Πανελλήνιες 2025: Η παγίδα του 4ου πεδίου – Η προειδοποίηση του Στρατηγάκη

Η πρόκληση των Πανελληνίων 2025 στο 4ο πεδίο: Πώς οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλέξουν σχολή με βάση τις πραγματικές τους γνώσεις και δυνατότητες
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Οι προετοιμασίες για τις Πανελλήνιες 2025 βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους υποψηφίους να εντατικοποιούν το διάβασμά τους και να στοχεύουν στην επίτευξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά τμήματα.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό ερευνητή Στράτο Στρατηγάκη, η ΕΒΕ είναι ένα σύνθετο μέγεθος που εξαρτάται από τον συντελεστή κάθε τμήματος και τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων, και θα ανακοινωθεί μετά τις εξετάσεις.

Ο κ. Στρατηγάκης εστιάζει στο 4ο Πεδίο, επισημαίνοντας τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν όταν οι φοιτητές εισάγονται σε τμήματα με εξειδικευμένες απαιτήσεις, χωρίς επαρκή προετοιμασία στα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα.

Πιο αναλυτικά:

Οι προετοιμασίες για τις Πανελλήνιες 2025 κορυφώνονται με τους υποψηφίους να εντατικοποιούν το διάβασμά τους και να έχουν μπει επίσημα στη διαδικασία των συστηματικών επαναλήψεων στα μαθήματα και των τεστ προσομοιώσης. Πέρα από την μελέτη και τις αποδόσεις τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα οι υποψήφιοι θα πρέπει για ακόμη μια χρονιά να μπορέσουν να «πιάσουν» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση στις πανεπιστημιακές σχολές.

Όπως εξηγεί ο μαθηματικός και εκπαιδευτικός ερευνητής, Στράτος Στρατηγάκης, η ΕΒΕ είναι διαφορετική για κάθε Τμήμα των ΑΕΙ, διότι είναι ένα γινόμενο που αποτελείται από δύο παράγοντες, ο πρώτος εκ των οποίων ο πρώτος είναι ένας συντελεστής που ορίζει κάθε Τμήμα χωριστά και κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1,2. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο μέσος όρος όλων των γραπτών όλων των υποψηφίων κάθε Πεδίου. Για να προσδιοριστεί ο παράγοντας αυτός πρέπει να γνωρίζουμε τους βαθμούς όλων των υποψηφίων. Συνεπώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί πριν την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Επειδή συμμετέχουν και τα ειδικά μαθήματα, που έχουν τη δική τους ΕΒΕ, θα πρέπει να γνωρίζουμε και τις βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα, ώστε να προσδιορίσουμε την ΕΒΕ κάθε Τμήματος. Το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την ΕΒΕ κάθε Τμήματος μετά την ανακοίνωση των βαθμών των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα. Συνεπώς δεν γνωρίζουμε την ΕΒΕ των Τμημάτων ακόμη. Το καλό είναι ότι η ΕΒΕ προσαρμόζεται στις επιδόσεις των υποψηφίων, ακριβώς διότι ο ένας παράγοντας προσδιορισμού της είναι ο μέσος όρος των επιδόσεων.

Με τα δεδομένα αυτά και προ των πυλών της φετινής εξεταστικής διαδικασίας ο κ.Στρατηγάκης εστιάζει στο 4ο Πεδίο και στα παιχνίδια της ΕΒΕ θέλοντας να επιστήσει την προσοχή των υποψηφίων αυτού του πεδίου, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που εύλογα προκύπτουν όταν υποψήφιοι εισάγονται σε τμήματα με προαπαιτούμενες γνώσεις Βιολογίας και Χημείας αλλά υστερούν καθώς δεν έχουν διδαχθεί επαρκώς τέτοια μαθησιακά αντικείμενα. Τι θα κάνει ένας φοιτητής που θα βρεθεί μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση; Ή θα προσπαθήσει, με φροντιστήρια, να αποκτήσει τις γνώσεις που του λείπουν, ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, ή θα εγκαταλείψει τις σπουδές νιώθοντας ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει και θα φορτωθεί μία ήττα.

