Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επέκρινε έντονα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις «άτολμες παρεμβάσεις» και τα «ημίμετρα» που εφαρμόζουν στις τράπεζες, κατηγορώντας τους ότι λειτουργούν ως «τροχονόμοι των ισχυρών». Υποστήριξε ότι η αγορά δεν αυτορυθμίζεται, με αποτέλεσμα τα ολιγοπώλια να ενισχύονται σε διάφορους τομείς, όπως η υγεία, οι τράπεζες και η ενέργεια, πλήττοντας τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους. Ο Ανδρουλάκης πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των υπερκερδών των τραπεζών, όπως η εφάπαξ φορολόγηση, και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει πιο ριζοσπαστικές λύσεις για την προστασία των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πιο αναλυτικά
Πυρά κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο για «άτολμες παρεμβάσεις» και «ημίμετρα» για τις τράπεζες.
«Πολλές φορές έχουμε εξηγήσει με στοιχεία ότι η αγορά δεν λειτουργεί. Ότι η Νέα Δημοκρατία υμνεί μια φιλελεύθερη αγορά, η οποία αυτορυθμίζεται, αλλά όχι μόνο δεν αυτορυθμίζεται με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, αλλά συνεχώς βλέπουμε τα ολιγοπώλια να γίνονται πιο ισχυρά, βλέπουμε καρτέλ σε πολλούς τομείς της οικονομίας και πάντα θύμα είναι η μεσαία τάξη και οι πιο αδύναμοι Έλληνες. Ολιγοπώλια στις ιδιωτικές εταιρείες υγείας, ολιγοπώλια στις τράπεζες, ολιγοπώλια στην ενέργεια, ολιγοπώλια στα ακτοπλοϊκά, αλλά ο πρωθυπουργός δεν ξέρει τίποτα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συνέχισε σχολιάζοντας την χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Δεν γνώριζε ο Πρωθυπουργός χθες σε ερώτηση δημοσιογράφου πόσοι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν ούτε μία εβδομάδα διακοπές. Δεν έχει αυτήν την αγωνία ο κ. Μητσοτάκης; Η αδυναμία του ελληνικού λαού να μπορεί να κάνει ολιγοήμερες διακοπές, εικονοποιεί την πολιτική σας».
Αφού, λοιπόν, δεν γνωρίζει, να τον ενημερώσουμε, είπε ο κ. Ανδρουλάκης και ανέφερε: «Το 2023 δεν μπορούσε το 43% του ελληνικού λαού να κάνει μια βδομάδα διακοπές. Το 2024 περνάμε στη δεύτερη χειρότερη θέση της Ευρώπης, το 46% του ελληνικού λαού δεν μπορεί να κάνει διακοπές. Τα καταθέτω στα πρακτικά για να ενημερώσετε τον Πρωθυπουργό μειωμένης ευθύνης και μειωμένης γνώσης για τα όσα βιώνει ο ελληνικός λαός, παρεπόμενα των δικών του επιλογών. Αυτά τα στοιχεία έχουν να κάνουν και με τα ολιγοπώλια στα ακτοπλοϊκά. Πήγα πέρυσι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για αυτό το θέμα, πήγα φέτος ξανά, περιμένουμε την έρευνα. Αλλά, επιτέλους, θα κάνετε κάτι; Δεν καταλαβαίνετε ότι όλη αυτή η ακρίβεια σαρώνει τα εισοδήματα, δυσκολεύει την καθημερινότητα, δυσκολεύει το σχεδιασμό να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, προοπτικής, δυσκολεύει να σπουδάσεις τα παιδιά σου, δυσκολεύει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία να δημιουργήσει συνθήκες ανθεκτικότητας για την επιχείρησή του;».
Σχετικά με το θέμα των τραπεζών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «και εδώ η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδας μιλάει για ολιγοπώλια. Όλα αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς, τα λένε και οι θεσμοί, ότι επί εποχής σας έχουν κλιμακωθεί οι ολιγοπωλιακές πρακτικές. Και τι κάνετε; Τους τροχονόμους των ισχυρών. Άτολμες παρεμβάσεις, βολικές αποφάσεις, ημίμετρα και ειδικά για τις τράπεζες» και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που πήρε το κόμμα πέρυσι τον Δεκέμβριο: «Κέρδη τραπεζών μετά από χρόνια, που αυτός ο λαός πλήρωσε δισεκατομμύρια από τους φόρους του, για επαναλαμβανόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις με πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις, για να κρατηθούν όρθιες με τις καταθέσεις τους, με την πραγματική αγορά. Και ο ελληνικός λαός προσδοκούσε να δείξουν τα χρόνια της κερδοφορίας τους ένα κοινωνικό πρόσωπο τόσο στο επίπεδο των χρεώσεων όσο και των επιτοκίων».
«Το 2022, 3,27 δισ. κέρδη. Το 2023, 3,65 δισ. κέρδη. Το 2024, 4,5 δισ. κέρδη. Θα κάνετε κάτι; Έσοδα από προμήθειες: Το 2021, 1,25 δισ. κέρδη. Το 2022, 1,5 δισ. Το 2023, 1,8 δισ. Το 2024, 2,1 δισ. Και προτείνουμε για τα υπερκέρδη των τραπεζών που αφορούν σε προμήθειες, υπερχρεώσεις και στο γεγονός ότι είναι πρωταθλητές στη διαφορά επιτοκίου καταθέσεων-χορηγήσεων, -δηλαδή χαμηλά επιτόκια για τις καταθέσεις του ελληνικού λαού και πολύ υψηλά επιτόκια για τα δάνεια των επιχειρήσεων και των πολιτών-, ελάτε να ψηφίσουμε μαζί όλα τα κόμματα ένα μέτρο-μήνυμα: Όσο τα παίρνετε άδικα από τον λαό που σας κράτησε όρθιες, τόσο εμείς θα ερχόμαστε με εφάπαξ φορολόγηση για να παίρνουμε τα χρήματα πίσω. Για να αλλάξετε στάση απέναντι στους πολίτες», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Μας είπατε λαϊκιστές. Είπατε ότι αυτά δεν γίνονται. Τα έκανε η Ισπανία με τη Σαντατέρ, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης μη συγκρουστεί, μη γίνει κακός, μην τα χαλάσει με τους τραπεζίτες, με τους ολιγάρχες. Όταν έφερε η κυβέρνηση μέτρα, επειδή είμαστε και ρεαλιστές και αξιόπιστοι σας προειδοποιήσαμε ότι φέρατε ημίμετρα, που δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Έφερε αποτέλεσμα; Όχι. Ποιος είχε δίκιο; Εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης;», συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ημίμετρα» και είπε: «Μας λέγατε ότι απειλούμε το τραπεζικό σύστημα. Μας είπατε ότι αυτά που λέμε δεν γίνονται πουθενά. Αυτά που ζει ο ελληνικός λαός, κύριε Πιερρακάκη, δεν συμβαίνουν πουθενά. Ζει τη μεγαλύτερη ακρίβεια, τις μεγαλύτερες ανισότητες, την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ολιγοπώλια παντού και εσείς τροχονόμοι όλων αυτών των οικονομικών συμφερόντων. Σύρεστε σήμερα. Σύρεστε. Εμείς, λοιπόν, ευθαρσώς λέμε. Και σήμερα αυτό το νέο δειλό βήμα, -δεν έχουμε εμείς θέμα να το ψηφίσουμε-, αλλά εμείς προτείνουμε ένα γενναίο βήμα, ένα ριζοσπαστικό βήμα, που, όπως πέρυσι το Δεκέμβρη μας περιφρονήσατε και σήμερα είστε υπόλογοι απέναντι στους πολίτες, σας καλούμε να σας γίνει το μάθημα πάθημα, να μην μας περιφρονήσετε ξανά, να στηρίξετε τη δική μας τροπολογία, για να αλλάξει κάπως και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών».
Ανέφερε, δε, ότι η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ «καταργεί μια σειρά από αυθαίρετες προμήθειες. Χρεώσεις για ενημέρωση κινήσεων, έξοδα για χορήγηση δανείου, πληρωμές για χορήγηση βεβαιώσεων και εγγράφων, χρεώσεις για εξετάσεις πιστοληπτικής ικανότητας, γιατί οι πολίτες, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, έχουν και δικαιώματα έναντι των τραπεζών. Δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις για τα μεγάλα ή τα μικρά γράμματα. Και επίσης καθολική απαγόρευση κάθε χρέωσης για αναλήψεις χρημάτων από ΑΤΜ».
Έθεσε στη συνέχεια, άλλο ένα ζήτημα: «Άνθρωποι ηλικιωμένοι, φυσικά πρόσωπα άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία, με σοβαρές ασθένειες, με μια αποδεδειγμένη εν ολίγοις αδυναμία, να μπορούν να πραγματοποιούν μια διατραπεζική συναλλαγή ανά μήνα σε κάθε κατάστημα με χρέωση ίση της αντίστοιχης που έχει με ηλεκτρονική συναλλαγή. Διότι όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η χρέωση με την ηλεκτρονική συναλλαγή είναι πολύ φθηνότερη. Ας στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μια αποδεδειγμένη αδυναμία. Όπως επίσης, να θεσπίσουμε ως κράτος και υποχρεωτική λειτουργία ταμείων. Να διευκολύνουμε τους πολίτες της περιφέρειας».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, «εμείς είμαστε εδώ κάθε φορά για να προτείνουμε λύσεις που αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία, τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη, που είναι θύμα της οικονομική αλαζονείας των ισχυρών. Όχι λοιπόν αποσπασματικά μέτρα, πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις που αντιμετωπίζουν ολιστικά το πρόβλημα αντιμετώπισης των πολιτών από τις τράπεζες είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», αλλά, όπως ανέφερε: «Όμως για να τα κάνεις όλα αυτά, χρειάζεται βούληση. Χρειάζεται αίσθηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών. Γιατί εμείς έχουμε μια ιδεολογία που ξεχωρίζει το καλό από το κακό, όπως πρέπει να έχει και κάθε άνθρωπος. Τι λέμε λοιπόν; Δεν μπορεί να σας φαίνεται καλό αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δεν είναι καλό αυτό που συμβαίνει σήμερα, με τα εγχώρια ολιγοπώλια σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Στραγγαλίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία, δυσκολεύουν την καθημερινότητα. Αλλά ξέρετε αυτή η ιδεολογία που πρέπει να έχει κάθε πολιτικός, δεν φαίνεται μόνο στις οικονομικές επιλογές, φαίνεται πάνω απ’ όλα στις πολιτικές οικονομικές και κοινωνικές επιλογές, φαίνεται και στο πως εκφέρει δημόσιο λόγο, φαίνεται από τη στάση του στα δημόσια πράγματα, φαίνεται από τη συνέπειά του, από τη σοβαρότητά του, από το πως ασκεί εν ολίγοις εξουσία».
Δείτε το βίντεο:

Συνοπτικά
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορεί την κυβέρνηση για «άτολμες παρεμβάσεις» και «ημίμετρα» στις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετούν τους ισχυρούς.
- Επισημαίνει την ενίσχυση των ολιγοπωλίων σε τομείς όπως η υγεία, οι τράπεζες και η ενέργεια, που πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους.
- Προτείνει εφάπαξ φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και πιο ριζοσπαστικά μέτρα για την προστασία πολιτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Αναφέρει ότι η ιδεολογία ενός πολιτικού πρέπει να διαφοροποιεί το καλό από το κακό, προτείνοντας γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των εγχώριων ολιγοπωλίων.