Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κλιμακώνεται, με τη κυβέρνηση να προχωρά σε ενέργειες ανάκτησης χρημάτων που δόθηκαν παράνομα, μέσω ειδικής Task Force. Η αντιπολίτευση, κυρίως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη, ενώ νέες αποκαλύψεις για πολιτικές εντολές πληρωμών σε ελεγμένα ΑΦΜ εντείνουν την ένταση.
Οι συγκρούσεις στη Βουλή, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις αντιπαραθέσεις Ανδρουλάκη-Γεωργιάδη και Κωνσταντοπούλου-Μηταράκη, καταδεικνύουν το «εκρηκτικό» κλίμα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προγραμματίζουν την κατάθεση αιτήματος για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα του σκανδάλου που συνδέεται με την κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά
Σε τροχιά μετωπικής πολιτικής σύγκρουσης βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό, με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει μεταφερθεί με ιδιαίτερη ένταση στη Βουλή, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Νότη Μηταράκη επιβεβαίωσαν το «εκρηκτικό» κλίμα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της με τη σύσταση ειδικής Task Force προχωρά στην ανάκτηση των χρημάτων που δόθηκαν παράνομα σε συγκεκριμένα ΑΦΜ, διαμηνύοντας ότι «θα επιστρέψουν τα χρήματα όσοι διέσυραν τη χώρα».
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να απαντά σε υψηλούς τόνους, μιλώντας για πρωτοφανείς διασταυρωτικούς ελέγχους, επιχειρώντας να αποδομήσει το αφήγημα της αντιπολίτευσης περί κυβερνητικής ενοχής.
Ωστόσο, την ίδια ώρα έρχονται στο φως νέες πληροφορίες για πολιτικές εντολές πληρωμών σε ΑΦΜ που είχαν τεθεί υπό έλεγχο, όπως προκύπτει από τις επιστολές του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σημανδράκου, και από τις τοποθετήσεις που καταγράφονται σε συνεδριάσεις του οργανισμού.
«Αυτό το οποίο έχουμε πει είναι ότι εμείς προφανώς πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος την δικογραφία για να απαντήσουμε στα ερωτήματά σας με σοβαρότητα και χωρίς βιασύνη. Είδατε σε προηγούμενες υποθέσεις που οδήγησε αυτή η βιασύνη κάποιων. Άρα λοιπόν αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και αδιαπραγμάτευτο για εμάς και από εκεί και πέρα προφανώς κάθε υπόθεση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Άρα λοιπόν όταν έρθει η ώρα θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα σχετικά με την ποινική διαδικασία και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης», είπε ο διευθυντής Ψηφιακής Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, Νίκος Ρωμανός στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς όλα τα κόμματα αναφορικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.
«Μπορούν να μου φέρουν την πρόταση για προανακριτική όποτε θέλουν. Αλλά αν μου τη φέρουν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου τους έχω πει: Η Βουλή τον Αύγουστο δεν θα κλείσει. Θα κλείσω μόνο την ημέρα της Παναγίας, για να πάμε να ανάψουμε οι αμαρτωλοί ένα κερί μπας και μας συγχωρέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, εάν κατατεθεί πρόταση την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Μαρινάκης: «Δεν κρύψαμε τίποτα – Πρώτη φορά γίνονται διασταυρωτικοί έλεγχοι»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας στις κατηγορίες περί συγκάλυψης κυβερνητικών ευθυνών.
«Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βάλουν στο κάδρο τον πρωθυπουργό, είναι γνωστό μοτίβο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δημιουργήσει ψευδές αφήγημα για την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Πρέπει να καθαρίσει τοπίο 30 ετών και από την άλλη να πληρωθούν οι περισσότεροι εκ των δικαιούχων που δεν φταίνε σε τίποτα. Είναι δύσκολη ισορροπία. 5.200 συν κάποια νομικά πρόσωπα ελέγχονται για περιπτώσεις από το 2019 μέχρι σήμερα πριν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με πρωτοβουλίες των υπουργών μας», ανέφερε.