Η παραπάνω συλλογιστική του κ.Στρατηγάκη αναλύεται ενδελεχώς με τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται για το 4ο πεδίοο να καλούνται να σκεφτούν εμπεριστατωμένα και προσεκτικά τις επιλογές τους στα Τμήματα που θα δηλώσουν την ώρα του Μηχανογραφικού.

PANELLINIES SOOC STRINGER 4834b

Στρατηγάκης για Πανελλήνιες: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η δυσλειτουργία των περιφερειακών ΑΕΙ και οι παρενέργειες του 4ου πεδίου

Στην ανάλυσή του ο κ. Στρατηγάκης με φόντο το 4ο επιστημονικό πεδίο και τα «παιχνίδια» με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής εξηγει αναλυτικά τα κάτωθι: «με την καθιέρωση της ΕΒΕ το 2021 αποκτήσαμε και τις κενές θέσεις στα ΑΕΙ, περίπου 10.000 κάθε χρόνο. Η μείωση του αριθμού των φοιτητών έπληξε, κυρίως, τα περιφερειακά ΑΕΙ που αντιμετώπιζαν μειωμένη ζήτηση λόγω της απόστασής τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο κίνδυνος γι’ αυτά τα Τμήματα είναι υπαρξιακός. Χωρίς φοιτητές δεν μπορούν να υπάρξουν.

Για να αυξήσουν τον αριθμό των φοιτητών τους σκέφτηκαν να ζητήσουν την ένταξή τους και σε ένα ακόμη Πεδίο. Αυξάνοντας τον αριθμό των υποψηφίων που μπορούν να δηλώσουν ένα Τμήμα, αυξάνουν τις πιθανότητές τους να έχουν περισσότερους φοιτητές. Το ιδανικό δεύτερο Πεδίο ένταξης είναι το 4ο Πεδίο, για δύο λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων του 4ου Πεδίου μειώνεται η ΕΒΕ του Τμήματος. Η ελάχιστη ΕΒΕ στο 4ο Πεδίο ήταν φέτος το 8,31 ενώ στο 2ο Πεδίο ήταν 9,72. Αυτό σημαίνει ότι με την ένταξη ενός Τμήματος του 2ου Πεδίου και στο 4ο Πεδίο οι υποψήφιοι του 2ου Πεδίου που χρειάζονταν μέσο όρο τουλάχιστον 9,72 για να δηλώσουν το Τμήμα, τώρα θα μπορούν με μέσο όρο από 8,31 και πάνω να δηλώσουν το Τμήμα και να εισαχθούν, διότι στα Τμήματα με κενές θέσεις εισάγεται απλά όποιος το έχει δηλώσει.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το 4ο Πεδίο είναι το πολυπληθέστερο όλων των Πεδίων, οπότε ο αριθμός των δυνητικών υποψηφίων αυξάνεται κατακόρυφα, μαζί και οι ελπίδες για την επιβίωση του Τμήματος.

Η ένταξη και σε ένα ακόμη Πεδίο αποτελεί μία από τις παρενέργειες της καθιέρωσης της ΕΒΕ, που τινάζει στον αέρα τη δικαιοσύνη του συστήματος εισαγωγής. Όταν διεκδικούν θέση σε ένα Τμήμα υποψήφιοι που προέρχονται από διαφορετικά Πεδία αυτοί έχουν εξεταστεί σε διαφορετικά μαθήματα, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, είναι συνεπώς παράλογο να συγκριθούν οι βαθμολογίες τους. Αν, για παράδειγμα, ενταχθούν τα Τμήματα Μαθηματικών και στο 4ο Πεδίο, κάτι που είναι απολύτως λογικό με βάση τα εξεταζόμενα μαθήματα, θα ευνοούνται οι υποψήφιοι από το 4ο Πεδίο, διότι η Πληροφορική και η Οικονομία είναι ευκολότερα από τη Φυσική και τη Χημεία. Η Πληροφορική και η Οικονομία είναι πολύ πιο κοντά στις σπουδές του Μαθηματικού από τη Φυσική και τη Χημεία. Ενώ, λοιπόν, μοιάζει πολύ λογικό να ενταχθούν τα Τμήματα Μαθηματικών και στο 4ο Πεδίο, αυτό θα δημιουργούσε μεγάλη αδικία σε βάρος των υποψηφίων που προέρχονται από το 2ο Πεδίο.

Η ένταξη σε επιπλέον ένα Πεδίο έχει τις συνέπειες που περιγράψαμε. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα και στην παρακολούθηση των σπουδών των φοιτητών τους. Οι υποψήφιοι που επιλέγουν το 4ο Πεδίο το αποφασίζουν, αρκετές φορές, διότι προσπαθούν να αποφύγουν τη Φυσική που ταλαιπωρεί τους μαθητές, ειδικά στην Α Λυκείου, που το μάθημα ξαφνικά δυσκολεύει πολύ σε σχέση με το Γυμνάσιο. Η επιλογή τους μαζί με το φόβο τους προς τη Φυσική τους οδηγεί στο να σταματήσουν να μελετούν Φυσική από τις αρχές της Β Λυκείου. Δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνουν στο μάθημα, καθώς μετράει ο μέσος όρος για την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη, οπότε έχουν την άνεση να μην μελετούν καθόλου τη Φυσική. Αυτή τους η απόφαση συμπαρασύρει πολύ συχνά και τη Χημεία και τη Βιολογία.

Τι γίνεται όταν ένας υποψήφιος του 4ου Πεδίου πετύχει σε ένα Τμήμα στο οποίο η φοίτηση προϋποθέτει καλή γνώση της Βιολογίας και της Χημείας;

Θα μου πείτε ότι δεν θα έπρεπε ένας υποψήφιος να εισαχθεί σε ένα τέτοιο Τμήμα, διότι δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει τις σπουδές στο Τμήμα, αφού δεν θα έχει το γνωστικό υπόβαθρο για να το κάνει. Δίκιο έχετε αλλά υπάρχει πληθώρα Τμημάτων που η φοίτηση σ’ αυτά προϋποθέτει γνώσεις Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας και εντάσσονται και στο 4ο Πεδίο. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε 22 Τμήματα που οι σπουδές σ’ αυτά περιλαμβάνουν από λίγα έως πολλά μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας· είτε και των τριών μαθημάτων είτε μόνο του ενός ή των δύο.

Πώς θα σπουδάσει σε ένα Τμήμα Περιβάλλοντος ένας υποψήφιος από το 4ο Πεδίο. Δεν γνωρίζει Χημεία, ούτε Βιολογία, ενώ το πρόγραμμα σπουδών των Τμημάτων είναι σχεδιασμένο για φοιτητές που έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων Χημείας και Βιολογίας. Πώς θα σπουδάσει Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης ένας υποψήφιος του 4ου Πεδίου, όταν οι σπουδές Μηχανικού αποτελούν εφαρμογή της Φυσικής στην πράξη; Απλά δεν γίνεται.

Τι θα κάνει ένας φοιτητής που θα βρεθεί μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση; Ή θα προσπαθήσει, με φροντιστήρια, να αποκτήσει τις γνώσεις που του λείπουν, ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, ή θα εγκαταλείψει τις σπουδές νιώθοντας ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει και θα φορτωθεί μία ήττα.

Τι πρέπει να κάνει ένας υποψήφιος προκειμένου να μη βρεθεί σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση;

Πρέπει να μελετήσει τον Οδηγό Σπουδών κάθε Τμήματος που σκέφτεται να δηλώσει στο Μηχανογραφικό τους, για να δει αν μπορεί να ανταποκριθεί στις σπουδές σ’ αυτό το Τμήμα, πριν να είναι αργά. Και, φυσικά, να μην ακούει τους διάφορους που παρουσιάζουν τέτοιες επιλογές ως έξυπνες επιλογές. Πρόκειται για επιλογές που οδηγούν σε αδιέξοδα. Δυστυχώς οι περισσότεροι υποψήφιοι (και αρκετοί μεγαλύτεροι) δεν έχουν καταλάβει πόσο καθοριστικός παράγοντας επιλογής σπουδών είναι η μελέτη του Οδηγού Σπουδών του κάθε Τμήματος.

Την επιλογή της ένταξης και σε άλλα Πεδία ακολούθησε και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην προσπάθειά του να γεμίσει με σπουδαστές τις Στρατιωτικές Σχολές που παρουσιάζουν εκατοντάδες κενές θέσεις από το 2021 που καθιερώθηκε η ΕΒΕ. Ο μικρός αριθμός των υποψηφίων που περνούν το όριο της ΕΒΕ και το ότι οι Στρατιωτικές Σχολές δεν είναι ελκυστικές όσο παλαιότερα στους υποψηφίους δημιούργησε το πρόβλημα. Έτσι ο συντελεστής της ΕΒΕ στη σχολή Ευελπίδων μειώθηκε από 1,2 σε 1 και από το 2025 σε 0,9 και από το 2026 θα ενταχθούν οι Στρατιωτικές Σχολές και στο 3ο και το 4ο Πεδίο, στην προσπάθεια να καλυφθούν οι θέσεις στον Στρατό, πράγμα απολύτως απαραίτητο. Φυσικά θα ισχύσουν και εδώ όσα αναφέραμε παραπάνω. Οι υποψήφιοι από το 4ο Πεδίο δεν γνωρίζουν Φυσική και Χημεία, οι υποψήφιοι του 3ου Πεδίου δεν γνωρίζουν Μαθηματικά, συνεπώς προβλήματα παρακολούθησης των σπουδών θα υπάρξουν, όπως και τα προβλήματα δίκαιης πρόσβασης με τα διαφορετικά εξεταζόμενα μαθήματα ανά Πεδίο. Δεν μπορεί, όμως, να γίνει διαφορετικά αν θέλουμε να γεμίσουν οι Στρατιωτικές Σχολές με το υπάρχον εξεταστικό σύστημα. Δεν είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξουμε αυτό το παρωχημένο εξεταστικό σύστημα, που δημιουργεί συνεχώς και καινούρια προβλήματα;»

panellinies 4o pedio 38fb7


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο παλεύει με σοβαρή βλάβη ανοιχτά του ακρωτηρίου Μαλέα

Κίνα: Το Πεκίνο εξαπολύει επίθεση με βίντεο κατά Τραμπ: «Είναι νταής, δεν θα υποκύψουμε»

Γιώργος Γεροντιδάκης – Ντορέττα Παπαδημητρίου: Μαζί στα γενέθλια του Στάθη Κόικα

Γιώργος Γεροντιδάκης – Ντορέττα Παπαδημητρίου: Μαζί στα γενέθλια του Στάθη Κόικα

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: Οι αστέρες της Φενέρμπαχτσε εκτόξευσαν τον Λιθουανό σε τζακούζι, μετά το θρίαμβο στο Final Four

Γροιλανδία: Επανήλθαν πλήρως οι επικοινωνίες σε ολόκληρο το νησί

Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός: Η ημέρα και η ώρα του Game 4 των playoffs της Euroleague

Νία Βαρντάλος & Σπύρος Κατσαγάνης: Φλογερός έρωτας αλά… ελληνικά – Αποκαλύπτουμε τον γοητευτικό άνδρα που μάγεψε την καρδιά της

Big Brother – Η Μαρικέλλυ φόρεσε μαγιό την 1η μέρα και το Twitter εξερράγη: «Τα πέταξε όλα…»

Παρί – Φενέρμπαχτσε 88-98: Σφράγισε εισιτήριο για το Final Four η ομάδα του Γιασικεβίτσιους, καραδοκεί για Παναθηναϊκό ή Εφές

Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός 80-72: Οι Βασιλικοί ξύπνησαν και παρέτειναν τη μάχη σε τέταρτο ματς

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 36χρονου για σεξουαλική παρενόχληση 17χρονης μέσα στο λεωφορείο

Wall Street: Άλμα σε θετικό έδαφος μετά τις καθοριστικές δηλώσεις Λατνικ

Άρσεναλ – Παρί Σεν Ζερμέν 0-1: Ντεμπελέ, Ντοναρούμα και VAR εκτόξευσαν τους Παριζιάνους προς τον τελικό του Champions League

Πώς αφυπνίζονταν οι άνθρωποι πριν τα ξυπνητήρια; – Το χαμένο επάγγελμα του παρελθόντος

00:00 / 00:00

Στρατηγάκης για Πανελλήνιες 2025: Το ρόστερ των Σχολών με τις ΕΒΕ και το...

Οι μαθητές της Γ Λυκείου βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2025, εντατικοποιώντας το διάβασμα και τις επαναλήψεις. Μετά την ολοκλήρωση...

Εισαγωγικές – Απολυτήριες: Αποκαλύπτονται οι ημερομηνίες εξετάσεων σε Γυμνάσια και Λύκεια

Ανακοινώθηκαν οι επίσημες ημερομηνίες των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων για τους μαθητές Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. για τη σχολική χρονιά 2024-25, με λήξη...

Πανελλήνιες 2025: Αποκαλύπτουμε τα θέματα και τις λύσεις στα Αρχαία Ελληνικά

Οι μαθητές της Γ' Λυκείου αξιοποιούν τις διακοπές του Πάσχα για εντατικές επαναλήψεις και προετοιμασία ενόψει των Πανελληνίων 2025, καθώς οι επαναλήψεις θεωρούνται κρίσιμες...

Πανελλήνιες 2025: Εκπνέει η προθεσμία για αιτήσεις στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εισαγωγής στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για τις Πανελλήνιες 2025 πλησιάζει, καθώς ολοκληρώνεται την Πέμπτη 17 Απριλίου 2025. Οι υποψήφιοι...

Πότε επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία μετά το Πάσχα 2025

Τα σχολεία έκλεισαν για τις πασχαλινές διακοπές από τη Μεγάλη Δευτέρα (14/4) έως την Κυριακή του Θωμά (27/4), με τους μαθητές να απολαμβάνουν 16...

Θρήνος για μαθήτρια, συγκλονιστική ανακοίνωση του σχολείου

Η μαθητική κοινότητα των εκπαιδευτηρίων «Σχολή Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου» θρηνεί για τον ξαφνικό θάνατο μιας μαθήτριας, εκφράζοντας βαθιά θλίψη και συλλυπητήρια προς την οικογένεια...

Καθηγήτριες Ρεθύμνου για την εισβολή ΕΛ.ΑΣ σε μαθητική παράσταση: «Όσοι ενοχλήθηκαν δεν είδαν...

Στον απόηχο του σάλου της παρέμβασης αστυνομικών στην θεατρική παράσταση των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου...

Πότε διακόπτουν ξανά τα σχολεία μετά το Πάσχα 2025

Οι μαθητές ξεκινούν τις πασχαλινές διακοπές από σήμερα, Παρασκευή 11 Απριλίου, με 16 ημέρες αποχής από τα μαθήματα. Η επιστροφή στα σχολεία προγραμματίζεται για...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ευγενία Σαμαρά: «Ώπα, ώπα!» – Η αιφνιδιαστική αντίδρασή της στην αδιάκριτη ερώτηση της Σκορδά

Στην εκπομπή "Buongiorno" του MEGA, η Ευγενία Σαμαρά μοιράστηκε...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

Μαριάννα Τουμασάτου: «Επειδή εγώ απέκτησα παιδί στα 43 χωρίς εξωσωματική, εσείς…» – Η κόρη...

Η Μαριάννα Τουμασάτου, καλεσμένη στην εκπομπή "Super Κατερίνα", μίλησε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