Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τράπεζες, ετοιμάζει ρύθμιση για 35.000 δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με στόχο να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους.
Η ρύθμιση θα μετατρέπει τα επιτόκια σε ευρώ και θα προσφέρει "κούρεμα" χρέους από 10% έως 25%, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών.
Οι δανειολήπτες θα κατηγοριοποιηθούν σε τέσσερις ομάδες, με τους πιο ευάλωτους να λαμβάνουν το μεγαλύτερο όφελος.
Το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, με την επιλογή ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για όσους συναινούν στην άρση του απορρήτου.
Πιο αναλυτικά
Στην τελική ευθεία της επεξεργασίας βρίσκεται το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τους 35.000 δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια με βάση το ελβετικό φράγκο, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου τους με το «κούρεμα» να κυμαίνεται από 10% έως 25%.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Σύμφωνα με τα όσα έχει αποκαλύψει η Realnews, σε πρόσφατο δημοσίευμά της, εντός του Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί η ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες. Η ρύθμιση είναι προκάτ, ανεξάρτητη από τον εξωδικαστικό και εθελοντικού χαρακτήρα. Φυσικά οι δανειολήπτες θα μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους στον εξωδικαστικό εφόσον συναινέσουν στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.
Τι προβλέπεται
Η ρύθμιση προβλέπει τα εξής:
- Τη μετατροπή του επιτοκίου του δανείου από το ελβετικό φράγκο σε ευρώ.
- Το ύψος της δόσης θα είναι κλιμακούμενο (step up), δηλαδή δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα αλλάζει χρόνο με τον χρόνο.
- Το κούρεμα που θα προκύψει με τη μετατροπή του επιτοκίου θα ξεκινά από 10% και θα φθάνει έως το 25%. Όσο πιο αδύναμος είναι εισοδηματικά και περιουσιακά ο δανειολήπτης τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κούρεμα των προσαυξήσεων.
- Η ρύθμιση χωρίζει τους δανειολήπτες σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία (ευάλωτοι, μικρομεσαίοι, μεσαίοι κ.λπ.).
Οι κατηγορίες
Οι τέσσερις κατηγορίες βάσει των οποίων θα προκύπτει και το ύψος του «κουρέματος» είναι οι εξής:
- Στην πρώτη κατηγορία θα μπορούν να ενταχθούν νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία μέχρι 185.000 ευρώ. Στους δανειολήπτες αυτούς που θεωρούνται ευάλωτοι, αναμένεται να προταθεί «κούρεμα» στην τρέχουσα ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, της τάξεως του 25%. Το επιτόκιο της ρύθμισης προβλέπεται να είναι σταθερό στο 2,30% για όλη την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.
- Στην δεύτερη κατηγορία αναμένεται να υπαχθούν δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 27.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία μέχρι 231.250 ευρώ. Τα κριτήρια είναι διευρυμένα κατά 25% από την πρώτη κατηγορία, ενώ το έμμεσο «κούρεμα» που θα δοθεί στην ισοτιμία μετατροπής σε σχέση με την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ-ελβετικού θα κινείται στο 20%. Το επιτόκιο προβλέπεται στο 2,50% σταθερό.
- Στην τρίτη κατηγορία θα περιληφθούν δανειολήπτες με εισόδημα έως 33.000 ευρώ ετησίως και ακίνητη περιουσία έως 277.500 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το «κούρεμα» μέσω της ισοτιμίας αναμένεται στο 15%, ενώ το επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο 2,70%.
- Η τέταρτη κατηγορία, τέλος, δεν θα προβλέπει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των δανειοληπτών. Το προβλεπόμενο «κούρεμα» θα ανέρχεται σε 10%.
Συνοπτικά
- Η κυβέρνηση και οι τράπεζες σχεδιάζουν ρύθμιση για 35.000 δανειολήπτες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο, μετατρέποντας τα επιτόκια σε ευρώ και προσφέροντας "κούρεμα" 10%-25%.
- Οι δανειολήπτες θα κατηγοριοποιηθούν σε τέσσερις ομάδες, με τους πιο ευάλωτους να λαμβάνουν το μεγαλύτερο όφελος.
- Το σχέδιο θα ανακοινωθεί σύντομα και οι δανειολήπτες μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό με άρση απορρήτου.
- Η ρύθμιση περιλαμβάνει σταθερά επιτόκια και κλιμακούμενες δόσεις, με το "κούρεμα" να εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών.