Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη, τόνισε τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση προβλημάτων και επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της Ελλάδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στις συναντήσεις του στην Τρίπολη, συζητήθηκαν θέματα όπως η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, το μεταναστευτικό και το διμερές εμπόριο, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι μια ισχυρή και ενιαία Λιβύη, σε συνεργασία με την Ελλάδα, μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή.
Πιο αναλυτικά
«Δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης στις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, μετά τις συνομιλίες στη Βεγγάζη με τον στρατάρχη Χάφταρ.
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της Αθήνας, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτοντας την ανυπόστατη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου. Στην ατζέντα βρέθηκε και το μεταναστευτικό.
Σε δηλώσεις του ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι συμφωνήθηκε η επανατοποθέτηση σε τροχιά των μεγάλων ζητημάτων που αφορούν στις δύο χώρες, όπως είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, το μεταναστευτικό και το διμερές εμπόριο.
Όπως προανέφερε σε όλες τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών και σήμερα τόνισε ότι επιθυμεί η Ελλάδα να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Λιβύη, ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι ο απόλυτος σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συζητήσουμε στη βάση πάνω στο άκυρο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης:
«Μετά την επίσκεψή μου στη Βεγγάζη την προηγούμενη εβδομάδα, oλοκληρώσαμε σήμερα τον κύκλο επαφών στη Λιβύη με την επίσκεψη μου στην Τρίπολη. Αυτή περιέλαβε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εξωτερικών. Οι συζητήσεις έγιναν σε ιδιαίτερα παραγωγικό κλίμα και αποφασίσαμε από κοινού να επανατοποθετήσουμε σε τροχιά τα μείζονα ζητήματα που μας αφορούν το μεταναστευτικό, το διμερές εμπόριο και βεβαίως την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Μια Λιβύη ισχυρή, ενιαία και αυτοδύναμη σε αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα, αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».
Συνοπτικά
- Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση προβλημάτων, απορρίπτοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
- Συζητήθηκαν θέματα όπως η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, το μεταναστευτικό και το διμερές εμπόριο για ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Λιβύης.
- Μια ισχυρή, ενιαία Λιβύη σε συνεργασία με την Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή.
- Η Ελλάδα επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Λιβύη, βασισμένους στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.