Στη νέα προκήρυξη για τη διαχείριση του κυλικείου και του εστιατορίου της Βουλής, αποκαλύπτεται ότι οι βουλευτές και οι επισκέπτες προτιμούν ιδιαίτερα τον εσπρέσο και τη χοιρινή μπριζόλα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο εσπρέσο και ο καπουτσίνο ηγούνται στην κατανάλωση καφέ, με πάνω από 90.000 παραγγελίες ετησίως, ενώ η χοιρινή μπριζόλα ξεπερνά τις παραγγελίες άλλων πιάτων στο εστιατόριο.
Η προκήρυξη αποτυπώνει τις διατροφικές συνήθειες μιας μικρογραφίας της ελληνικής κοινωνίας, με ποικιλία επιλογών από καφέδες και σνακ έως κυρίως πιάτα και σαλάτες.
Πιο αναλυτικά
Αντικείμενο… λατρείας φαίνεται πως έχουν γίνει ο εσπρέσο και η χοιρινή μπριζόλα στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με την προκήρυξη για τη νέα διαχείριση του κυλικείου και του εστιατορίου του Κοινοβουλίου, αυτοί είναι οι αδιαμφισβήτητοι «πρωταθλητές» στην κατανάλωση. Η σχετική προκήρυξη, που αποκαλύπτει εντυπωσιακά στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες βουλευτών, υπαλλήλων, δημοσιογράφων και επισκεπτών, βασίζεται στα δεδομένα των τελευταίων ετών και ορίζει τις ανάγκες που καλείται να καλύψει ο νέος ανάδοχος.
Στην καφεΐνη, την πρωτοκαθεδρία κατέχουν ο εσπρέσο και ο καπουτσίνο, με πάνω από 90.000, σύμφωνα με την ετήσια εκτιμώμενη ποσότητα, όπως αυτή καταγράφεται στο σχετικό παράρτημα της προκήρυξης. Ο φρέντο εσπρέσο (22.000), ο διπλός (10.000) και ο μονός (14.000) συνθέτουν το καθημερινό τελετουργικό πολλών, ενώ ισόποσα καταναλώνονται και οι παραλλαγές του καπουτσίνο. Ο ελληνικός καφές έρχεται τρίτος με 29.000 παραγγελίες, ακολουθούμενος από τον γαλλικό (10.500), το τσάι (6.200) και τον ξεχασμένο πια φραπέ (4.000).
Το κυλικείο δεν εξαντλείται στον καφέ. Σε ετήσιο επίπεδο, η καθημερινότητα περιλαμβάνει 62.000 μπουκάλια νερού, 10.000 φυσικούς χυμούς πορτοκαλιού, 25.000 τοστ και 16.000 κουλούρια Θεσσαλονίκης ετησίως. Ακόμα, 3.500 τυρόπιτες σφολιάτας, 7.000 φρουτοσαλάτες και 2.000 γλυκά συμπληρώνουν το παζλ της κατανάλωσης. Τα αλκοολούχα δεν λείπουν: 5.000 απλά ποτά, 500 σπέσιαλ και άλλα τόσα τσίπουρα σερβίρονται κάθε χρόνο.
Στο εστιατόριο, η χοιρινή μπριζόλα αναδεικνύεται σε αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια με 3.500 παραγγελίες, ξεπερνώντας κατά πολύ το φιλέτο κοτόπουλου (1.200). Το μπιφτέκι σχάρας (2.000), τα σουτζουκάκια (1.500) και τα κεμπάπ (1.000) συμπληρώνουν την κατηγορία «κιμάδες». Στα λαδερά, τα γεμιστά χωρίς κιμά θριαμβεύουν με 1.000 πιάτα, αφήνοντας πίσω τα φασολάκια (500), ενώ στα όσπρια η φασολάδα κερδίζει οριακά τις φακές.
Αξιοσημείωτη είναι και η προτίμηση στον σολομό (1.600), που προηγείται των υπολοίπων φρέσκων ψαριών, ενώ στα κατεψυγμένα, η ζήτηση κατανέμεται ισόποσα σε βακαλάο, σουπιές και καλαμαράκια. Στις σαλάτες, τα βραστά λαχανικά (850) ξεπερνούν τη χωριάτικη και την αγγουροντομάτα (700 έκαστη). Η κοτόσουπα κατακτά την κορυφή στις σούπες με 400 μερίδες.
Η προκήρυξη σκιαγραφεί όχι μόνο τις ποσότητες, αλλά και τις συνήθειες μιας μικρογραφίας της ελληνικής κοινωνίας, όπως αυτή αποτυπώνεται καθημερινά στο τραπέζι της Βουλής, από τον πρώτο εσπρέσο της ημέρας μέχρι τη χοιρινή μπριζόλα που «σφραγίζει» την κορυφή των γευστικών προτιμήσεων.