Η Ελλάδα και η Γαλλία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας με την υπογραφή ενός Οδικού Χάρτη, που εστιάζει στην πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, όπως οι δασικές πυρκαγιές, και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο Παρίσι, συζητήθηκαν η επιχειρησιακή συνδρομή, η τεχνική συνεργασία και η απόκτηση ελικοπτέρων από την Airbus.
Επιπλέον, παρουσιάστηκε ο ελληνικός σχεδιασμός αντιμετώπισης πυρκαγιών με χρήση τεχνολογιών αιχμής και αναλύθηκαν προοπτικές συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ.
Κεφαλογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της αμοιβαίας βοήθειας και της εμβάθυνσης της συνεργασίας σε εκπαιδευτικό και τεχνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης.
Πιο αναλυτικά
Σε μια νέα, πιο συγκεκριμένη πορεία, μπαίνει η συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, μετά την υπογραφή ενός Οδικού Χάρτη μεταξύ του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, με τον υπουργό παρά τω υπουργώ Επικρατείας και υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, François-Noël Buffet, κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού, σήμερα Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025, στο Παρίσι.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η συνάντηση αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, ειδικά των δασικών πυρκαγιών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών. Στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως η επιχειρησιακή συνδρομή, η τεχνική συνεργασία και οι προοπτικές απόκτησης ελικοπτέρων Η215 από την Airbus, από την Ελλάδα.
Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης παρουσίασε τον ελληνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, που αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Κεφαλογιάννης συναντήθηκε και με τον γενικό διευθυντή Πολιτικής Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Julien Marion, με τον οποίο αντάλλαξαν προτάσεις και ιδέες για την ενίσχυση των εκατέρωθεν συστημάτων πολιτικής ασφάλειας, με γνώμονα την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων προκλήσεων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Επιπλέον, ο υπουργός επισκέφθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Κρίσεων της Γαλλίας (Centre Interministériel de Crise – CIC) και το Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Centre opérationnel de gestion interministérielle des crises – COGIC), όπου ενημερώθηκε για τη δομή και λειτουργία των κρίσιμων υποδομών πολιτικής προστασίας της Γαλλίας.
Ο υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι ο Οδικός Χάρτης που υπέγραψε με τον Γάλλο υπουργό, για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, δίνει έμφαση στην επιχειρησιακή συνδρομή, στην ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών σε τεχνικά ζητήματα και εκπαίδευση, καθώς και στη συμμετοχή της Ελλάδας και της Γαλλίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ταύτιση απόψεων σε θέματα πολιτικής προστασίας.
«Έχουμε κάνει πολλά βήματα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά βάσει του οδικού χάρτη πλέον μπαίνουμε σε μια πολύ συγκεκριμένη πορεία όσον αφορά τα ζητήματα στα οποία θα συνεργαστούμε», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε:
«Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, μας έχουν κάνει εκ των πραγμάτων αναγκαίους, προκειμένου να δούμε τι θα αλλάξουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις από τις φυσικές καταστροφές. Οι εμπειρίες που έχουν αποκομίσει, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Γαλλία, είναι χρήσιμες και αποφασίσαμε συγκεκριμένα να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία σε εκπαιδευτικό και τεχνικό επίπεδο, αλλά και σε αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση που υπάρξει κάποια φυσική καταστροφή».
Συνοπτικά
- Η Ελλάδα και η Γαλλία υπέγραψαν Οδικό Χάρτη για την ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία, εστιάζοντας σε φυσικές καταστροφές.
- Κατά την επίσκεψη του Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Παρίσι, συζητήθηκε η επιχειρησιακή συνδρομή και η απόκτηση ελικοπτέρων από την Airbus.
- Ο ελληνικός σχεδιασμός αντιμετώπισης πυρκαγιών παρουσιάστηκε με έμφαση σε τεχνολογίες αιχμής, όπως drones και τεχνητή νοημοσύνη.
- Ο Κεφαλογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της αμοιβαίας βοήθειας και της συνεργασίας σε εκπαιδευτικό και τεχνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.