Η δικογραφία που σχετίζεται με την τραγωδία στα Τέμπη, η οποία περιλαμβάνει 59.000 αρχεία και 60.000 σελίδες, έχει πλέον παραληφθεί από τους Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι καλούνται να εξετάσουν τις ποινικές ευθύνες 43 κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών Μεταφορών. Οι βουλευτές έχουν πρόσβαση σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στη Βουλή, όπου απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κινητών τηλεφώνων για την αποφυγή διαρροών.
Παράλληλα, η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται, καθώς τα κόμματα προετοιμάζονται για την πιθανή σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με το ΠΑΣΟΚ να προγραμματίζει την υποβολή προτάσεων. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη, ενώ η αντιπολίτευση απαιτεί διαφάνεια και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.
Πιο αναλυτικά
Πρόσβαση στο ογκώδες υλικό της δικογραφίας για την τραγωδία των Τεμπών απέκτησαν την Τετάρτη (30/4) οι Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι καλούνται να μελετήσουν τις δεκάδες χιλιάδες σελίδες της, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα, που ενδέχεται να οδηγήσουν στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών, ακόμη και στους πρώην υπουργούς Μεταφορών Καραμανλή και Σπίρτζη. Παράλληλα ο ΑΝΤ1 αποκάλυψε τους 43 κατηγορούμενους που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, πολλά εκ των οποίων για βαρύτατα κακουργήματα.
Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στον πρώτο όροφο της Βουλής, εξοπλισμένη με δέκα υπολογιστές –έναν για κάθε κόμμα και έναν για τους ανεξάρτητους βουλευτές– προσέρχονται από το πρωί της Τετάρτης οι βουλευτές για να μελετήσουν τη δικογραφία-μαμούθ που αφορά την πολύνεκρη σύγκρουση στα Τέμπη.
Δικογραφία με 59.000 αρχεία και 60.000 σελίδες
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, τα 59.000 αρχεία περιλαμβάνουν βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα και σκαναρισμένα έγγραφα που ξεπερνούν τις 60.000 σελίδες. Η αίθουσα παραμένει ανοιχτή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ –και τα Σαββατοκύριακα– για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να αποκτήσουν πλήρη εικόνα οι βουλευτές.
Η χρήση κινητών τηλεφώνων και η λήψη φωτογραφιών απαγορεύονται αυστηρά, ενώ έχουν απενεργοποιηθεί οι θύρες USB και δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, για να αποφευχθούν διαρροές. Ωστόσο, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα.
Δύο βουλευτές πιάστηκαν στα πράσα να επιχειρούν να φωτογραφίσουν έγγραφα της δικογραφίας με το κινητό τους, παρά τις ρητές απαγορεύσεις. Ο επόπτης της αίθουσας τούς έκανε αυστηρές συστάσεις, ώστε να κατεβάσουν αμέσως τα κινητά τους και να μην επιχειρήσουν κάτι ανάλογο ξανά, χωρίς περαιτέρω κυρώσεις.
Αίτημα για αντίγραφο της δικογραφίας έκανε ο Σπίρτζης
Το απόγευμα της Τετάρτης μετέβη στην Βουλή ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος κατέθεσε αίτημα στην γραμματεία της Βουλής για να αντίγραφο της δικογραφίας.
Συνεχής παρουσία των βουλευτών
Ήδη έχουν επισκεφθεί την αίθουσα με την δικογραφία αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Θάνος Πλεύρης και Παναγής Καππάτος (ΝΔ), η Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ), οι Βασίλης Κόκκαλης και Διονύσης Καλαματιανός (ΣΥΡΙΖΑ), η Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ) και ο Παράσχος Παπαδάκης (Ελληνική Λύση).
Όπως αναφέρει την ΕΡΤ, σύμφωνα με όσους έχουν ήδη μελετήσει μέρος του υλικού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τελευταίες καταθέσεις δύο υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Μεταφορών, οι οποίες –κατά την άποψη βουλευτών– «δείχνουν σημαντικά πράγματα αναφορικά με την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης».
Πάντως, οι ίδιοι τονίζουν ότι ακόμη είναι νωρίς για να εκτιμηθεί εάν πρόκειται για πλημμελήματα ή κακουργήματα.
Από την αξιολόγηση του υλικού, θα κριθεί εάν θα συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή για να διερευνήσει ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών, όπως του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη.
Για την υποβολή αιτήματος σύστασης απαιτούνται 30 υπογραφές. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να καταθέσει μόνο του, καθώς διαθέτει 33 βουλευτές. Τα υπόλοιπα κόμματα θα χρειαστεί να συνεννοηθούν για την υποβολή κοινού αιτήματος.
Στελέχη της ΝΔ δηλώνουν ότι αναμένουν την κίνηση της αντιπολίτευσης, ενώ στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ επισημαίνει πως εφόσον δεν υπάρχει εισαγγελική διάταξη που να περιγράφει τα αδικήματα –όπως συνέβη στην υπόθεση Τριαντοπούλου– το βάρος ερμηνείας πέφτει στα ίδια τα κόμματα.
Οι 43 κατηγορούμενοι
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του AΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, παρουσιάστηκε η μακρά λίστα των 43 κατηγορουμένων που περιλαμβάνονται στη ογκωδέστατη δικογραφία των Τεμπών.
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, πέρα από πλημμελήματα, έχουν επάνω τους και ένα βαρύτατο κακούργημα: τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, κάτι που αποφέρει κάθειρξη από δέκα έτη έως ισόβια.
Η λίστα:
- 16 πρόσωπα της ΕΡΓΟΣΕ (προϊστάμενοι, επιβλέποντες μηχανικοί, διευθύνοντες σύμβουλοι) – αυτά τα 16 πρόσωπα ευθύνονται και για τη μη υλοποίηση της Σύμβασης 717 και έχουν δύο κατηγορητήρια, άρα θα βρεθούν σε δύο δίκες καθώς βρίσκονται σε δύο δικογραφίες
- 12 πρώην και νυν στελέχη του ΟΣΕ, σε νευραλγικά πόστα (διευθυντικά καθήκοντα) – κατηγορούνται για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο
- 3 σταθμάρχες ΟΣΕ, μεταξύ των οποίων και ο επίμαχος σταθμάρχης εκείνης της μοιραίας νύχτας, αλλά και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, ο άνθρωπος που τον έβαλε σε εκείνη την απαιτητική βάρδια της 28ης Φεβρουαρίου
- 2 Ιταλοί της Hellenic Train (Διευθύνων Σύμβουλος και Τεχνικός Διευθυντής)
- 7 εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Πολιτικής Προστασίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Η πρόεδρος της Ρ.Α.Σ.
- 2 στελέχη του υπουργείου Μεταφορών – όπου η απολογία τους έπαιξε κομβικό ρόλο στην υπόθεση
Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση
Το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ενημέρωσε την Ολομέλεια για τη διαβίβαση της δικογραφίας που αφορά την τραγωδία στα Τέμπη. Ο αρμόδιος ανακριτής ζητά να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη.
Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Κακλαμάνη, διαβιβάστηκαν στη Βουλή ποινικές δικογραφίες που αφορούν τον πρώην υφυπουργό Ιωάννη Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο, καθώς και τον πρώην υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή.
Η διαδικασία καλύπτει χρονικά την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2016 έως και 28 Φεβρουαρίου 2023.
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο 3126 ποινική ευθύνη υπουργών, όπως ισχύουν στις 28/4/2025 ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υφυπουργό Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ποινική δικογραφία στον υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο, υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και ποινική δικογραφία που αφορά στους διατελέσαντες υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών από 1/1/2016 έως και 28/2/2023», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.
Η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι δεν προτίθεται να παρεμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης, επιλέγοντας να τηρήσει στάση θεσμικής ουδετερότητας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιχείρησε να αποδομήσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη περί αναγκαιότητας σύστασης προανακριτικής επιτροπής για κάθε πολιτικό πρόσωπο που ενδεχομένως εμπλέκεται. «Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην Δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.
«Βρήκα μια ομιλία του κ. Ανδρουλάκη στις 6/2/25. Θα σας πω τον τίτλο “όποια δικογραφία έρθει στην Βουλή για Τέμπη θα προτείνουμε προανακριτική” και λέει όποιο πολιτικό πρόσωπο κι αν αφορά η δικογραφία θα προτείνουμε προανακριτική για να οδηγηθούν χωρίς πολιτική κάλυψη στον φυσικό δικαστή και ακολουθήσαμε λογική Τριαντόπουλου δια της πλειοψηφίας με τα συγκεκριμένα νομικά επιχειρήματα που είχαμε, μας κατήγγειλαν», πρόσθεσε.
