Στη συνέντευξή του με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε τις μακροχρόνιες στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, εστιάζοντας στην επιθυμία της για πλήρη έλεγχο της Κύπρου, διχοτόμηση του Αιγαίου και αυτονόμηση της Θράκης. Ο Παυλόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της ανυποχώρητης στάσης της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας τη στρατιωτική ικανότητα της χώρας και την ανάγκη για ευρωπαϊκή στήριξη. Εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία και υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει κυρώσεις και να μην επιτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Πιο αναλυτικά
Καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στο Ενώπιος Ενωπίω το βράδυ της Δευτέρας (7/7) ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά θέματα.
Αρχικά είπε: « Χρόνια, από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κύριε Χατζηνικολάου, είχα μάθει, ειδικά απέναντι στην Τουρκία, να μην ξεχνάω – ως πολίτης στην αρχή, μετά και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας – να μην ξεχνάω ένα βασικό πράγμα: Ποιες είναι οι πραγματικές της βλέψεις. Η Τουρκία έχει μια μακροχρόνια πολιτική. Δεν είναι βραχυχρόνια. Και ούτε εξαρτάται από τον Ερντογάν ή τον Κάθε Ερντογάν. Η Τουρκία, λοιπόν, έχει τρεις στόχους, σχεδόν αμέσως μετά τη συνθήκη της Λωζάννης. Ή για να μην είμαι τόσο πολύ πίσω, να πω μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κι αν δεν το έχουμε υπόψη ποιοι είναι αυτοί οι τρεις στόχοι, θα κάνουμε λάθος. Στόχος πρώτος: Να ελέγξει όλη την Κύπρο. Ακόμα και τώρα που λέει – που δεν θα το δεχτούμε φυσικά ποτέ τη διχοτομήση και λοιπά – ο στόχος της είναι ένας. Να ελέγξει την Κύπρο στο σύνολό της. Να την “καταπιεί”. Συγγνώμη που το λέω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεύτερον: Διχοτόμηση του Αιγαίου με την έννοια της συγκυριαρχίας κατά μήκος του 25ου Μεσημβρινού. Και τρίτον: Αυτονόμηση της Θράκης. Αυτονόμηση της Θράκης, με την έννοια ότι θέλει να δημιουργήσει τουρκική μειονότητα, που είναι αδιανόητη για τις συνθήκες της Λωζάννης -λέει το ακριβώς αντίθετο – για να πει μια μέρα, μα εδώ έχουμε Τούρκους. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι, εν πάση περιπτώσει, είναι μια πλειοψηφία.
Δηλαδή καταλαβαίνετε ότι είναι αδιανόητο να μην έχουμε υπόψη αυτά τα τρία και να τα βλέπουμε αυτά τα τρία. Όταν μας προσεγγίζει η Τουρκία λοιπόν, λέμε κάτι το οποίο είναι πολύ απλό. Και το οποίο το εφάρμοσα στη ζωή μου ιδίως όσο ήμουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ερντογάν: συζήτηση, μάλιστα. Αλλά να ξέρουμε ένα πράγμα. Δεν είναι ότι δεν διεκδικούμε τίποτα. Είναι λάθος αυτή η τακτική. Διεκδικούμε όλα εκείνα που μας παραχωρεί το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Αλλά δεν εννοούμε να κάνουμε πίσω ούτε γραμμή».
«Όταν ο Ερντογάν αρχίζει, ξέρετε γιατί αυτό είναι το τουρκικό παζάρι, το γνωρίζετε. Αρχίζει να πετύχουμε κάτι από εδώ, να πετύχουμε κάτι από εκεί, όπως αυτά που είχε πετύχει είτε με τη διακήρυξη της Μαδρίτης στο ΝΑΤΟ, είτε με τη διακήρυξη στο Συμβούλιο του Ελσίνκι. Και καταλαβαίνετε τι έγινε μέχρι να μπορέσουμε να αποφύγουμε τότε όλες αυτές τις λάθος εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν και τις εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι. Άρα λοιπόν θα πρέπει σε αυτό να είμαστε ανυποχώρητοι. Και θυμίζω ότι αυτό δεν το λέω θεωρητικά», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για το ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήγησε: «Το βήμα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν υποχωρούμε σε αυτά, δηλαδή ό,τι και να λέει η Τουρκία. Ακόμα και αν απειλεί με casus belli ή με οτιδήποτε, όλα αυτά τα πράγματα είναι λεονταρισμοί. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα. Το επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων, κύριε Χατζηνικολάου, όποιον και να ρωτήσετε, γιατί διετέλεσα αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, έστω και τυπικά ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και ξέρω. Το επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων και σε επίπεδο φρονήματος και σε επίπεδο μέσων που έχουμε σήμερα, είναι τέτοιο που δεν τολμάει καμία Τουρκία να μας θίξει έστω και κατά κεραία ένα νησάκι ή μια βραχονησίδα. Δεν πάει να το κάνει. Αυτά να τελειώνουμε λοιπόν με αυτές τις φοβίες που μπορεί να υπάρχουν. Ξέρει ο Ερντογάν τι τον περιμένει. Δεύτερον, πέραν του ότι πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι, πρέπει να ξέρουμε πώς αυτό το πράγμα το κάνουμε.
Για το ΝΑΤΟ μην περιμένετε πολλά πράγματα. Την ξέρετε την τακτική του ΝΑΤΟ. Αφήστε τα καλύτερα, πώς συμπεριφέρεται απέναντι στην Τουρκία. Αλλά σε ό,τι αφορά την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει υποχρέωση να μας στηρίξει σε όλα αυτά τα εθνικά θέματα. Για να φέρω ένα παράδειγμα: Είναι δυνατόν στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και στα θέματα της ΑΟΖ να μην μας συμπαρίσταται η Ευρώπη; Μα αυτή είναι η υφαλοκρηπίδα και είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν κοιτάξτε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Άρα λοιπόν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση – και να την έχουμε πάντοτε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το σημείο μαζί – όπως έγινε με το τουρκολυβικό μνημόνιο όταν ήμουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεννόηση τον κύριο Δένδια την εποχή εκείνη. Μην ξεχνάμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 12 Δεκεμβρίου του 2019 είπε αμέσως μετά από εισήγηση στην Ελλάδα, ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο είναι ανυπόστατο και δεν παράγει όνομα αποτέλεσμα. Πράγμα που επανέλαβε και πολλοί προσφάτως. Τώρα που είχε πάει ο κύριος Μητσοτάκης. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Θα αφήσουμε ποτέ την Ευρώπη απέξω από αυτό; Και όχι, μας κάνει και καμιά χάρη. Είναι υποχρεωμένη με βάση την αρχή της αλληλεγγύης, κύριε Χατζηνικολάου, η Ευρώπη, είναι υποχρεωμένη να μας στηρίξει αυτά».
«Άρα λοιπόν ανυποχώρητοι απέναντι στην Τουρκία. Στην Ευρώπη πάντοτε το θέτουμε το ζήτημα. Αν χρειαστεί και μέσα στην Ευρώπη να κάνουμε τη δουλειά μας με βέτο σε αποφάσεις της, όταν εκείνη δεν παίρνει τις κυρώσεις που έπρεπε να πάρει απέναντι στην Τουρκία, γιατί έχουμε και αυτό το φαινόμενο.
Έχουμε μια Τουρκία η οποία κατέχει το 1/3 κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διστάζει η Ευρώπη να της επιβάλλει κυρώσεις. Και συζητάει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη κ. Χατζηνικολάου ακόμα και το θέμα της έστω και έμμεσης συμμετοχής της Τουρκίας – που δεν είναι έμμεση είναι άμεση – της συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα», σημείωσε στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Καταλήγοντας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Αυτά είναι αδιανόητα. Φανταστείτε, ένα κράτος που λέγεται Τουρκία, η οποία εν τω μεταξύ κατέχει το 1/3 της Κύπρου, θέλει να την “καταπιεί” ολόκληρη όπως σας είπα προηγουμένως και κουβεντιάζουμε επειδή τάχατες, ας το πω έτσι, αγόρασε μια εταιρεία Ιταλική, η Τουρκία, η οποία κάνει drones και επειδή με τον τρόπο αυτό μπορεί να μπει από την πίσω πόρτα στην Ευρωπαϊκή Άμυνα. Δηλαδή, να βάλουμε την Τουρκία – τι ντροπή για την Ευρώπη – στην άμυνά της. Δηλαδή στην ουσία τον κορμό της υπόστασής της να εξαρτάται από τη συμμαχία με την Τουρκία. Αυτό είναι κατάπτωση της Ευρώπης και το βέτο πρέπει να είναι δεδομένο. Και ας αφήσουν αυτά που λένε ότι είναι θέματα εμπορικά, δεν είναι θέματα αμυντικά. Είναι κατεξοχήν αμυντικά και θέλουν ομοφωνία. Δεν υπάρχει θέμα πλειοψηφίας στα θέματα αυτά κύριε Χατζηνικολάου. Το λέω με την ιδιότητα του καθηγητή και το λέω ευθαρσώς και δεν θα κάνω πίσω να το λέω αυτό πράγμα».
Συνοπτικά
- Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε την επιδίωξη της Τουρκίας για πλήρη έλεγχο της Κύπρου, τη διχοτόμηση του Αιγαίου και την αυτονόμηση της Θράκης.
- Τόνισε την ανάγκη για ανυποχώρητη στάση της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και την επάρκεια της στρατιωτικής της ικανότητας.
- Εξέφρασε απογοήτευση για την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία και την ανάγκη για επιβολή κυρώσεων.
- Υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στα εθνικά της θέματα και να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα.