Στο συνέδριο «Δημογραφικό 2025», η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημιουργία οικογενειών από τους νέους, υπογραμμίζοντας ότι η καριέρα και η γονεϊκότητα μπορούν να συνυπάρχουν.
Επίσης, επισήμανε την ανάγκη για βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, η οποία αποτελεί εμπόδιο για την οικογενειακή δημιουργία. Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών και την υποστήριξη γονέων.
Πιο αναλυτικά
«Είναι σημαντικό ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει στις πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κατά την διάρκεια της συνέντευξής της από τον Νίκο Χατζηνικολάου, Εκδότη της Realnews και Πρόεδρο της ΕΙΗΕΑ, στο συνέδριο «Δημογραφικό 2025» που διοργανώνουν για 4η χρονιά η Next is Now και η Dome Consulting υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου
«Η γραμμική σχέση εισοδήματος και γονιμότητας έχει διαρραγεί και διαφαίνεται αναλύοντας τα στοιχεία των αναπτυγμένων χωρών. Άρα αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε άμεσα και έμμεσα. Άμεσα σε επίπεδο εισοδηματικής πολιτικής σε χρηματικό επίπεδο και έμμεσα σε επίπεδο υπηρεσιών, βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, υπηρεσιών Υγείας», υπογράμμισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Όπως ανέφερε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, οι νέοι έχουν στο μυαλό τους να δημιουργήσουν οικογένεια αλλά το έχουν ως κάτι που είναι μεταγενέστερο. Δηλαδή μέχρι να τακτοποιηθούν δεν σκέφτονται την οικογένεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια τάση.
«Δυστυχώς ως κοινωνία θεωρούμε κανονική αυτή την καθυστέρηση που έχουν οι νέοι για να δημιουργήσουν οικογένεια. Αυτή η κουλτούρα υπάρχει σε τέτοιο βαθμό που θεωρούν ότι είναι τέτοια η τεχνολογία, τέτοιες οι τεχνικές στην τεχνητή γονιμοποίηση που δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι ηλικία κι αν ξεκινήσεις να κάνεις οικογένεια», σημείωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Και πρόσθεσε: «Καθήκον μας σαν Πολιτεία είναι να εξηγήσουμε ότι και η νεότητα και η γονεϊκότητα μπορούν να γίνονται παράλληλα. Πρέπει να συνυπάρχουν, να ‘παντρευτούν’ η καριέρα και η οικογένεια».
Αναφερόμενη στις παροχές του Κράτους για τους γονείς σημείωσε ότι υπάρχει καλύτερο σύστημα Υγείας, φοροαπαλλαγές, ψυχολόγοι και διευρυμένο ωράριο στα σχολεία και ξεκαθάρισε ότι το δημογραφικό δεν είναι μόνο οικονομικό πρόβλημα.
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στάθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την δημιουργία οικογένειας λέγοντας ότι ήδη η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. «Δυστυχώς και το στεγαστικό αποτελεί πρόβλημα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και ειδικά στην Ευρώπη. Η δική μας χώρα, διαθέτει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια σε μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού και την ενίσχυση των νοικοκυριών», σημείωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Πλατινένιος χορηγός Eurobank, Χρυσός Χορηγός ΔΕΗ, Ασημένιοι Χορηγοί OSMOS, QUALCO, COSMOTE TELEKOM, ΔΕΠΑ, χορηγοί ΔΕΛΤΑ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Motor Oil, HHG, Metlen, Μουστάκας, ΕΥΔΑΠ. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.