Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε τη δημιουργία μόνιμης, κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη, λόγω της αυξημένης ροής μεταναστών που καταφθάνουν στο νησί.
Η δομή θα ακολουθεί το μοντέλο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με αρχική ταυτοποίηση και καταγραφή των μεταναστών, ενώ το πρώην στρατόπεδο στο Καστέλι είναι μία από τις τοποθεσίες που εξετάζονται για την εγκατάστασή της. Ο κ.
Πλεύρης τόνισε ότι η δομή δεν θα είναι σημείο «λιμνάζοντος πληθυσμού» και ενδέχεται να δημιουργηθεί και δεύτερη δομή αν κριθεί απαραίτητο.
Οι ανακοινώσεις για τις τελικές αποφάσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, με στόχο την ετοιμότητα και την αποφυγή αχρείαστων δομών.
Πιο αναλυτικά
Ο αυξημένος αριθμός μεταναστών που καταφθάνουν στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα φέρνει αλλαγές στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Δευτέρας στο Action24.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι στην Κρήτη πρόκειται να δημιουργηθεί μία μόνιμη, κλειστή ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας, καθώς -όπως τόνισε- οι ροές δεν θυμίζουν πλέον μια κανονική μεταναστευτική κατάσταση.
«Τις τελευταίες μέρες είχαμε βάρκες που έφταναν 1000 άτομα», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, δημιουργούνται συνθήκες που απαιτούν άμεση διαχείριση, όπως συνέβη και στον Έβρο.
Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως το μοντέλο αυτό θα ακολουθεί τη λογική των υπολοίπων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με αρχική ταυτοποίηση, καταγραφή και στη συνέχεια μεταφορά στην ενδοχώρα. Παράλληλα διευκρίνισε πως η νέα δομή δεν θα είναι σημείο «λιμνάζοντος πληθυσμού», αλλά ένας χώρος περιορισμένης ελευθερίας, που θα λειτουργεί με συγκεκριμένους όρους ελέγχου.
Το πρώην στρατόπεδο στο Καστέλι βρίσκεται υπό εξέταση ως ένα από τα σημεία που εξετάζονται, ενώ υπάρχει πιθανότητα για δημιουργία και δεύτερης δομής σε μεταγενέστερη φάση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, είπε, μεταξύ άλλων.
«Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις», είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ετοιμότητα, χωρίς να λειτουργούν αχρείαστες δομές σε καιρούς κανονικότητας.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Κρήτη είναι ότι προφανέστατα με τέτοια ροή είναι παράλογο να πούμε ότι στην Κρήτη δεν θα υπάρχει δομή. Όπως υπήρξε στη Λέσβο, στη Σάμο, σε όλα τα νησιά που δέχθηκαν πίεση, θα υπάρξει κι εκεί. Αναλόγως των ροών που θα υπάρχουν, θα υπάρχει και συγκεκριμένος πληθυσμός. (…) Το πού θα είναι, εμείς έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας να μας δώσει – επειδή χρειαζόμαστε ταχύτητες – στρατόπεδα, τα οποία πια δεν λειτουργούν και από τη φυσιογνωμία τους τα ίδια είναι πολύ εύκολο να γίνουνε. Έχουμε πάρει μερικά από αυτά τα στρατόπεδα. Δεν είναι ότι δεν θέλω να σας αποκαλύψω, αλλά οι υπηρεσίες και το Σαββατοκύριακο κατέβηκαν από το υπουργείο να δουν πού υπάρχουν οι καλύτερες υποδομές».
Σε ερώτηση για το αν το Καστέλι είναι μια από αυτές τις υποδομές, ο υπουργός απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι είναι από τις τοποθεσίες που εξετάζονται και πρόσθεσε ότι «μπορεί να γίνει προοπτικά και δεύτερη δομή στο νησί.
Συνοπτικά
- Ο υπουργός Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τη δημιουργία μόνιμης δομής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη λόγω αυξημένων ροών.
- Η νέα δομή θα ακολουθεί το μοντέλο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με αρχική ταυτοποίηση και καταγραφή μεταναστών.
- Η δομή δεν θα λειτουργεί ως σημείο μόνιμης παραμονής αλλά ως χώρος περιορισμένης ελευθερίας με συγκεκριμένους όρους.
- Εξετάζεται η χρήση του πρώην στρατοπέδου στο Καστέλι και πιθανή δημιουργία δεύτερης δομής αν χρειαστεί.