Η κυβέρνηση της Ελλάδας προχωρά σε αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής, με στόχο τη μείωση των παράτυπων μεταναστών. Το νέο νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Μαΐου, περιλαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση των απελάσεων και την προσφορά οικονομικών κινήτρων για οικειοθελείς επιστροφές.
Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι διαδικασίες διοικητικής κράτησης και θα επιβληθούν αυστηρότερες ποινές για την παραμονή χωρίς άδεια, με προτάσεις για ηλεκτρονικό παρακολούθηση και περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά, καθώς οι ροές μεταναστών από τη Λιβύη έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ η συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των διακινητών συνεχίζεται.
Πιο αναλυτικά
Απελάσεις παράτυπων μεταναστών και οικονομικά κίνητρα για επιστροφές προβλέπει το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί εντός του Μαΐου στο υπουργικό συμβούλιο.
Των Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ, ΧΡ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews
Αποφασισμένη να εισάγει στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας ένα σαφώς πιο περιοριστικό πλαίσιο από το ισχύον είναι η κυβέρνηση. Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, στα αποκαλυπτήρια του νέου δόγματος της μεταναστευτικής πολιτικής από τη Βουλή, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα σφίγγει τον κλοιό στο μεταναστευτικό, με στόχο να βάλει τάξη και να περιορίσει τον αριθμό των παρατύπως διαμενόντων στη χώρα.
Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Μαΐου και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου, θα ρίχνει το βάρος στην επίσπευση της διαδικασίας απέλασης, ενώ θα περιλαμβάνει μεγαλύτερα κίνητρα για οικειοθελείς επιστροφές.
Ωστόσο οι μεγάλες ανατροπές αφορούν την αυστηροποίηση στον μέγιστο βαθμό της διαδικασίας διοικητικής κράτησης, προκειμένου όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να μην μπορούν να μετακινούνται ανεξέλεγκτα είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είναι αποφασισμένος να σκληρύνει το πλαίσιο, φθάνοντας στο σημείο να μιλήσει στη Βουλή για «βραχιολάκι» εντοπισμού, υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, καταβολή χρηματικής εγγύησης και γνωστοποίηση διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας.
Μιλώντας στη Βουλή, ο Μ. Βορίδης αποκάλυψε την πρόθεσή του να νομοθετήσει εμπροσθοβαρώς πολλές από τις διατάξεις του σχεδίου ευρωπαϊκού κανονισμού.
Θέλοντας ουσιαστικά να αποδυναμώσει και τον κίνδυνο των δευτερογενών επιστροφών, εκεί όπου η χώρα μας θα αντιμετώπιζε πρόβλημα από την απόφαση της Γερμανίας να επιστρέψει στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, το υπουργείο θα ενισχύσει την προσπάθεια για ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η ισχύς της απόφασης απομάκρυνσης ενός υπηκόου, ενός πολίτη τρίτης χώρας, από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη-μέλη. Επομένως, αν ένα κράτος-μέλος αποφασίσει την απομάκρυνση δεν θα χρειάζεται εκ νέου μια νέα διοικητική διαδικασία εάν ο πολίτης τρίτης χώρας μετακινηθεί εντός της Ε.Ε. και βρεθεί κάπου αλλού.
Στην πράξη, η απόφαση απομάκρυνσης, η οποία θα εκδίδεται για παράδειγμα στην Ελλάδα, θα μπορεί να εκτελεστεί από οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. στην οποία μπορεί να βρεθεί ο μετανάστης.
Από εκεί και πέρα, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να ενδυναμώσει τις οικειοθελείς επιστροφές. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, το κίνητρο το οποίο δίνεται σε όποιον δεν δικαιούται άσυλο είναι ένα δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το αρμόδιο υπουργείο σκέπτεται σοβαρά την ενίσχυση των οικονομικών κινήτρων, δηλαδή ένα άτυπο οικονομικό μπόνους που θα λαμβάνει όποιος συναινέσει σε οικειοθελή επιστροφή. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το ύψος του θα είναι σαφώς μικρότερο από το κόστος που θα υπήρχε αν ο αιτών άσυλο έμενε στη χώρα.
Οριο επανεισόδων
Στο ίδιο πλαίσιο αυστηροποίησης των κυρώσεων μελετάται και η αύξηση του ορίου απαγόρευσης επανεισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσων επιλέξουν να παραμείνουν παράνομα στη χώρα. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα εγγράφονται σε ειδικό κατάλογο παρανόμως διαμενόντων, ο οποίος κοινοποιείται σε ολόκληρη την Ε.Ε., ενώ η απαγόρευση επανεισόδου επεκτείνεται από τα πέντε στα δέκα έτη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, πέραν του ότι το 97% των εισερχομένων παράτυπα στη χώρα αιτείται άσυλο, είναι το ζήτημα της κατάχρησης των όρων παραμονής αλλά και της διαφυγής. Συγκεκριμένα, η άγνοια πολλές φορές του κράτους να γνωρίζει πού βρίσκεται εκείνος του οποίου η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε στο μεσοδιάστημα μεταξύ της κοινοποίησης της απόφασης και της εκτέλεσης της απέλασης.
Ο Μ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων και στη σύνδεσή τους με τη διοικητική κράτηση η οποία κατά τον νόμο είναι μέσο εκτέλεσης της απόφασης απομάκρυνσης.
Στην ίδια κατεύθυνση, το νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριλάβει ορισμούς κινδύνου διαφυγής προς πιο αυστηρή κατεύθυνση για όσους δεν συνεργάζονται. Σε αυτό το πλαίσιο, θα προστίθενται ως αντικειμενικά κριτήρια που αποτελούν κίνδυνο διαφυγής α) η μη ύπαρξη κατοικίας ή γνωστής διαμονής, β) η άνευ προηγούμενης ενημέρωσης των αρμόδιων Αρχών εγκατάλειψη ή μεταβολή τόπου κατοικίας ή γνωστής διαμονής και γ) η άρνηση υποβολής σε ταυτοποίηση με βιομετρικά ή άλλα μέσα.
Αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του, ο Μ. Βορίδης είπε ότι μελετά εναλλακτικά περιοριστικά μέτρα τα οποία ήδη προβλέπονται στο ποινικό σύστημα για τους περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, μίλησε για εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα, ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» γεωεντοπισμού , καταβολή χρηματικής εγγύησης και δήλωση της κατοικίας. «Επομένως, μια σειρά από μέτρα δίνουν τη δυνατότητα στις Αρχές, όταν είναι έτοιμες, να μπορούν να βρουν τον προς απομάκρυνση κάτοικο τρίτης χώρας, πολίτη τρίτης χώρας και να εκτελέσουν την απομάκρυνση», είπε χαρακτηριστικά.
Οι αιτούντες άσυλο
Ο στόχος του υπουργείου είναι ξεκάθαρος και αφορά την αυστηροποίηση των όρων διαμονής στη χώρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ένδικα μέσα τα οποία ασκεί ο αιτών άσυλο -και μέχρι σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τη διαδικασία απέλασης- δεν θα παρακωλύουν τη διαδικασία, ενώ μειώνονται και οι προβλεπόμενες προθεσμίες για οικειοθελή αναχώρηση από τις 25 στις 14 ημέρες, καθώς και για παράταση προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης για εξαιρετικούς λόγους από τις 120 στις 60 ημέρες.
Ταυτόχρονα, η προθεσμία της διοικητικής κράτησης επεκτείνεται από τους 18 μήνες στους 24 μήνες. Το πλαίσιο θα αυστηροποιηθεί περαιτέρω με την πρόβλεψη ως υποχρεωτικού λόγου απαγόρευσης εισόδου του κινδύνου από την παρουσία του πολίτη τρίτης χώρας για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.
Αίσθηση προκάλεσαν και οι αποκαλύψεις του Μ. Βορίδη σε σχέση με τους αριθμούς του μεταναστευτικού. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υποστήριξε ότι καθημερινά συλλαμβάνεται τουλάχιστον ένας λαθροδιακινητής, γεγονός που έχει ως συνέπεια περίπου το 15% των εγκλείστων στις ελληνικές φυλακές να κατηγορείται για διακίνηση ανθρώπων.
