Η δίκη για την υπόθεση Novartis ξεκίνησε με την κατάθεση του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος απάντησε στις κατηγορίες περί ψευδούς κατάθεσης από δύο πρώην προστατευόμενους μάρτυρες. Ο Λοβέρδος, μετά από 7,5 χρόνια δικαστικών διαδικασιών, δήλωσε ότι οι καταθέσεις περιέχουν πολλές αντιφάσεις και αμφισβήτησε την αξιοπιστία των μαρτύρων, αναρωτώμενος για ποιο λόγο έγιναν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι η πολιτική του στο υπουργείο Υγείας επικεντρωνόταν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και ότι δεν είχε καμία σχέση με τους κατηγορούμενους. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης.
Πιο αναλυτικά
Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου ξεκίνησε η επί της ουσίας δίκη για το σκέλος της υπόθεσης Novartis, που αφορά τις καταθέσεις των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων «Μαξίμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», που κατηγορούνται για ψευδή κατάθεση και ψευδή καταμήνυση.
Της Άννας Κανδύλη
«Περίμενα αυτή τη στιγμή 7,5 χρόνια. Τα 4,5 ήταν ένας αγώνας απέναντι στη Δικαιοσύνη να αποδείξω ποιος είμαι και τι υπέστην. Η υπόθεση αυτή ξεκινάει τον Φεβρουάριο του 2018 και τα στοιχεία της προκαλούν αποτροπιασμό προανακριτικό, ανακριτικό, δικαστικό και πολιτικό. Τα στοιχεία εμπεριέχουν τόσες αντιφάσεις. Ποιο είναι αυτό που ήταν τόσο υπερβολικά ψευδές που έπρεπε να σταματήσει η διαδικασία και να αξιολογηθεί ο μάρτυρας για όσα λέει; Με κατηγόρησε ότι προωθούσα το 2010 κούρεμα ομολόγων όταν η κυβέρνηση είχε άλλη θέση, δηλαδή ότι υπονόμευα την κυβέρνηση μου. Το κούρεμα έγινε δύο χρόνια μετά. Ήμουν μάντης;».
Ο κ. Λοβέρδος αρνήθηκε ότι γνώριζε είτε τους κατηγορούμενους είτε αυτά τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν ως σύμβουλοί του όταν ήταν στο υπουργείο υγείας. «Έφτασα να ταλαιπωρούμαι τόσα χρόνια. Ενα ερώτημα θα με απασχολεί. Γιατί έγιναν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, από τι να γλιτώσουν; Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ποιοι είναι…Ήταν για να προστατευθούν από μηνύσεις. Το ερώτημα αφορά εκείνους που τους έδωσαν την προστασία.
Πρόεδρος: Δεν διαβάζατε τις εισηγήσεις για τις τιμές; Αν έπρεπε να φάρμακο να δοθεί στο λαό γιατί το είχε ανάγκη;
Λοβέρδος: Όχι, την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κοιτούσα, είχα μια τρόικα από πάνω μου που ήλεγχε τις σπατάλες και τη διαφθορά. Δεν είχε να κάνει με το αν θα πάρει το φάρμακο ο κόσμος.
Πρόεδρος: Επί υπουργίας σας εισήχθη κάποιο νέο φάρμακο;
Λοβέρδος: Ένα φάρμακο. Ηταν χάπι το Gilenya που αντικαθιστούσε θεραπεία στο νοσοκομείο που ήταν πολύ ακριβή. Μου είπαν ότι σώζει δαπάνη και κόπο από τους καρκινοπαθείς. Με ικέτευαν να το κάνω αυτό και κάμφθηκα από αυτό το λόγο.
Πρόεδρος: Συναντήσατε τον Φρουζή ποτέ;
Λοβέρδος: Δεν τον ήξερα. Υπέβαλλε αιτήματα κι απορρίπτονταν. Μου τον σύστησαν ένα μήνα πριν φύγω από το υπουργείο. Δεν τον ήξερα ποτέ!
Πρόεδρος: Ποια η σχέση σας με τους δημοσιογράφους Χασαπόπουλο και Φυντανίδου;
Λοβέρδος: Ο πρώτος είναι στενός φίλος, αρνείται όλα αυτά. Η Φυντανίδου είναι φίλη του Χασαπόπουλου. Δεν μου είχαν πάρει ποτέ συνέντευξη. Δεν είχα και ανάγκη, είχα πάνω από 90% αναγνωρισιμότητα. Κυρία πρόεδρε είμαι μέχρι εδώ! Ελάτε στη θέση μου! Η ιστορία ήταν να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση για 10 χρόνια. Πώς θα γινόταν αυτό; Να πάνε οι αντίπαλοι φυλακή… Επί θητείας μου ο φορολογούμενος γλίτωσε 1 δις… Αν μεροληπτούσα υπέρ μίας εταιρείας θα αντιδρούσαν οι άλλες. Αν αποφάσιζα υπέρ όλων δεν θα έπεφταν οι τιμές.»
Νωρίτερα το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης με την πρόεδρο να επισημαίνει πως σε κάθε περίπτωση δεν υπήρχε συναίνεση όλων των διαδίκων καθώς πρωτύτερα είχαν τοποθετηθεί αρνητικά οι δικηγόροι προς υποστήριξη της κατηγορίας.