Από το φθινόπωρο αναμένονται νέες αυξήσεις στις τιμές των ψαριών στη Βαρβάκειο Αγορά, κυρίως λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Αυξήσεις 5% έως 10% προβλέπονται για κατεψυγμένα ψάρια, όπως καλαμάρια και γαρίδες, που εισάγονται από το εξωτερικό, καθώς οι μεταφορές τους γίνονται πιο δαπανηρές.
Αντίθετα, οι τιμές των εγχώριων ψαριών, όπως γαύρος και σαρδέλα, παραμένουν σχετικά σταθερές, αν και οι σαρδέλες παρουσιάζουν ελλείψεις. Οι έμποροι καλούν το υπουργείο Ανάπτυξης να εντείνει τους ελέγχους για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, προκειμένου να περιοριστούν οι συνεχείς ανατιμήσεις.
Πιο αναλυτικά
Νέες αυξήσεις φαίνεται πως θα υπάρξουν από το φθινόπωρο στις τιμές αρκετών ψαριών στα ιχθυοπωλεία της Βαρβακείου Αγοράς εν μέρει λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή αλλά κυρίως εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και των υψηλών ετήσιων πάγιων εξόδων των ανθρώπων της αγοράς. Κάποια από αυτά τα έξοδα είναι η καταβολή των εισφορών ΙΚΑ, οι αυξημένες τιμές ρεύματος αλλά και ο αυξημένος αριθμός εργατικών χεριών.
Της Κατερίνας Φεσσά
Σε κάθε περίπτωση η τιμή των ψαριών διαμορφώνεται με βάση τη ζήτηση και τη διαθεσιμότητα. Ωστόσο παρατηρείται πως οι τιμές των ψαριών στα ιχθυοπωλεία της Βαρβακείου Αγοράς αυξάνονται κάθε χρόνο και για αυτό τον λόγο είναι αναγκαίο να γίνουν πιο εντατικοί έλεγχοι από το υπουργείο Ανάπτυξης για την αισχροκέρδεια στην αγορά προκειμένου να μπει ένα φρένο στις αυξήσεις διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν συνεχώς ανατιμήσεις χωρίς τέλος και θα φτάσουν σε σημείο να είναι ασύμφορα αυτά για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς.
Για το θέμα αυτό μιλά ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιχθυοπωλών Αθηνών της Βαρβακείου Αγοράς, Γεράσιμος Μανταλβάνος στο enikonomia.gr.
«Αρχές Σεπτέμβρη με τέλη του ίδιου μήνα αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των κατεψυγμένων ψαριών… ενδεχομένως και μεταξύ 5% με 10%.
Αυτό θα αφορά κυρίως στα ψάρια που μεταφέρονται με καράβι στη χώρα μας από το εξωτερικό και κυρίως από την Ινδία που έρχονται τα περισσότερα. Κάποια αυτά είναι μεταξύ άλλων τα καλαμάρια, τα χταπόδια, οι γαρίδες αλλά και γενικότερα αρκετά μαλάκια. Οι μεταφορές αυτών έχουν παγώσει εν μέσω του πολέμου στην Μέση Ανατολή και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να έρθουν είτε οδικώς είτε αεροπορικώς στη χώρα μας.
Αυτό σημαίνει πως τα έξοδα μεταφοράς για τα ψάρια αυτά αυξάνονται κάτι που θα αναπροσαρμόσει και προς τα πάνω την τιμή πώλησης τους» σημειώνει.
Σε ποια κατεψυγμένα ψάρια αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές
Εν συνεχεία αναφέρει ενδεικτικά το πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κατεψυγμένα ψάρια που προέρχονται από την Ινδία κατά την τρέχουσα περίοδο στην Βαρβάκειο Αγορά. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Μανταλβάνο:
- Στο κατεψυγμένο καλαμάρι συνηθισμένου μεγέθους που είναι για τηγάνισμα: Η λιανική του τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 7 ευρώ με 8 ευρώ το κιλό. Ενώ του πιο μικρού μεγέθους καλαμαριού είναι στα 6 ευρώ το κιλό.
- Στο κατεψυγμένο χταπόδι: Η τιμή λιανικής κινείται μεταξύ 10 ευρώ με 20 ευρώ και διαμορφώνεται με βάση το μέγεθος τους.
