Θεσσαλονίκη: Υπό όρους ελεύθερος ο 76χρονος που πυρπόλησε το σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του – «Καταστράφηκαν τα πάντα»
Θεσσαλονίκη: Υπό όρους ελεύθερος ο 76χρονος που πυρπόλησε το σπίτι της συζύγου του – «Καταστράφηκαν τα πάντα»
Παναθηναϊκός ΑμεΑ: «Παραχωρούμε ανενεργά δελτία για τη δημιουργία της ομάδας ΑΕΚ»
Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας εγκρίθηκε: Ο Άντριι Σιμπίχα παραμένει Υπουργός Εξωτερικών – Ο πρώην πρωθυπουργός αναλαμβάνει Υπουργός Άμυνας
Σοκ στην Καλιφόρνια: Ζευγάρι κατηγορείται για κακοποίηση 21 παιδιών που απέκτησε από παρένθετες μητέρες – Η έπαυλη του τρόμου και οι υποψίες για εμπορία ανθρώπων
Κρήτη: Ο καιρός για την Παρασκευή 18 Ιουλίου
Κυρανάκης: Νέα δικλείδα ασφαλείας το σύστημα γεωεντοπισμού
Ελλάδα – Γαλλία ζωντανά ο προημιτελικός του Eurobasket U20
Αγία Παρασκευή: «Ήταν ιδανική στιγμή να ξεφορτωθούμε τον Πολωνό καθηγητή, τον πλησίασα και πυροβόλησα» – Η μαρτυρία του 35χρονου για τη δολοφονία
Πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή 18 Ιουλίου
Βίντεο του ΕΡΤNews με τη στιγμή της σύγκρουσης του συρμού του προαστιακού με ΙΧ στην Πάτρα
Αργολίδα: Τρεις νεκροί σε φρικτό τροχαίο – Νταλίκα συγκρούστηκε μετωπικά με τζιπ
Ηράκλειο: Έτρεχαν ανυπόδητες μέσα στη νύχτα για να ξεφύγουν από τον πατέρα τους
ΑΕΚ: Τα εντός έδρας ματς της Ένωσης στο πρωτάθλημα αποκλειστικά στην Cosmote TV
Αγνοείται ο 17χρονος Οδυσσέας από το Κιάτο – Ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Χλόη Ροδόπης – Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
Καιρός: Έντονη θερμική καταπόνηση από τη ζέστη – Τι υποδηλώνει ο πορτοκαλί και κίτρινος «συναγερμός»
CUPRA: Αποκαλύπτει στο Μόναχο τη φρέσκια σχεδιαστική προσέγγιση
Πέτρος Κουσουλός: «Επιτέλους στο σπίτι με τον μικρό!» – Εξιτήριο για τη σύζυγό του και τον γιο τους
Παυλίδης για το Ελλάδα – Αυστραλία: «Χιαστί που μας αρμόζει»
//

Διαβάστε περισσότερα

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και τους… «έκοβαν» τις απιστίες

Η παράδοση του γκου, του δηλητηρίου που χρησιμοποιούσαν οι Κινέζες για να κρατούν τους άντρες τους κοντά τους, αποκαλύπτει μύθους και πραγματικότητες μιας αρχαίας εποχής.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξερευνά το μυστήριο γύρω από το δηλητήριο γκου, που χρησιμοποιούσαν οι Κινέζες γυναίκες του παρελθόντος για να κρατούν τους συντρόφους τους κοντά τους, αποτρέποντας τις απιστίες. Μέσω μιας διαδικασίας που περιλάμβανε την πάλη δηλητηριωδών ζώων, παρασκευαζόταν ένα ισχυρό δηλητήριο που δρούσε αργά και βασανιστικά, με αποτέλεσμα οι άντρες να υποφέρουν από σοβαρές παρενέργειες.

Το γκου είχε συνδεθεί με μαγικές πρακτικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις, κυρίως κατά των γυναικών των μειονοτήτων του Νότου, και η φήμη του διατηρήθηκε για αιώνες, καταδεικνύοντας τις κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές στην Κίνα. Αν και οι σύγχρονοι ιστορικοί αμφισβητούν την πραγματική ύπαρξή του, η επιρροή του γκου παραμένει αισθητή ακόμη και σήμερα.

Πιο αναλυτικά:

Οι ερωτοχτυπημένες Κινέζες μιας άλλης εποχής είχαν βρει ένα φονικό «ξόρκι», για να μη χάνουν τα ταίρια τους από τις λογής «Σειρήνες», που κινδύνευαν να ξεμυαλίσουν τους συντρόφους τους.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα εξάλλου το να αποδεχόσουν την παροιμιώδη φιλοξενία των γυναικών που ζούσαν στις ορεινές περιοχές του κινεζικού Νότου ήταν μια κίνηση ολότελα υψηλού ρίσκου.

