Οι τιμές του σουβλιού, ενός αγαπημένου λαϊκού εδέσματος, έχουν εκτοξευθεί, φτάνοντας τα 4,20 ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα και έως 7 ευρώ στα νησιά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι αυξήσεις οφείλονται στις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, της ενέργειας και των ενοικίων, με τις τιμές να αναμένονται να ανέβουν περαιτέρω μετά το Φθινόπωρο.
Μια 4μελής οικογένεια χρειάζεται πλέον πάνω από 30 ευρώ για να απολαύσει σουβλάκι, με τις τιμές να κυμαίνονται από 33 ευρώ στην Αθήνα έως 48 ευρώ στην Κρήτη.
Πιο αναλυτικά
Το «λαϊκό έδεσμα», το σουβλάκι, που κάποτε ήταν μία εύκολη και οικονομική λύση για φαγητό πλέον το πληρώνουμε «χρυσάφι». Η τιμή για ένα τυλιχτό φτάνει ακόμη και τα 4,5 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, ενώ εκτοξεύεται στα 7 ευρώ στα νησιά, καθιστώντας απαγορευτικό στους πολλούς να γευτούν αυτή τη μικρή απόλαυση.
Η ακρίβεια «χτυπά» και το σουβλάκι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, το 2023 μία πίτα γύρος κόστιζε από 2,60-2,80 ευρώ, το 2024 έφτασε στα 3,30-3,70 ευρώ και σήμερα στα 4-4,5 ευρώ.
Μία πίτα με σουβλάκι ξεπερνά τα 4 ευρώ, ενώ στα νησιά η τιμή έχει ξεφύγει. Στο Κουκάκι πωλείται 4 ευρώ, στο Παγκράτι 4,10 ευρώ και στο κέντρο της Αθήνας, 4,20-4,30 ευρώ. Στην Καλλιθέα η τιμή είναι στα 4,40 ευρώ, στην Θεσσαλονίκη 4,50- 4,90 ευρώ, ενώ στην Κρήτη και την Μύκονο κυμαίνεται από 5-7 ευρώ.
Ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι «τα παράγωγα που πρέπει να βάλεις μέσα στην πίτα έχουν ένα κοστολόγιο». Πάντως μία 4μελής οικογένεια για να απολαύσει σουβλάκι στο χέρι πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 30 ευρώ.
Μία οικογένεια που θα πάρει 8 τυλιχτά στην Αθήνα θα πληρώσει 33 ευρώ, στην Θεσσαλονίκη 39 ευρώ και στην Κρήτη 48 ευρώ.
Οι επαγγελματίες αποδίδουν τις αυξήσεις στις συνεχείς ανατιμήσεις των πρώτων υλών, της ενέργειας αλλά και των ενοικίων. Μετά το Φθινόπωρο οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις που θα φτάσουν την τιμή στο σουβλάκι ακόμη και στα 5 ευρώ.
Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1: