Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε τη σημασία της Βορείου Ελλάδος για την εθνική οικονομία, τονίζοντας ότι η περιοχή συμβάλλει πάνω από το 20% του ΑΕΠ της χώρας και παρουσιάζει σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, οι προκλήσεις παραμένουν, με υψηλά ποσοστά ανεργίας και κοινωνικές ανισότητες, ιδιαίτερα στη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία.
Ο Στουρνάρας υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, λόγω της στρατηγικής τους θέσης, μπορούν να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη και την απασχόληση, εφόσον αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες ανισότητες.
Πιο αναλυτικά
Στη συνεισφορά της Βορείου Ελλάδος στην οικονομία της χώρας, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Στουρνάρας αφού ανέφερε ότι μέσα στο τρέχον περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, η ελληνική οικονομία ξεχωρίζει θετικά και αποτελεί πόλο επενδυτικών ευκαιριών σε στρατηγικούς τομείς, υπογράμμισε ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο πυλώνα της εθνικής οικονομίας, συνεισφέροντας πάνω από το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας.
Όπως επεσήμανε, η Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική επιχειρηματική κινητικότητα, με υψηλή συγκέντρωση νέων επιχειρήσεων. Την περίοδο 2021-24, το 24,5% των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στη χώρα έδρευε στη Βόρεια Ελλάδα. Οι εξαγωγές των Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, ενισχύθηκαν σημαντικά και συμβάλλουν καθοριστικά στην εξωστρέφεια της οικονομίας.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών Περιφερειών, επεσήμανε ότι σχετίζονται με τη χαμηλή ανταγωνιστικότητά τους, η οποία περιορίζει τη δυναμική των επενδύσεων και εμποδίζει την περιφερειακή σύγκλιση.
«Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις σε όρους κοινωνικής συνοχής. Ειδικότερα, η Δυτική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εμφανίζουν από τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στη χώρα, καταδεικνύοντας τη διαχρονική επιμονή έντονων κοινωνικών ανισοτήτων και την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής σε περιφερειακό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά,.
Επίσης, παρά την υποχώρηση της ανεργίας σε εθνικό επίπεδο, οι Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Το 2024, και οι τέσσερις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας συγκαταλέγονταν στην πρώτη πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά, υπερβαίνοντας τον εθνικό μέσο όρο.
Καταλήγοντας, ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι «οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, επωφελούμενες από τη στρατηγική τους θέση ως πύλη της ΕΕ προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάκαμψη, στην απασχόληση και στην ενίσχυση της περιφερειακής παραγωγικής βάσης. Ωστόσο, οι υφιστάμενες ανισότητες και διαπεριφερειακές αποκλίσεις επιμένουν, εντείνοντας τον κίνδυνο μετακίνησης ανθρώπινου δυναμικού λόγω έλλειψης ευκαιριών».