Η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντείνεται μετά την αποκάλυψη του e-mail του πρώην προέδρου Ευάγγελου Σημανδράκου, που αναφέρεται σε παράτυπες επιδοτήσεις και «κόκκινα» ΑΦΜ. Σημαντική είναι η πληροφορία ότι 9.309 ΑΦΜ δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, με το 63% αυτών να προέρχεται από την Κρήτη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, προγραμματίζουν την κατάθεση αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, εστιάζοντας σε υπουργούς και ζητώντας ποινικές ευθύνες. Παράλληλα, η κυβέρνηση αντεπιτίθεται, υποστηρίζοντας ότι οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας διεξήχθησαν χωρίς παρεμβάσεις.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις και κατηγορίες για διαφθορά και συγκάλυψη.
Πιο αναλυτικά
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις αποκαλύψεις για «κόκκινα» ΑΦΜ, παράτυπες επιδοτήσεις και καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις να τροφοδοτούν ένα σκηνικό πόλωσης στο πολιτικό σύστημα.
Το φως της δημοσιότητας είδε το e-mail του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελου Σημανδράκου, προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Όπως επισημαίνεται στο email στις πληρωμές του 2023 δεν εντάχθηκαν τελικά 9.309 ΑΦΜ, που δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την επιδότηση, με το 63% μάλιστα να προέρχονται από την Κρήτη. Στο e-mail περιλαμβάνονται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και δύο επιστολές – ενημερωτικά σημειώματα προς τον τότε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Γιάννη Μπρατάκο.
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι «οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έγιναν ανεμπόδιστα και ήταν αποτελεσματικές», απορρίπτοντας κατηγορίες περί συγκάλυψης ή παρέμβασης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως «το παραδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός ότι το απόστημα ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτικών επιδοτήσεων, πολλών ετών, δεν έσπασε και πρέπει να σπάσει. Προφανώς έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα». Παράλληλα τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές επί δικών μας ημερών συνεργάστηκαν με τις ευρωπαϊκές αρχές για να έχουμε τη μεγάλη δικογραφία που φαίνονται και ποινικές ευθύνες για κάποια φυσικά πρόσωπα, όχι πολιτικά».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεψαχνίζουν τα στοιχεία από την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για να καθορίσουν την τακτική τους. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ως πρώτο στόχο την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπουργούς. Επίσης τάσσονται υπέρ της προσφυγής στις κάλπες, αλλά μετά την Προανακριτική, ώστε να μην υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων.
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις παράνομες επιδοτήσεις ανέβασε στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου να δηλώνει ότι τα email του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελου Σημανδράκου, επιβεβαιώνουν ότι καμία ανάμειξη υπουργού δεν υπήρξε στις πληρωμές.
Κάτια Μακρή: Ηθική αυτουργία και συνέργεια σε απιστία για Βορίδη και Αυγενάκη στο επίκεντρο του κατηγορητηρίου
Η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ανέδειξε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Όπως ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίζει τη θέση του από Εξεταστική σε Προανακριτική, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ήδη τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών και αναμένεται να καταθέσει το σχετικό κείμενο στη Βουλή στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Το κατηγορητήριο θα αφορά τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, περιλαμβάνοντας κατηγορίες για ηθική αυτουργία και συνέργεια σε απιστία. Αν και οι υπουργοί δεν διαχειρίζονται απευθείας τα κονδύλια, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εντολές τους προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ –ο οποίος και καταβάλλει τα ποσά– τους καθιστούν υπεύθυνους.
Ειδικά για τον Μάκη Βορίδη, όπως εξήγησε η Κάτια Μακρή, η κατηγορία βασίζεται στο γεγονός ότι ενέκρινε με μια μονογραφή και τη λέξη «συμφωνώ» απόφαση της διορισμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, στόχευε στην πληρωμή των αγροτών και την αποφυγή διοικητικών αλλαγών. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως αυτή η έγκριση οδήγησε σε εκτόξευση των καταβληθέντων ποσών: από 24 εκατομμύρια ευρώ σε 45 εκατομμύρια, προκαλώντας οικονομική ζημιά στο Δημόσιο.
Η υπόθεση περιλαμβάνεται σε ογκώδη δικογραφία έξι τόμων, με έναν εξ αυτών να περιέχει τις καταθέσεις του πρώην διοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Βάρα. Ο τελευταίος φέρεται να είχε ενημερώσει τον Μ. Βορίδη για όσα συνέβαιναν, λαμβάνοντας ως απάντηση την απαίτηση παραίτησής του.