Οι χωριανοί διηγούνταν συνεχώς ιστορίες για γυναίκες που νάρκωναν τους ταξιδιώτες, ταΐζοντάς τους γεύματα με το πανίσχυρο γκου, κι έτσι τους κρατούσαν για πάντα κοντά τους. Κανείς τους δεν μπορούσε να επιστρέψει στο σπιτικό του στον Βορρά, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τον θάνατό του.

Κι ενώ αυτά τα καμώματα θα ήταν υπό άλλες συνθήκες αντικείμενο μυθολογίας, στη μακρινή Κίνα ήταν κάτι παραπάνω από αλήθεια. Ήταν μια ιδιοσυγκρασιακή φυλακή από την οποία κανείς δεν μπορούσε να αποδράσει.

Ζωντανός τουλάχιστον.

Το γκου που επιβίωσε για τουλάχιστον μία χιλιετία Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και τους… «έκοβαν» τις απιστίες

Το δηλητήριο γκου, όπως μας λένε τόσο οι θρύλοι όσο και η ζοφερή πραγματικότητα, μαζευόταν με μια ακραία τεχνική. Βάζοντας δηλαδή δηλητηριώδη φίδια, σκορπιούς και σαρανταποδαρούσες μέσα σε ένα βαζάκι και αφήνοντάς τα να παλέψουν, μέχρι να τραφεί τελικά το ένα από το άλλο.

Το πλάσμα που επιβίωνε από τη σφαγή περιείχε τώρα εντός του το συνολικό δηλητήριο, μια συμπυκνωμένη τοξίνη που δεν ήταν παίξε-γέλασε. Το γκου δρούσε αργά και βασανιστικά. Ούτε γεύση είχε ούτε χαρακτηριστική οσμή, κι έτσι δεν το έπαιρνες μυρωδιά όταν το κατανάλωνες με το γεύμα ή το αφέψημα.

Το ανυποψίαστο θύμα μπορούσε να ζήσει φυσιολογικά ακόμα και 10 μέρες πριν ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα. Και πριν πέσει του θανατά μετά! Στις ορεινές αυτές περιοχές του Νότου, εκεί που οι άντρες σπάνιζαν, ήταν το μόνο εχέγγυο που είχε η ντόπια για την επιστροφή του εραστή της. Της ανήκε δεν της ανήκε. Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και τους… «έκοβαν» τις απιστίες

Γιατί αν αυτός γυρνούσε κοντά της στον προκαθορισμένο χρόνο που της είχε υποσχεθεί, η γυναίκα θα του έδινε το αντίδοτο και θα γιατρευόταν. Αν πάλι όχι, σύντομα θα έβλεπε τον εαυτό του να κατατρώγεται από τα μέσα προς τα έξω.

Το γκου ήταν γνωστό ότι έκανε «την καρδιά του και το υπογάστριό του να πρήζονται και να πονούν, γιατί το δηλητήριο τον ροκάνιζε στο εσωτερικό του», γράφει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια ιστορίας της ιατρικής του John Hopkins University, Marta Hanson, στο κατατοπιστικό πόνημά της «Speaking of Epidemics in Chinese Medicine».

Το γκου μπορεί να ήταν ολότελα άγνωστο στη Δύση, όπως και πάμπολλα ακόμα που αφορούσαν στην αχανή και μυστηριώδη χώρα της Άπω Ανατολής, στην Κίνα ήταν όμως γνωστό τουλάχιστον από το 610 μ.Χ. Σε άλλες περγαμηνές πάλι περιγράφεται στο πλαίσιο μαγικών ξορκιών, καθώς το γκου ήταν σταθερά σε πρακτικές μαύρης μαγείας και επίκλησης δαιμόνων. Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και τους… «έκοβαν» τις απιστίες

Η παρασκευή του άλλωστε δεν ήταν απλή υπόθεση. Στα σχετικά «γιατροσόφια» επισημαίνεται εξάλλου με ρητό τρόπο ότι η δημιουργία μιας ισχυρής φόρμουλας απαιτούσε αναγκαστικά τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» της Κίνας: την οχιά, τη σαρανταποδαρούσα, τον σκορπιό, τον βάτραχο και την αράχνη.

Τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά, τα «τσονγκ» της μαγικής συνταγής, θεωρούνταν κακόβουλες ενσαρκώσεις μοχθηρών δαιμόνων που μπορούσαν να στοιχειώσουν το σώμα ενός ανθρώπου.

Το γκου είχε συνδεθεί με αναρίθμητες περιοχές και φυλές της Κίνας κατά το διάβα των χιλίων και πλέον ετών της ιστορίας του και όλοι είχαν τον δικό τους τρόπο (μικρές παραλλαγές του αυθεντικού) να το φτιάχνουν.

Ισχυρότερους δεσμούς είχε όμως με τις μειονότητες του Νότου, οι οποίες υπέφεραν από την υπεροχή και την προκατάληψη των Βορείων, και κυρίως με τις γυναίκες των φυλών Lingnan και Miao.

Υπήρχαν μάλιστα αρκετές παραδεδομένες μέθοδοι για την παρασκευή του «τέλειου γκου», όπως εξομολογείται ο αξιωματούχος του αυτοκρατορικού ιατρικού γραφείου Xu Chunfu ήδη από το 1556. Η πιο γνωστή συνταγή ήταν η περισυλλογή διαφορετικών ειδών από τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» και η τοποθέτησή τους σε ένα βάζο.

Η λυσσαλέα μάχη δεν δινόταν μάλιστα όποτε να ’ναι. Έπρεπε τα πλάσματα να μπουν στο βαζάκι την πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα και να αποθηκευτούν σε σκιερό σημείο για αρκετό καιρό.

Κάποιοι μας λένε ακόμα και για έναν χρόνο. Και ήταν το σώμα του θριαμβευτή, αυτού που είχε φάει δηλαδή όλα τα άλλα, αυτό που χρειαζόσουν για να φτιάξεις το φονικό δηλητήριο.

Ο Xu Chunfu περιγράφει και μια εναλλακτική φόρμουλα, κατά την οποία ο παρασκευαστής σκοτώνει ένα δηλητηριώδες φίδι, το αναμειγνύει με όλων των λογιών τα μπαχαρικά και το ραντίζει με νερό.

Το αφήνει κατόπιν σε σκιερό μέρος για μερικές ημέρες, μέχρι να αρχίσει η σάρκα να αποσυντίθεται και να καλυφθεί από μούχλα. Τότε το έπαιρνες, το άλεθες μέχρι να γίνει σκόνη και το έριχνες στο κρασί του θύματος. Αυτή η εκδοχή δεν ήταν πάντως τόσο ισχυρή όσο το αλληλοτσιμπούσι των πέντε δηλητηριωδών.

Οι γυναίκες των φυλών του Νότου

Από τον 17ο αιώνα όμως μέχρι και τα μέσα του 18ου, κανείς δεν χρησιμοποιούσε τόσο αθρόα το γκου όσο οι γυναίκες των απομονωμένων φυλών του Νότου, Miao και Lingnan. Ο χρόνος δεν ήταν καθόλου τυχαίος, όπως μας λένε οι ακαδημαϊκοί ιστορικοί, καθώς τα θύματα του γκου πολλαπλασιάστηκαν στις περιοχές αυτές μετά τη μεγάλη εξέγερση των Miao κατά το 1735 και 1736.

Οι Κινέζοι του Βορρά δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τις ιδιαίτερες πρακτικές της φυλής αναφορικά με τη γεωργία, τον πολιτισμό, την κοινωνική διαστρωμάτωση και κυρίως την ανεξαρτησία που απολάμβαναν οι γυναίκες των Miao. Τις οποίες θεωρούσαν «βάρβαρες» οι Βόρειοι, καθώς περπατούσαν ξυπόλυτες, ντύνονταν με αποκαλυπτικά φορέματα, κυνηγούσαν δίπλα στους άντρες τους και ήταν ελεύθερες να έχουν όσες προγαμιαίες σχέσεις τραβούσε η καρδιά τους.

Αυτά μας λέει η Louisa Schein στο πόνημά της «Minority Rules: The Miao and the Feminine in China’s Cultural Politics», μια σειρά από συνήθειες που κάθονταν στον λαιμό των γραφειοκρατών του Βορρά δηλαδή, οι οποίοι έβλεπαν ότι οι νόμοι τους δεν εφαρμόζονταν στα απροσπέλαστα αυτά εδάφη.

Κι έτσι αυτή την εποχή γενικεύεται η χρήση του γκου, ή καλύτερα η φερόμενη χρήση του γκου, καθώς η κεντρική διοίκηση θέλησε να επιβάλει εθνικά σύνορα στις περιοχές αυτές φοβούμενη τους διαφυλετικούς γάμους των Βορείων με τις γυναίκες των Miao. Άρθρο στην επιθεώρηση «Ethnology» καταλήγει πως «ήταν οι γυναίκες της φυλής αυτές που αναφέρονται συνεχώς ως πηγές του κινδύνου, αντί να είναι οι ένοπλοι άντρες τους αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα της κινεζικής ηγεμονίας στην περιοχή».

Και πρέπει το δηλητήριο να ήταν ακόμα δυνατότερο και από σπαθί! Ο Xu περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το 1556 την ανατριχιαστική επίδραση της τοξίνης στο ανθρώπινο σώμα. Μας λέει ότι το δηλητήριο «καταναλώνει το θύμα από τα μέσα προς τα έξω, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία».

Τα συμπτώματα έμοιαζαν μάλιστα με αυτά της θερμοπληξίας, καθώς ο καταραμένος εραστής βίωνε παρατεταμένους πυρετούς, απώλεια όρεξης και βάρους και συχνότατους εμετούς σαν «μαλακό (ή μουχλιασμένο) βαμβάκι», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Μια γυναίκα που «ξελόγιαζε» με το γκου έναν άντρα, τον κρατούσε δίπλα της εκβιαστικά δηλαδή, θεωρούνταν αυτομάτως μάγισσα. Στις περισσότερες ιστορίες που επιβίωσαν εξάλλου από τις χρόνιες αυτές δηλητηριάσεις, τα θύματα ήταν άντρες. Το πράγμα ακολουθούσε μάλιστα μια απαρέγκλιτη, σχεδόν νομοτελειακή, ακολουθία.

Έπειτα από μερικές μέρες άφθονων ερωτικών συνευρέσεων, η γυναίκα απαγόρευε στον εραστή της να επιστρέψει στο σπίτι για κάμποσο καιρό. Ήταν εκείνη η εποχή του χρόνου (η πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα) που ετοιμαζόταν το γκου.

Όταν το είχε στα χέρια της, μετέτρεπε πια τον ταξιδιώτη ή τον μπερμπάντη ντόπιο σε σωστό υποχείριο, καθώς όλοι ήταν πια σίγουροι πως δεν θα απομακρυνόταν από κοντά της. Ποτέ!

Από τα μέσα του 17ου αιώνα, η δηλητηρίαση με γκου είχε γίνει τόσο εκτεταμένη, ή τουλάχιστον ο φόβος της, που αναπτύχθηκαν πάμπολλες τεχνικές για τον εντοπισμό της τοξίνης και τη θεραπεία της.

Ο μεγάλος κινέζος γιατρός Zhang Lu συμβούλευε κατά τον 17ο αιώνα τους πολίτες της επαρχίας του: «Αν φάτε στα σπίτια [των ανθρώπων που ζουν εκεί], πάρτε αμέσως κέρατο ρινόκερου και ανακατέψτε καλά [το φαγητό]. Αν [το φαγητό] βγάλει έναν λευκό αφρό, είναι δηλητηριώδες, αν δεν υπάρχει αφρός, τότε δεν είναι».

Μόνο που το γκου και ο θρύλος του δεν πέθαναν τον 18ο αιώνα. Ο Chen Guoqun συμβουλεύει τους ταξιδιώτες το 1942 να κουβαλούν μαζί τους ξυλάκια φαγητού με ασημένιες απολήξεις και να τα βουτούν στο φαγητό ή το ποτό που τους προσφέρουν στις «ύποπτες» νότιες επαρχίες. Αν το ασήμι αλλάξει χρώμα, τότε το φαγητό είναι δηλητηριασμένο.

Αλλά και ο Xu Chunfu μας παραθέτει τουλάχιστον 15 θεραπείες, καθεμιά για ένα διαφορετικό είδος δηλητηρίασης από γκου. Αν νιώσεις, μας λέει, οποιαδήποτε δυσφορία στα άκρα μετά το πέρας του φαγητού, άρχισε να τις δοκιμάζεις μία-μία, καθώς την έχεις πατήσει.

Σήμερα βέβαια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ιστορικών και μελετητών θεωρούν πως το πράγμα δεν ήταν παρά στο πλαίσιο της προκατάληψης κατά των αδούλωτων μειονοτικών φυλών του Νότου. Μπορεί να ήταν αλήθεια σε κάποια ιστορική στιγμή, πιστεύουν πάντως πως η ιστορία των χιλίων χρόνων του γκου είναι τουλάχιστον υπερβολική.

Κάποιοι ιστορικοί, όπως και η Hanson, το χρησιμοποιούν απλώς ως πυξίδα για να κατανοήσουν τις βαθιές πολιτισμικές διαφορές της αχανούς Κίνας και μας λένε πως ήταν άλλη μια στερεοτυπική συμπεριφορά της πλειονότητας κατά των μικρών εθνοτικών ομάδων του κινεζικού Νότου. «Το αντίδοτο φτιαχνόταν στο φαντασιακό του αρσενικού και υπό τον φόβο των προσωπικών σχέσεων με τις γυναίκες των Lingnan και των Miao», καταλήγει η Hanson.

Ο φόβος πάντως του πανίσχυρου δηλητηρίου ήταν υπαρκτός στην Κίνα τουλάχιστον ως και τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν απαγορεύτηκε στις γυναίκες των επίμαχων φυλών να περιδιαβαίνουν τις τοπικές λαϊκές αγορές.

Ακόμα όμως κι αν η ιστορία του γκου ήταν απλώς αντικείμενο θρύλων, η κοινωνική επίδρασή του ήταν πραγματικά κατακλυσμιαία, δημιουργώντας πραγματικά γεωγραφικά σύνορα μέσα στην αχανή Χώρα του Δράκου που διάρκεσαν για αιώνες και αιώνες.

Όσο για την κληρονομιά του γκου, συνεχίζει να ζει ακόμα και σήμερα, ως μεταφυσικός πια τρόπος να χειραγωγείς τον εραστή σου και να προκαλείς θάνατο με τη βοήθεια των πλασμάτων της φύσης.


Διαβάστε επίσης:

Ποιος ο λόγος που οι Ινδιάνοι διατηρούσαν μακριά μαλλιά;

Το άρθρο εξετάζει την ιστορική και πολιτιστική σημασία των...

Οι σημαντικότεροι πόλεμοι της Ιστορίας σε αριθμούς – Ποιο ήταν το κόστος; (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την οικονομική διάσταση μεγάλων πολέμων στην...

Βασίλι Μιχαήλοβιτς Μπλοχίν – Ο δήμιος των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών

Ο Βασίλι Μιχαήλοβιτς Μπλοχίν, γνωστός ως ο δήμιος των...

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Σικελία: Ελληνικό ναυάγιο 2.500 ετών βρέθηκε σχεδόν άθικτο (βίντεο-φωτο)

Ένα σχεδόν ανέπαφο αρχαίο ελληνικό ναυάγιο, χρονολογούμενο στον 6ο-5ο...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΕΛΛΑΔΑ πριν 55 δευτερόλεπτα

Θεσσαλονίκη: Υπό όρους ελεύθερος ο 76χρονος που πυρπόλησε το σπίτι της εν διαστάσει συζύγου του – «Καταστράφηκαν τα πάντα»

Ένας 76χρονος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών και 9 μηνών από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για ενδοοικογενειακή βία και…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 5 λεπτά

Θεσσαλονίκη: Υπό όρους ελεύθερος ο 76χρονος που πυρπόλησε το σπίτι της συζύγου του – «Καταστράφηκαν τα πάντα»

Ο 76χρονος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών και 9 μηνών από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, αφού κατηγορήθηκε ότι απείλησε…

SPORTS πριν 11 λεπτά

Παναθηναϊκός ΑμεΑ: «Παραχωρούμε ανενεργά δελτία για τη δημιουργία της ομάδας ΑΕΚ»

Ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ εξέφρασε τη στήριξή του στο τμήμα μπάσκετ με αμαξίδιο της ΑΕΚ, το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες στη συμμετοχή…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 19 λεπτά

Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας εγκρίθηκε: Ο Άντριι Σιμπίχα παραμένει Υπουργός Εξωτερικών – Ο πρώην πρωθυπουργός αναλαμβάνει Υπουργός Άμυνας

Η ουκρανική Βουλή ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Γιούλια Σβιριντένκο, όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής Γιαροσλάβ Ζελεζνιάκ. Ο Άντριι…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 22 λεπτά

Σοκ στην Καλιφόρνια: Ζευγάρι κατηγορείται για κακοποίηση 21 παιδιών που απέκτησε από παρένθετες μητέρες – Η έπαυλη του τρόμου και οι υποψίες για εμπορία ανθρώπων

Αρχές στην Καλιφόρνια αφαίρεσαν την επιμέλεια 21 παιδιών, εκ των οποίων 17 νήπια και βρέφη κάτω των τριών ετών, από…

VIDEO πριν 24 λεπτά

Κρήτη: Ο καιρός για την Παρασκευή 18 Ιουλίου

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Κρήτη: Ο καιρός για την Παρασκευή 18 Ιουλίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 25 λεπτά

Κυρανάκης: Νέα δικλείδα ασφαλείας το σύστημα γεωεντοπισμού

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε τον σιδηρόδρομο χωρίς επαρκή τηλεδιοίκηση, με μόλις…

SPORTS πριν 27 λεπτά

Ελλάδα – Γαλλία ζωντανά ο προημιτελικός του Eurobasket U20

Η Εθνική Νέων Ανδρών της Ελλάδας αντιμετωπίζει τη Γαλλία στον προημιτελικό του Eurobasket U20 στο Ηράκλειο της Κρήτης, με στόχο…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 27 λεπτά

Αγία Παρασκευή: «Ήταν ιδανική στιγμή να ξεφορτωθούμε τον Πολωνό καθηγητή, τον πλησίασα και πυροβόλησα» – Η μαρτυρία του 35χρονου για τη δολοφονία

Ο 35χρονος σύντροφος της πρώην συζύγου ενός Πολωνού καθηγητή κατέθεσε ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του καθηγητή στην Αγία Παρασκευή,…

VIDEO πριν 28 λεπτά

Πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή 18 Ιουλίου

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή 18 Ιουλίου

VIDEO πριν 29 λεπτά

Βίντεο του ΕΡΤNews με τη στιγμή της σύγκρουσης του συρμού του προαστιακού με ΙΧ στην Πάτρα

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Βίντεο του ΕΡΤNews με τη στιγμή της σύγκρουσης του συρμού του προαστιακού…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 31 λεπτά

Αργολίδα: Τρεις νεκροί σε φρικτό τροχαίο – Νταλίκα συγκρούστηκε μετωπικά με τζιπ

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Αργολίδα, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από μετωπική σύγκρουση τζιπ με νταλίκα…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 37 λεπτά

