Στη συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, ανέδειξε τη σημασία της ψηφιακής κάρτας εργασίας και της νέας εφαρμογής JOBmatch για την προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Τόνισε ότι η κάρτα καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας, προσφέροντας αύξηση εισοδήματος και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.
Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, και παρουσίασε την JOBmatch ως εργαλείο σύνδεσης εργαζομένων και εργοδοτών. Τέλος, η Κεραμέως μίλησε για τις πρωτοβουλίες επαναπατρισμού Ελλήνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, αναφέροντας ότι πάνω από 420.000 έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, με στόχο να ενισχυθεί περαιτέρω αυτή η τάση.
Πιο αναλυτικά
Τη σημασία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, της εφαρμογής JOBmatch, αλλά και των πρωτοβουλιών για την επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού, υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία, με εργαλείο την εντατική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «στόχος μας είναι να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και η συστηματική εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση, παρά τις όποιες αντιδράσεις, αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους εργαζόμενους».
Σύμφωνα με την υπουργό, η ψηφιακή κάρτα προσφέρει αύξηση εισοδήματος, «διότι η κάρτα καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας, είναι στο κινητό σου και την σκανάρεις μόλις ξεκινάς να δουλεύεις και μόλις τελειώσεις την δουλειά σου», με αποτέλεσμα να «καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας κι διασφαλίζεται έτσι ότι αμείβεσαι για αυτόν τον χρόνο».
Αναφερόμενη στα οφέλη για την αγορά, υπογράμμισε επίσης ότι «φέρει οφέλη και για τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, «στον τουρισμό είχαμε τον Μάρτιο, δηλαδή εκτός καλοκαιρινής σεζόν, αύξηση κατά 637%, είχαμε πολύ μεγάλες αυξήσεις στο λιανεμπόριο (97%), στην βιομηχανία (81%) στην εστίαση (57%)».
Όπως σημείωσε, «όλα αυτά είναι οφέλη».
Η κ. Κεραμέως στάθηκε και στον ενισχυμένο ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών κατά τους θερινούς μήνες. Όπως εξήγησε, «το καλοκαίρι είναι καταλυτικός ο ρόλος της επιθεώρησης εργασίας, η οποία έχει εντείνει πάρα πολύ τους ελέγχους». Η ίδια επεσήμανε ότι «η ψηφιακή κάρτα εργασίας ως κάρτα έχει δύο στοιχεία. Πρώτον η καταγραφή του χρόνου και δεύτερον ο έλεγχος από την επιθεώρηση εργασίας». Συνολικά, «τα στοιχεία αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά συνολικά την αγορά εργασίας, την προστασία του εργαζομένου, τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και φυσικά υπάρχουν περισσότερα έσοδα για το κράτος».
Στη συνέχεια, η υπουργός αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης. Όπως δήλωσε, «πρόκειται για ένα πρόβλημα νέας τάξης, διότι η ανεργία έχει μειωθεί πάρα πολύ στην χώρα μας, και είναι στο 18%, που είναι το χαμηλότερο σημείο 17ετίας».
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα JOBmatch. Όπως σημείωσε, «το υπουργείο Εργασίας και η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης έχουμε θέσει σε λειτουργία μία νέα πλατφόρμα που λέγεται “JOBmatch”». Η εφαρμογή είναι δωρεάν και επιτρέπει στους χρήστες να δηλώσουν τα ενδιαφέροντά τους, ενώ «οι επιχειρήσεις ανεβάζουν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, και η εφαρμογή κάνει αυτόματα το “πάντρεμα”». Μάλιστα, «μπορεί ο ενδιαφερόμενος να πατήσει επί τόπου βιντεοκλήση και να κάνει συνέντευξη διαδικτυακά με την επιχείρηση».
Σύμφωνα με την υπουργό, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά: «Αυτό την πρώτη φάση της λειτουργίας της εφαρμογής έγιναν πάνω από 33.000 συζεύξεις, που οδήγησαν σε σημαντικές προσλήψεις». Όπως υπογράμμισε, «στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τους εργαζόμενους να βρουν δουλειά και τους εργοδότες να βρουν πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό».
Τέλος, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης. Όπως σημείωσε η κ. Κεραμέως, «είναι γεγονός ότι τα δύσκολα χρόνια, έφυγαν από την πατρίδα μας εκατοντάδες νέες και νέοι κυρίως, σε αναζήτηση μιας καλύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας. Και δικό μας χρέος, ως υπουργείο Εργασίας, είναι να διευκολύνουμε -κατά το δυνατόν- τον επαναπατρισμό αυτών των συμπατριωτών μας».
Όπως εξήγησε, «για αυτόν ακριβώς τον λόγο, διοργανώνουμε εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Πήγαμε στο Άμστερνταμ, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στο Λονδίνο, θα πάμε στο τέλος αυτού του μήνα στη Στουτγκάρδη, θα πάμε εν συνεχεία στις ΗΠΑ – δεν πάμε μόνοι μας. Πάμε μαζί με κορυφαίες επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό και, άρα εμείς αυτό που κάνουμε, βοηθούμε να είναι πιο πρόσφορο το έδαφος για να βρει ο ένας τον άλλον. Ο συμπατριώτης μας που ζει στο εξωτερικό και έχει μέσα του έναν “σπόρο”, να γυρίσει στη χώρα μας, να βρει λαμπρές, επαγγελματικές ευκαιρίες».
Κλείνοντας, η υπουργός τόνισε πως η τάση επιστροφής έχει ήδη ξεκινήσει, με αριθμούς που, όπως είπε, μιλούν από μόνοι τους. «Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: η Eurostat έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα στοιχεία, όπου από τους 660 χιλιάδες που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, έχουν ήδη επιστρέψει πάνω από 420 χιλιάδες. Η πλειοψηφία, δηλαδή, έχει ήδη επιστρέψει».
Και όπως κατέληξε, «στόχος μας είναι να εντείνουμε αυτή την τάση επιστροφής, με φορολογικά κίνητρα, με ανάδειξη της μεγάλης αλλαγής του κλίματος της χώρας μας, δική μας δουλειά είναι να καλλιεργήσουμε αυτό το έδαφος για να βοηθήσουμε στην τελική απόφαση των συμπατριωτών μας, να γυρίσουν στην πατρίδα».