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως από τις περίπου 9.000 αιτήσεις πληρωμών, εγκρίθηκαν οι 6.000, τονίζοντας πως η πλειονότητα των καταβολών πραγματοποιήθηκε. Παράλληλα, εξετάζονται νέα στοιχεία που αφορούν στον Γιάννη Μπρατάκο και τον Σταύρο Παπασταύρου, με την πολιτική στρατηγική να στοχεύει πλέον πιο κοντά στον πρωθυπουργό. Όπως σημείωσε η δημοσιογράφος, όσο περισσότερο φτάνουν οι ευθύνες προς το Μαξίμου, τόσο ενισχύεται η εικόνα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε και δεν παρενέβη.
Βουλή: Διαβιβάστηκαν συμπληρωματικά έγγραφα για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Στη Βουλή διαβιβάστηκαν συνοδευτικά έγγραφα που αφορούν την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και συνδέονται με τη σχετική δικογραφία.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνεται το email του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σημανδράκου, προς την ευρωπαϊκή εισαγγελία, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ενημερωτικές επιστολές προς τον τότε Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκο.
Τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αφορούν κυρίως τις συνθήκες παραίτησης του διοικητή του οργανισμού Βαγγέλη Σημανδράκου, μέσα στις γιορτές του 2023.
Σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου, «ο κ. Σημανδράκος είχε αντιπαραθέσεις με τον κ. Αυγενάκη πριν πληρώσει ο οργανισμός στις 27 Οκτωβρίου 2023, 540 χιλιάδες παραγωγούς. Τότε αμέσως μετά την πληρωμή τους ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Στρατάκος, ζητεί την παραίτηση του κ. Σημανδράκου. Στις πληρωμές που έγιναν δεν περιλαμβάνονται οι επίμαχοι παραγωγοί από την Κρήτη. Δηλαδή για 9.309 ΑΦΜ».
Και συνέχισε: «Στις 4 Νοεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλης Σημανδράκος, έστειλε επιστολή τον κ. Μπρατάκο, που είχε αναλάβει τα καθήκοντα του επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού. Τέσσερις ημέρες μετά την επιστολή, ο κ. Μπρατάκος, ο κ. Παπασταύρου και ο κ. Βορίδης δέχονται στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Σημανδράκο, ο οποίος τους ρωτάει αν θέλουν να παραιτηθεί. Εκείνοι του απάντησαν “όχι. Σε στηρίζουμε”».
Πώς φτάσαμε στην παραίτηση
«Οι αντιπαραθέσεις του κ. Σημανδράκου με τον κ. Αυγενάκη συνεχίστηκαν. Στις 8 Δεκεμβρίου στέλνει ένα δεύτερο σημείωμα στον κ. Μπρατάκο, ζητώντας την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου για να κάνει με ησυχία τις πληρωμές στο τέλος του χρόνου, ενώ η Ευρωπαική Εισαγγελία βρισκόταν στην Ελλάδα για να επιθεωρήσει τα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μετά την πληρωμή στο τέλος του έτους, ζητείται η παραίτηση του κ. Σημανδράκου από τον κ. Μπρατάκο με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να φύγει ο υπουργός και πρέπει να φύγει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο κ. Μπαμπασίδης που ανέλαβε μετά την παραίτηση του κ. Σημανδράκου, κάνει τις πληρωμές ορισμένων από αυτά τα 9.309 ΑΦΜ, αφού όπως λέει ο ίδιος τα ήλεγξε» τόνισε ο Τάσος Τέλλογλου.
Οι Κρητικοί παραγωγοί πίεζαν για την πληρωμή τους
«Όπως έμαθαν από …, ο Αυγενάκης νε την … και τους υπόλοιπους βάζανε μέσα στις καταστάσεις με τα ΑΦΜ που επρόκειτο να πληρωθούν από ΟΠΕΚΕΠΕ και έτερα ΑΦΜ τα οποία δεν δικουούταν τις ενισχύσεις» ανέφερε ο Γιώργος Ξυλούρης σε συνομιλία του με τον ΕΜ.Χ.
Νέοι διάλογοι με αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα
Σε νέους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας γίνεται αναφορά στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστο Κέλλα, και σε φερόμενες εξυπηρετήσεις που ζητούσε.
- Πρώην γ.γρ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ο Κέλλας τι ήθελε;
- Πρώην πρ. ΟΠΕΚΕΠΕ: Κάτι ρουσφετάκια
- Πρώην γ.γρ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν μπορεί λέει χωρίς αυτά, δεν ζει χωρίς αυτά
- Πρώην πρ. ΟΠΕΚΕΠΕ: Ε, μου έφερε λέει τα κρασιά, ο υπουργός είναι για όλους
Τον Νοέμβριο του 2024 σε συνομιλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Κέλλα με τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρονται στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη.
- Yφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης: Τι έγινε πάλι;
- πρώην πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: Φύγανε οι αντιπρόεδροι και πηγαίνουν πάνω στον Καχριμάνη που τα έχει κάνει θάλασσα με τις παράνομες εκτάσεις που έχει δώσει
- Yφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης: Ναι
- πρώην πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ: Και πάει να συναντιούνται και δεσμεύονται να τα διορθώσουμε εμείς
- Yφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης: Ναι
Ο αγροτοσυνδικαλιστής Γ.Ξ που έχει καταγραφεί σε πλήθος διαλόγων φέρεται να συνομιλεί με τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου για τον Λευτέρη Αυγενάκη.
- Γ. Ξ.: Όπως έμαθαν από Μπ…, ο Αυγενάκης με την Μ… και τους υπόλοιπους βάζανε μέσα στις καταστάσεις με τα ΑΦΜ που επρόκειτο να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έτερα ΑΦΜ τα οποία δεν δικαιούνταν τις ενισχύσεις.
Σε άλλη συνομιλία του Γ.Ξ. με τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου φέρονται να μιλούν για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη:
Τη Δευτέρα έχω ραντεβού στην Αθήνα με Βορίδη. Εμιλήσαμε λίγο και τηλεφωνικά αλλά με κωδικούς. Του λέω ρε ότι έχεις βγάλτο στον αέρα …. Τι έγινε (…) για μια έδρα του Αυγενάκη, να την πάρει. Να πάει με την Λατινοπούλου να την πάρει. Να κατέβει ανεξάρτητος να την πάρει.
«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση
Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται την επόμενη εβδομάδα να καταθέσει με τις δικές του υπογραφές το αίτημα για προανακριτική για να μην επέλθει παραγραφή.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Οι επιστολές αποδεικνύουν ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε πλήρως το πάρτι διαφθοράς. Κατεβάζει την παράσταση “ανήξερος Πρωθυπουργός” με πρωταγωνιστή τον κ. Μητσοτάκη. Τα ερωτήματα είναι απλά, κ. Μητσοτάκη: Γιατί ενώ γνωρίζατε, δεν σταματήσατε αυτά τα νοσηρά φαινόμενα; Γιατί καλύψατε τα ‘γαλάζια’ κυκλώματα; Γιατί ακόμη και σήμερα δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας απέναντι στον ελληνικό λαό;»
Πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη επισημαίνει ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης.
Άμεση σύσταση προκαταρκτικής ζητά ο Σωκράτης Φάμελλος: «Σκάνδαλο που είναι ξεκάθαρα σκάνδαλο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Δεν μιλάμε για ένα σκάνδαλο. Μιλάμε για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος του 2023. Γιατί και με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, έγινε γαλάζιος ο χάρτης».
Πρόταση για προανακριτική θα καταθέσει και το ΚΚΕ. «Πετάχτηκαν πάνω τα καπάκια των υπονόμων”. Για τέτοια δυσωδία μιλάμε. Οργιάζουν τα ρουσφέτια και οι πελατειακές σχέσεις τύπου “Μαυρογιαλούρου” και “Γκρούεζα”», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Είναι σκάνδαλο, είναι διαφθορά είναι κομματόσκυλα που φάγαν τα λεφτά» δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε: «Επιτελάρχης της διαφθοράς είναι ο κύριος Μητσοτάκης. Που επικαλούνταν το επιτελικό κράτος και έχει στήσει επιτελικό παρακράτος».
Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο Δημήτρης Νατσιός: «Ακούμε για εγκληματικές οργανώσεις που ροκάνιζαν εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ ταΐζοντας κομματικά υποζύγια».
Ταυτόχρονα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Είσαστε αχόρταγοι. Πέσατε με τα μούτρα στο μέλι»
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε στο αίτημα του Αλέξη Χαρίτση να δοθεί ο ψηφιακός δίσκος και το σύνολο των συνομιλιών της δικογραφίας, ότι δεν υπάρχει σκληρός δίσκος, ούτε στικάκι καθώς η δικογραφία είναι σε έγχαρτη μορφή.