Ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην εκπομπή «Evening Report», αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του 2015, το οποίο χαρακτήρισε ως μια κίνηση ευθύνης για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου που είχε προκύψει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αν και υπήρχαν προετοιμασίες για την πραγματοποίησή του νωρίτερα, τελικά διεξήχθη υπό τις δύσκολες συνθήκες των capital controls, με στόχο να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη διαπραγμάτευση. Ο Βούτσης τόνισε ότι το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο και απαιτούσε αναδιάρθρωση, κάτι που επιτεύχθηκε μετά το δημοψήφισμα μέσα από έναν δύσκολο αλλά αναγκαίο συμβιβασμό, που επέτρεψε στη χώρα να προχωρήσει προς την ανάπτυξη.
Πιο αναλυτικά
Για το δημοψήφισμα του 2015 τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Βούτσης στην εκπομπή «Evening Report» με τον Μάνο Νιφλή στο ΟΝΕ το βράδυ της Τρίτης (15/7).
«Ήταν μια κίνηση απόλυτης ευθύνης προς τον λαό μας, μια κίνηση ακριβώς που το Σύνταγμα προβλέπει κι ήμασταν υποχρεωμένοι εφόσον η υπόθεση είχε φτάσει εκεί που είχε φτάσει προς το τέλος Ιουνίου σε ένα πλήρες αδιέξοδο να πάμε σε αυτή την επιλογή. Θα μπορούσαμε κατά τη γνώμη μου να πάμε πιο νωρίς, το Πάσχα ίσως, τον Απρίλιο… Κι είχαμε προχωρήσει στις σχετικές προετοιμασίες κι ως Υπουργείο Εσωτερικών», είπε αρχικά ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε:
«Είχα εισηγηθεί και το δημοψήφισμα στη Βουλή, εκ μέρους της κυβερνήσεως και μάλιστα σε αυτή την εισήγηση ήμουν πολύ σαφής ότι το δημοψήφισμα χρειάζεται και μάλιστα ένα ηχηρό “ΌΧΙ” για να υπάρξει πολύ καλύτερη και δίκαιη διαπραγμάτευση για τον λαό μας».
«Το χρέος δεν ήταν βιώσιμο»
Στην ερώτηση γιατί τελικά δεν έγινε νωρίτερα το δημοψήφισμα, ο Νίκος Βούτσης απάντησε: «Υπήρξε μεγάλη αισιοδοξία τότε, που πληρωνόντουσαν ακόμη οι δόσεις, ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Είχαμε προετοιμαστεί απολύτως ως Υπουργείο Εσωτερικών και γι’ αυτό μπόρεσε κι έγινε σε μια εβδομάδα και με συνθήκες capital controls. αλλιώς δεν θα γινόταν».
Το σημείο που πρέπει να μείνει και στον κόσμο είναι ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο, έπρεπε να γίνει αναδιάρθρωσή του. Είτε κούρεμα, που δεν έγινε τελικά, είτε να μπει αυτό που τελικά έγινε ένας διάδρομος συγκεκριμένων χρόνων με μικρά πλεονάσματα για να μπορέσει η χώρα να να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Αυτό επετεύχθη μετά το δημοψήφισμα. Εκεί έγινε η σύγκρουση… Με αυτή τη συμφωνία που ήταν οδυνηρή, επώδυνη προχωρήσαμε… Βγήκαμε από την ταλαιπωρία μέσω ενός επώδυνου συμβιβασμού που ήταν και αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», τόνισε επιπλέον ο πρώην υπουργός Εσωτερικών.
Συνοπτικά
- Ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα του 2015 ως κίνηση ευθύνης για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
- Παρόλο που υπήρχαν προετοιμασίες για νωρίτερη διεξαγωγή, το δημοψήφισμα έγινε τελικά υπό συνθήκες capital controls για πιο δίκαιη διαπραγμάτευση.
- Ο Βούτσης επεσήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του μη βιώσιμου χρέους, κάτι που επιτεύχθηκε μετά το δημοψήφισμα μέσω ενός δύσκολου συμβιβασμού.
- Το δημοψήφισμα οδήγησε σε έναν οδυνηρό αλλά αναγκαίο συμβιβασμό, επιτρέποντας στη χώρα να προχωρήσει προς την ανάπτυξη.