Η Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της τροπολογίας που αναστέλλει την υποβολή αιτήσεων ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα από τη Βόρεια Αφρική, με την υποστήριξη των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, τα οποία ζητούν την απόσυρσή της. Η τροπολογία, που προβλέπει την άμεση επιστροφή αυτών των ατόμων χωρίς καταγραφή, έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς θεωρείται ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την τροπολογία ως μια επικίνδυνη διολίσθηση σε ρατσιστικές πρακτικές, ενώ το ΚΚΕ προειδοποιεί για ονομαστική ψηφοφορία εάν δεν αποσυρθεί.
Πιο αναλυτικά
Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της τροπολογίας για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική, πρόκειται να καταθέσει η Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή, ενώ το ΚΚΕ ζητεί την απόσυρσή της και σε άλλη περίπτωση πρόκειται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη.
Την απόσυρση της τροπολογίας ζητούν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νέα Αριστερά, σε αντίθετη δε περίπτωση, θα υποστηρίξουν την ένσταση αντισυνταγματικότητας εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η τροπολογία, η οποία κατατέθηκε χθες το βράδυ και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, προβλέπει επίσης ότι τα άτομα αυτά (όπως παραπάνω περιγράφεται) επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. Η ρύθμιση έχει διάρκεια τριών μηνών, ενώ με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το χρονικό διάστημα αυτό, δύναται να συντέμνεται.
Κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις -στο οποίο και κατατέθηκε η εν λόγω τροπολογία- τον λόγο έλαβε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να ανακοινώσει ότι το κόμμα της, διαρκούσης της διαδικασίας, θα καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας. Έκανε λόγο για μια τροπολογία «που αποτελεί μια ανατριχιαστική διολίσθηση σε καθεστώς θεσμοποίησης του ρατσισμού και αναστολής των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για εξέταση αιτήσεων ασύλου και παροχής αιτήσεων ασύλου» και υποστήριξε ότι αυτού το είδους οι ρυθμίσεις, «που παραπέμπουν στον Όρμπαν και στον Τραμπ, αποτελούν ρυθμίσεις με τις οποίες η χώρα αυτοεξαιρείται από το διεθνές πλαίσιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Για «επαίσχυντη, αυθαίρετη και ντροπιαστική τροπολογία που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο» μίλησε εκ μέρους της ΚΟ του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου, ζητώντας την απόσυρσή της και προαναγγέλλοντας ότι σε άλλη περίπτωση το κόμμα της θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία επ’ αυτής «ώστε καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην απανθρωπιά και βαρβαρότητα που φτάνει μέχρι την μη καταγραφή των κατατρεγμένων μεταναστών και προσφύγων».
Το αίτημα του ΚΚΕ υποστήριξαν ο Γιώργος Ψυχογιός από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά, ανακοινώνοντας ότι εφόσον η ρύθμιση δεν αποσυρθεί θα υποστηρίξουν την ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Συνοπτικά
- Η Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της τροπολογίας για αναστολή αιτήσεων ασύλου από παράνομους μετανάστες.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας και υποστηρίζουν την ένσταση.
- Η τροπολογία προβλέπει άμεση επιστροφή των μεταναστών χωρίς καταγραφή, προκαλώντας αντιδράσεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και το ΚΚΕ καταγγέλλουν ρατσιστικές πρακτικές, με το ΚΚΕ να προειδοποιεί για ονομαστική ψηφοφορία.