Η κυβέρνηση προχωρά σε εντατικούς ελέγχους για την ανάκτηση παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από πρόστιμο 415 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ. Οι έλεγχοι, που περιλαμβάνουν συνεργασία της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας, προκαλούν πολιτική αναταραχή, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη και κακοδιαχείριση.
Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν παρατυπίες, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι έλεγχοι αφορούν και προηγούμενες κυβερνήσεις. Η αντιπολίτευση σχεδιάζει την κατάθεση πρότασης για προανακριτική επιτροπή, εν μέσω σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Πιο αναλυτικά
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον η άμεση ανάκτηση των παρανόμως δοθέντων αγροτικών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον απόηχο του προστίμου των 415 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα.
Με εντατικούς ελέγχους σε χιλιάδες ΑΦΜ από κλιμάκια της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει μέρος της δημοσιονομικής «τρύπας», την ώρα που οι αποκαλύψεις για τις παρατυπίες στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων προκαλούν ισχυρούς πολιτικούς κραδασμούς.
Η υπόθεση εξελίσσεται σε μείζονα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις για συγκάλυψη και θεσμική εκτροπή.
Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας βλέπουν νέα στοιχεία για την αποδέσμευση δεσμευμένων ΑΦΜ, για υπέρογκες και συχνά αδικαιολόγητες αιτήσεις επιδοτήσεων, κυρίως από περιοχές όπως η Κρήτη, καθώς και για την οικειοθελή απόσυρση αιτήσεων υπό τον φόβο ποινικών διώξεων.
Η κυβέρνηση επισημαίνει πως η απόφαση για ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε ληφθεί πριν από τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για αντίδραση στις τελευταίες αποκαλύψεις ή την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
Απαντώντας στο αφήγημα του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη», κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν αποτέλεσμα θεσμικής αξιολόγησης και όχι κάλυψης εμπλεκομένων. Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι από το 2019 και μετά, έχουν παραπεμφθεί χιλιάδες υποθέσεις στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.
Ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για μεροληψία στην έρευνά της, σημειώνοντας ότι η περίοδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκεται επίσης στις δημοσιονομικές διορθώσεις, χωρίς να έχει υπάρξει σχετική διερεύνηση.
«Οι δημοσιονομικές διορθώσεις για τις οποίες συζητάμε αφορούν και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν έχουμε κάτι από την ευρωπαία εισαγγελέα για την προηγούμενη περίοδο. 105 εκατομμύρια ευρώ από τα 415 εκατομμύρια αφορούν την περίοδο 2016-2019. Εκεί γιατί δεν έχουμε κάτι από την ευρωπαϊκή εισαγγελέα;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.
Σκληρή αντιπαράθεση Φλωρίδη – ΠΑΣΟΚ
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η σύγκρουση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κ. Φλωρίδης σχολίασε ειρωνικά τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις αποκαλύψεις. «Εμφανίζεται ο κ. Ανδρουλάκης, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, να λέει γίνονταν τέτοια πράγματα;», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση και οξεία, κατηγορώντας τον κ. Φλωρίδη για πολιτική στοχοποίηση και προπαγάνδα υπέρ του Πρωθυπουργού. «Ο κ. Φλωρίδης έχει αναλάβει την εργολαβία κατασυκοφάντησης του ΠΑΣΟΚ πιστεύοντας ότι θολώνοντας τα νερά και πετώντας λάσπη θα αθωώσει τον “πολιτικό του διασώστη”, Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.
Χρήστος Κέλλας: «Δεν ζήτησα ρουσφέτι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
Απάντηση στις αναφορές γύρω από το πρόσωπό του έδωσε και ο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή ή παρέμβαση υπέρ τρίτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Δεν έχω πάει στον ΟΠΕΚΕΠΕ τουλάχιστον 1,5 χρόνο. Πιθανότατα δεν αναφέρεται σε μένα (…) Δέκα χρόνια που ήμουν βουλευτής δεν έχω πάει ούτε μπουκαλάκι σε κανέναν πουθενά. Τα περί ρουσφετιών τα λένε τρίτοι. (…) Δεν ζήτησα ρουσφέτι από το ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΕΡΤNews. Ο ίδιος κάνει λόγο για «κοπτοραπτική» διαλόγων και «δολοφονία χαρακτήρα», αποκλείοντας το ενδεχόμενο παραίτησής του.
«Το 88% των μπλοκαρισμένων ΑΦΜ πληρώθηκε»
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος παρουσίασε βίντεο από μια δίωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ ένα μήνα μετά την αποπομπή του κ. Σημανδράκου – μετά τον Ιανουάριο του 2024, ανέφερε: «Αμέσως μετά από αυτή τη συνεδρίαση άρχισε η διαδικασία της αποδέσμευσης των δεσμευμένων ΑΦΜ, αφού πρώτα ενοποιήθηκαν όλα σε μια λίστα γιατί πολλά είχαν γραφτεί δύο φορές».
Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος, «βρέθηκαν μπλοκαρισμένα 7.703 ΑΦΜ, από τα οποία απελευθερώθηκαν 6.815, δηλαδή το 88,5%, η συντριπτική πλειοψηφία. Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν σε έναν κοινοβουλευτικό έλεγχο που έγινε σε ανύποπτο χρόνο τον Μάιο του 2024, όταν ο κ. Χαρίτσης της Νέας Αριστεράς πήρε απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Ως το καλοκαίρι του 2024 αποδεσμεύτηκαν άλλα 100 ΑΦΜ από την Κρήτη».
Ως προς το πώς ξεκίνησαν όλα αυτά, ο Τάσος Τέλλογλου αποκάλυψε: «Ήρθε στα χέρια μας ένα βίντεο από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ποιους βλέπουμε εδώ: στο βάθος του τραπεζιού ο κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο διάδοχος στην προεδρία του ΟΠΕΚΕΠΕ του κ. Σημανδράκου. Δίνει το σύνθημα από τις αρχές, όπως λέει, δηλαδή από την πολιτική ηγεσία ότι πρέπει ο Οργανισμός να ασχοληθεί με την απελευθέρωση των ΑΦΜ. Λέει, βέβαια, μετά από έλεγχο».
«Αλλά πραγματικά βρέθηκε το 88% χωρίς ψεγάδι; Αυτό θα το δείξει η δικαστική έρευνα. Μαζί του διαφωνεί ο κ. Μπάμπης Σπυρίδης, μέλος του ΔΣ, που λέει ότι η διοίκηση δεν μπορεί να αποφασίσει την αποδέσμευση ΑΦΜ που έχουν μπλοκάρει οι υπηρεσίες», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.
Η διαδικασία του ελέγχου
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, κύμα ακύρωσης αιτήσεων για επιδοτήσεις, έφεραν οι προειδοποιήσεις για σαρωτικούς ελέγχους, λόγω των υπέρογκων αιτημάτων από αγρότες και κτηνοτρόφους. Παράλληλα, ΑΑΔΕ και Οικονομική αστυνομία ξεκινούν έρευνα για να επιστρέψουν άμεσα στο δημόσιο λεφτά που πληρώθηκαν παρανόμως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, απειλώντας όσους τα εισέπραξαν και με διώξεις για κακουργήματα.
Την ώρα που θα γίνεται ο έλεγχος και η διασταύρωση των αιτήσεων με φορολογικές δηλώσεις, μια άλλη ομάδα θα διασταυρώνει στοιχεία μέσω αεροφωτογραφιών και drones. Και αυτό γιατί οι αστυνομικοί στην Κρήτη κατήγγειλαν ότι τη μια μέρα μέτραγαν ένα προς ένα τα αιγοπρόβατα και τα έβγαζαν λιγότερα από τα δηλωθέντα και όταν τα μέτραγαν ΟΠΕΚΕΠΕ και κτηνοτρόφοι, τα έβγαζαν περισσότερα.
Υπό την πίεση των ποινικών διώξεων για απιστία σε βάρος του δημοσίου έχει ξεκινήσει από κάποιους η απόσυρση αιτήσεων βιολογικής ένταξης για την περίοδο 2024.
Σε αυτό το πλαίσιο, και υπό τον φόβο των επιτόπιων ελέγχων που έχει ήδη προαναγγείλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορισμένοι «δικαιούχοι» σπεύδουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, πριν βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Ρογκάκου και της Ρίτσας Μπιζόγλη.
Είναι ενδεικτικό ότι αν και ο προϋπολογισμός για τα βιολογικά μελίσσια ήταν 19,9 εκατομμύρια ευρώ, κατατέθηκαν συνολικά αιτήσεις για 170 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 95 εκατομμύρια ευρώ – δηλαδή περίπου το 60% – προέρχονται από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Ηράκλειο και τα Χανιά.
Στο μικροσκόπιο αναμένεται να μπουν και οι επιδοτήσεις στην γεωργία, καθώς για 132 εκατομμύρια προϋπολογισμό, έχουν κατατεθεί αιτήσεις ύψους 399 εκατομμυρίων ευρώ.
Σκληρή κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση
Οι τόνοι της αντιπαράθεσης παραμένουν υψηλοί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά του με ορίζοντα την κατάθεση αιτήματος για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
«Το 2020 καταθέσαμε δύο ερωτήσεις. Το 2023 του το είπα στον προϋπολογισμό. Το 2024 τρεις φορές στη Βουλή και μία φορά από την Κρήτη, -από τα Ανώγεια- πριν τεθεί ο Οργανισμός σε ευρωπαϊκή εποπτεία. Το 2025 κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό όπου του αντέτεινα: “τι κάνεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Έρχεται τεράστιο πρόστιμο”. Του το είπα τόσες φορές και με ρωτάτε αν γνώριζε ο Πρωθυπουργός; Τα γνώριζε και από εμάς, τα γνώριζε και από τους έξι προέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ που ο ίδιος άλλαξε. Έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Το πρόστιμο του ενός δισ. ευρώ έχει το ονοματεπώνυμο του Πρωθυπουργού. Τα γνώριζε και τα επέτρεψε: μια “γαλάζια” συμμορία που έχει καταληστεύσει τους ευρωπαϊκούς πόρους», ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στην εκπομπή της Ρίτσας Μπιζόγλη του Νίκου Ρογκάκου στον Realfm 97.8, προειδοποίησε για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η υπόθεση στον αγροτικό κόσμο: «Η μείωση των επιδοτήσεων μπορούν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία χιλιάδες αγρότες. Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει, μόνη λύση οι εκλογές μετά την προανακριτική».
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του κάνει λόγο για «γαλάζιο πάρτι διασπάθισης κοινοτικού χρήματος», ενώ το ΚΚΕ θέτει ζήτημα πολιτικών αλλά και ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.
«Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία τώρα που άνοιξαν τα καπάκια των υπονόμων με το σκάνδαλο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρεί να αθωώσει το αστικό κράτος, το οποίο είναι σάπιο και διεφθαρμένο μέχρι το μεδούλι, ακριβώς γιατί πάσχει από την αρρώστια της βαρβαρότητας του καπιταλισμού», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Με αιχμηρό ύφος σχολίασε την υπόθεση και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος: «Δεν απέτυχαν, αλλά τους έπιασαν με τα αιγοπρόβατα στην πλάτη».
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να μεταφέρει μέρος των ευθυνών και στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση, ανέφερε ότι «οι έλεγχοι αφορούσαν και την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός, τόνισε ότι «είναι λαϊκή απαίτηση η κατάσταση αυτή να ανατραπεί και να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι παραδειγματικά», ενώ η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο για συστημική διαφθορά: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια ακόμα εκδήλωση της βαριάς διαφθοράς που έχει καταστρέψει τη χώρα».