«Τώρα ξαναβγήκε το ΠΑΣΟΚ και είπε “μη διανοηθείτε να ακολουθήσετε τη λογική Τριαντόπουλου”, δηλαδή αν και εφόσον διαπιστωθεί ένα ποινικό αδίκημα από τη Βουλή, το όποιο, να πάει το πολιτικό αυτό πρόσωπο να δικαστεί με τις νόμιμες διαδικασίες στο φυσικό δικαστή. Είναι λοιπόν δύο τα χαρακτηριστικά. Το ένα είναι η τυμβωρυχία, η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, να το πούμε έτσι πιο απλά. Και το άλλο είναι τα μπρος πίσω. Ο κόσμος ζαλίστηκε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.
Τη βεβαιότητά του ότι είναι αθώος, καθώς ότι βρίσκεται στη διάθεση των αρχών, ώστε να λάμψει η αλήθεια επισήμανε σε δήλωσή του ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, αμέσως μετά τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας.
Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αριθμεί πάνω από 30 βουλευτές, εμφανίζεται έτοιμο να επαναφέρει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, κατόπιν αξιολόγησης των διαθέσιμων στοιχείων.
«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα ακολουθήσει αυτοτελή τακτική, καταθέτοντας δηλαδή τη δική του πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής ως προς τη δικογραφία για την τραγωδία των Τεμπών που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του δικαστικού ρεπορτάζ ότι σε αυτήν την ογκωδέστατη δικογραφία υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις που παραπέμπουν υφιστάμενους του κ. Καραμανλή, νομίζουμε ότι πρέπει να πάμε σε προανακριτική επιτροπή με κακουργηματικές πράξεις και για τον υπουργό, ώστε να προχωρήσουμε με διαφάνεια και θεσμικότητα και σε αυτό το θέμα» ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στο Star.
«Εμείς με ό,τι αποχρώσες ενδείξεις υπάρχουν, θα βάλουμε την αντίστοιχη κατηγορία», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς.
«Εάν το αίτημα είναι –και τα κόμματα το θέτουν συνέχεια– να συναντά τον φυσικό του δικαστή, το ερώτημα είναι ότι γίνεται αυτό, γιατί το εμποδίζετε;» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία, με βάση την οποία θα δούμε αν υλοποιείται το αίτημα ότι οι πολιτικοί πρέπει να συναντούν γρήγορα τους φυσικούς τους δικαστές και αν θα αρχίσει το θέατρο πάλι».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, υπενθύμισε πως το κόμμα έχει ήδη καταθέσει πρόταση για προανακριτική, και προτίθεται να την επαναφέρει, ανεξάρτητα από το αν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης θα την στηρίξουν. «Εμείς έχουμε καταθέσει με τους 30 βουλευτές μας πρόταση. Τώρα θα το ξανά καταθέσουμε. αν η άλλη αντιπολίτευση θέλει να ψηφίσει την πρότασή μας είναι δικό της θέμα», ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπουγάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες. «Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τηρήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, από τη διάταξη του Συντάγματος. Αυτά που έγιναν στον Τριαντόπουλο είναι ότι η πλειοψηφία ζήτησε να του ασκηθεί δίωξη», είπε.
Επίθεση στην κυβέρνηση και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης
Σφοδρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. «Πρέπει το κατηγορητήριο να είναι συγκεκριμένο για όλες τις χρονικές περιόδους και όχι γενικό και αόριστο. Γιατί αυτό έρχεται σε αντίθεση με την βούληση της κοινωνίας που απαιτεί αλήθεια και Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει την αλήθεια».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γ.γ. του ΚΚΕ. «Εδώ και τώρα απαιτείται μια πραγματική προανακριτική, που θα εξετάσει όλους τους μάρτυρες», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, προχώρησε σε δριμεία επίθεση χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «ύψιστη ύβρι».
Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υπενθύμισε ότι στην υπόθεση Τριαντόπουλου η προανακριτική επιτροπή τελικά δεν λειτούργησε, παρά τη σύστασή της. «Η διαφορά του μοντέλου Τριαντοπούλου είναι ότι στην πραγματικότητα δεν λειτούργησε η προανακριτική, συστάθηκε αλλά δεν λειτούργησε».
Τέλος, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάλεσε την αντιπολίτευση να μην επιτρέψει, όπως είπε, νέες κυβερνητικές μεθοδεύσεις, προτείνοντας να υπάρξει κοινή πρόταση για σύσταση προανακριτικής που θα περιλαμβάνει και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Είναι επιβεβλημένο η αντιπολίτευση να μην συρθεί σε νέες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης αλλά να συνεννοηθούν και να κατατεθεί κοινή αίτηση προανακριτικής που θα περιλαμβάνει τον κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά.