Στη Βουλή, ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες», Βασίλης Στίγκας, αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Ποντίων κατά τη συζήτηση άλλου νομοσχεδίου, ζητώντας από την Τουρκία να αναγνωρίσει το έγκλημα που διαπράχθηκε από το κεμαλικό καθεστώς. Χρησιμοποίησε το γράμμα «G» ως σύμβολο μνήμης και επιβίωσης του Ποντιακού Ελληνισμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην ξεχαστούν οι θυσίες των 353.000 Ποντίων.
Επίσης, κάλεσε όλους τους βουλευτές να συμμετάσχουν σε εκδήλωση μνήμης στις 19 Μαΐου. Παράλληλα, σχολίασε την πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη, επισημαίνοντας την ανάγκη σοβαρότητας και σεβασμού προς τα θύματα.
Πιο αναλυτικά
Στη Γενοκτονία των Ποντίων ήταν αφιερωμένη η ομιλία του προέδρου του κόμματος των «Σπαρτιατών», Βασίλη Στίγκα, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας».
«Σήμερα κυβέρνηση δηλώνει υποταγή»
«Σήμερα θα μιλήσω για ένα ιστορικό γεγονός που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα εθνικά μας θέματα και με το βάρβαρο κράτος που λέγεται Τουρκία. Και έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και δηλώνει υποταγή», ανέφερε αρχικά ο Β. Στίγκας, ο οποίος εμφανίστηκε με το γράμμα «G» στο πέτο του, εξηγώντας: «Ως λογότυπο των εκδηλώσεων μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για το έτος 2019, κατά το οποίο συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την απόβαση του γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό, στις 19 Μαΐου 1919, έχει επιλεγεί το αρχικό γράμμα της αγγλικής λέξης “Genocide”. Έμπνευση για τη δημιουργία του λογοτύπου αποτέλεσε μια φωτογραφία, στην οποία εικονίζεται η πορεία 5.000 ορφανών κοντά στο Χαρπούτ το 1922. Πρόκειται για θύματα της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την ίδια πορεία προς το Χαρπούτ και από εκεί στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής ακολούθησαν χιλιάδες Ποντίων Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας. Το ημικύκλιο του γράμματος G μορφοποιείται από ανθρώπινες φιγούρες, οι οποίες συναποτελούν μία πορεία. Σε αυτήν συμβολίζονται οι “πορείες θανάτου” των εκτοπισμένων Ελλήνων του Πόντου, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη ζωή του μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και υποδηλώνονται όλα τα δεινά, τα οποία υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας».
Ακολούθως ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» σημείωσε: «Ταυτόχρονα, η πορεία και τα επιλεγμένα σύμβολα εντός αυτής, συμβολίζουν την ιστορική διαδρομή των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι έρχονται από μακριά. Διανύοντας μία πορεία χιλιετηρίδων στον Εύξεινο Πόντο, συνθέτοντας τον ξεχωριστό και μνημειώδη πολιτισμό τους.
Στην απόληξη της πορείας προβάλλει μέσα από τις ανθρώπινες φιγούρες ένα φυτό, ο αμάραντος, που έχει την ιδιότητα, αφού κοπεί, να διατηρεί για πολλά χρόνια το έντονο κίτρινο χρώμα και το σχήμα των ανθών του. Αμάραντος, αυτός, δηλαδή, που δεν μαραίνεται. Και συμβολίζει σε αυτό το νοηματικό πλαίσιο την επιβίωση και την αναγέννηση των Ποντίων. Η ανθεκτικότητα του φυτού ταυτίζεται με τη δυναμική του Ποντιακού Ελληνισμού, ο οποίος, παρότι υπέστη γενοκτονία και αποκόπηκε από την πατρώα γη, κατόρθωσε να επιβιώσει, διατηρώντας την ιστορική του μνήμη και τον πολιτισμό του. Υποδηλώνεται επίσης, τη βαθιά ριζωμένη πεποίθηση πως ο Ποντιακός Ελληνισμός θα συνεχίσει να μεγαλουργεί. Το αίσθημα αισιοδοξίας, το οποίο αντανακλάται στο αμάραντο λουλούδι, υπερκεράζει κάθε σκοτεινή πτυχή της γενοκτονίας…».
