Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, φέρνει μαζί της το βιβλίο της «Κέρδισε κάθε μάχη», όπου αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής της, από τις προσωπικές της μάχες μέχρι τις πολιτικές της φιλοδοξίες. Ως πρώην εισαγγελέας και τηλεοπτική προσωπικότητα, η Γκιλφόιλ ενσωματώνει τη δυναμική του τραμπισμού, ενώ η παρουσία της στην Αθήνα αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, μοιράζεται τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, όπως ο σεξισμός και οι γάμοι της, αποτυπώνοντας την πορεία της από τη Δημοκρατική παράταξη στη Δεξιά. Η Γκιλφόιλ φαίνεται έτοιμη να προκαλέσει συζητήσεις και να παίξει καίριο ρόλο στην αμερικανική διπλωματία στην περιοχή.
Πιο αναλυτικά
Η θέση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα έχει πάντοτε τη δική της πολιτική βαρύτητα – όχι μόνο εξαιτίας της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, αλλά και λόγω της προσωπικότητας που καταλαμβάνει αυτό το πόστο. Και αν κάθε νέα άφιξη στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας έχει το δικό της ενδιαφέρον, η περίπτωση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ ξεπερνά το συνηθισμένο. Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα δεν είναι απλώς μια διπλωμάτης, είναι ένα πολιτικό και τηλεοπτικό «φαινόμενο», με προσωπικότητα που τραβά τα βλέμματα.
Και δεν ήρθε με άδεια χέρια. Η Γκιλφόιλ προσγειώνεται στην Ελλάδα με ένα βιβλίο-εξομολόγηση στις αποσκευές της, το οποίο μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κάκτος με τίτλο «Κέρδισε κάθε μάχη».
Μέσα στις σελίδες του, η ίδια μιλά ανοιχτά για τις προσωπικές μάχες της, από τον θάνατο της μητέρας της σε νεαρή ηλικία μέχρι τον γάμο της με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, και τη μεταγενέστερη πορεία της στην καρδιά του συντηρητικού αμερικανικού πολιτικού κόσμου πλάι στον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.
Το βιβλίο δεν είναι απλώς βιογραφικό. Είναι προμετωπίδα ενός αφηγήματος καθώς η προσωπική διαδρομή συναντά τη δημόσια φιλοδοξία. Στην Ελλάδα έρχεται ως εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο διατηρεί στενότατη πολιτική (και σχεδόν οικογενειακή) σχέση.
Μια επιλογή που λέει πολλά για το πού σκοπεύει να πάει η Ουάσιγκτον -ή μάλλον η νέα Ουάσιγκτον του Τραμπ– τα πράγματα στην περιοχή.
Πολιτική με άποψη, προσωπικότητα με πάθος
Αυτόν τον ενθουσιασμό μεταφέρει πλέον στην Αθήνα, σε μια πρεσβεία που γνωρίζει καλά τι σημαίνει να φιλοξενεί έντονες προσωπικότητες. Παράλληλα, όμως, δείχνει τον δυναμισμό και τις καταβολές της. Μια γυναίκα που έχασε νωρίς τη μητέρα της, πάλεψε και κατάφερε να γίνει εισαγγελέας απέναντι σε όλες τις δυσκολίες.
«Παρόλο που η συνολική αγορά εργασίας ήταν πιο υγιής, όταν αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή, από ό,τι είναι σήμερα, θυμάμαι πως αντιμετώπιζα παρόμοιες προκλήσεις στον τομέα και στην πόλη μου, όπως αυτές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι άνθρωποι σε σχεδόν κάθε τομέα και πόλη. Οι πιθανότητες ήταν επίσης εναντίον μου.Ημουν μια γυναίκα που επεδίωκε να εργαστεί σε ένα άκρως ανταγωνιστικό, ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Είμαι Λατινοαμερικανίδα, πρώτης γενιάς. Δεν είχα οικογενειακές διασυνδέσεις σε μια πόλη όπου τα μέσα σίγουρα ανοίγουν πόρτες. Μεγάλωσα από έναν μόνο γονέα μετά τον θάνατο της μητέρας μου, οπότε οι ευθύνες μου στο σπίτι θα μπορούσαν εύκολα να με εμποδίσουν να πάρω τους βαθμούς που απαιτούνται για να πετύχω. Το γεγονός ότι έπρεπε να κάνω πολλές δουλειές για να πληρώσω το σχολείο θα μπορούσε επίσης να με εμποδίσει. Αλλά από πολύ μικρή ήξερα πως ήθελα να γίνω δικηγόρος και τίποτα δεν θα με εμπόδιζε. Η μητέρα μου συνήθιζε να αναπτύσσει πολλές κοινωνικές δράσεις με περιθωριοποιημένες και υποεκπροσωπούμενες ομάδες μέσα και γύρω από την περιοχή Μίσιον Ντίστρικτ όπου μεγάλωσα και πάντα με έπαιρνε μαζί της. Κάναμε επίσης εθελοντική εργασία σε κοντινούς ινδιάνικους καταυλισμούς. Ηταν σημαντικό γι’ αυτήν, όπως και για τον πατέρα μου, να βοηθά τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Επειδή έβλεπα πολλά θύματα βίαιων εγκλημάτων να προέρχονται από αυτές τις κοινότητες, έγινε εξίσου σημαντικό και για μένα. Για να αποδείξω ότι έχω δώσει σχετικά με τη δυνατότητα επιτυχίας ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, πρέπει να σας πω ότι, παρά τις αντιξοότητες αυτές, αμέσως μετά την αποφοίτησή μου από τη Νομική Σχολή προσλήφθηκα για να καλύψω μια πολυπόθητη θέση ως εισαγγελέας στην Εισαγγελία του Σαν Φρανσίσκο. Για όποιον δεν γνωρίζει το νομικό πλαίσιο, αυτό είναι σχεδόν ανήκουστο. Εκατοντάδες άνθρωποι με εμπειρία τουλάχιστον δύο ετών, ως ασκούμενοι τη δικηγορία ή ενεργοί δικηγόροι, κάνουν αίτηση για τη θέση αυτή κάθε χρόνο – και υποβάλλουν εκ νέου αίτηση τα επόμενα χρόνια, όταν δεν καταφέρνουν να την πάρουν με την πρώτη ή τη δεύτερη προσπάθειά τους».