Ηράκλειο: Έτρεχαν ανυπόδητες μέσα στη νύχτα για να ξεφύγουν από τον πατέρα τους

Στο Ηράκλειο, ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας συγκλόνισε την κοινότητα, καθώς δύο ανήλικα κορίτσια και η μητέρα τους αναγκάστηκαν να…

SPORTS πριν 40 λεπτά

ΑΕΚ: Τα εντός έδρας ματς της Ένωσης στο πρωτάθλημα αποκλειστικά στην Cosmote TV

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε επίσημα ότι οι εντός έδρας αγώνες της στο πρωτάθλημα θα προβάλλονται αποκλειστικά από την Cosmote TV, συνεχίζοντας…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 47 λεπτά

Αγνοείται ο 17χρονος Οδυσσέας από το Κιάτο – Ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Στο Κιάτο Κορινθίας επικρατεί αγωνία λόγω της εξαφάνισης του 17χρονου Οδυσσέα Κ., όπως ανακοίνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού». Ο έφηβος…

0:00 / 0:00

Ποιος ο λόγος που οι Ινδιάνοι διατηρούσαν μακριά μαλλιά;

Το άρθρο εξετάζει την ιστορική και πολιτιστική σημασία των μακριών μαλλιών, εστιάζοντας στους Ινδιάνους και τις υπερφυσικές ικανότητες που φέρεται να κατείχαν λόγω αυτών. Κατά...

Οι σημαντικότεροι πόλεμοι της Ιστορίας σε αριθμούς – Ποιο ήταν το κόστος; (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την οικονομική διάσταση μεγάλων πολέμων στην ιστορία, αναδεικνύοντας το τεράστιο οικονομικό κόστος που συνοδεύει τις αιματηρές συγκρούσεις. Αν και οι ανθρώπινες απώλειες...

Βασίλι Μιχαήλοβιτς Μπλοχίν – Ο δήμιος των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών

Ο Βασίλι Μιχαήλοβιτς Μπλοχίν, γνωστός ως ο δήμιος των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, υπήρξε ένας από τους πιο διαβόητους εκτελεστές του σταλινικού καθεστώτος. Με καταγωγή από...

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στη Σικελία: Ελληνικό ναυάγιο 2.500 ετών βρέθηκε σχεδόν άθικτο (βίντεο-φωτο)

Ένα σχεδόν ανέπαφο αρχαίο ελληνικό ναυάγιο, χρονολογούμενο στον 6ο-5ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε στα ανοιχτά της Σάντα Μαρία ντελ Φοκάλο στη νότια Σικελία, σε βάθος...

Ποιος ήταν ο ρόλος της μάσκας πουλιού που φορούσαν οι γιατροί κατά τη διάρκεια του «Μαύρου Θανάτου»;

Κατά τη διάρκεια του «Μαύρου Θανάτου», οι γιατροί φορούσαν μια χαρακτηριστική στολή με μάσκα πουλιού, πιστεύοντας ότι θα τους προστάτευε από την πανούκλα. Η...

Πώς θα εξελισσόταν η ιστορία αν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν κατέρρεε;

Το άρθρο εξετάζει μια εναλλακτική ιστορική πραγματικότητα στην οποία η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν καταρρέει το 1453, αλλά συνεχίζει να ακμάζει. Εξερευνά τις πιθανές επιπτώσεις...

Σπαρτιάτες μαχητές Vs Ρωμαίοι λεγεωνάριοι: Αντιπαράθεση εκπαίδευσης και οπλισμού (βίντεο)

Το άρθρο συγκρίνει τους Σπαρτιάτες μαχητές με τους Ρωμαίους λεγεωνάριους, εστιάζοντας στην εκπαίδευση και τον οπλισμό τους. Οι Σπαρτιάτες είναι γνωστοί ως οι πιο επιδέξιοι...

Τα κρυφά «βιολογικά» όπλα της βυζαντινής στρατιωτικής ιδιοφυΐας

Το άρθρο εξετάζει την ιστορική χρήση ζώων, ιδιαίτερα μελισσών, ως βιολογικά όπλα σε πολεμικές συγκρούσεις, μια πρακτική που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι μέλισσες, λόγω...

Μυστηριώδης νέος πλανήτης αποκαλύφθηκε στο ηλιακό μας σύστημα!

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν νέο πλανήτη, τον 2023 KQ14 ή «Αμμωνίτη», στα εξωτερικά άκρα του ηλιακού μας συστήματος, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη. Το...

Αινιγματική τρύπα εμφανίστηκε ξαφνικά στο Γέλοουστοουν – Οι επιστήμονες προβληματίζονται

Μια μυστηριώδης θερμική πισίνα ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη λεκάνη Norris Geyser του Εθνικού Πάρκου Yellowstone, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον και προβληματισμό στους επιστήμονες. Η πισίνα, με πλάτος...

Παγκόσμια καινοτομία: 8 βρέφη γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα στη Βρετανία!

