Τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης, επισημαίνοντας την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μαθητές προάγονται με βαθμούς κάτω της βάσης σε βασικά μαθήματα.
Αναφέρουν ότι η διαδικασία αυτή θέτει σε αμφιβολία την αξία του απολυτηρίου και την εκπαιδευτική διαδικασία γενικότερα.
Επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν πτώση των βαθμών μετά την πανδημία και καλούν το Υπουργείο Παιδείας να δώσει σαφείς απαντήσεις για την κατάσταση αυτή, καθώς και να εξετάσει την ανάγκη αλλαγής του εξεταστικού μοντέλου.
Πιο αναλυτικά
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και για το πώς είναι δυνατόν να προάγονται μαθητές με βαθμούς κάτω της βάσης του 1ο σε όλα τα βασικά μαθήματα.
Στο κείμενο της ερώτησης προς το Υπουργείο Παιδείας οι κ.κ. Γιάννης Οικονόμου, Φώντας Μπαραλιάκος, Ανδρέας Κατσανιώτης και Θανάσης Ζεμπίλης επισημαίνουν πως το γεγονός ότι μαθητές προάγονται και αποφοιτούν από το Λύκειο με βαθμούς κάτω από τη βάση σε όλα τα βασικά μαθήματα δημιουργεί ερωτήματα για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την αξία του απολυτηρίου και προβληματίζει για το αν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής η διαδικασία και το περιεχόμενο των εξετάσεων.
Οι «γαλάζιοι» βουλευτές επικαλούνται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το σχολικό έτος 2021 — 2022 που ακολούθησε την περίοδο της καραντίνας και πραγματοποιήθηκαν ξανά οι γραπτές εξετάσεις, ο συνολικός βαθμός των μαθητών διαμορφώθηκε σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.
Συγκεκριμένα:
-Εάν κάποιος μαθητής έχει 08 σε κάθε ένα από τα: άλγεβρα, γεωμετρία, φυσική, χημεία, βιολογία, αρχαία, λογοτεχνία κι έκθεση, καθώς επίσης 12 σε γυμναστική, αγγλικά και θρησκευτικά, βγάζει μέσο όρο 10 και περνά στην επόμενη τάξη.
– Με 12 μαθήματα με βαθμούς από 5 έως 9 και 8 μαθήματα από 12 έως 12,3 και ένα 18άρι στην Φυσική Αγωγή μαθητής της Α Λυκείου προάγεται με βαθμό 10
-Με 7 μαθήματα από 5,5 έως 8,4 , ο μαθητής προάγεται με βαθμό 11,8
“Το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα να προβιβάζονται στην επόμενη τάξη μαθητές που έχουν αποτύχει σε βασικά μαθήματα, γεννά ερωτήματα για το εάν έτσι υπονομεύεται η έννοια της εκπαιδευτικής διαδικασίας . Όταν μάλιστα αντί να αναζητούνται τρόποι διόρθωσης αυτής της στρέβλωσης -όχι ως τιμωρία αλλά με το να προβληματιστούμε για το κατά πόσο οι εξετάσεις (στις οποίες παίρνουν πάνω ή κάτω από τη βάση) ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής και συνεπώς αν έχει σημασία να εξετάζουμε ως κριτήριο τους βαθμούς αυτούς ή θα είχε νόημα να αλλάξουμε τη διαδικασία και το περιεχόμενο της εξέτασης ώστε να βγουν πιο γόνιμα συμπεράσματα, εμπεδώνεται μια κουλτούρα χαμηλών προσδοκιών και απαξίωσης της προσπάθειας.
Η υποβάθμιση των απαιτήσεων για την απόκτηση του σχολικού απολυτηρίου, με την χορήγηση του ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν κατακτήσει επαρκώς βασικά γνωστικά αντικείμενα αλλοιώνει την αξία του τίτλου και πλήττει την αξιοπιστία του.
Η νοοτροπία της «ανεξαρτήτως απόδοσης προαγωγής» με την ταυτόχρονη επιμονή στο ίδιο εκπαιδευτικό εξεταστικό μοντέλο ,λειτουργούν ως αντικίνητρο για τη μελέτη και τη συστηματική εργασία. Αποδυναμώνουν το ρόλο και τη σημασία του δημόσιου σχολείου ως βασικού πυλώνα μόρφωσης και διαμόρφωσης χαρακτήρα για τη νέα γενιά της πατρίδας μας” αναφέρουν στο κείμενο οι βουλευτές.
Καταλήγοντας απευθύνουν στην Υπουργό Παιδείας τα εξής ερωτήματα:
– Έχει το υπουργείο στη διάθεση του αριθμητικά στοιχεία για όσους προάγονται ή αποφοιτούν με κάτω από τη βάση σχεδόν σε όλα τα βασικά μαθήματα; Ποιος είναι αυτός ο αριθμός;
– Το γεγονός ότι προάγονται ή αποφοιτούν ή είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, μαθητές με βαθμούς κάτω από τη βάση σχεδόν σε όλα τα βασικά μαθήματα αποτελεί για το Υπουργείο κίνδυνο απαξίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας;
– Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης -και αν ναι με ποιον τρόπο σκοπεύει- να αντιμετωπίσει την στρέβλωση αυτή;
– Σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας την επεξεργασία ενός διαφορετικού μοντέλου εξέτασης, με διαδικασία και περιεχόμενο που να άπτεται περισσότερο στις απαιτήσεις, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που κυριαρχούν στην εποχή μας;