Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κ. Γιάννης Μπρατάκος, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, στον οποίο παρέδωσε ένα ολοκληρωμένο υπόμνημα με τις βασικές θέσεις και προτάσεις του ΕΒΕΑ για την ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας τον θεσμικό ρόλο του Επιμελητηρίου ως συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.
Στο υπόμνημα τονίζεται η επιτακτική ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού, εξωστρεφούς και δυναμικού αναπτυξιακού προτύπου. Αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης έχει ως πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της σύγκλισης της Ελλάδας με τις οικονομικά ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και την ενίσχυση της γεωπολιτικής της ισχύος σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.
Προκλήσεις και Στρατηγικοί Στόχοι
Για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αδυναμιών, το ΕΒΕΑ προτείνει τη θεμελίωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, πιο ανθεκτικού και ανταγωνιστικού, που θα ενσωματώνει καινοτομία και νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να στηριχθεί σε πέντε στρατηγικούς πυλώνες: την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, την κινητοποίηση επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς, τη στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, και την ανασυγκρότηση του κράτους ως επιτελικού εταίρου της ανάπτυξης.
Προτάσεις Πολιτικής για το Νέο Μοντέλο
Το υπόμνημα του ΕΒΕΑ αναλύει τις προτάσεις πολιτικής σε κρίσιμους άξονες. Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, προτείνεται η παροχή φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις ΜμΕ και η βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Ζητείται η υλοποίηση προγραμμάτων εξωστρέφειας με έμφαση σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Βιομηχανικής Ενέργειας με κίνητρα για ΑΠΕ σε βιομηχανικές ζώνες.
Στην ανάπτυξη της καινοτομίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου, το ΕΒΕΑ ζητά ενισχυμένα κίνητρα σε δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης. Προτείνει στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσω ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος, την αναβάθμιση δημοσίων ΙΕΚ και τη δημιουργία κλαδικών Ακαδημιών Δεξιοτήτων.
Για τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή παραγωγή, προτείνεται η αναβάθμιση υποδομών σε ψηφιακά και ενεργειακά δίκτυα, η στήριξη του ενεργειακού μετασχηματισμού των ΜμΕ και η αξιοποίηση των νέων ευρωπαϊκών ταμείων. Όσον αφορά την αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, το ΕΒΕΑ τονίζει την ανάγκη προώθησης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, την ολοκλήρωση του ψηφιακού κράτους και την ενίσχυση της διαφάνειας.
Τέλος, για τον χωρικό και κλαδικό αναπροσανατολισμό της παραγωγής, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η ανάπτυξη Βιομηχανικών Πάρκων νέας γενιάς, επενδύσεις σε υποδομές logistics, εξειδικευμένα κλαδικά επιχειρηματικά σχέδια, επένδυση στον πρωτογενή τομέα και επιτάχυνση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, δήλωσε: «Η προσεχής δεκαετία πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη στρατηγική μετάβαση της Ελλάδας σε ένα νέο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο. Στόχος μας είναι μια ανάπτυξη ισχυρή, ανθεκτική, συμπεριληπτική και δίκαιη, που θα αντιστοιχεί στις προσδοκίες και τις δυνατότητες της Ελλάδας, των επιχειρήσεων και των ανθρώπων της. Καλούμε την Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή ένα συγκροτημένο πλαίσιο παρεμβάσεων, βασισμένο σε πραγματικά δεδομένα και με σταθερό προσανατολισμό προς την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει περισσότερο και καλύτερα».
Το ΕΒΕΑ εκφράζει την ελπίδα ότι οι προτάσεις αυτές θα συμβάλουν δημιουργικά στον δημόσιο διάλογο για την ενίσχυση της οικονομικής προοπτικής της χώρας.
Θέσεις και προτάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας
Τα τελευταία χρόνια, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, η ελληνική οικονομία σημειώνει σταθερή ανάπτυξη και θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών. Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει η ουσιαστική αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ώστε η ανάπτυξη να αποκτήσει βιώσιμα χαρακτηριστικά και δυναμισμό.
Πρόκειται για έναν στόχο, που θα κρίνει τη δυνατότητα της χώρας μας να επιτύχει τη σύγκλιση των εισοδημάτων με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και να διασφαλίσει την γεωπολιτική της ισχύ σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Προβλήματα του υφιστάμενου μοντέλου ανάπτυξης
Παρά την πορεία ανάκαμψης που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πάσχει από σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες, με κυριότερες:
- την υπερβολική εξάρτηση από την κατανάλωση και τον τουρισμό
- το μικρό μέγεθος και τη χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών επιχειρήσεων
- τη μειωμένη δυνατότητα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό
- τη χαμηλή προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής
- την ανεπάρκεια σε ψηφιακές δεξιότητες και τις περιορισμένες επενδύσεις στηνκαινοτομία
- την ύπαρξη διοικητικών στρεβλώσεων και γραφειοκρατικών εμποδίων στην επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα
Στρατηγικοί στόχοι του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας
Στόχος είναι η θεμελίωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα είναι περισσότερο ανθεκτικό, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, θα ενσωματώνει καινοτομία και νέες τεχνολογίες, θα δημιουργεί ποιοτικές, σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Η προσπάθεια αυτή οφείλει να στηριχθεί στους ακόλουθους στρατηγικούς πυλώνες:
- Ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας.
- Προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
- Κινητοποίηση επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς.
- Στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
- Ανασυγκρότηση του κράτους, ως επιτελικού εταίρου της ανάπτυξης.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων
- Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση με την αξιοποίηση προγραμμάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας και εγγυοδοτικών σχημάτων.
- Προγράμματα εξωστρέφειας με εστίαση σε προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλό τεχνολογικό περιεχόμενο.
- Εθνικό Σχέδιο Βιομηχανικής Ενέργειας, με ειδικές ρήτρες κόστους. Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις αυτοπαραγωγής ΑΠΕ σε βιομηχανικές ζώνες.
2. Ανάπτυξη της καινοτομίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου
- Ενισχυμένα κίνητρα και φορολογικές εκπτώσεις σε δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D).
- Αποφασιστική στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικότητας υψηλής επίδρασης.
- Δημιουργία ολοκληρωμένου οικοσυστήματος, το οποίο ενισχύει τόσο τη σταδιακή ωρίμανση όσο και την εκρηκτική ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων με διεθνή προοπτική: σύζευξη του ευρωπαϊκού μοντέλου φυσικής υποστήριξης και κοινοτικής ανάπτυξης (Station F) με την προσέγγιση ταχείας επιτάχυνσης, χρηματοδότησης και παγκόσμιας δικτύωσης (Y Combinator)
- Δημιουργία τεχνολογικών πάρκων και θεματικών clusters, που συνδέουν την έρευνα, την εκπαίδευση και την παραγωγή, σε επίπεδο Περιφερειών και κλάδων.
- Αναβάθμιση δημοσίων ΙΕΚ και δημιουργία κλαδικών Ακαδημιών Δεξιοτήτων (Sectoral Skills Academies).
- Πολιτικές για την ενίσχυση της κινητικότητας εργαζομένων και ερευνητών.
3. Μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή παραγωγή
- Αναβάθμιση των υποδομών στα ψηφιακά και ενεργειακά δίκτυα, καθώς και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.
- Στήριξη ενεργειακού μετασχηματισμού ΜμΕ μέσω επιδοτούμενων δράσεων εξοικονόμησης.
- Επιτάχυνση ψηφιοποίησης δημόσιων και ιδιωτικών διαδικασιών.
- Δημιουργία πλατφορμών για B2B συνεργασίες στην πράσινη εφοδιαστική αλυσίδα.
- Αξιοποίηση των τριών νέων ευρωπαϊκών ταμείων – του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων – για την κινητοποίηση νέων επενδύσεων και παρεμβάσεων, που επιταχύνουν τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και προωθούν την καινοτομία σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος.
4. Αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης
- Προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και της διοικητικής διαμεσολάβησης.
- Ολοκλήρωση ψηφιακού κράτους (data sharing, AI analytics).
- Ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ακεραιότητας σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας του κράτους.
5. Χωρικός και κλαδικός αναπροσανατολισμός της παραγωγής
- Ανάπτυξη Βιομηχανικών Πάρκων νέας γενιάς, επένδυση σε υποδομές logistics – κόμβοι εξαγωγικού εμπορίου.
- Εξειδικευμένα κλαδικά επιχειρηματικά σχέδια και πρωτοβουλίες με ορίζοντα δεκαετίας, σε τομείς όπως τα τρόφιμα, φαρμακευτικά, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες.
- Επένδυση στον πρωτογενή τομέα, στις ευφυείς καλλιέργειες, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στη συλλογική οργάνωση των παραγωγών.
- Ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Επίσπευση των τοπικών χωροταξικών σχεδίων με σαφείς χρήσεις γης, ιδιαίτερα για το εμπόριο, τη βιομηχανία, τα logistics και τις άτυπες βιομηχανικές ζώνες.
- Επιτάχυνση της αξιολόγησης και αναθεώρησης υφιστάμενων Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τη Βιομηχανία, τις ΑΠΕ και τις Υδατοκαλλιέργειες.
- Επιτάχυνση της κατάρτισης νέων ΕΧΠ για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες και τον Τουρισμό, καθώς και οι μελέτες για την εκπόνηση Θαλάσσιων Χωροταξικών Πλαισίων.
Οριζόντιες στρατηγικές
- Ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της χώρας και της γεωπολιτικής της θέσης, μέσω επενδύσεων σε διττές υποδομές, λιμάνια και διεθνείς συνεργασίες.
- Έγκαιρες παρεμβάσεις πρόληψης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας, απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
- Αναβάθμιση της ποιότητας της διακυβέρνησης – με νέα εργαλεία σχεδιασμού και παρακολούθησης, με ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων, με μόνιμους μηχανισμούς κοινωνικής και επιστημονικής διαβούλευσης.
- Ενίσχυση της περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής, μέσα από την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, τη μείωση των ανισοτήτων και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Η προσεχής δεκαετία οφείλει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη στρατηγική μετάβαση της Ελλάδας σε ένα νέο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο. Στόχος είναι μια ανάπτυξη ισχυρή, ανθεκτική, συμπεριληπτική και δίκαιη, που θα αντιστοιχεί στις προσδοκίες και τις δυνατότητες της Ελλάδας, των επιχειρήσεων και των ανθρώπων της. Μια ανάπτυξη, η οποία θα διασφαλίζει όρους ευημερίας και προόδου για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Με αυτό το όραμα, το ΕΒΕΑ καλεί την Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή ένα συγκροτημένο πλαίσιο παρεμβάσεων, βασισμένο σε πραγματικά δεδομένα και με σταθερό προσανατολισμό προς την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης.
Η Ελλάδα μπορεί να παράγει περισσότερο και καλύτερα.