Σε ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται η διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών, με τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, να δηλώνει επίσημα – μέσω υπομνήματος – «αθώος» για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ζητώντας μάλιστα ο ίδιος την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Το κλίμα στην Προανακριτική Επιτροπή είναι βαρύ, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποχωρούν καταγγέλλοντας μεθόδευση και προσχηματική διαδικασία. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Ελληνική Λύση αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας (7/7), αφήνοντας αιχμές για την αξιοπιστία και τη σκοπιμότητα της έρευνας.
Εν μέσω σφοδρών ανταλλαγών πυρών, η πολιτική διαμάχη κορυφώνεται ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της 17ης Ιουλίου, όταν και θα αποφασιστεί η τύχη του πρώην υπουργού και το αν η υπόθεση θα προχωρήσει στην Ολομέλεια για πιθανή ποινική δίωξη.
Η κυβερνητική στρατηγική, τα επόμενα βήματα και η κρίσιμη συνεδρίαση της 17ης Ιουλίου
Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, υπεραμύνεται της διαδικασίας, επιμένοντας ότι στόχος είναι η πλήρης διερεύνηση των ευθυνών. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν κρύφτηκε ποτέ και επιλέγει τον δρόμο της θεσμικής διαφάνειας, ζητώντας την παραπομπή του στο φυσικό του δικαστή.
Η κυβερνώσα παράταξη φέρεται να εφαρμόζει το αποκαλούμενο «μοντέλο Τριαντόπουλου», ως μεταβατικό σχήμα μέχρι την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που αφορά την ποινική μεταχείριση υπουργών. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στην ύπαρξη προδήλως βάσιμων ενδείξεων ενοχής και δίνει τη δυνατότητα για παραπομπή σε Δικαστικό Συμβούλιο, χωρίς να προεξοφλείται η ενοχή.
«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση, γιατί με τη λογική αυτή που λέτε θα έπρεπε για κάθε μήνυση που έρχεται, ειδικά κάθε δικογραφία που έρχεται στη Bουλή, που έρχονται κάθε μήνα δεκάδες υποθέσεις, ή τέλος πάντων αρκετές υποθέσεις, αναλόγως και με το ποια είναι η αντιπολίτευση, πολλές φορές η αντιπολίτευση ποινικοποιεί υποθέσεις, μηνύσεις που μπορεί να είναι ακόμα και για προδήλως αβάσιμα αδικήματα από έναν ιδιώτη, θα έπρεπε να υπάρχει απευθείας παραπομπή στο φυσικό δικαστή. Άρα το μοντέλο Τριαντόπουλου στο οποίο εμείς πιστεύουμε ότι είναι μια γέφυρα μέχρι την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχουν προδήλως βάσιμα στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ενδείξεις ενοχής. Είναι προφανές αυτό. Ή σε περιπτώσεις που ενώ υπάρχουν κάποια τέτοια στοιχεία ή υπάρχουνε έτοιμα κατηγορία που αντιπολίτευση κατά το δοκούν τα επεκτείνει, όπως στην περίπτωση Τριαντόπουλου πρέπει αυτή η υπόθεση να εξεταστεί από την δικαιοσύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει το τεκμήριο αθωότητας, ούτε σημαίνει ότι είναι ένοχος αυτός που θεωρούμε ότι πρέπει να πάει στο φυσικό δικαστή» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει αντίφαση στο χειρισμό των περιπτώσεων Τριαντόπουλου-Καραμανλή και Αυγενάκη-Βορίδη.
Το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι προγραμματισμένο για τις 17 Ιουλίου, όταν η Προανακριτική Επιτροπή θα συνεδριάσει για τελευταία φορά. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η συζήτηση και έγκριση του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες – θα ζητεί την παραπομπή του πρώην υπουργού για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
Αμέσως μετά, η σκυτάλη περνά στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία με μυστική ονομαστική ψηφοφορία θα αποφασίσει αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη. Για να προχωρήσει η υπόθεση στο επόμενο στάδιο, απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.
Παράλληλα, νέα ένταση αναμένεται την Τρίτη (8/7), καθώς συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, για να εξετάσει αίτημα άρσης ασυλίας για 14 βουλευτές της ΝΔ, που συμμετείχαν στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά της κας Μαρίας Καρυστιανού.
«Πυρά» από την αντιπολίτευση
«Τίποτα δεν θα μείνει ανεξιχνίαστο. Η υπόθεση θα φτάσει στη Δικαιοσύνη. Σήμερα αποφασίστηκε να συνταχθεί πόρισμα. Η υπόθεση να πάει στον φυσικό δικαστή» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος.
«Σήμερα παρακολουθήσαμε το τελευταίο επεισόδια προστασία του Καραμανλή. Παραμένουν ως οι ενορχηστρωτές της συγκάλυψης» σημειώνει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.
«Με ευθύνη της ΝΔ το αίτημα του Καραμανλή έγινε δεκτό. Δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανέναν μας» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
«Η φαρσοκωμωδία ολοκληρώθηκε. Το ΚΚΕ δεν νομιμοποιεί αυτή τη διαδικασία και αποχώρησε» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Η ΝΔ αποδεικνύεται ότι είναι το κόμμα της συγκάλυψης σε όλα τα γεγονότα, ακόμα και στο θέμα της προανακριτικής για τα Τέμπη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
«Είναι ημέρα ντροπής. Ο κ. Καραμανλής έστειλε υπόμνημα 130 λέξεων. Ούτε τρεις λέξεις για κάθε νεκρό δεν βρήκε να πει» σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος.
«Είμαστε εδώ για να πούμε ότι αυτή η εγκληματική οργάνωση δεν θα μείνει ατιμώρητη ότι η βουλή θα λειτουργήσει σε δημοκρατική λειτουργία και όχι σε συνθήκες συγκάλυψης» σημείωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο Σύλλογος συγγενών Θυμάτων στα Τέμπη κατέθεσε στη Βουλή 1,3 εκατομμύρια υπογραφές με αίτημα την αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση της ασυλίας για τις ποινικές ευθύνες των βουλευτών.
«Ζητάμε το αυτονόητο την τιμωρία των πολιτικών όταν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Ζητάμε να μην καταπατάται το Σύνταγμα γιατί βάσει Συντάγματος είμαστε όλοι ίσοι στον νόμο. Να παρουσιαστούν στον φυσικό δικαστή για να απολογηθούν. Ο κ. Καραμανλής δεν παρουσιάστηκε έπινε τον καφέ του στον σπίτι του. Δεν μπορούν πλέον να παίζουν με την νοημοσύνη μας και με τους θεσμούς» ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού.
Με εντολή του Προέδρου της Βουλής, το κείμενο που κατέθεσε η Μαρία Καρυστιανού μοιράστηκε σε όλα τα κόμματα.