Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές» από «σταθερές», διατηρώντας τη διαβάθμιση στο «BBB-», το κατώτατο επίπεδο της επενδυτικής κατηγορίας.
Αυτή η εξέλιξη ενισχύει τις πιθανότητες για μια νέα αναβάθμιση εντός 12 έως 18 μηνών, ενώ η Fitch και η Moody’s αξιολογούν την Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο.
Παρά τη μείωση του δημόσιου χρέους, ο οίκος επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις.
Πιο αναλυτικά
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας σε «θετικές» από «σταθερές», ενώ διατήρησε τη διαβάθμιση στο επίπεδο «BBB-», το οποίο αποτελεί το κατώτατο σκαλοπάτι της επενδυτικής κατηγορίας.
Η κίνηση αυτή τοποθετεί την Ελλάδα στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης, εντός χρονικού ορίζοντα 12 έως 18 μηνών, ενισχύοντας την προοπτική βελτίωσης της πιστοληπτικής της ικανότητας. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι τόσο η Fitch όσο και η Moody’s αξιολογούν την ελληνική οικονομία στο «BBB-», με τις προοπτικές να χαρακτηρίζονται ως «σταθερές».
Στον ίδιο βαθμό βρίσκονται και οι εκτιμήσεις των DBRS και Scope Ratings, ενώ η S&P διατηρεί την Ελλάδα ένα επίπεδο υψηλότερα, στο «ΒΒΒ», επίσης με «σταθερές» προοπτικές.
Η Fitch, μετά τη Moody’s, αποτέλεσε τον δεύτερο από τους μεγάλους αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που διατήρησε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα από τον Δεκέμβριο του 2023.
Στην τελευταία αξιολόγησή της στις 22 Νοεμβρίου 2024, η Fitch επανέλαβε τη διαβάθμιση «BBB-», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους τα τελευταία χρόνια, αυτό παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Παράλληλα, ο οίκος τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο καλείται να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος, όπως η χαμηλή ποιότητα ενεργητικού και οι αναβαλλόμενοι φόροι.