Καιρός σήμερα: Σποραδικές καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα – Θερμοκρασία έως 35 βαθμούς
Βέλγιο: Η κεντρική σκηνή του Tomorrowland τυλίχθηκε στις φλόγες – Η διοργάνωση συνεχίζεται – ΒΙΝΤΕΟ
B12 5.0 Coupé, μια εντυπωσιακή Alpina στους δρόμους της Κύπρου
Ο Νίκος Καρακούκης αποκαλύπτει τις επιθέσεις που αντιμετωπίζει
Ο Πέτρος Κουσουλός εξέφρασε ευγνωμοσύνη στο ΟΡΕΝ και τη διοικητική υποστήριξη
Την Πέμπτη στη Λάρισα κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εφαρμογή των μέτρων κατά της ευλογιάς
Θέμης Σοφός: Σοκαριστική αποκάλυψη για Βορίδη & Αυγενάκη «Η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης δεν προστατεύεται από τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών»
Γερμανία: «Απαράδεκτη» η πρόταση φον ντερ Λάιεν για αύξηση προϋπολογισμού της ΕΕ
Το ψυχολογικό πορτρέτο της Ειρήνης Μουρτζούκου εξετάστηκε στην εκπομπή «Υποθέσεις»
Ο Γιώργος προβλέπει: «Μην μου πεις ότι είναι συκώτια;»
Κακλαμάνης: Δύσκολος αντίπαλος για τον Μητσοτάκη ο Βορίδης – Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συντάχθηκε μαζί μας
Γαλλία: Πώς ο Μπαϊρού εισήγαγε «μνημόνιο» – Η ατμόσφαιρα στο Παρίσι, οι αντιδράσεις και η οικονομία
«Κάποια Κυριακή»: Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Κλαυδίας στο Βεάκειο
«Αστερομάτα»: Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Κλαυδίας στο Βεάκειο
Δυνατός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα – Συναγερμός για τσουνάμι
Λιβύη: Παρουσίασε στον ΟΗΕ χάρτες Θαλάσσιου Σχεδιασμού – Απορρίπτει ως «άκυρη» την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου
Νταϊάνα Ρος: Η “βασίλισσα της soul” καθήλωσε την Αθήνα με την ερμηνεία της στο Καλλιμάρμαρο
Ο Αλμπάν Λαφόν κατέφθασε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό
Ανατροπή BB: «Όλοι οι 7 είστε υποψήφιοι»
«Ο ΠΑΟΚ υπέβαλε προσφορά για τον Σεντρίκ Μπακαμπού» αναφέρει ισπανικό ρεπορτάζ
//

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελλάδα: Αυτό ήταν το μυστηριώδες βότανο που κόστιζε το βάρος του σε ασήμι

Το σίλφιο, το μυθικό βότανο της αρχαίας Ελλάδας, ήταν περιζήτητο για τις αφροδισιακές και ιατρικές του ιδιότητες, αλλά εξαντλήθηκε λόγω υπερκαλλιέργειας.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το σίλφιο, ένα μυστηριώδες βότανο που αναπτύσσεται αποκλειστικά στην Κυρήνη της Βόρειας Αφρικής, ήταν ιδιαίτερα περιζήτητο στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη λόγω των αφροδισιακών και αντισυλληπτικών του ιδιοτήτων, καθώς και της γεύσης του ως καρυκεύματος. Εξαφανίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ.

λόγω της υπερκαλλιέργειας και της εκμετάλλευσης του από τους Ρωμαίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν σε πολλές πτυχές της καθημερινής τους ζωής. Παρά τις θεραπευτικές του χρήσεις, η ζήτηση οδήγησε στην εξάντληση του φυτού, αφήνοντάς το να γίνει ένα θρυλικό σύμβολο της αρχαίας ιατρικής και διατροφής.

Σήμερα, οι βοτανολόγοι δεν έχουν καταφέρει να το ταυτοποιήσουν, ενώ η κληρονομιά του συνεχίζει να ζει μέσα από ιστορικές αναφορές και θρύλους.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Λέγεται πως ήταν ο ίδιος ο Απόλλωνας αυτός που το χάρισε στους Έλληνες θέλοντας να τους κάνει ένα δώρο που δεν θα ξεχνούσε κανείς.

Και ξαφνικά μια κοινωνία λυσσούσε πια για σίλφιο! Ήταν βλέπετε αφροδισιακό και αντισυλληπτικό τρομερό, αλλά και λαχταριστό καρύκευμα για το φαγητό.

Τα είχε όλα και κανείς δεν το έκρυβε. Μας το λέει εξάλλου ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Σωρανός ο Εφέσιος, αλλά και πλήθος άλλων Ελλήνων και Ρωμαίων.

Βλέπετε το σίλφιο (ή σύλφιο) ήταν το διασημότερο βότανο της αρχαιότητας, ένα φυτικό πασπαρτού για τα πάντα. Ήταν όμως, σαν από τραγική ειρωνεία, και όσο σπάνιο χρειαζόταν για να φτάσει να αξίζει το βάρος του σε ασήμι.

Φυόταν αποκλειστικά σε μια στενή λωρίδα γης στην Κυρήνη, εκεί στις ακτές της Βόρειας Αφρικής (σημερινή Λιβύη), και δεν ευδοκιμούσε πουθενά αλλού, φέρνοντας στον νου τη σημερινή μαστίχα της Χίου.

Όσοι το εμπορεύονταν πλούτιζαν, καθώς το λαχταρούσε όλος ο αρχαίος κόσμος. Το απαθανάτιζαν σε νομίσματα και αγγεία και το πήραν μετά οι Ρωμαίοι στέλνοντάς το στα ουράνια. Μόνο που κανείς τους δεν κατάλαβε πως η υπερεντατική του καλλιέργεια και η μαζική συγκομιδή του προσυπέγραφαν το τέλος του.