Ο κ. Μαρινάκης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών ενεργειών, σημειώνοντας: «Στην περιβόητη αποκάλυψη από το ΠΑΣΟΚ για το τι συνέβη μεταξύ πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και Μαξίμου, το Μαξίμου συναίνεσε στο μπλοκάρισμα ΑΦΜ και 730 από αυτά τα ΑΦΜ έχουν σταλεί για ποινική διερεύνηση στη δικαιοσύνη. Μια κυβέρνηση που είναι στο κόλπο έχει πρωθυπουργό που δίνει εντολή στους υπουργούς να μπλοκάρουν πληρωμές; Έχετε ξαναδεί τέτοια περίπτωση που πιάστηκε κάποιος με τη γίδα στην πλάτη;».
Παράλληλα, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συγκάλυψης: «Έχουμε δείξει στην πράξη ότι δεν έχουμε καμία διάθεση συγκάλυψης αλλά για να τοποθετηθείς για τη νομική διάσταση χρειάζεται παραπάνω χρόνος».
Σκληρό ροκ στη Βουλή: Μετωπική σύγκρουση Ανδρουλάκη – Γεωργιάδη και Κωνσταντοπούλου – Μηταράκη
Την Πέμπτη (3/7), η πολιτική αντιπαράθεση μεταφέρθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με σφοδρότητα. Η σύγκρουση ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη εκτυλίχθηκε σε υψηλούς τόνους, με προσωπικές αναφορές, βαριές εκφράσεις και υπαινιγμούς για πολιτικά παρελθόντα και προσωπικές επιλογές.
Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε τη σκληρή κόντρα του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, που σημειώθηκε νωρίτερα στη Βουλή.
Σε αντίστοιχους υψηλούς τόνους κινήθηκε και η αντιπαράθεση μεταξύ της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Νότη Μηταράκη.
Κάτια Μακρή: Η προειδοποίηση Κακλαμάνη και η διαδικασία ανάκτησης των χρημάτων που δόθηκαν παράνομα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σχολιάζοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή υπογράμμισε πως, πέρα από τις εντυπώσεις που άφησε η στιχομυθία με τους «πόντικες» και τις «λευκές περιστερές», το πραγματικό πολιτικό βάρος είχε η δημόσια παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη.
Όπως σημείωσε: «Σήμερα πήραμε μια πρόγευση από τα προσεχώς μεταξύ του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Γεωργιάδη, με τους “πόντικες” και τις “λευκές περιστερές”. Ωραία είναι αυτά, αλλά την ουσία την είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Είπε “οκ, σταματήστε να διαφωνείτε δημόσια και όποιος είναι να φέρει πρόταση – και κυρίως το μήνυμα πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ που έχει τις υπογραφές – να το κάνει τώρα, γιατί αλλιώς στις 6 Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα, υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων”».
Η ίδια αποκάλυψε ότι ο κ. Κακλαμάνης επικοινώνησε προσωπικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον κάλεσε να προχωρήσει άμεσα σε κατάθεση πρότασης, προειδοποιώντας ότι αν καθυστερήσουν οι διαδικασίες, η Βουλή θα μείνει ανοιχτή όλο το καλοκαίρι αποκλειστικά για αυτό το θέμα. Το πολιτικό βάρος, σύμφωνα με τη Μακρή, αφορά κυρίως την πιθανή παραγραφή αδικημάτων που σχετίζονται με τον υπουργό Μάκη Βορίδη.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να κινηθεί γρήγορα για την ανάκτηση των χρημάτων που δόθηκαν παράνομα. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, συγκροτήθηκε ήδη Task Force με συμμετοχή της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΑΑΔΕ και της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος υπό την εποπτεία του εισαγγελέα κ. Βουρλιώτη:
«Θέλουν να το κάνουν πάρα πολύ γρήγορα, μπας και σώσουν ό,τι σώζεται από τη ζημιά του ΟΠΕΚΕΠΕ… Θα ξεκινήσουν από τις υποθέσεις που είναι σε δίκη – όχι μόνο αυτή που εκδικάστηκε, αλλά όλες τις παρανομίες που έχουν σταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για εκδίκαση. Θα μπουν και στα “αμαρτωλά” ΑΦΜ, θα ανοίξουν λογαριασμούς, και αν δεν υπάρχουν χρήματα, θα δεσμεύσουν περιουσίες».
Στόχος είναι να υπάρξουν απτά αποτελέσματα έως τον Σεπτέμβριο, με σαφή πρόθεση να σταλεί μήνυμα αποτελεσματικότητας και μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα διαφθοράς.
Πρώην πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμές: Ήταν επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας
Οι επιστολές του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και μάρτυρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Βαγγέλη Σημανδράκου δημιούργησαν αναταράξεις στην κυβέρνηση και στην Βουλή, καθώς αναφέρονται σε διαφωνία του με τον Λευτέρη Αυγενάκη, για τους ελέγχους στο τέλος του 2023.
Ο Τάσος Τέλλογλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σχετικά με τις επιστολές του κ. Σημανδράκου ανέφερε: «Ο κ. Αυγενάκης σε ανύποπτο χρόνο και πριν από τις χθεσινές επιστολές του κ. Σημανδράκου, επέμεινε ότι δεν διαφωνούσε με τον κ. Σημανδράκο για τους ελέγχους αυτούς καθεαυτούς, αλλά για τον ρυθμό που αυτοί γίνονταν, καθώς υπήρχαν χιλιάδες δικαιούχοι με μπλοκαρισμένα ΑΦΜ από χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι μετά την αποκαθήλωση του κ. Σημανδράκου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ένα μέρος των ΑΦΜ πληρώθηκε έπειτα από έλεγχο λένε και ο κ. Αυγενάκης και ο κ. Μπαμπασίδης, που διαδέχθηκε τον κ. Σημανδράκο. Πάντως σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ τον Γενάρη του 2024, αφού έχει φύγει ο κ. Σημανδράκος, ο κ. Μπαμπασίδης ακούστηκε να λέει ότι είναι πολιτική εντολή να πληρωθούν αυτά τα ΑΦΜ. Όχι να ελεγχθούν, αλλά να πληρωθούν».
Ως προς το πώς προέκυψαν πολλοί από τους ελέγχους αυτούς, ο δημοσιογράφος είπε ότι «για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, αξίζει να δούμε πόσα δικαιώματα μοιράστηκαν από το 2016 και μετά, όταν άρχισε να εφαρμόζεται η τεχνική λύση. Βλέπουμε: 10.000 το 2016, 35.000 το 2018 και το 2020 με την απόφαση του κ. Βορίδη έφτασαν τα 157.000 εκτάρια – αυτά δεν είναι δικαιώματα, είναι εκτάρια. Η αύξηση είναι 1500%. Όταν ο κ. Γεωργαντάς έρχεται και επιβάλλει τη σύνδεση της έκτασης με τα κεφάλια των ζώων, ξαφνικά τα εκτάρια πέφτουν στις 4.870».
Προανακριτική ζητεί η αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσανατολίζονται προς την κατάθεση αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και ζητούν άμεση διερεύνηση του σκανδάλου, εξαπολύοντας «πυρά» κατά της κυβέρνησης και κάνοντας λόγο για οργανωμένο μηχανισμό διαφθοράς, ρουσφετιών και ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης αγροτικών κονδυλίων.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο για «σκάνδαλο που φέρει την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσωπικά» και μίλησε για σκάνδαλο «οικονομικό, θεσμικό, πολιτικό, ηθικό που πληγώνει την αξιοπρέπεια της ελληνικής υπαίθρου, την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και καταρρακώνει κάθε έννοια διαφάνειας στο κράτος».
Άμεση σύσταση προκαταρκτικής ζητά και ο Σωκράτης Φάμελλος. «Υπάρχει κορυφαία πολιτική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και ο μηχανισμός αυτός των ρουσφετιών ήταν της Νέας Δημοκρατίας. Κλέβανε λεφτά των αγροτών για να τακτοποιήσουν δικούς τους με σκοπό και την ψηφοθηρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξή του στον Real fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Πρόταση για προανακριτική θα καταθέσει το ΚΚΕ.
«Είναι σκάνδαλο, είναι μίζες, είναι διαφθορά, Είναι κομματόσκυλα που φάγανε τα χρήματα του ελληνικού λαού», σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο επιτελάρχης διαφθοράς είναι ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης».
«Αχόρταγοι πέσατε μέσα στο βάζο με το μέλι, με χέρια, πόδια, κεφάλια», είπε από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.