Η Ελληνική Λύση εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τονίζοντας ότι το νέο άρθρο 46 περιέχει θολά σημεία.
Ειδικότερα, αποκλείει τους ομοφυλόφιλους άνδρες από την παρένθετη μητρότητα και απαιτεί οι αιτούσες και οι παρένθετες να έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.
Ωστόσο, δεν διευκρινίζει τις προϋποθέσεις για τις περιπτώσεις ομοφυλόφιλων ζευγαριών και τις συνέπειες της νόμιμης αλλαγής φύλου, αφήνοντας κενά και ασάφειες που ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου.
Πιο αναλυτικά
Η Ελληνική Λύση σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει: «Στο σημερινό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: “Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Συμβολαιογράφων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης”, υπάρχει το άρθρο 46, με τίτλο: “Προϋποθέσεις ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής – Τροποποίηση άρθρου 1458 Αστικού Κώδικα, αντικατάσταση άρθρου όγδοου ν. 3089/2002”.
Σύμφωνα με το παλιό άρθρο 1458 ΑΚ, η γυναίκα η οποία είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει, μπορεί να ζητήσει άδεια από το δικαστήριο για να επιτραπεί η μεταφορά ωαρίων στο σώμα παρένθετης μητέρας για να αποκτήσει τέκνο.
Με το σημερινό άρθρο 46 προστίθενται δύο στοιχεία:
Πρώτον, δεν θεωρείται ιατρική αδυναμία η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου.
Δεύτερον, ενώ το προηγούμενο άρθρο προέβλεπε ότι είτε η αιτούσα είτε η παρένθετη θα μπορούσαν να ήταν κάτοικοι Ελλάδας ή να είχαν προσωρινή διαμονή στην Ελλάδα, τώρα εισάγεται ότι, τόσο η αιτούσα όσο και η παρένθετη θα πρέπει να έχουν κατοικία στην Ελλάδα (αλλά όχι απαραίτητα να είναι και Ελληνίδες).
Δεν αλλάζει το ότι ο σύζυγος της αιτούσας θα πρέπει να συμφωνήσει, αλλά και ο σύζυγος της παρένθετης, εφόσον φυσικά έχουν συζύγους, ακόμα και ομοφυλόφιλους.
Η εισαγόμενη τροποποίηση εισάγει δύο θετικά στοιχεία:
Αφ’ ενός το ότι αποκλείει τον ομοφυλόφιλο άνδρα να αποκτήσει τέκνο, με παρένθετη μητρότητα, αφ’ ετέρου θα πρέπει και οι δύο (αιτούσα και παρένθετη) να έχουν τουλάχιστον την κατοικία τους στην Ελλάδα, για να αποφευχθεί η σύλληψη στο εξωτερικό και υποτίθεται το trafficking.
Όμως έχει και δύο θολά στοιχεία:
Δεν εξηγεί (με βάση το γάμο των ομοφυλόφιλων) ποιοι θα είναι οι σύζυγοι (αιτούσας και παρένθετης) που θα πρέπει να συμφωνήσουν, καθόσον μπορούν άνετα είναι ομοφυλόφιλοι.
Και κυρίως:
Αποκλείει μεν την απόκτηση τέκνου από άνδρα ομοφυλόφιλο, αλλά δεν μας λέει τι θα γίνει στην περίπτωση νόμιμης αλλαγής φύλου, όπου και πάλι ο ομοφυλόφιλος άνδρας δεν μπορεί ιατρικώς να τεκνοποιήσει, αλλά, μετά την αλλαγή φύλου, δεν θα είναι άνδρας αλλά νόμιμα γυναίκα και φυσικά ως γυναίκα, κατά το νόμο, θα του επιτρέπεται.
Είναι ένα άρθρο που αφήνει πολλές ασάφειες και κενά, μπλέκοντας φυσιολογικές γυναίκες που βρίσκονται σε ιατρική αδυναμία κυοφορίας, με ομοφυλόφιλους και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε ΠΑΡΩΝ», σημειώνει η Ελληνική Λύση.