Σύντομα θα ζούσαν όλοι χωρίς σίλφιο και θα έπρεπε να βρουν πια υποκατάστατά του, αφήνοντάς το στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας να πονοκεφαλιάζει ακόμα και σήμερα τους βοτανολόγους.

Γιατί ναι μεν υπήρξε, τι ήταν όμως ακριβώς;

Ένα μαγικό βοτάνι για τα πάντα

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν δυσανάλογα πολύ την αντισύλληψη και ήταν σε αυτό το πλαίσιο που έκαναν ένα βοτάνι να εξαφανιστεί, ένα βοτάνι που αν τους πιστέψουμε ήταν το πλέον αποτελεσματικό μέσο αντισύλληψης όλου του αρχαίου κόσμου! Αν και δεν ήταν οι Ρωμαίοι αυτοί που τα ξεκίνησαν όλα.

Το βότανο λεγόταν σίλφιο και ήταν ένα φυτό που συγγένευε πιθανότατα με τον γιγαντιαίο μάραθο ή το σέλινο. Οι σοφιστικέ Έλληνες το καλλιεργούσαν αποκλειστικά για τη ρητίνη του, αν και οι πιο χοντροκομμένοι σε αυτά Ρωμαίοι το εκμεταλλεύονταν όλο, ακόμα και για τις ρίζες του είχαν κάποια χρήση.

Σίλφιο το έλεγαν οι πρόγονοί μας και silphium οι Ρωμαίοι, αν και αυτοί του επεφύλαξαν πολλές ακόμα ονομασίες (laserpicium, lasarpicium κ.ά.). Και το χρησιμοποιούσαν για τα πάντα, από αρωματικό καρύκευμα για τη νοστιμάδα της μαγειρικής και τοπική αναλγητική αλοιφή μέχρι φάρμακο για πάμπολλες νόσους.

Σχεδόν όλες! Αν και περιβόητο σε όλο τον γνωστό κόσμο δεν θα γινόταν παρά για τις διεγερτικές και αντισυλληπτικές του ιδιότητες.

Ήταν οι Θηραίοι αυτοί που το ανακάλυψαν ήδη από το 630 π.Χ., όταν ίδρυσαν την ελληνική τους αποικία στη Βόρεια Αφρική, την περίφημη Κυρήνη. Οι Έλληνες ονόμασαν την αποικία τους από την πηγή Κύρη, αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα, και εκείνος τους έκανε δώρο το σίλφιο.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Βάττος Α’ αποβιβάστηκε στην Κυρηναϊκή και οδηγήθηκε από τους γηγενείς σε μια περιοχή που είχε «τρύπα στον ουρανό», πιθανότατα γιατί έβρεχε πολύ. Εκεί υπήρχε ένα ιερό του Απόλλωνα και ο Θηραίος αποφάσισε να ιδρύσει την πόλη του τιμώντας τα ιερά εδάφη.

Όπως κι αν έχει, ο Απόλλωνας του χάρισε το σίλφιο, ένα πολύτιμο βοτάνι που συνέβαλε τα μέγιστα στη μετατροπή της πόλης σε επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού στα άγνωστα εδάφη, καθώς η εμπορική του εκμετάλλευση κόμιζε στην Κυρήνη πλούτη θαυμαστά. Το σίλφιο έγινε τόσο σημαντικό για την κυρηναϊκή οικονομία που εμφανίζονταν από ένα σημείο και μετά σε κάθε σχεδόν νόμισμα της πόλης!

Σε λακωνική κύλικα (η πρώτη φωτογραφία) του 565-560 π.Χ. (Κύλιξ του Αρκεσίλα) απεικονίζεται εξάλλου ο βασιλιάς της Κυρήνης, Αρκεσίλαος Β΄, να επιβλέπει τη συγκομιδή του φυτού, τέτοια σημασία είχε για την οικονομική επιβίωση της ελληνικής αποικίας. Ήταν το απόλυτο έμβλημα της πόλης.

Γιατί το σίλφιο μετατράπηκε μαγικά σε βασικό συστατικό κάθε φαρέτρας γιατρού ή μύστη σε όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου για τα επόμενα 700 περίπου χρόνια. Το ήξεραν φυσικά και οι Αιγύπτιοι, καθώς είναι οι δικές τους αναφορές από τον 7ο π.Χ. αιώνα που λογίζονται οι παλιότερες.

Και αυτός ο σπουδαίος πολιτισμός το χρησιμοποιούσε ως ιατρικό βοήθημα για αντισύλληψη και άμβλωση, αλλά και ως πανάκεια σχεδόν για τα πάντα, από πονόλαιμο και βήχα μέχρι και θεραπεία για τη λέπρα.

Ήταν όμως και το άλλο: τόσο οι Αιγύπτιοι όσο και οι Μινωίτες είχαν συγκεκριμένο ιδεόγραμμα (γλύφο) που αντιπροσώπευε το σίλφιο!

Κάτι που αναδεικνύει τη σημαντικότητά του για τους πρώιμους αυτούς μεσογειακούς πολιτισμούς. Ας μην ξεχνάμε πως το σίλφιο έβρισκε εφαρμογή σχεδόν στα πάντα και χρησιμοποιούνταν κάθε τμήμα του, από το κοτσάνι και τις ρίζες μέχρι και τον πολύτιμο χυμό του.

Έχει υποστηριχτεί μάλιστα ιστορικά πως η κλασική αρχαιότητα περιστράφηκε εν πολλοίς γύρω από το σίλφιο, ένα βότανο-πανάκεια. Οι Έλληνες, ας πούμε, το λάτρευαν και ως εύγευστο καρύκευμα για το φαγητό τους. Το αγαπούσαν με πάθος και το έβαζαν στα πάντα, σαν τον σημερινό μαϊντανό ένα πράμα.

Όπως μας παραδίδουν οι πρόγονοί μας, στο φαγητό χάριζε μια έντονη και πικάντικη γεύση, αντίστοιχη πιθανότατα με το σκόρδο, χωρίς ωστόσο τη βαριά μυρωδιά του. Οι Έλληνες αποξήραιναν τον χυμό του για τη μαγειρική του χρήση, ενώ οι πάντα υπερβολικοί Ρωμαίοι το έτρωγαν ολόκληρο. Ακόμα και τις ρίζες του γεύονταν, τις οποίες διατηρούσαν στο ξίδι.

Το φυτό ήταν τόσο παινεμένο ως μπαχαρικό που έφτασαν -τόσο στην κλασική όσο και τη ρωμαϊκή αρχαιότητα- να πληρώνουν όσο τίποτα τα ζώα που είχαν βοσκήσει στο σίλφιο, γιατί πίστευαν πως έδινε καλύτερη γεύση στο κρέας τους!

Ακόμα και συνταγές έχουν φτάσει ως τις μέρες μας με το νόστιμο καρύκευμα: Ο δραματικός ποιητής Άλεξις μας λέει πως για να φτιάξουμε ωραία σαφρίδια «τους βγάζεις τα βράγχια, τα ξεπλένεις, τα καθαρίζεις, τα ανοίγεις στα δύο, τα στρώνεις, τα αλευρώνεις, τα αλείφεις με σίλφιο και τα καλύπτεις με τυρί, αλάτι και ρίγανη».

Ο πλατωνικός φιλόσοφος Ξενοκράτης μοιράζεται μαζί μας το μυστικό για νοστιμότατες φούσκες (τα οστρακοειδή): «Τις κόβουμε, ξεπλένουμε και περιχύνουμε με κυρηναϊκό σίλφιο, απήγανο, άλμη και ξίδι ή φρέσκια μέντα σε ξίδι και γλυκό κρασί».

Αλλά και ο Αθηναίος στους «Δειπνοσοφισταί» του αναφέρει πως έτρωγαν παστό ψάρι, μαριναρισμένο με κρασί, λάδι και σίλφιο. Ως τη ρωμαϊκή εποχή, το βότανο είχε γίνει τόσο λατρεμένο που εμφανίζεται σε όλες σχεδόν τις συνταγές της μαγειρικής «Βίβλου» των Ρωμαίων, τον τσελεμεντέ του Καίλιου Απίκιου («Περί μαγειρικής»)!

Τι μαγικό είχε η κυρηναϊκή χερσόνησος και φύτρωνε αποκλειστικά εκεί το σίλφιο, κανείς δεν ξέρει. Σε μια στενή λωρίδα της ακτής, 200×50 χιλιόμετρα περίπου, όπως μας παραδίδεται, έβγαινε το θαυματουργό φυτό και αρνούνταν πεισματικά να ευδοκιμήσει οπουδήποτε αλλού.

Κι αν το προσπάθησαν οι αρχαίοι! Εφτακόσια χρόνια το πάλευαν όλοι, Μινωίτες, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ρωμαίοι και κάθε άλλος λαός της Μεσογείου, μάταια όμως. Μόνο η Κυρήνη είχε το προνόμιο να πλουτίζει από το σίλφιο, πάει και τέλειωσε.

Την ίδια ώρα, το θαυματουργό χορτάρι είχε και πολλές θεραπευτικές χρήσεις, αν και είναι δύσκολο να αποτιμήσουμε με σύγχρονους ιατρικούς όρους την αποτελεσματικότητά τους. Από πονόλαιμο, πυρετό και δυσπεψία μέχρι αφροδίσια νοσήματα (κονδυλώματα) και ανεπιθύμητες κυήσεις λεγόταν πως θεράπευε, ποιος να πει όμως με αποφασιστικότητα;

Ο Ιπποκράτης ενδεχομένως, που παρότρυνε τους ασθενείς του: «Όταν εξέχει το έντερο και δεν επιστρέφει στη θέση του, ξύστε σε μικρά κομμάτια το καλύτερο και πιο συμπαγές σίλφιον και εφαρμόστε το ως κατάπλασμα».

Αλλά και ο Θεόφραστος ο Ερέσιος και ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος το παρομοίαζαν με την «Ηράκλεια Πανάκεια», λέγοντάς μας πως το σκιανθές φυτό ήταν κατάλληλο για όλες τις ασθένειες.

Ήταν πάντως αναμφίβολα η αντισυλληπτική του δράση που έκανε τους Έλληνες να το προτιμούν και τους Ρωμαίους να το λατρεύουν! Ακόμα και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος το καταμαρτυρεί, όταν υπαινίσσεται πως το σίλφιο μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για «την απομάκρυνση των υγρών που εκκρίνονται στην εμμηνόρροια». Ιδιότητες που συναντάμε εξάλλου ακόμα και σήμερα στα συγγενικά του είδη, όπως ο μαϊντανός.

Το βότανο εμφανίζεται και στην «Περιγραφή της Ελλάδος» του Παυσανία, σε μια ιστορία των Διόσκουρων που παραθέτει κατά τη διαμονή τους στο σπίτι του Σπαρτιάτη Φορμίωνος: «Γιατί, έτσι συνέβη, ότι η παρθένος κόρη του που ζούσε σε αυτό.