Οκτώ υγιή βρέφη γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης που περιλαμβάνει DNA από τρία άτομα, με στόχο την πρόληψη κληρονομικών...

Βελισσάριος: Η συναρπαστική αφήγηση του μεγάλου στρατηγού του Βυζαντίου!

Ο Βελισσάριος, γεννημένος το 505 μ.Χ. στη Θράκη, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς του Βυζαντίου και θεωρείται αντίστοιχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη στρατηγική...

Κανόνι: Η εξέλιξη και η εφαρμογή του ισχυρού όπλου μέσα στους αιώνες (βίντεο)

Το άρθρο περιγράφει την εξέλιξη και την ιστορική σημασία του κανονιού από την εφεύρεσή του κατά τη δυναστεία Σονγκ στην Κίνα έως τη σύγχρονη...

«Σφάλμα» στο σύστημα ή κάτι άλλο; Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ που καταγράφηκε

Στο άρθρο εξετάζεται ένα βίντεο που έχει προκαλέσει συζητήσεις στο διαδίκτυο, με ορισμένους να το χαρακτηρίζουν ως «οπτική ψευδαίσθηση» ενώ η τεχνητή νοημοσύνη της...

Τομ Κάρβελ: Ο Έλληνας που σύστησε το παγωτό στους Αμερικανούς (φωτο-βίντεο)

Ο Τομ Κάρβελ, γεννημένος ως Αθανάσιος Θωμάς Καρβέλας στην Αθήνα, μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 4 ετών και κατάφερε να γίνει πρωτοπόρος στον...

Το αίνιγμα των πανοπλιών των Σαμουράι (Βίντεο)

Η έκθεση στο Παρίσι επιχειρεί να αποκαλύψει τα μυστήρια γύρω από τις πανοπλίες των Σαμουράι, εξερευνώντας ιστορικές, τεχνολογικές, ανθρωπολογικές και πολιτισμικές πτυχές της ζωής...

Η άφιξη του «Σταμάτη» και του «Γρηγόρη» στην Αθήνα

Στα μέσα του 20ού αιώνα, η μαζική μετανάστευση από την ύπαιθρο προς τις πόλεις, όπως η Αθήνα, επιδείνωσε τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Για την αντιμετώπιση της...

“Καλώς ήρθατε στον Δρόμο της Λήθης” – Η πινακίδα που “στοιχειώνει” τους ντόπιους, vid

Το άρθρο περιγράφει την ιστορία του "Δρόμου προς το Πουθενά" στην κομητεία Σουέιν, όπου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κοινότητές τους για τη...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαρία Κορινθίου: Ο σύντροφος δίπλα της, λίγο μετά την υπογραφή του διαζυγίου

Η Μαρία Κορινθίου και ο Γιάννης Αϊβάζης έβαλαν επίσημα...

Κρήτη: Αποχαιρέτησαν τα παιδιά τους και επιχείρησαν να «φύγουν» μαζί από τη ζωή

Στην Κρήτη, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, 81 και 78 ετών,...

Ντιόγκο Ζότα: Σπαρακτική έκκληση από τη σύζυγό του! «Δεν ζητώ χρήματα, φέρτε τον πίσω» – Η περιουσία...

Ο ξαφνικός θάνατος του Ντιόγκο Ζότα, αγαπημένου επιθετικού της...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παναθηναϊκός ΑμεΑ: «Παραχωρούμε ανενεργά δελτία για τη δημιουργία της ομάδας ΑΕΚ»

Ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ εξέφρασε τη στήριξή του στο τμήμα...

Κρήτη: Ο καιρός για την Παρασκευή 18 Ιουλίου

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Κρήτη:...

Κυρανάκης: Νέα δικλείδα ασφαλείας το σύστημα γεωεντοπισμού

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τόνισε ότι...

Ελλάδα – Γαλλία ζωντανά ο προημιτελικός του Eurobasket U20

Η Εθνική Νέων Ανδρών της Ελλάδας αντιμετωπίζει τη Γαλλία...

Πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή 18 Ιουλίου

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Πρόγνωση...

Βίντεο του ΕΡΤNews με τη στιγμή της σύγκρουσης του συρμού του προαστιακού με ΙΧ στην Πάτρα

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Βίντεο...

Αργολίδα: Τρεις νεκροί σε φρικτό τροχαίο – Νταλίκα συγκρούστηκε μετωπικά με τζιπ

Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Αργολίδα, όπου τρεις άνθρωποι...

Ηράκλειο: Έτρεχαν ανυπόδητες μέσα στη νύχτα για να ξεφύγουν από τον πατέρα τους

Στο Ηράκλειο, ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας συγκλόνισε την...

ΑΕΚ: Τα εντός έδρας ματς της Ένωσης στο πρωτάθλημα αποκλειστικά στην Cosmote TV

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε επίσημα ότι οι εντός έδρας αγώνες...

Αγνοείται ο 17χρονος Οδυσσέας από το Κιάτο – Ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Στο Κιάτο Κορινθίας επικρατεί αγωνία λόγω της εξαφάνισης του...

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Χλόη Ροδόπης – Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις

Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σημειώθηκε το απόγευμα της...

Καιρός: Έντονη θερμική καταπόνηση από τη ζέστη – Τι υποδηλώνει ο πορτοκαλί και κίτρινος «συναγερμός»

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονη θερμική καταπόνηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών...

CUPRA: Αποκαλύπτει στο Μόναχο τη φρέσκια σχεδιαστική προσέγγιση

Η CUPRA ετοιμάζεται να αποκαλύψει στο Μόναχο ένα πρωτότυπο...

Πέτρος Κουσουλός: «Επιτέλους στο σπίτι με τον μικρό!» – Εξιτήριο για τη σύζυγό του και τον γιο...

Ο Πέτρος Κουσουλός ζει στιγμές απόλυτης ευτυχίας, καθώς έγινε...

Παυλίδης για το Ελλάδα – Αυστραλία: «Χιαστί που μας αρμόζει»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής πόλο Γυναικών, Χάρης Παυλίδης,...

Κιλκίς: Σύλληψη 17χρονου για πυροβολισμούς με αεροβόλο σε βιτρίνες και σχολικά τζάμια

Στο Κιλκίς, ένας 17χρονος συνελήφθη για πρόκληση ζημιών σε...

ΗΠΑ – Νότια Καλιφόρνια: Συνεχίζονται τα “κυνηγητά” απέλασης μεταναστών

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: ΗΠΑ...

Κολωνάκι | Τζιπ έπεσε σε θαμώνες εστιατορίου

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Κολωνάκι...

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το καινούργιο νομοσχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που...

Πυρκαγιά στην Ημαθία κοντά στην Αλεξάνδρεια

Το μεσημέρι της Πέμπτης, 17 Ιουλίου 2025, ξέσπασε πυρκαγιά...

Το μήνυμα του Oscar Piastri στους Έλληνες φιλάθλους, το μυστικό της επιτυχίας για τη McLaren F1 Team...

Στο McLaren Racing Live που διοργανώθηκε στο Λονδίνο, οι...

Δείξε την αγάπη σου με αφιέρωση – Μέσω του opaponline.gr οι φαν των London Grammar έστειλαν τα...

Το opaponline.gr συμμετείχε ενεργά στη συναυλία των London Grammar...

Ε. Μουρτζούκου: Στις φυλακές Kορυδαλλού η 25χρονη

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Ε....

Ε. Μουρτζούκου: Αναμένεται το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής για τον θάνατο του Παναγιωτάκη

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Ε....

Άγιοι Ανάργυροι – Κ. Γρίβα: Η κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: ...

Μητσοτάκης: «Η προσιτή στέγαση δεν αποτελούσε ζήτημα στην Ελλάδα πριν λίγα χρόνια» – Η συνάντηση με τον...

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο...

Γερμανία: Το Βερολίνο απορρίπτει τον προϋπολογισμό της Κομισιόν για την Ε.Ε. – «Απαράδεκτη» η αύξηση δαπανών, αντιδρούν...

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής...

Φωτιά στη Ροδόπη, στην περιοχή Χλόη – Επιχειρούν 6 εναέρια μέσα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο ορεινό χωριό...

Ινδία: Αεροπορική τραγωδία με 260 νεκρούς – Ο πιλότος έκλεισε τη ροή καυσίμου

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Ινδία:...

Παναθηναϊκός: Διαπραγματεύσεις με Σέφιλντ για φιλικό προς τιμήν του Μπάλντοκ

Ο Παναθηναϊκός και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις...

Πάτρα: Η δραματική σύγκρουση αυτοκινήτου με τον Προαστιακό – Βίντεο ντοκουμέντο

Στην Πάτρα, σημειώθηκε σοβαρό τροχαίο ατύχημα όταν αυτοκίνητο συγκρούστηκε...

Πυρκαγιά στον σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων – Τροποποιήσεις στη ροή των συρμών

Το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Ιουλίου 2025, ξέσπασε φωτιά...

Ουρμπόνας για Βαλαντσιούνας: «Δεν κάνεις ιατρικές εξετάσεις αν δεν είσαι βέβαιος για την άφιξή σου»

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας βρίσκεται στο επίκεντρο με τις φήμες...

Θ. Κατερινόπουλος: «Ιατροδικαστικά γίναμε διεθνώς ρεζίλι – Το γόητρο της ιατρικής επιστήμης έσωσε ένας “επαρχιώτης”, ο Β....

Η υπόθεση της Αμαλιάδας έχει προκαλέσει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον,...

Πάτρα: Βίντεο ντοκουμέντο από τη σύγκρουση τρένου με αυτοκίνητο

Σοκαριστικό περιστατικό σημειώθηκε χθες στην οδό Ανθείας της Πάτρας,...