμου

Σφοδρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην...

Αλμέιδα αποκαλύπτει για το μέλλον του στην ΑΕΚ: «Η ερώτηση δεν είναι για μένα – Απαιτώ ευθύτητα»

Ο προπονητής της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα, εξέφρασε την ενόχλησή...

Ο Πέτρος Μάνταλος γονάτισε στη φυόσουνα της «OPAP Arena» μετά το τέλος του ΑΕΚ – Παναθηναϊκός

O Πέτρος Μάνταλος δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευση...

Τζόκερ κλήρωση 2905: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

Στην κλήρωση Τζόκερ αριθμός 2905 που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4...