Το άρθρο αναφέρεται σε νέα διάταξη του τελωνειακού κώδικα που θα κατατεθεί στη Βουλή, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για μισθωτούς και επαγγελματίες που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Η ρύθμιση αναμένεται να διευκολύνει την ένταξή τους σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, προσφέροντας πιθανές αυξήσεις στις φοροαπαλλαγές και διεύρυνση των δικαιούχων.
Σκοπός είναι η προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, εναρμονίζοντας το καθεστώς με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Πιο αναλυτικά
Σε διάταξη του νέου τελωνειακού κώδικα, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενσωματωθεί που θα προβλέπει πιο γρήγορες διαδικασίες αξιολόγησης για μισθωτούς και επαγγελματίες που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα προωθεί το οικονομικό επιτελείο, με στόχο την αποφυγή καθυστερήσεων και τη διασφάλιση έγκαιρης ένταξης των δικαιούχων στο ευνοϊκό καθεστώς.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Πρόκειται για μια ρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς δικαιούχους που ενώ είχαν επιστρέψει στη χώρα, δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες με αποτέλεσμα να χάνουν το φορολογικό όφελος. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει και ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων, όπως η αύξηση της έκπτωσης φόρου πάνω από το σημερινό 50% και η επέκταση της διάρκειας εφαρμογής του καθεστώτος πέραν της επταετίας που ισχύει σήμερα. Εξετάζεται επίσης η διεύρυνση των δικαιούχων ώστε να καλύπτονται και τα μέλη των οικογενειών καθώς και η επέκταση των φοροαπαλλαγών σε περισσότερες κατηγορίες εισοδήματος.
Στόχος η προσέλκυση εργαζομένων
Στόχος είναι η προσέλκυση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης από το εξωτερικό και παράλληλα να εναρμονίσει η χώρα μας με το καθεστώς που ισχύει σε άλλες χώρες όπως είναι για παράδειγμα η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία, προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική.
Η αναθεώρηση του πλαισίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, σε μια προσπάθεια κάλυψης της αυξανόμενης ζήτησης για εξειδικευμένα στελέχη.
Ποιο είναι το καθεστώς που ισχύει σήμερα
Σήμερα με βάση τον νόμο που ισχύει από το 2020, φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα μπορούν να απαλλαγούν από φόρο εισοδήματος για το 50% του εισοδήματος που αποκτούν στη χώρα από μισθωτή εργασία ή ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Επιπλέον, εξαιρούνται από τεκμήρια διαβίωσης που σχετίζονται με κατοικία ή αυτοκίνητο. Το ευνοϊκό καθεστώς ισχύει για επτά φορολογικά έτη χωρίς δυνατότητα παράτασης.
Για την υπαγωγή απαιτείται να πληρούνται σωρευτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
- Ο ενδιαφερόμενος να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα πέντε από τα έξι προηγούμενα έτη.
- Να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας.
- Να παρέχει υπηρεσίες σε ελληνική επιχείρηση ή σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής στην Ελλάδα, αποκλειστικά για την κάλυψη νέας θέσης εργασίας.
- Να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει στη χώρα για τουλάχιστον δύο έτη.