Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8, αναφέρθηκε στην πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, υποστηρίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να ενδυναμώσει την Ελλάδα.
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της θέσπισης κανόνων που θα διέπουν τη σχέση της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, ειδικά σε ζητήματα όπως το casus belli και οι γκρίζες ζώνες.
Ο Φίλης προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας καθαρά συναλλακτικής σχέσης της Τουρκίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς σαφείς κανόνες, και επεσήμανε την ανάγκη για σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα.
Πιο αναλυτικά
Για την ενδεχόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στην άμυνα και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του Realfm 97,8.
Όπως τόνισε «είναι περίπου αναπότρεπτη η πορεία που έχει ξεκινήσει σε σχέση με την εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, η Τουρκία έχει αναπτύξει τα τελευταία 20 χρόνια μία ισχυρή στρατιωτική βιομηχανία. Δεύτερον, έχει προβεί σε επιθετικές εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών και ήδη κάνει συμπαραγωγές μαζί τους. Τρίτον είναι μία χώρα που έχει πάρει αρκετές πιστοποιήσεις σε αυτό το κομμάτι ώστε να μπορεί να υποδεχθεί ευρωπαϊκές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Και τέταρτον λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, είτε μιλάμε για την Ουκρανία, είτε για την Μέση Ανατολή, είτε για τον Καύκασο, είτε ακόμη και για την Βόρεια Αφρική, η Τουρκία θεάται από πολλούς από τους εταίρους μας ως μία πολύ σημαντική χώρα».
«Τα λέω αυτά για να ισχυροποιήσω το επιχείρημά μου ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν αδυνατίζει, αλλά μπορεί να ενδυναμωθεί μέσα από αυτήν την διαδικασία. Διότι δεδομένης της ανάγκης ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων μας να εμπλέξουν την Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, μας δίνεται η ευκαιρία να βάλουμε ένα πλαίσιο κανόνων που έχουν να κάνουν με την συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το casus belli» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.
Και συνέχισε: «Το casus belli είναι περισσότερο ψυχολογικού και συμβολικού χαρακτήρα. Και μάλιστα δεν είναι καν απόφαση του κοινοβουλίου της Τουρκίας. Είναι μία δήλωση, που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αρθεί. Ακόμα και αν αρθεί το casus belli, θα αισθανόμαστε εμείς την επομένη ασφαλείς; Ή θα αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας; Ή θα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι; Σε καμία περίπτωση. Επομένως χρειάζεται το κάτι πολύ παραπάνω, που έχει να κάνει με την σχέση καλής γειτονίας που η Τουρκία δεν επιδεικνύει απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έχει να κάνει με τις περίφημες γκρίζες ζώνες και έχει να κάνει ακόμα και με τα ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης. Όλα αυτά τα θέματα, σε πρώτη φάση εμείς δεν μπορούσαμε να τα θέσουμε διότι επιλέχθηκε ένα ευρωπαϊκό άρθρο ώστε η εμπλοκή της Τουρκίας και άλλων κρατών να γίνει μέσα από ειδική πλειοψηφία και όχι από ομοφωνία. Επειδή όμως για να πάμε στο επόμενο βήμα απαιτείται μία συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, που εκεί επικρατεί η αρχή της ομοφωνίας, γι’ αυτό πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μία σημαντική δυνατότητα να βάλουν επιτακτικά τα συγκεκριμένα ζητήματα, να τα διαπραγματευτούν σκληρά και να τα επιβάλουν σε ένα νέο πλαίσιο».
«Το κακό σενάριο είναι να πάμε σε μία σχέση καθαρά συναλλακτικού χαρακτήρα, όπου διάφορες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία κ.α., να επωφελούνται από την σχέση τους με την Τουρκία, αλλά να μην υπάρχει κανέναν πλαίσιο κανόνων που θα προσδιορίζει τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συνολικά. Αυτό θα είναι ένα κακό σενάριο για τον Ελληνισμό» συμπλήρωσε ο διεθνολόγος.
Σχετικά με το πότε αναμένεται η απόφαση για το αν θα συμμετάσχει η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «οριστικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και για ένα θέμα το οποίο “καίει”, δεν πρόκειται να ληφθεί τόσο άμεσα. Παρόλα αυτά εμείς θα πρέπει ήδη να έχουμε ξεκινήσει αυτήν την σκληρή διαπραγμάτευση που ανέφερα, για να καταστήσουμε σαφές ότι από την μία δεν θα σταθούμε εμπόδιο, αλλά από την άλλη δεν πρόκειται να σταθούμε και αρωγοί σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα προφανή ελληνικά αιτήματα, διότι δεν μπορεί μία χώρα να εμπλέκεται στην άμυνα και ασφάλεια της Ευρώπης όταν αμφισβητεί τα σύνορα και τα όρια της Ευρώπης».
Ακούστε το ηχητικό: