Ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχτηκε πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας με το εντυπωσιακό ποσοστό του 96,84% κατά την ψηφοφορία του Εθνικού Συμβουλίου. Στην ομιλία του, τόνισε ότι το κόμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ένα σπίτι για τους πολίτες, και υπογράμμισε την ανάγκη για καθαρότητα στην πολιτική, ζητώντας την κατάργηση του άρθρου 86 που προστατεύει τους πολιτικούς από τις συνέπειες των πράξεών τους.
Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οικονομική πολιτική και η ανάγκη για συμμετοχικό καπιταλισμό. Ο Κασσελάκης κατέστησε σαφές ότι η επιτυχία του κόμματος θα είναι συλλογική και δεσμεύτηκε για μια νέα προσέγγιση στη διακυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση.
Πιο αναλυτικά
Με ποσοστό 96,84%, ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχτηκε πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο.
«Το κόμμα για εμάς δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι η γραφειοκρατία. Είναι το σπίτι του κάθε εργαζόμενου, του κάθε ανέργου, του κάθε αυτοαπασχολούμενου, του κάθε τίμιου επιχειρηματία», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Δεν ιδρύεται από Μεσσίες. Δημιουργείται κάθε μέρα, μέσα από αμεσοδημοκρατικές, ισότιμες διαδικασίες».
Όσον αφορά τα επιμέρους ζητήματα, τόνισε την ανάγκη πλήρους κατάργησης του άρθρου 86, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί οι πολιτικοί να προστατεύονται από τους νόμους που μόνοι τους ψηφίζουν». «Η πολιτική πρέπει να καθαρίσει. Αν δεν πολεμήσεις το χρήμα στην πολιτική, δεν αλλάζει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών, ανέφερε: «Κατηγορητήριο για 57 νεκρούς χωρίς κατηγορία ανθρωποκτονίας δεν στέκεται. Κατηγορητήριο χωρίς τον ηθικό αυτουργό, δηλαδή τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, δεν στέκεται».
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το τελευταίο προπύργιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας στον κόσμο. Η θέση μας είναι να είμαστε πρωταγωνιστές στην υπεράσπισή της», ενώ πρόσθεσε πως «αν η Ευρώπη θέλει περισσότερο έλεγχο στα Στενά του Βοσπόρου, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σαφή στήριξη στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκταθεί στα 12 ναυτικά μίλια».
«Οραματίζομαι το Κίνημά μας ως πρωτοπόρο στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και στον κόσμο», τόνισε επίσης ο Στ. Κασσελάκης, ενώ όσον αφορά την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «χρειαζόμαστε συμμετοχικό καπιταλισμό, καθολικό βασικό εισόδημα, σπάσιμο των τεχνολογικών κολοσσών».
«Βλέπουμε ότι οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν. Αυτός είναι ο ορισμός του νεοφιλελευθερισμού», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν είναι το παιδί της Μέρκελ. Είναι η ψυχή της Ευρώπης».
«Δεν είμαι σαν κι αυτούς, δεν έγινα σαν κι αυτούς, και δεν θα γίνω σαν κι αυτούς», υπογράμμισε ο Στ. Κασσελάκης και κάλεσε τον κόσμο να πάρει αυτό «το συμβόλαιο αλήθειας και να το κάνει αξιοπιστία διακυβέρνησης».
«Αυτή τη στιγμή συγκρούονται δύο Ελλάδες: η Ελλάδα της ρεμούλας και η Ελλάδα της δημιουργίας», επισήμανε ο Στ. Κασσελάκης, τονίζοντας πως «είμαστε με την ισότητα των ευκαιριών. Με τη δικαιοσύνη. Με τη Δημοκρατία».
«Η επιτυχία ή η αποτυχία δεν θα είναι δική μου. Θα είναι συλλογική», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Πείτε απλώς τι πρεσβεύουμε και δείξτε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι συναλλαγές. Εμείς θα περιμένουμε μέχρι η κοινωνία να είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο Δημοκρατικό άλμα».
Όσον αφορά τα ζητήματα οικονομίας και διαχείρισης του κράτους, είπε: «Μπορούμε να φέρουμε πλήρη κάθαρση στη δημόσια διοίκηση, εισάγοντας στη θέση της το Έξυπνο Κράτος. Διαχωρίζοντας τους δημόσιους υπαλλήλους από τη γραφειοκρατία, και μειώνοντας δραστικά τις καθυστερήσεις μέσα από καλά αμειβόμενο προσωπικό και την εφαρμογή της τεχνολογίας. Και όλα αυτά με διασφάλιση της συνέχειας της διακυβέρνησης – όχι άλλοι κομματικοί στρατοί. Διαδικασίες, τεχνολογία και αξιολόγηση με κριτήριο τον πολίτη για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του Έξυπνου Κράτους».
Δεσμεύτηκε για περιορισμό της «σπατάλης» του δημοσίου εξοικονομώντας έως και 2% του ΑΕΠ και πρόσθεσε: «Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να λύσει το δημογραφικό μας πρόβλημα. Δεν μπορεί να λύσει την κρίση στέγασης, την κατάρρευση των πανεπιστημίων, τα γερασμένα πυροσβεστικά οχήματα ή τα ανεπαρκή αρδευτικά δίκτυα. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον Δημόσιο Ισολογισμό για να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και να απελευθερώσουμε το δυναμικό όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών».
«Θα διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά με μεγάλη φειδώ, χωρίς να διακινδυνεύσουμε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρουμε ένα σαφές όραμα για το πώς οι εμπροσθοβαρείς επενδύσεις μπορούν να μειώσουν ραγδαία το χρέος μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μπορούμε να ρίξουμε το χρέος μας κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία, αλλά όχι εις βάρος των βασικών δημόσιων υπηρεσιών, ούτε με πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν περισσότερο τα αδύναμα στρώματα. Μπορούμε να διαχειριστούμε με σύνεση τα οικονομικά της χώρας και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε τα τρία θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών μας: υγεία, παιδεία και ασφάλεια», τόνισε ο Στ. Κασσελάκης.
Εξάλλου, ο Στ. Κασσελάκης πρότεινε για γραμματέα τον Κωνσταντίνο Καλαφατάκη, ο οποίος είναι ιατρός, ερευνητής και πανεπιστημιακός δάσκαλος και αναπληρωτής συντονιστής του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας – Τεχνολογίας του Κινήματος Δημοκρατίας.