Από την επόμενη μέρα, αυτή η παρθένα με όλη την κοριτσίστικη αμφίεσή της, είχε εξαφανιστεί και στην αίθουσα βρέθηκαν εικόνες των Διοσκούρων, ένα τραπέζι και σίλφιον πάνω σε αυτό».

Το σίλφιο με τη λατινική του ονομασία (laserpicium) παίζει και σε ποίημα του Κάτουλλου προς την ερωμένη του Λεσβία, διαδραματίζοντας έτσι σαφή ρόλο στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Δεν είναι καθόλου απίθανο λοιπόν να ήταν φαρμακολογικά δραστικό στην πρόληψη ή ακόμα και τη διακοπή της κύησης. Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε πάντως ως αντισυλληπτικό και μέσο για την άμβλωση.

Την ίδια στιγμή, ο ανθός του χρησιμοποιούνταν στην παρασκευή αρωμάτων, καθώς οι αρχαίοι εκμεταλλεύονταν κάθε τετραγωνικό εκατοστό του.

Τι απέγινε

Φυτό-χρυσός για την Κυρήνη, φυτό-πανάκεια για τον αρχαίο κόσμο και ένα φυτικό βιάγκρα για όλους τους άλλους, το σίλφιο δεν έμελλε να μακροημερεύσει, καθώς κανείς δεν σκέφτηκε το μέλλον του. Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που το ξετίναξαν ουσιαστικά, γενικεύοντας τη χρήση του και την υπερκαλλιέργειά του.

Ακόμα και τα καλύτερα ζώα τους έστελναν να τραφούν με κυρηναϊκό σίλφιο, για να αποκτήσουν νόστιμο κρέας και τιμή στα ουράνια. Ήταν οι μαγειρικές και προπάντων οι αντισυλληπτικές του ιδιότητες που προσυπέγραψαν το ηχηρό του τέλος. Κάποια στιγμή περί τον 1ο αιώνα μ.Χ. δεν φύτρωνε απλώς άλλο!

Η υπερκαλλιέργεια και οι οπλές των ζώων κατέστρεψαν το εύθραυστο οικοσύστημα των κυρηναϊκών ακτών, στέλνοντας το σίλφιο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Σύμφωνα με τον θρύλο, που μας παραδίδει ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος («Φυσική Ιστορία»), ήταν ο αυτοκράτορας Νέρων αυτός που γεύτηκε το τελευταίο ποτέ κλαράκι του: «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν υπάρχει καθόλου σίλφιο … λένε πως το τελευταίο βλαστάρι που βρέθηκε, απ’ όσο θυμούνται οι άνθρωποι, στάλθηκε στον αυτοκράτορα Νέρωνα». Και του στάλθηκε ως κάτι το αξιοπερίεργο, όπως μας λέει ο Πλίνιος.

Μέσα σε μερικές δεκαετίες, το ήδη σπάνιο σίλφιο εξαφανίστηκε. Τώρα όλοι αναπολούσαν τις εποχές που ο Ιούλιος Καίσαρας είχε φροντίσει δαιμόνια να πάρει στην κατοχή του μεγάλες ποσότητες του φυτού, τις οποίες παραχώρησε κάποια στιγμή στα δημόσια ταμεία του ρωμαϊκού κράτους. Καθώς μέχρι τότε άξιζε πραγματικό ασήμι. Οι Ρωμαίοι το έλεγαν άλλωστε χωρίς περιστροφές πως «ο χυμός του σίλφιου αξίζει το βάρος του σε δηνάρια»!

Ακόμα και μετά την εξαφάνισή του βέβαια συνέχισε να αναφέρεται στους καταλόγους των αρωματικών φυτών, περνώντας από τον έναν στον άλλο μέχρι και τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Ο Θεόφραστος επιβεβαιώνει («Περί φυτών ιστορία») πως το σίλφιο δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί και ήταν η φήμη για τις αντισυλληπτικές ιδιότητες που ανέπτυξε τον 3ο-2ο αιώνα π.Χ. που έφεραν το οριστικό του τέλος. Ο Στράβωνας πάλι μας λέει πως ήταν οι λαοί της ερήμου αυτοί που κατέστρεψαν τις ρίζες του.

Ακόμα και σήμερα οι βοτανολόγοι δεν έχουν καταφέρει να το ταυτοποιήσουν, έχουν κυκλοφορήσει πάντως αρκετές εικασίες για την οικογένεια των φυτών στην οποία πιθανώς ανήκε. Γεγονός είναι πως ο αρχαίος κόσμος δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς σίλφιο, γι’ αυτό και οι άντρες του Αλέξανδρου βρήκαν στην Περσία ένα παρόμοιο φυτό, το οποίο στερούνταν ωστόσο τη γεύση ή τις θαυματουργές ιδιότητες του αυθεντικού.

Ήταν η ασαφοετίδα (ή ασαφέτιδα), που κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα στην Ινδία. Οι Ρωμαίοι την υποδέχτηκαν αρχικά με ενθουσιασμό, γρήγορα κατάλαβαν όμως πως σίλφιο δεν ήταν κατά κανέναν τρόπο.

Το καταμαρτυρεί και ο Διοσκουρίδης («Περί ύλης ιατρικής»): «Το κυρηναϊκό [το σίλφιο] έχει ένα πολύ υγιεινό άρωμα, που ελάχιστα το προσέχει κανείς στην αναπνοή. Αντίθετα, το μηδικό [ασαφοετίδα] είναι λιγότερο δυνατό και έχει χειρότερη μυρωδιά»…

Το παγκόσμιο σύμβολο της αγάπης

Έχουμε ακούσει πως το σύμβολο της καρδιάς, που δεν μοιάζει φυσικά σε τίποτα με την πραγματική καρδιά, έλκει πίσω του πολλούς θρύλους για την ύπαρξή του.

Άλλοι λένε πως πρόκειται για μεσαιωνική αναπαράσταση διαφόρων φυτών (φύλλα συκής, κισσός ή ακόμα και νούφαρα) και άλλοι πάλι υποθέτουν πως το σχήμα της αγάπης έχει να κάνει πολύ με τη γυναικεία ανατομία (εφηβαίο).

Κι όμως, η πρώτη ποτέ παρόμοια αναπαράσταση μας έρχεται από το ασημένιο νόμισμα της Κυρήνης του 6ου-5ου αιώνα π.Χ., εκεί δηλαδή όπου ο σπόρος/καρπός του σίλφιου παραμοιάζει με το οικουμενικό σύμβολο της αγάπης και του έρωτα! Κι έτσι αρκετοί ιστορικοί τοποθετούν τη γέννησή του πολύ πριν από τον Μεσαίωνα και συγκεκριμένα κάπου, κάπως, κάποτε στην Κυρηναϊκή.

Κι ενώ η σύνδεση σίλφιου και σεξ είναι κάτι παραπάνω από προφανής και ιστορικά καταγεγραμμένη, όπως υπαινίσσονται εξάλλου και ο Παυσανίας και ο Κάτουλλος, μια τέτοια υπόθεση θα παραμείνει αναγκαστικά στη σφαίρα της ιστορικής φαντασίας.

Σε άλλο κυρηναϊκό νόμισμα βλέπουμε μια γυναίκα να κρατά στο χέρι της γερμένο ένα κλαδί του φυτού, έτσι ώστε το άνθος του να δείχνει τα γεννητικά της όργανα.

Αν το σίλφιο παραμένει ακόμα μαζί μας με τη μορφή του ρομάντζου και της αγάπης, αυτό μόνο οι ερωτευμένοι το ξέρουν.


Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστικό! Θάνατος ερευνητή παραφυσικών φαινομένων – Ήταν περιοδεία με την «καταραμένη» κούκλα Annabelle

Ο Νταν Ριβέρα, ένας διακεκριμένος ερευνητής παραφυσικών φαινομένων, πέθανε...

Έκπληξη στο διαδίκτυο! Διπλός κεραυνός χτύπησε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, vid

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει έναν διπλό κεραυνό να...

Η σύγκρουση των Φιλίππων: Η διπλή μάχη που μεταμόρφωσε την ιστορία του αρχαίου κόσμου (βίντεο)

Η σύγκρουση των Φιλίππων το 42 π.Χ. αποτέλεσε καθοριστική στιγμή...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΕΛΛΑΔΑ πριν 15 λεπτά

Καιρός σήμερα: Σποραδικές καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα – Θερμοκρασία έως 35 βαθμούς

Σήμερα Πέμπτη, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 36 έως 39 βαθμούς στα ηπειρωτικά…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 47 λεπτά

Βέλγιο: Η κεντρική σκηνή του Tomorrowland τυλίχθηκε στις φλόγες – Η διοργάνωση συνεχίζεται – ΒΙΝΤΕΟ

Μια πυρκαγιά κατέστρεψε την κεντρική σκηνή του διάσημου φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Tomorrowland στο Βέλγιο, δύο ημέρες πριν την έναρξή του,…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 2 ώρες

B12 5.0 Coupé, μια εντυπωσιακή Alpina στους δρόμους της Κύπρου

Η Alpina B12 5.0 Coupé, βασισμένη στη BMW 8 Series E31, παρουσιάστηκε το 1990 ως μια από τις πιο εντυπωσιακές…

VIDEO πριν 3 ώρες

Ο Νίκος Καρακούκης αποκαλύπτει τις επιθέσεις που αντιμετωπίζει

Ο έμπειρος δημοσιογράφος μοιράζεται τις προσωπικές του εμπειρίες σχετικά με τις επικρίσεις και επιθέσεις που έχει δεχθεί κατά τη διάρκεια…

VIDEO πριν 3 ώρες

Ο Πέτρος Κουσουλός εξέφρασε ευγνωμοσύνη στο ΟΡΕΝ και τη διοικητική υποστήριξη

Με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη αποχαιρέτησε το τηλεοπτικό κοινό ο Πέτρος Κουσουλός στο φινάλε της εκπομπής «Υποθέσεις». Ο έμπειρος δημοσιογράφος εξέφρασε…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 3 ώρες

Την Πέμπτη στη Λάρισα κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εφαρμογή των μέτρων κατά της ευλογιάς

Η έξαρση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο διοργάνωσε σύσκεψη υπό τον…

VIDEO πριν 3 ώρες

Θέμης Σοφός: Σοκαριστική αποκάλυψη για Βορίδη & Αυγενάκη «Η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης δεν προστατεύεται από τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών»

Ο γνωστός νομικός Θέμης Σοφός προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις σχετικά με τη νομική κάλυψη των υπουργών. Σύμφωνα με τον ίδιο,…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 4 ώρες

Γερμανία: «Απαράδεκτη» η πρόταση φον ντερ Λάιεν για αύξηση προϋπολογισμού της ΕΕ

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για αύξηση…

VIDEO πριν 4 ώρες

Το ψυχολογικό πορτρέτο της Ειρήνης Μουρτζούκου εξετάστηκε στην εκπομπή «Υποθέσεις»

Στην εκπομπή «Υποθέσεις» παρουσιάστηκε μια εις βάθος ανάλυση του ψυχολογικού προφίλ της Ειρήνης Μουρτζούκου, μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε σχετικά…

VIDEO πριν 4 ώρες

Ο Γιώργος προβλέπει: «Μην μου πεις ότι είναι συκώτια;»

Φιλανθρωπική εκδήλωση διοργανώθηκε με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για κοινωφελή σκοπό. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε…

VIDEO πριν 4 ώρες

Κακλαμάνης: Δύσκολος αντίπαλος για τον Μητσοτάκη ο Βορίδης – Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συντάχθηκε μαζί μας

Ο Γραμματέας Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Κακλαμάνης, σχολιάζει την πολιτική στάση του Μάκη Βορίδη, χαρακτηρίζοντάς τον ως δύσκολο αντίπαλο…

VIDEO πριν 5 ώρες

Γαλλία: Πώς ο Μπαϊρού εισήγαγε «μνημόνιο» – Η ατμόσφαιρα στο Παρίσι, οι αντιδράσεις και η οικονομία

Η πολιτική κρίση στη Γαλλία βαθαίνει μετά την απόφαση του Φρανσουά Μπαϊρού να προτείνει μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπιση του…

VIDEO πριν 5 ώρες

«Κάποια Κυριακή»: Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Κλαυδίας στο Βεάκειο

Η Κλαυδία μάγεψε το κοινό στο κατάμεστο Βεάκειο Θέατρο με την εξαιρετική ερμηνεία του τραγουδιού “Αστερομάτα”. Η καλλιτέχνιδα, συνοδευόμενη από…

VIDEO πριν 5 ώρες

«Αστερομάτα»: Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Κλαυδίας στο Βεάκειο

Μια μαγευτική βραδιά πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, όπου η Κλαυδία παρουσίασε το τραγούδι “Αστερομάτα” προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Η…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 5 ώρες

Δυνατός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα – Συναγερμός για τσουνάμι

Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 87 χιλιόμετρα…

0:00 / 0:00

Πρωτοποριακό επίτευγμα! Αστρονόμοι κατέγραψαν τη γέννηση νέου ηλιακού συστήματος 1.300 έτη φωτός μακριά...

Οι αστρονόμοι κατέγραψαν για πρώτη φορά τη γέννηση ενός νέου ηλιακού συστήματος σε απόσταση 1.300 ετών φωτός, γύρω από το άστρο HOPS-315, που μοιάζει...

Σοκαριστικό! Θάνατος ερευνητή παραφυσικών φαινομένων – Ήταν περιοδεία με την «καταραμένη» κούκλα Annabelle

Ο Νταν Ριβέρα, ένας διακεκριμένος ερευνητής παραφυσικών φαινομένων, πέθανε σε ηλικία 54 ετών κατά τη διάρκεια περιοδείας με την «δαιμονισμένη» κούκλα Annabelle στο Γκέτισμπεργκ...

Έκπληξη στο διαδίκτυο! Διπλός κεραυνός χτύπησε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, vid

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει έναν διπλό κεραυνό να χτυπά το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη έχει προκαλέσει αίσθηση στο διαδίκτυο. Το βίντεο,...

Η σύγκρουση των Φιλίππων: Η διπλή μάχη που μεταμόρφωσε την ιστορία του αρχαίου κόσμου (βίντεο)

Η σύγκρουση των Φιλίππων το 42 π.Χ. αποτέλεσε καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Ρώμης, καθώς οι δυνάμεις της Δεύτερης Τριανδρίας, με επικεφαλής τον Μάρκο Αντώνιο...

Η αιώνια προφητεία της Πυθίας για το ελληνικό Έθνος

Το άρθρο αναφέρεται στη διαχρονική προφητεία της Πυθίας από το Μαντείο των Δελφών, η οποία περιέγραψε την Ελλάδα ως "ασκό κλυδωνιζόμενο, μηδεπώποτε βυθιζόμενο". Αυτή...

Φαούτζα Σινγκ: Ο πιο ηλικιωμένος μαραθωνοδρόμος παγκοσμίως σκοτώθηκε σε δυστύχημα – Ήταν 114...

Ο Φαούτζα Σινγκ, γνωστός ως ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 114 ετών μετά από τροχαίο δυστύχημα στην Ινδία. Ο Σινγκ, που ξεκίνησε...

Πώς έψηναν το φαγητό τους οι άνθρωποι των σπηλαίων;

Το άρθρο εξετάζει τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων της προϊστορικής εποχής, με βάση την έρευνα της Ολλανδής αρχαιολόγου Stephanie Schnorr. Η Schnorr μελέτησε τις διατροφικές...

Ηφαίστειο στην Ισλανδία εκρήγνυται για 9η φορά από το τέλος του 2023 – ΒΙΝΤΕΟ

Ένα ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία εξερράγη ξανά, σημειώνοντας την 9η έκρηξη από το τέλος του 2023, σύμφωνα με τις αρχές. Οι εικόνες δείχνουν καπνό...

Όταν οι μύθοι για τους λυκάνθρωπους γίνονται πραγματικότητα

Το άρθρο εξετάζει την ιστορική και κοινωνική διάσταση των μύθων για τους λυκάνθρωπους κατά τη διάρκεια του κυνηγιού μαγισσών στην Ευρώπη και τη Βόρεια...

Αποκλειστικές φωτογραφίες από την εκατονταετηρίδα της ελληνικής βασιλικής οικογένειας το 1963

Το άρθρο παρουσιάζει αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο από τους εορτασμούς της Εκατονταετηρίδας της Ελληνικής Βασιλικής Δυναστείας, οι οποίοι έλαβαν χώρα στην Αθήνα από τις...

