Μία νέα πλατφόρμα του Κτηματολογίου, με την ονομασία metavoles.ktimatologio.gr, αναμένεται να λανσαριστεί σύντομα, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να διορθώσουν εύκολα λάθη στις εγγραφές τους και να δηλώσουν ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» χωρίς κόστος. Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr και αναμένεται να λειτουργήσει από τον Ιούνιο του 2025 έως το τέλος του έτους, με πιθανή παράταση έως το 2027.
Οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να υποβάλουν τοπογραφικά διαγράμματα σε συνεργασία με μηχανικούς για τις αλλαγές που επιθυμούν, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία τους. Οι τροποποιήσεις είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η σωστή καταγραφή στο Κτηματολόγιο, καθώς η μη συμμόρφωση μπορεί να εμποδίσει μελλοντικές μεταβιβάσεις ακινήτων.
Πιο αναλυτικά
Σε λίγες ημέρες αναμένεται εκτός μεγάλου απροόπτου να βγει στον αέρα η πλατφόρμα metavoles.ktimatologio.gr μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διορθώσουν με λίγα κλικ τα λάθη που έχουν εντοπίσει στην καταγραφή της ιδιοκτησίας τους στο Κτηματολόγιο (όρια, εμβαδόν κλπ) αλλά και σε ιδιοκτησίες που σήμερα καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη » σε ολόκληρη την χώρα και μάλιστα χωρίς την καταβολή κάποιου παραβόλου.
Της Κατερίνας Φεσσά
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές μιλώντας στο enikonomia.gr «η πλατφόρμα metavoles.ktimatologio.gr, θα φιλοξενηθεί στο gov.gr και ενδέχεται να «τρέξει» από το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου του 2025 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν οποιαδήποτε μεταβολή αφορά την ακίνητη περιουσία τους.
Η πλατφόρμα αυτή θα αφορά τουλάχιστον 2 εκατ. ιδιοκτήτες και θα είναι παρόμοια με αυτή που έχει το Κτηματολόγιο για την υποβολή δήλωσης της ιδιοκτησίας» τονίζουν.
Ωστόσο σε μεταγενέστερο χρόνο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μπορεί να δοθεί μια παράταση έως το 2027 για την υποβολή των μεταβολών αυτών ή των δηλώσεων αυτών στην εν λόγω πλατφόρμα.
Το τοπογραφικό διάγραμμα
Ουσιαστικά οι παραπάνω θα πρέπει να υποβάλλουν στην metavoles.ktimatologio.gr ένα τοπογραφικό διάγραμμα με τις όποιες αλλαγές αυτοί θεωρούν πως πρέπει να γίνουν -και στις περισσότερες περιπτώσεις των εν λόγω ιδιοκτητών –αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον μηχανικό τους.
Mάλιστα αρμόδιες πηγές αναφέρουν ενδεικτικά ένα σχετικό παράδειγμα στο enikonomia.gr . Όταν πρόκειται για χωρική μεταβολή, τότε το καινούργιο τοπογραφικό θα πρέπει να το κάνει ο μηχανικός και μετά να το υποβάλλει στο Κτηματολόγιο. Ενώ στην περίπτωση ενός αγνώστου ιδιοκτησίας ακίνητο το συμβόλαιο με την επισύναψη των απαραίτητων εγγράφων μπορεί να γίνει και από τον ίδιο τον φορολογούμενο.
Σε κάθε περίπτωση, οι χωρικές μεταβολές στις ιδιοκτησίες χρειάζονται πάντα ένα τοπογραφικό, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.
Ποιους αφορά
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Κτηματολόγιο θέλει να έχει μέσω αυτής της πλατφόρμας πληρέστερη εικόνα από τις αρχικές δηλώσεις οικοπέδων των ιδιοκτητών.
Ωστόσο εάν κάποιος έχει ένα οικόπεδο το οποίο έχει κτίσμα, ή αποθήκη ( και δεν το έχει δηλώσει μέχρι σήμερα ή δεν φαίνεται στις αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου) τότε θα πρέπει να το δηλώσει στην πλατφόρμα.
Σε κάθε περίπτωση η πλατφόρμα αυτή αφορά μόνο μεταβολές σε υπάρχουσα εγγραφή, σε υπάρχουσα κατάσταση και όλες τις ιδιοκτησίες της χώρας είτε είναι οικόπεδα με κτίσματα ή χωρίς είτε είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Τα οφέλη της πλατφόρμας και τα δικαιολογητικά
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την ενεργοποίηση της εν λόγω πλατφόρμας:
- Όλοι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στη γεωχωρική αποτύπωση (στα όρια) του γεωτεμαχίου τους .Εάν όμως αυτά έχουν αποτυπωθεί με διαφορές στη σχέση με την πραγματικότητα, τότε θα μπορεί να υποβληθεί με ηλεκτρονικά αίτηση χωρικής μεταβολής. Και σε συνεργασία με τον μηχανικό τους οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να υποβάλλουν ένα τοπογραφικό διάγραμμα με τα σωστά όρια.
- Θα δίνονται λύσεις και για πιο πολύπλοκες περιπτώσεις όταν έχουν εμπλοκή πολλοί ιδιοκτήτες.
Εάν στην περίπτωση αυτή υπάρχει συμφωνία με τους όμορους ιδιοκτήτες, τότε η διόρθωση θα γίνεται εύκολα (με τη συνδρομή πάντα πιστοποιημένων μηχανικών), ενώ αν δεν υπάρχει, τότε τα αρμόδια δικαστήρια θα πρέπει να δώσουν κάποια λύση
Τα δικαιολογητικά
Οι υπόχρεοι λοιπόν για να κάνουν τις τροποποιήσεις αυτές μέσω της εν λόγω πλατφόρμας θα πρέπει σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα. Αναλυτικά:
1) Οι πολίτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα νομικά τους στοιχεία (όπως αριθμό ταυτότητας, αριθμό ΑΦΜ κλπ )
2) α. Εάν η ιδιοκτησία είναι αγνώστου ιδιοκτήτη τότε ο υπόχρεος θα πρέπει να επισυνάψει τα ψηφιακά αποθηκευμένα έγγραφα που έχει σαρώσει όπως:
- το συμβόλαιο του σκαναρισμένο,
- το πιστοποιητικό μεταγραφής εάν το έχει σκαναρισμένο ,
- τοπογραφικό σκαναρισμένο εάν υπάρχει.
- έναν λογαριασμό ΔΕΚΟ και την ταυτότητα του
β. Εάν η ιδιοκτησία του έχει καταγραφεί λανθασμένα είναι γνωστού ιδιοκτήτη:
- Τότε ο υπόχρεος θα πρέπει να μπει στην εν λόγω πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxisnet.
- Και μετά να υποβάλει το καινούργιο τοπογραφικό που έχει κάνει και ό,τι άλλα έγγραφα έχει στην κατοχή του.
Το κόστος
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, 150 ευρώ μέχρι 200 ευρώ είναι κατ’ εκτίμηση το ποσό που θα πρέπει να δώσει ένας μέσος Έλληνας σε έναν μηχανικό για να του φτιάξει ένα μέσο τοπογραφικό.
Το ποσό αυτό ανεβαίνει κατά 30 ευρώ με 50 ευρώ σε περίπτωση που ο πολίτης ζητήσει από τον μηχανικό να υποβάλλει το τοπογραφικό αυτό στο Κτηματολόγιο.
Μάλιστα πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα διευκρινίζουν στο enikonomia.gr πως οι υπόχρεοι θα πρέπει να κάνουν τις διορθώσεις αυτές στην ιδιοκτησία τους προκειμένου να φαίνεται σωστά καταγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι εν λόγω ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν κάποια μεταβίβαση, αγορά, αγοραπωλησία κλπ.