- Στις κατεψυγμένες γαρίδες μεγέθους 30 που είναι για μαγείρεμα: Αυτές πωλούνται στον καταναλωτή περίπου στα 7 ευρώ.
Τα εγχώρια ψάρια και οι ελλείψεις
«Οι τιμές στα εγχώρια ψάρια, όπως σε γαύρο και σαρδέλα δεν αναμένεται να επηρεαστούν από τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή» συμπληρώνει και αναφέρει πως:
- Στον φρέσκο γαύρο: το εύρος της λιανικής τιμής του αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ 4 ευρώ με 8 ευρώ το κιλό και διαμορφώνεται με βάση το μέγεθος από 5 ευρώ με 6 ευρώ το κιλό που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτές οι τιμές αναμένεται να είναι μέχρι τον Οκτώβρη ωστόσο υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο η τιμή του να ξεπεράσει μέσα στο καλοκαίρι και τα 8 ευρώ το κιλό. Ο κατεψυγμένος γαύρος πουλιέται σήμερα στα 3 ευρώ με 4 ευρώ το κιλό, δηλαδή η τιμή του κινείται στα περσινά επίπεδα.
- Στην φρέσκια σαρδέλα: η τιμή λιανικής ήταν μεταξύ 10 ευρώ με 12 ευρώ το κιλό κάποια στιγμή, ωστόσο κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε έλλειψη κάτι που ισχύει και για την κατεψυγμένη. Η τελευταία πωλούνταν μεταξύ 4 ευρώ με 5 ευρώ το κιλό.
Επίσης αναφέρει πως αγοράζει σήμερα την τσιπούρα στα 7,20 ευρώ το κιλό από 4,50 ευρώ το κιλό που την έπαιρνε τον Δεκέμβριο του 2024. Μέσα σε ένα 5 μηνο η τιμή της αυξήθηκε κατά 70%, συμπληρώνει και επισημάνει δεν υπάρχει απάντηση για ποιο λόγο έγινε αυτή η αύξηση καθώς ο κάθε έμπορος διαμορφώνει την τιμή με βάση τη ζήτηση που υπάρχει και όπως θέλει. « Αυτό γίνεται κάθε καλοκαίρι. Απλά φέτος η κατάσταση ξέφυγε. Κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η τιμή της τσιπούρας αυξάνεται κατά 10% με 20% …στο ιχθυοτροφείο λόγω της σεζόν .. του τουρισμού .Φέτος έχει πάρει μια αύξηση της τάξεως του 80% και στην τελική στην τσέπη του καταναλωτή η αύξηση αυτή φτάνει 200% και δεν γίνεται κάποιος έλεγχος για αυτό » σημειώνει.
- Στη φρέσκια κουτσουμούρα μεγέθους τύπου α, β, γ που είναι για τηγάνισμα: Η λιανική τιμή κυμαίνεται μεταξύ 7 ευρώ με 20 ευρώ.
- Στο φρέσκο λαβράκι: Η τιμή λιανικής του σήμερα είναι στα 8 ευρώ από 4 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2024. Όσον αφορά στο εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή στο φρέσκο λαβράκι ο κ. Μανταλβάνος εκτιμά πως « αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που λιγοστέψουν τα λαβράκια προς πώληση ή εάν αυτά τελειώσουν. Εάν προλάβουμε να βρούμε λαβράκια σε σωστά μεγέθη μέσα στο καλοκαίρι, τότε θα αλλάξει η τιμή ». «Αυτή τη στιγμή η πώλησης στο κατεψυγμένο λαβράκι το καθαρισμένο κυμαίνεται μεταξύ 6 ευρώ με 7 ευρώ, ωστόσο η τιμή του ενδέχεται το χειμώνα να διπλασιαστεί μεταξύ 12 ευρώ με 14 ευρώ εάν υπολογιστεί το κόστος της επεξεργασίας για να γίνει κατεψυγμένο. Σε κάθε περίπτωση η τιμή στο λαβράκι μπορεί να αυξηθεί μετά τον Σεπτέμβριο μόλις τελειώσει η προηγούμενη παρτίδα .Και εάν αυξηθούν οι τιμές στα κατεψυγμένα λαβράκια ,τότε κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στα φρέσκα» τονίζει μεταξύ άλλων.