Τούμπστοουν 1881: Το θρυλικό πιστολίδι που σημάδεψε την Άγρια Δύση (φωτό, βίντεο)

Στις 26 Οκτωβρίου 1881, στο Τούμπστοουν της Αριζόνα, έλαβε χώρα το θρυλικό πιστολίδι μεταξύ των αδελφών Ερπ, με τη συνδρομή του Ντοκ Χόλιντεϊ, και...

Μυστηριώδες αντικείμενο με 12 πλευρές προκαλεί ερωτήματα εδώ και αιώνες

Το αινιγματικό ρωμαϊκό δωδεκάεδρο, ένα χάλκινο αντικείμενο με 12 πενταγωνικές έδρες, έχει προκαλέσει σύγχυση στους αρχαιολόγους από το 1739, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ο...

Η προέλευση των λαϊκών εκφράσεων όπως «πομπή», «ρεζίλι», «μούτζα», «ξύλο»

Το άρθρο εξετάζει την προέλευση και τη σημασία διάφορων λαϊκών εκφράσεων, όπως «πομπή» και «ρεζίλι», που έχουν τις ρίζες τους σε ποινές και πρακτικές...

Ανακάλυψη: Ποια ήταν η αληθινή ταυτότητα του Leonardo Da Vinci; (βίντεο)

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, υπό την ηγεσία του Jesse Ausubel από το Rockefeller University, επιδιώκει να ανακαλύψει την αληθινή ταυτότητα του Leonardo Da Vinci...

Η διαδρομή του χαρταετού – Ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα

Το άρθρο περιγράφει την ιστορική διαδρομή και τη σημασία του χαρταετού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ξεκινώντας από τον 4ο αιώνα π.Χ. στην αρχαία...

Βίντεο: Η αινιγματική χαμένη ήπειρος της Lemuria ή Mu

Το άρθρο αναφέρεται στην λιγότερο γνωστή χαμένη ήπειρο της Λεμουρίας ή Μου, η οποία, σε αντίθεση με την πιο διάσημη Ατλαντίδα, δεν έχει γίνει...

Λεονίντ Ρογκόζοφ: Η συγκλονιστική ιστορία του γιατρού που χειρούργησε τον εαυτό του για να επιβιώσει

Ο Λεονίντ Ρογκόζοφ, ένας νεαρός σοβιετικός γιατρός, έγινε διάσημος όταν, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην Ανταρκτική το 1961, αναγκάστηκε να εκτελέσει χειρουργική επέμβαση...

Πομπηία: Αρχαίο ερωτικό ψηφιδωτό επιστρέφει μετά από 80 χρόνια από τους Ναζί

Ένα ερωτικό ψηφιδωτό που είχε κλαπεί από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψε στην Πομπηία μετά από 80 χρόνια. Το...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντιόγκο Ζότα: Σπαρακτική έκκληση από τη σύζυγό του! «Δεν ζητώ χρήματα, φέρτε τον πίσω» – Η περιουσία...

Ο ξαφνικός θάνατος του Ντιόγκο Ζότα, αγαπημένου επιθετικού της...

Χάρις Αλεξίου: Εικόνες από το καταφύγιό της στην Πάρο με την απέραντη αυλή

Η Χάρις Αλεξίου, αν και κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα,...

Λάκης Λαζόπουλος: Η κόρη του ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου σε απόλυτη μυστικότητα

Η κόρη του Λάκη Λαζόπουλου, Μαριέλλη, παντρεύτηκε σε μια...

Ελένη Τσολάκη: Με σορτς και παντόφλες – Η έξοδος με την 4 μηνών κόρη της

Η Ελένη Τσολάκη, μετά το τέλος της εκπομπής της...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καιρός σήμερα: Σποραδικές καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα – Θερμοκρασία έως 35 βαθμούς

Σήμερα Πέμπτη, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με...

Βέλγιο: Η κεντρική σκηνή του Tomorrowland τυλίχθηκε στις φλόγες – Η διοργάνωση συνεχίζεται – ΒΙΝΤΕΟ

Μια πυρκαγιά κατέστρεψε την κεντρική σκηνή του διάσημου φεστιβάλ...

B12 5.0 Coupé, μια εντυπωσιακή Alpina στους δρόμους της Κύπρου

Η Alpina B12 5.0 Coupé, βασισμένη στη BMW 8...

Ο Νίκος Καρακούκης αποκαλύπτει τις επιθέσεις που αντιμετωπίζει

Ο έμπειρος δημοσιογράφος μοιράζεται τις προσωπικές του εμπειρίες σχετικά...

Ο Πέτρος Κουσουλός εξέφρασε ευγνωμοσύνη στο ΟΡΕΝ και τη διοικητική υποστήριξη

Με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη αποχαιρέτησε το τηλεοπτικό κοινό ο...

Γερμανία: «Απαράδεκτη» η πρόταση φον ντερ Λάιεν για αύξηση προϋπολογισμού της ΕΕ

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση...

Το ψυχολογικό πορτρέτο της Ειρήνης Μουρτζούκου εξετάστηκε στην εκπομπή «Υποθέσεις»

Στην εκπομπή «Υποθέσεις» παρουσιάστηκε μια εις βάθος ανάλυση του...

Ο Γιώργος προβλέπει: «Μην μου πεις ότι είναι συκώτια;»

Φιλανθρωπική εκδήλωση διοργανώθηκε με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για...

Κακλαμάνης: Δύσκολος αντίπαλος για τον Μητσοτάκη ο Βορίδης – Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συντάχθηκε μαζί μας

Ο Γραμματέας Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Κακλαμάνης, σχολιάζει...

Γαλλία: Πώς ο Μπαϊρού εισήγαγε «μνημόνιο» – Η ατμόσφαιρα στο Παρίσι, οι αντιδράσεις και η οικονομία

Η πολιτική κρίση στη Γαλλία βαθαίνει μετά την απόφαση...

«Κάποια Κυριακή»: Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Κλαυδίας στο Βεάκειο

Η Κλαυδία μάγεψε το κοινό στο κατάμεστο Βεάκειο Θέατρο...

«Αστερομάτα»: Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Κλαυδίας στο Βεάκειο

Μια μαγευτική βραδιά πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά,...

Δυνατός σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα – Συναγερμός για τσουνάμι

Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοικτά...

Νταϊάνα Ρος: Η “βασίλισσα της soul” καθήλωσε την Αθήνα με την ερμηνεία της στο Καλλιμάρμαρο

Η θρυλική τραγουδίστρια της soul μουσικής εντυπωσίασε το αθηναϊκό...

Ο Αλμπάν Λαφόν κατέφθασε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό

Ο Αλμπάν Λαφόν, 26χρονος Γάλλος τερματοφύλακας, έφτασε στην Ελλάδα...

Ανατροπή BB: «Όλοι οι 7 είστε υποψήφιοι»

Απρόσμενη εξέλιξη στο Big Brother καθώς ανακοινώθηκε πως και...

«Ο ΠΑΟΚ υπέβαλε προσφορά για τον Σεντρίκ Μπακαμπού» αναφέρει ισπανικό ρεπορτάζ

Ο ΠΑΟΚ κατέθεσε πρόταση για την απόκτηση του Σεντρίκ...

Βραχάτι: Δύο σοβαρά τραυματισμένοι σε τροχαίο με μοτοσικλέτες

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (16/07/2025)...

Νταϊάνα Ρος: Το Καλλιμάρμαρο εξύμνησε τη θρυλική ντίβα – Ποιοι παρευρέθηκαν

Η θρυλική ντίβα της soul, Νταϊάνα Ρος, προσέφερε μια...

Ένταση στη Συρία: Η κρίση με τους Δρούζους και τις μειονότητες – Η παρέμβαση του Ισραήλ και...

Η κρίση στη Συρία εντείνεται με τις συγκρούσεις μεταξύ...

Η Αργυρώ ξαναβρήκε το χαμόγελό της όταν η Ζωή ηττήθηκε: «Γιατί πανηγυρίζεις με την αποτυχία του άλλου;»

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ Αργυρώς και Ζωής, όταν η...

Γιώργος για Νάνσυ: «Ούτε ένα ευχαριστώ δεν άκουσα!»-«Θα το πει αργότερα»

Στιγμές έντασης επικράτησαν όταν ο Γιώργος εξέφρασε την απογοήτευσή...

Ο Ν. Ανδρουλάκης Πίσω από τις Σκηνές – Μέρος Β’

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκαλύπτει...

Ο Ν. Ανδρουλάκης: Πίσω από τις Σκηνές – Μέρος Α’

Στο πρώτο μέρος αυτού του αποκαλυπτικού ντοκουμέντου, παρακολουθούμε τον...

Οντούν Γκρούνβολντ: Ολυμπιονίκης του σκι από τη Νορβηγία χτυπήθηκε θανάσιμα από κεραυνό

Ο Οντούν Γκρούνβολντ, Νορβηγός Ολυμπιονίκης στο ελεύθερο σκι, πέθανε...

Απόστολος Τζιτζικώστας: Αυξάνεται ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για υποδομές και μεταφορές – ΒΙΝΤΕΟ

Ο επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανακοίνωσε...

Θετική πορεία για τους δείκτες στη Wall Street μετά την άρνηση Τραμπ για απόλυση Πάουελ

Οι δείκτες στη Wall Street κατέγραψαν κέρδη την Τετάρτη,...

Ν. Ανδρουλάκης: «Η ΝΔ διαθέτει μιντιακή κυριαρχία, ας παλέψουμε όλοι για την αλήθεια»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το...

Λάρισα: Αυτοκίνητο χτύπησε 13χρονο με ηλεκτρικό πατίνι – Στο νοσοκομείο τραυματισμένος ο νεαρός

Στη Λάρισα, το βράδυ της Τετάρτης, σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα...

Ν. Ανδρουλάκης: «Εμείς θα αντιπαραθέσουμε στη ΝΔ την ουσία της πολιτικής αλλαγής»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε για το μεταναστευτικό ζήτημα, αναδεικνύοντας...

Ισραήλ: «Μάγισσες στο στόχαστρο» η δίκη Νετανιάχου για διαφθορά δηλώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, εξέφρασε...

Μαρία Κορινθίου: Ο σύντροφος δίπλα της, λίγο μετά την υπογραφή του διαζυγίου

Η Μαρία Κορινθίου και ο Γιάννης Αϊβάζης έβαλαν επίσημα...

Ν. Ανδρουλάκης για Τσίπρα: «Δεν θα βαρεθούμε με τα σενάρια και τις ειδήσεις!»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη...

Ν. Ανδρουλάκης: «Ποιος ο λόγος της κυβερνητικής βιασύνης για μεγάλο κλειστό κέντρο στην Κρήτη;»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στα...

Ν. Ανδρουλάκης: «Όσα ανέφερε ο κ. Δούκας στο στούντιό σας θα τα εξετάσουμε στα όργανα του ΠΑΣΟΚ»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολίασε τις πρόσφατες...

Ν. Ανδρουλάκης: «Με ρωτούν “ο Ανδρουλάκης δεν γνώριζε;”, πόσες φορές είχα ρωτήσει;»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε στις επικρίσεις σχετικά με...

Ν. Ανδρουλάκης: «Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε προανακριτική ακόμα και τώρα»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε σχετικά με την υπόθεση...