«Συμβολίζει τη δύναμη των επιζώντων της γενοκτονίας»
Ο κ. Στίγκας επισήμανε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι «το αίσθημα της αισιοδοξίας συμβολίζει τη δύναμη των επιζώντων της γενοκτονίας, οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στη λήθη, που αποτελεί το τελευταίο στάδιο του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Οι Έλληνες του Πόντου, όχι μόνον επέζησαν της γενοκτονίας και νίκησαν τη λήθη, αλλά επιμένουν, αισιοδοξούν και αγωνίζονται. Στέκομαι ενώπιόν σας, εδώ, στην καρδιά της ελληνικής δημοκρατίας, για να υψώσω μια κραυγή που αντηχεί από τις αλησμόνητες ψυχές των εκατοντάδων χιλιάδων αδικοχαμένων αδελφών μας, των Ποντίων. Γιατί δεν μιλάμε για αριθμούς σε ξεθωριασμένα βιβλία ιστορίας. Μιλάμε για ανθρώπους ξεριζωμένους από τις πατρογονικές τους εστίες, σφαγιασμένους με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Μιλάμε για έναν πολιτισμό χιλιετιών, που άνθισε στις ακτές του Ευξείνου Πόντου και ξεριζώθηκε με μίσος και σκοτεινό σχέδιο. Εκατόν έξι χρόνια σιωπής, πόνου και αδικαίωτης μνήμης».
Ακολούθως, εξαπέλυσε επίθεση σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε γενοκτονία, τονίζοντας: «Και κάποιοι τολμούν ακόμα να μιλούν για “θλιβερά γεγονότα”, για “παράπλευρες απώλειες”.
Να λένε ότι δεν υπήρξε γενοκτονία. Ντροπή τους! Ντροπή σε όσους κλείνουν τα μάτια στην ιστορική αλήθεια, σε όσους προσπαθούν να σβήσουν από τη μνήμη αυτό το στυγερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από αυτή την ελληνική Βουλή ήταν ένα πρώτο, αλλά όχι το τελευταίο βήμα! Είναι η φωνή της δικαιοσύνης που υψώνεται! Είναι η απάντηση στην αδιαφορία και τη λήθη! Είναι η υπόσχεση ότι ποτέ, μα ποτέ ξανά, δεν θα επιτρέψουμε να θυσιαστεί η αλήθεια στον βωμό της σκοπιμότητας».
«Η Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία»
Επίσης, ο Β. Στίγκας υπογράμμισε ότι «ο Ποντιακός Ελληνισμός απαιτεί από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασυρίων».
Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» πρότεινε σε όλους τους βουλευτές «να παραστούν, την Δευτέρα 19 Μαΐου, στο Σύνταγμα, για να τιμήσουν την μνήμη των 353.000 σφαγιασθέντων αδελφών Ποντίων», προσθέτοντας ότι «εμείς θα είμαστε εκεί»».
Τέλος, όσον αφορά το δυστύχημα των Τεμπών, ο Βασίλης Στίγκας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Εμείς είμαστε με τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους, αλλά με ένα τρόπο σοβαρό, που πραγματικά βρισκόμαστε δίπλα τους χωρίς ακρότητες. Εδώ έρχονται αυτόκλητοι δικαστές, ανακριτές και ντετέκτιβ. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Ποιος φταίει, ποιος θέλει να συγκαλύψει, να εκμεταλλευτεί αυτή την τραγωδία και ποιοι είναι “πτωματοφάγοι” και θέλουν να κερδίσουν έστω και το παραμικρό πολιτικό όφελος».