Για την εφηβική βία, τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση μίλησε η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.
Συγκεκριμένα για την εφηβική βία η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «εδώ έχουμε μία συνεχή ανακοίνωση πολιτικών, επαναλαμβάνω από το 2020 ως τώρα ο ίδιος ο κύριος Σκέρτσος το είπε χθες 138 και πάμε χθες στην 139η».
Και συνέχισε: «Πιστεύω ότι υπάρχει μία συνεχή προσπάθεια τόνωσης της επικοινωνιακής παρουσίας των μέτρων. Κάποια από αυτά προφανώς είναι σωστά. Κάποια από αυτά δεν είναι. Αλλά αυτή η πληθώρα ‘θα κάνουμε και αυτό και αυτό’. Μπορούμε να έχουμε μία συλλογική πολιτική; Να πούμε αυτό θα κάνουμε στα σχολεία, αυτό θα κάνουμε με τους γονείς».
Αναφορικά με την βία στα Πανεπιστήμια η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «πραγματικά είναι πολύ δύσκολο και νομίζω είναι και λίγο αδιέξοδο να πάμε σε ένα ένα τα μέτρα. Θα σας πω όμως ότι το Πανεπιστήμιο της Κρήτης είχε πριν από – δεν θυμάμαι ακριβώς- 11 χρόνια διαγράψει φοιτητές του οι οποίοι προχώρησαν σε καταστροφές μέσα στο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο λειτουργεί μια χαρά. Και έγινε με αποφάσεις της Συγκλήτου και διαβούλευση κλπ. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα αν το Πανεπιστήμιο το αποφασίσει».
«Θα ήθελα να δούμε λίγο το θέμα βία στα Πανεπιστήμια γιατί τα χρόνια περνάνε, οι δείκτες γυρνάνε, τίποτα δεν αλλάζει. Για να μην πω ότι κάποια πράγματα γίνονται πολύ πιο έντονα. Αυτά τα χρόνια της ΝΔ είδαμε την ιστορία με τον πρύτανη που του κρέμασαν την ταμπέλα. Είδαμε σε όλα σχεδόν τα μεγάλα Πανεπιστήμια γεγονότα και βέβαια τις τελευταίες ημέρες το ένα μετά το άλλο», τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου.
«Όταν είχε γίνει ο νόμος του 2009 είχαμε καλέσει τον ΟΟΣΑ. Είχαμε καλέσει ειδικούς από τον χώρο και της Ευρώπης και της Αμερικής για το θέμα της ασφάλειας των Πανεπιστημίων γιατί είναι ένας ειδικός κλάδος. Η ασφάλεια των Πανεπιστημίων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Εμείς δεν έχουμε πολιτική για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων και είχαμε καλέσει και από τον χώρο των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων καθηγητές, οι οποίοι είχαν προτείνει διαφορετικού είδους μέτρα για κάθε Πανεπιστήμιο, για κάθε Σχολή», υπογράμμισε η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ.
Και πρόσθεσε: «Όταν καταλήγουμε στο τι πρέπει να αλλάξει θα σας το πω πολύ απλά: είναι η διοίκηση των Πανεπιστημίων. Δεν μπορεί ο πρύτανης, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος που σε όλη του την ζωή έχει κάνει έρευνα, έχει κάνει διδασκαλία και έχει μία ειδική σχέση με τους φοιτητές, δεν μπορεί να αναθέτεις στον πρύτανη τα οικονομικά, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και την ασφάλεια. Σήμερα οι πρυτάνεις των μεγάλων Πανεπιστημίων, γιατί τέτοια φαινόμενα έχουμε κυρίως στα μεγάλα κεντρικά Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να επωμίζονται αυτό το έργο, το οποίο έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά».
«Ποια ήταν λοιπόν η λογική, την οποία είχαμε ψηφίσει όλοι; Ότι στα Πανεπιστήμια η διοίκηση, δηλαδή η ανάπτυξη των υποδομών τους, η ασφάλεια τους, η προσέλκυση πόρων, η δημιουργία νέων εδρών σε συνεργασία με ξένα Πανεπιστήμια, η εξωστρέφεια τους πρέπει να απασχολεί τα συμβούλια. Συμβαίνει στις 24 από τις 27 χώρες. Στα συμβούλια αυτά όμως πρόεδρος είναι εξωτερικός», ανέφερε η Άννα Διαμαντοπούλου.
«Όταν η κυβέρνηση φέρνει τον νόμο, φέρνει τα συμβούλια κουτσουρεμένα, στα οποία πάλι επικεφαλής είναι ο πρύτανης, ο οποίος είναι και ελέγχων και ελεγχόμενος και δεν υπάρχει κανένας να αξιολογήσει την δράση είναι ένα σύστημα διοίκησης το οποίο δεν μπορεί να αποδώσει», είπε η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ.
«Για το θέμα του αν διαγράφονται οι φοιτητές ή όχι. Κοιτάξτε έχουμε μία προσέγγιση τελείως λάθος αυτή την περίοδο σαν να είναι τα Πανεπιστήμια διευθύνσεις του υπουργείου. Δηλαδή να κάνει έναν νόμο το υπουργείο και να πει ότι αν γίνει μία καταστροφή θα τον διαγράψεις. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. (…) Δεν γίνονται αυτά. Είναι έξω από κάθε λογική να υπάρχει αυτή η παρέμβαση στα Πανεπιστήμια», εξήγησε η Άννα Διαμαντοπούλου.
«Δεν γίνεται να θεωρήσουμε ότι υπάρχει ένα μακρύ χέρι από πάνω του υπουργείου το οποίο μπαίνει και λέει μέσα στο Πανεπιστήμιο: αυτό θα κάνεις αν συμβεί αυτό με νόμο, αυτό θα κάνεις αν συμβεί αυτό. Όχι», σημείωσε η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ.
«Και να εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί δεν έφερε διορθωμένο βεβαίως γιατί έχουν περάσει τόσα χρόνια έναν νόμο ο οποίος άλλαζε την ουσία της διοίκησης των Πανεπιστημίων τα οποία όπως ξέρουμε, ζούνε σε έναν άλλο κόσμο από ότι η Ευρώπη», είπε η Άννα Διαμαντοπούλου.
Για την δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά ότι δεν θεωρεί αποτυχία την δεύτερη θέση για το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές αν σημειώσει τεράστιο άλμα η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι «είναι προφανές ότι ένα κόμμα πρέπει να βάλει πολύ υψηλούς στόχους για να προσπαθήσει να τους πετύχει. Τώρα εάν ειπωθεί κάτι με κάποιο διαφορετικό τρόπο δεν το θεωρώ και τόσο σοβαρό».
«Εμείς αυτό που θέλουμε τώρα με δεδομένα τα δύσκολα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για το ΠΑΣΟΚ είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε και την επιλογή της θεματολογίας. Με την έννοια ότι πρέπει πολύ πιο ουσιαστικά -κατά την άποψη μου και νομίζω και κατά την άποψη του Προέδρου γιατί αυτό κάνει συνέχεια- να φέρουμε τα μεγάλα, πραγματικά πολιτικά ζητήματα και σε αυτά να απαντήσουμε πειστικά», κατέληξε η Άννα Διαμαντοπούλου.
Ακούστε το ηχητικό: