Η πρόσφατη τροπολογία για την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου από ροές μέσω Λιβύης έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποκαλύπτοντας στρατηγικές διαφωνίες στον προοδευτικό χώρο.
Παρά την υποστήριξη της πρότασης αντισυνταγματικότητας, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ψηφίσει «παρών», γεγονός που προκάλεσε κριτική για ασάφεια και έλλειψη πολιτικού σθένους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αδυναμία ουσιαστικής αντιπολίτευσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται τη θέση του, προβάλλοντας μια διαφορετική προσέγγιση στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις εντάσεις και τις αποκλίσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης.
Πιο αναλυτικά
Σε νέα φάση έντονης αντιπαράθεσης εισέρχονται οι σχέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τη στάση του πρώτου απέναντι στην κυβερνητική τροπολογία για την αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου από ροές μέσω Λιβύης.
Η τροπολογία που προώθησε ο υπουργός Θάνος Πλεύρης πυροδότησε αντιδράσεις στο σύνολο του πολιτικού φάσματος, ωστόσο οι διαφοροποιήσεις και οι εντάσεις εκδηλώθηκαν εντονότερα στον χώρο της αντιπολίτευσης, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές αντιφάσεις και τις στρατηγικές αποκλίσεις μεταξύ των κομμάτων που διεκδικούν την εκπροσώπηση του «προοδευτικού πόλου».
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν και συντάχθηκε με την πρόταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, επέλεξε να ψηφίσει «παρών» στην τελική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.
Η στάση αυτή προκάλεσε πολιτικά «πυρά» τόσο εκ των έσω όσο και από την Κουμουνδούρου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για αδυναμία άσκησης ουσιαστικής αντιπολίτευσης.
Την πρώτη «αιχμή» διατύπωσε ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος με δηκτικό τόνο σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Σήμερα έμαθα ότι πρώτα υποστηρίζεις την αντισυνταγματικότητα μιας τροπολογίας και μετά ψηφίζεις “παρών”. Μάθημα υψηλού κοινοβουλευτικού επιπέδου, στέρεας λογικής και ευφυούς καθοδήγησης».
Σήμερα έμαθα ότι πρώτα υποστηρίζεις την αντισυνταγματικότητα μιας τροπολογίας και μετά ψηφίζεις “παρών”. Μάθημα υψηλού κοινοβουλευτικού επιπέδου, στέρεας λογικής και ευφυούς καθοδήγησης.
— Kastanidis Haris (@KastanidisHaris) July 11, 2025
Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ασάφεια και έλλειψη πολιτικού σθένους, αφήνοντας αιχμές για «κενό και αμηχανία» στη στάση του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Η στάση και το “παρών” του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του κ. Ανδρουλάκη στην τροπολογία του κ. Πλεύρη μπροστά στην κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την κυβέρνηση, είναι ενδεικτική της αδυναμίας του να ασκήσει αντιπολίτευση στις ακροδεξιές, λαϊκιστικές πολιτικές της ΝΔ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο πρώην Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος και οι πρώην υπουργοί Καιρίδης, Βούλτεψη και Συρίγος διαφοροποιήθηκαν με τον δημόσιο λόγο τους από το νομοθέτημα Μητσοτάκη – Πλεύρη, το οποίο, ως επί το πλείστον, είχε επεξεργαστεί ο Μ. Βορίδης.
Η στάση καθενός απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, τον σεβασμό των διεθνών συμβάσεων και το αίτημα για ισότιμη ανάληψη ευθυνών για το μεταναστευτικό από τις χώρες τις Ε.Ε. δεν μπορεί να ετεροκαθορίζεται από λογικές δήθεν ισορροπίας. Μεταξύ Ευρωπαϊκού Δικαίου, ανθρωπιάς και ακροδεξιού λαϊκισμού δεν υπάρχει “κέντρο” αλλά κενό και αμηχανία.
Η χώρα δεν έχει ανάγκη από ισορροπιστές αλλά από ένα σοβαρό, προοδευτικό, ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο στον αντίποδα της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής. Εκεί που η κυβέρνηση του Μητσοτάκη αποτυγχάνει, ο προοδευτικός χώρος μπορεί και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.
Η αντίδραση από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη δεν άργησε, με το ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζεται τη στάση του και να τονίζει πως προτείνει μια διαφορετική, ουσιαστική διαχείριση του μεταναστευτικού, μακριά από επικοινωνιακές σκοπιμότητες και αδιέξοδες πολιτικές.
Συγκεκριμένα σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει: «Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη: χρειάζεται ενεργητική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν, που με επικοινωνιακά κίνητρα, επέλεξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία όσων φτάνουν από τη Λιβύη στην Κρήτη είναι μετανάστες –όπως η κυβέρνηση ομολογεί-, τα μέτρα της τροπολογίας Πλεύρη είναι ατελέσφορα.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επιτάχυνση του ελέγχου των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών όσων δεν έχουν προσφυγικό προφίλ στις χώρες προέλευσης είναι η πλέον αποτελεσματική και συμβατή με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των διεθνών συμβάσεων.
Το ΠΑΣΟΚ έχει καθαρό μέτωπο με την Ακροδεξιά και το έχει αποδείξει. Η αδράνεια απέναντι σε υπαρκτά προβλήματα ενισχύει την ακροδεξιά ρητορική ειδικά όταν εκπορεύεται από πολιτικές δυνάμεις που στο παρελθόν ήταν ανακόλουθες με όσα έλεγαν και απέτυχαν παταγωδώς».
Συνοπτικά
- Η τροπολογία για την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
- Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών» στην τροπολογία, προκαλώντας κριτική για ασάφεια και έλλειψη πολιτικού σθένους.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αδυναμία ουσιαστικής αντιπολίτευσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε τη θέση του στο μεταναστευτικό.
- Η κατάσταση αναδεικνύει τις εντάσεις και τις αποκλίσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης.