Μέτρα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης στις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη από τα παράλια της Λιβύης ανακοίνωσε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αμέσως μετά την διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται τρίμηνη αναστολή της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική, δημιουργείται μόνιμη κλειστή δομή στην Κρήτη.
«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης και κατά συνέπεια η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ενημερώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί αύριο στο Κοινοβούλιο προχωρά στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα», είπε ο Πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση η οποία στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Όσοι μετανάστες, λοιπόν, εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται».
«Όπως ίσως γνωρίζετε, χθες στα διεθνή ύδατα νοτίως της Κρήτης έγινε μια επιχείρηση διάσωσης από ένα εμπορικό σκάφος. Η κατεύθυνση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι οι διασωθέντες να μην αποβιβαστούν στην Κρήτη. Θα κατευθυνθούν στο Λαύριο και από εκεί θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενες δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η δεύτερη απόφασή μας αφορά τη δημιουργία μίας, σε πρώτη φάση, και ενδεχομένως δεύτερης, μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και τοπικά, κρατώντας αυτούς οι οποίοι εισέρχονται παράνομα των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται και σε μία, ενδεχομένως και δεύτερη, πρόσθετη δομή στην Κρήτη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Τρίτον, οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη, τόσο με τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης όσο και με την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, εξακολουθούν και συνεχίζονται. Όμως, θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, το ελληνικό Λιμενικό, είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης έτσι ώστε να αποτρέψουμε, κατά προτίμηση, την αναχώρηση αυτών των βαρκών ή αυτών των πλοιαρίων από τις ακτές της Λιβύης ή όταν συμβαίνει αυτό, σε συνεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, με τις αρχές της Λιβύης, οι βάρκες αυτές να επιστρέφουν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα και η οποιαδήποτε παρέμβαση, η οποιαδήποτε σωτηρία τους να μετατρέπεται ουσιαστικά σε μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Και το στέλνει προς όλους τους διακινητές και προς όλους τους δυνητικούς πελάτες τους, ότι τα χρήματα τα οποία δαπανούν ενδεχομένως να είναι παντελώς χαμένα, διότι πια θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα να μπορεί κανείς να φτάσει στην Ελλάδα διά της θαλάσσιας οδού. Προφανώς, η αντίδρασή μας και η στάση μας θα είναι νόμιμη, αλλά θα είναι και πολύ αυστηρή», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Πλεύρης: Την Πέμπτη η σχετική τροπολογία στην Βουλή
Τα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός απαριθμεί σε ανάρτηση του στο Χ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Θάνου Πλεύρη:
«Άμεσα Μέτρα για την αντιμετώπιση της εισβολής από τη Β. Αφρική
- 1. Αναστολή εξέτασης ασύλου
- 2. Σύλληψη και κράτηση
- 3. Δομή κράτησης και στην Κρήτη
- 4. Κλείσιμο διόδου.
Μήνυμα σαφές: Καθίστε εκεί που είστε, δεν σας δεχόμαστε.
Αύριο η τροπολογία στη Βουλή»
Άμεσα Μέτρα για την αντιμετώπιση της εισβολής από τη Β. Αφρική
1. Αναστολή εξέτασης ασύλου
2. Σύλληψη και κράτηση
3. Δομή κράτησης και στην Κρήτη
4. Κλείσιμο διόδου.
Μήνυμα σαφές: Καθίστε εκεί που είστε, δεν σας δεχόμαστε.
Αύριο η τροπολογία στη Βουλή pic.twitter.com/6IMfarsTQC— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) July 9, 2025
«Πυρά» από την αντιπολίτευση
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική επικρίνοντας την ότι παρουσίαζε ως επιτυχία τις σχέσεις με τον στρατάρχη Χαφτάρ. «Πώς ξαφνικά, κ. Μητσοτάκη, ο κ. Χαφτάρ συζητά την επέκταση του τουρκολιβυκού συμφώνου και στην Ανατολική Λιβύη; Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός. Να μας εξηγήσετε πώς σε μια πενταετία καταφέρατε η Δυτική Λιβύη με την Ανατολική Λιβύη, η κυβέρνηση της Τρίπολης με τη μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Βεγγάζης, να μη λένε καλημέρα μεταξύ τους, αλλά και οι δύο να είναι ενάντια στην Ελλάδα. Τι είδους… “επιτυχία” της ελληνικής διπλωματίας είναι αυτή», τόνισε.
Τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για την μεταναστευτική κρίση ζήτησε o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «δεν άσκησε πολιτική στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιστροφές και την κατανομή μεταναστών και δέχθηκε να γίνει η χώρα φυλακή ψυχών».
Και συνέχισε: «Τσιμουδιά για την απέλαση του υπουργού της Ελλάδας και του Ευρωπαίου επιτρόπου από το καθεστώς Χαφτάρ. Είναι μία απαράδεκτη κίνηση και ένα πρωτοφανές διπλωματικό φιάσκο. Εκθέτει η εξέλιξη τον κ. Γεραπετρίτη που έκανε επίσκεψη και έκανε λόγο για προσήλωση της κυβέρνησης της Λιβύης στο διεθνές δίκαιο. Γιατί ήταν αποτυχημένη η αποστολή του κ. Γεραπετρίτη; Και γιατί είναι αποτυχημένη η πολιτική έναντι της Λιβύης τα τελευταία έξι χρόνια; Γιατί κάνει επικίνδυνη ιδιωτικής χρήσης εξωτερική πολιτική».
«Πήγε ο κομάντο, του γλυκού νερού, τέλος πάντων, ο κ. Πλεύρης, που διαφημίζει μέρα-νύχτα τα push back εναντίον των προσφύγων και του έκανε push back ο Χαφτάρ, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και χαρακτήρισε τα νέα μέτρα του Πρωθυπουργού, «παραδοχή της αποτυχίας του». «Ήρθε σήμερα εδώ ο κ. Μητσοτάκης, με το γνωστό του ύφος, αυτό του “πεφτο-συννεφάκη”, να μιλήσει για το προσφυγικό. Όπως κάνει και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως κάνει σε πολλά ακόμη ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, εμφανίζεται σαν να μη ξέρει τίποτε, σαν να έπεσε από τον ουρανό, σαν να φταίει κάποιος άλλος για την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ιδιαίτερα στην Κρήτη,», είπε ο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.
Εσείς στείλατε φρεγάτες για να κάνουν τον τροχονόμο στους δουλέμπορους. Εμείς θα στείλουμε φρεγάτες για να βουλιάξουν τα δουλεμπορικά, που βρίσκονται στα λιμάνια, πριν οι δουλέμποροι τα γεμίσουν, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας και ειδικά στην Κρήτη, τόνισε ότι η χώρα μας είναι «ευρωπαϊκό κράτος, μέλος του συμβουλίου της Ευρώπης» δεσμευμένο από τις «διεθνείς συμβάσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Είπε ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για «αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, είναι διολίσθηση πολιτειακή» και «ανεπίτρεπτη εξαγγελία ωμής παραβίασης δικαιωμάτων που προστατεύονται από το Σύνταγμα και όλες τις διεθνείς συμβάσεις». «Το άσυλο είναι το πιο ιερό καταφύγιο, η πιο ιερή προστασία των κατατρεγμένων», πρόσθεσε και υπενθύμισε ότι στο ναυάγιο στην Πύλο «χάθηκαν 650 άνθρωποι, γυναίκες, παιδιά, άντρες, μωρά».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διερωτήθηκε «ο πρωθυπουργός ήρθε να κάνει τον μάγκα σε ποιον; Στους εξαθλιωμένους που στοιβάζονται στο Ρέθυμνο;». Σημείωσε ότι ντρέπεται «για αυτή την κατάσταση του πρωθυπουργού», αλλά και ότι «αισθάνεται πάρα πολύ μεγάλη ντροπή που έχουμε αυτή την τόσο μεγάλη ατυχία να έχουμε αυτόν τον πρωθυπουργό, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που κάνει τον μάγκα στους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και τους λέει υποψήφιους πελάτες».