Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση ρύθμισης για τους δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, με στόχο να προσφέρει μια βιώσιμη λύση για τις 37.000 εκκρεμείς οφειλές, συνολικής αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ.
Η ρύθμιση, που αναμένεται να εφαρμοστεί τον Ιούλιο, περιλαμβάνει τη μετατροπή του επιτοκίου σε ευρώ και κλιμακούμενες δόσεις, με κουρέματα που κυμαίνονται από 10% έως 25%, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών. Επιπλέον, οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ρυθμίζοντας την σε έως 420 δόσεις.
Πιο αναλυτικά
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση σε όσους έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο και το οποίο δεν έχουν τη δυνατότητα να το αποπληρώσουν.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η ρύθμιση να «τρέξει» εντός του Ιουλίου, με στόχο να δοθεί μια βιώσιμη λύση για τα 37.000 εναπομείναντα δάνεια, τα 20.000 βρίσκονται στις τράπεζες, ενώ τα 17.000 είναι επισφαλή δάνεια, τα οποία διαχειρίζονται οι servicers. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική αξία των δανείων αποτιμάται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση προβλέπει τη μετατροπή του επιτοκίου του δανείου από το ελβετικό φράγκο σε ευρώ. Το ύψος της δόσης θα είναι κλιμακούμενο, δηλαδή δεν θα είναι σταθερό, αλλά θα αλλάζει χρόνο με τον χρόνο.
Το κούρεμα που θα προκύψει με τη μετατροπή του επιτοκίου θα ξεκινά από 10% και θα φθάνει έως το 25%. Όσο πιο αδύναμος είναι εισοδηματικά και περιουσιακά ο δανειολήπτης τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κούρεμα των προσαυξήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν 4 κατηγορίες, με την πρώτη να αφορά τους πιο ευάλωτους οικονομικά οι οποίες θα έχουν και το μεγαλύτερο κούρεμα στην ισοτιμία ευρώ- ελβετικού φράγκου.
Οι δανειολήπτες θα μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους στον εξωδικαστικό για να μπορέσουν να την ρυθμίσουν σε έως 420 δόσεις.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει μια οριστική λύση στο θέμα των οφειλών σε ελβετικό φράγκο, μένει να δούμε τις τελικές διατάξεις αλλά και το ύψος του επιτοκίου, καθώς υπενθυμίζεται ότι το πλεονέκτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο ήταν το πολύ χαμηλό επιτόκιο, κάτω από την μισή μονάδα.