Θέλοντας μάλιστα να καταδείξει το μέγεθος του φαινομένου που καλείται να διαχειριστεί το Λιμενικό Σώμα, ο Μ. Βορίδης έθεσε και τον οικονομικό παράγοντα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι διακινητές παίρνουν 10.000 ευρώ το κεφάλι για κάθε άνθρωπο που θα βάλουν στη βάρκα για να περάσει τα θαλάσσια σύνορά μας.
Σε επιφυλακή για τις αυξημένες ροές από τη Λιβύη
Ανησυχία για τον υπερδιπλασιασμό των μεταναστευτικών αφίξεων στα νότια της χώρας
«Παρακολουθούμε στενά, καταγράφουμε και επαναξιολογούμε κάθε μέρα τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν έχει φτάσει σε επίπεδο που να μας προκαλεί ανησυχία, ωστόσο είμαστε σε επιφυλακή, ειδικά εξαιτίας της αύξησης από τη Λιβύη», λέει στη Realnews υψηλόβαθμη πηγή που γνωρίζει το μεταναστευτικό επί του πεδίου και έχει τον συντονισμό μεταξύ Λιμενικού Σώματος, Πολεμικού Ναυτικού και συναρμόδιων υπουργείων.
Και μπορεί μέχρι σήμερα η κατάσταση να κρίνεται ελεγχόμενη, ωστόσο υπάρχει η ανησυχία μήπως η βελτίωση των καιρικών συνθηκών ενόψει καλοκαιριού προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των ροών από τις ακτές της Λιβύης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης μεσολαβεί μια ανοιχτή θάλασσα, όπου δεν μπορεί να υπάρξει διμερής συνεννόηση με κάποια κρατική Αρχή, όπως γίνεται για παράδειγμα αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Φέτος, οι ροές από τα νότια της χώρας έχουν αυξηθεί κατά 134%, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες φτάνουν όχι μόνο στη Γαύδο και στην Κρήτη, αλλά και σε Ρόδο, Κάσο και στις ακτές της Πελοποννήσου.
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρουν ότι όλοι όσοι παράνομα αναχωρούν με πλοιάρια από τις ακτές της Λιβύης είναι πολύ καλά πληροφορημένοι γι’ αυτό που πρόκειται να συναντήσουν, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δράσουν. Η θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, νότια της Κρήτης, είναι αχανής και δεν μπορεί να υπάρξει «κλειστή επόπτευση» (monitoring), κάτι που εκμεταλλεύονται τα κυκλώματα των διακινητών.
Τα μέλη των κυκλωμάτων γνωρίζουν καλά ότι στα 60 και κατά περίπτωση 70 ναυτικά μίλια νότια των ακτών της Κρήτης βρίσκονται τα όρια ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών, οι οποίες, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, θα σπεύσουν να ρυμουλκήσουν ή να συνοδεύσουν το πλοίο με ασφάλεια μέχρι την ακτή.
Αυτή η ιδιαιτερότητα της ανοιχτής θάλασσας, σε συνδυασμό με το γεγονός της απουσίας των συνεργειών, δημιουργεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο προβληματισμό για τους τρόπους αντίδρασης σε ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των ροών, κυρίως λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο Σουδάν.
Συναντήσεις με Τούρκους
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η πολιτική των «ήρεμων νερών» φαίνεται ότι αποδίδει, με τις παράνομες μεταναστευτικές ροές από τα μικρασιατικά παράλια να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «R» έχει προγραμματιστεί η επανάληψη των συναντήσεων, έπειτα από επτάμηνη καθυστέρηση, του διαλόγου των Λιμενικών των δύο χωρών. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο επαναληπτικός γύρος συνάντησης Τούρκων και Ελλήνων περιφερειακών διοικητών και λιμεναρχών προκρίνεται να πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Αθήνας – Αγκυρας που αφορούν τα λιμενικά σώματα των δύο χωρών, με έμφαση στη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας σε χαμηλό επίπεδο για την αποφυγή εντάσεων αλλά και τη συνεργασία στην από κοινού αντιμετώπιση κυκλωμάτων διακινητών και λαθρεμπόρων.
Διαβάστε το δημοσίευμα
Διαβάστε το δημοσίευμα