Σεξισμός
Στο «Κέρδισε κάθε μάχη», η Γκιλφόιλ μιλά και για το πώς αντιμετώπισε τον σεξισμό στη νομική κοινότητα, την απόλυσή της από το Γραφείο Εισαγγελέα στο Σαν Φρανσίσκο έπειτα από πολιτική ανατροπή, αλλά και την επιλογή της να μεταπηδήσει στην τηλεόραση.
Σταδιακά, η Γκιλφόιλ μεταμορφώνεται από μια κοσμοπολίτισσα Δημοκρατική του Σαν Φρανσίσκο σε ηγετική φωνή της Δεξιάς, με θάρρος και αποφασιστικότητα που, όπως δηλώνει η ίδια, «δεν επιτρέπουν ήττες». Δεν διστάζει να αναφερθεί και στους δύο γάμους της και παρά τα δύο διαζύγια τονίζει χαρακτηριστικά ότι πιστεύει στη «ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΑΠΗ» και το τονίζει με κεφαλαία.
«Με κάποιον τρόπο, δεν ακολούθησα τη γενική τάση. Είμαι άνθρωπος που δίνει το 110 τοις εκατό στις σχέσεις και στις γνωριμίες, επειδή πιστεύω πως αξίζουν τον κόπο. Ενώ οι φίλες μου χαίρονταν να βγαίνουν με διάφορους άνδρες, εγώ προτιμούσα να είμαι αφοσιωμένη σε έναν, έστω και αν αυτό σήμαινε πολύ σοβαρές σχέσεις και προσωπική επένδυση από νωρίς. Παντρεύτηκα δύο φορές – την πρώτη με τον Γκάβιν Νιούσομ, σημερινό κυβερνήτη της Καλιφόρνια, και τη δεύτερη με τον Ερικ Βίλενσι, σχεδιαστή εσωτερικών χώρων και σύμβουλο της Villency Design Group και ιδρυτή του Villency Emerging Fashion Fund. Εμαθα πολλά για τον εαυτό μου μέσα από αυτούς τους γάμους και, παρόλο που και οι δύο κατέληξαν σε διαζύγιο, είχα και τους δύο πρώην συζύγους μου σε μεγάλη εκτίμηση μέχρι σήμερα. Ο καθένας είχε διαφορετικό σύνολο χαρακτηριστικών που με προσέλκυσε. Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά θα τα δείτε και στη λίστα των επιθυμητών συντρόφων. Εξυπνος, ισορροπημένος, δημιουργικός, εργατικός και στοργικός είναι μερικά μόνο από τα επίθετα που ισχύουν. Εντάξει, είπαμε, και λίγο όμορφοι επίσης! Δεν θα μπορούσα να ζητήσω καλύτερο πατέρα για τον γιο μας από τον Ερ. Βίλενσι. Ο Ερικ είναι ένας καταπληκτικός μπαμπάς και συν-κηδεμόνας, γεγονός που με οδηγεί σε κάτι γνωστό που είπε η Μέριλιν Μονρόε – μάλιστα το ένιωσα και εγώ όταν η ζωή μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη και ένα όμορφο παιδί: ‘‘Μερικές φορές καλά πράγματα διαλύονται για να μπορέσουν να φτιαχτούν καλύτερα πράγματα’’».
Η πρεσβεία ως σταυροδρόμι, η καριέρα στην τηλεόραση
Στο βιβλίο της κάνει και ειδική αναφορά για το πώς βρέθηκε στην τηλεόραση, δεχόμενη προτάσεις όλων των μεγάλων καναλιών. «Μέχρι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που παρατηρούν πόσο αποφασιστική μπορώ να είμαι και λένε: ‘‘Κίμπερλι, δεν χρειάζεται να τα θέλεις όλα’’. Ευτυχώς, δεν τους ακούω. Πιστεύω φανατικά ότι, αν υπάρχει κάτι που θέλεις πραγματικά, μπορείς να το κυνηγήσεις με πάθος και τρόπους. Ενας από τους ηγέτες που εξακολουθώ να θαυμάζω πολύ είναι ο Ρόναλντ Ρίγκαν με το σπουδαίο επικοινωνιακό του ταλέντο. Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο έπειθε διαχρονικά με τον λόγο του. Χρησιμοποιούσε την ευγλωττία, αλλά κυρίως τη νοητή λογική με εξομοιωμένη απλότητα. Χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να προστεθούν στη λίστα των ηγετικών αρετών σε αυτό το βιβλίο. Βρίσκω τους λόγους του επίκαιρους και σοφούς και σήμερα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την κατάσταση της Ενωσης μας υπενθύμισε ότι ‘‘Δεν υπάρχουν περιορισμένα ανθρώπινα μυαλά, δεν υπάρχει τέχνη γύρω από το ανθρώπινο πνεύμα, δεν υπάρχουν εμπόδια στην πρόοδο πέρα από αυτά που εμείς οι ίδιοι υψώνουμε’’. Ηταν ένας ηγέτης που αφυπνίστηκε και άλλαξε τις παγιωμένες μεθόδους σύμφωνα με τις οποίες γίνονταν τα πράγματα και μας ενέπνευσε να κάνουμε το ίδιο ως πολίτες μιας ελεύθερης χώρας. Το μήνυμά του ήταν πάντα σαφές και ουσιώδες. Ειδικά σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας, ήθελε να δει ένα έθνος υπεύθυνο, έναν λαό υπόλογο για την ψήφο του. Ενα άλλο παλαιότερο παράδειγμα για το είδος υπεύθυνης ηγεσίας για το οποίο μιλάμε είναι να υποστηρίζεις το δίκαιο – και να ζεις σύμφωνα με αυτό. Δεν μπορείς να υπερασπίζεσαι κάτι, αν δεν το πιστεύεις αληθινά και δεν το νιώθεις βαθιά. Οταν η τηλεοπτική μου καριέρα ξεκίνησε με την επίλυση άλλων δημόσιων υποθέσεων, ο Νταν Εϊμπραμς, ένας επιφανής νομικός αναλυτής και πρώην νομικός ρεπόρτερ, έπαιξε μεγάλο εξελικτικό ρόλο στις διάφορες εμπειρίες μου στην εκπομπή του και του οφείλω πολλά για όσα έμαθα. Ηταν εκείνος που με εμπιστεύτηκε για να εμφανιστώ στην υπόθεσή του για το NBC/MSNBC στο Court TV. Από εκείνη την υπόθεση και μετά το NBC/MSNBC μού έδωσε και άλλες ευκαιρίες. Κάθε νέα ευκαιρία είχε γίνει πρωταγωνιστική υπόθεση για μένα. Κατέληξα να έχω προσφορές από το ABC News, το Good Morning America, το Court TV, το Fox News, το CNN και το MSNBC».
Καίριες θέσεις
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δεν είναι ένα απλό διπλωματικό πόστο. Για μια γυναίκα που έχει θητεύσει σε τόσο δύσκολες και καίριες θέσεις, είναι κέντρο επιρροής.
Η ελληνοτουρκική ένταση, οι ενεργειακές συμφωνίες, οι αμερικανικές βάσεις, η κινεζική διείσδυση και η ρωσική σκιά καθιστούν την Αθήνα γεωπολιτικό σταυροδρόμι πρώτης γραμμής. Και σε αυτό το σκηνικό, η επιλογή της Γκιλφόιλ αποκτά επιπλέον νόημα: είναι μια πολιτική κίνηση με συμβολισμό, αλλά και με δυναμική αντιπαράθεσης.
Η Κ. Γκιλφόιλ δεν ήρθε για τις φωτογραφίες, ήρθε για να εκπροσωπήσει τον νέο τραμπισμό – με όλες τις επιθετικές, συγκρουσιακές, αλλά και αποτελεσματικές πτυχές του.
Η παρουσία της στην Αθήνα ήδη προκαλεί σχόλια και συγκρίσεις. Δεν είναι απλώς άλλη μια πρέσβης. Είναι δημόσιο πρόσωπο, είναι bestseller συγγραφέας, είναι πολιτική φωνή με «γραμμή». Και σε μια χώρα όπου το πρόσωπο του Αμερικανού πρέσβη έχει σχεδόν εθιμικά ιδιαίτερη προβολή, η Κίμπερλι μοιάζει έτοιμη να κάνει αυτό που πάντα έκανε: να τραβήξει τα φώτα, να πάρει θέση και -όπως υπόσχεται και ο τίτλος του βιβλίου της- να «κερδίσει κάθε μάχη».
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews