«Σωσίβιο» για το εμπόριο αποτελεί ο Τουρισμός, τουλάχιστον στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Οι καταστηματάρχες κρατούν μικρό καλάθι, καθώς η πλειονότητα των καταναλωτών έχει περιορίσει τις αγορές του στα απολύτως αναγκαία.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Οι εκπτώσεις έκαναν και επίσημα «πρεμιέρα» την περασμένη Δευτέρα και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Αύριο, Κυριακή 20 Ιουλίου τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν προαιρετικά από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και ίσως έως τις 8 το απόγευμα τα μεγαλύτερα καταστήματα, με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν να αναθερμάνουν τα ταμεία τους, ύστερα από μια μακρά περίοδο όπου βλέπουν τα ταμεία τους μισοάδεια.
Την ίδια στιγμή, μπαράζ ελέγχων αναμένεται να πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες από τις ελεγκτικές Αρχές στην «μάχη» για να περιορισθούν οι πλασματικές εκπτώσεις. Οι έλεγχοι θα εστιάσουν και στις πλασματικές εκπτώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτικές Αρχές έχουν προχωρήσει στην καταγραφή τιμών, που ίσχυαν πριν από την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου οι οποίες θα συγκριθούν με τις τιμές που ισχύουν σήμερα.
Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί σε προηγούμενες εκπτωτικές περιόδους, κάποιες επιχειρήσεις να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους πριν από τις εκπτώσεις και να τις επαναφέρουν εντός της εκπτωτικής περιόδου, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην έχουν κανένα ουσιαστικό κέρδος.
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς ενημερώνει τα μέλη του και προσκαλεί το καταναλωτικό κοινό στην αγορά της πόλης.
Επισημαίνει στους καταστηματάρχες την υποχρέωση τήρησης των διατάξεων του νέου Κώδικα Δεοντολογίας (ΥΑ 66877/30-8-2024) σχετικά με τον τρόπο αναγραφής των εκπτώσεων:
- Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής, πρέπει να αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή (τιμή αναφοράς), βάσει της οποίας εφαρμόζεται η έκπτωση.
- Ως προγενέστερη τιμή ορίζεται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο κάθε προϊόν του, κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της πρώτης έκπτωσης (δηλαδή πριν τις 14 Ιουλίου).
Η μείωση τιμής κατά τις τακτικές εκπτώσεις μπορεί να έχει την εξής μορφή, πάντα με την προϋπόθεση αναγραφής της προγενέστερης τιμής:
- Ποσοστό (%), π.χ. «20% έκπτωση».
- Συγκεκριμένο ποσό, π.χ. «10 ευρώ έκπτωση».
- Αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής, π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ». Η προγενέστερη τιμή μπορεί να εμφανίζεται και διαγραμμένη.