Στο άρθρο παρουσιάζεται μια συνταγή για την παρασκευή λουκουμάδων παραλίας στο σπίτι, μια γευστική λιχουδιά που μας θυμίζει καλοκαίρι και θάλασσα. Με απλά και οικονομικά υλικά, όπως αλεύρι, γάλα, αυγά και μαγιά, οι αναγνώστες καθοδηγούνται βήμα-βήμα στη διαδικασία παρασκευής.
Περιγράφονται λεπτομερώς οι ενέργειες για την ενεργοποίηση της μαγιάς, την προετοιμασία της ζύμης, το φούσκωμα και το τηγάνισμα των λουκουμάδων, ώστε να γίνουν τραγανοί απ’ έξω και αφράτοι από μέσα. Στο τέλος, προτείνεται να τους σερβίρουμε με ζάχαρη ή άλλες γεύσεις, προσφέροντας μια γλυκιά απόλαυση που μπορεί να ετοιμαστεί εύκολα στο σπίτι.
Πιο αναλυτικά
Οι λουκουμάδες παραλίας έχουν μια ιδιαίτερη θέση στις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις. Ζεστοί, τραγανοί απ’ έξω και αφράτοι από μέσα, πασπαλισμένοι με μέλι και κανέλα ή σοκολάτα, είναι η λιχουδιά που απολαμβάνουμε μετά το μπάνιο στη θάλασσα, σε κάποιο παραθαλάσσιο καντίνακι ή πάγκο.
Τι θα έλεγες, όμως, αν μπορούσες να ξαναζήσεις αυτή τη γεύση… χωρίς να φύγεις από την κουζίνα σου; Παρακάτω, θα σου δείξουμε πώς να φτιάξεις στο σπίτι σου αυθεντικούς λουκουμάδες παραλίας — εύκολα, οικονομικά και κυρίως… λαχταριστά!
Τα υλικά που θα χρειαστείς
- 600 gr αλεύρι για τσουρέκι ή γ.ο.χ.
- 250 gr χλιαρό γάλα
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά (ή ένα κύβο νωπή μαγιά)
- 2 μέτρια αυγά
- 1/4 κ.γ.αλάτι
- 60 gr ζάχαρη
- 100 gr βούτυρο μαλακό (σε θερμ. δωμ.)
- 2 βανίλιες (η 1 κ.γλ. υγρή βανίλια)
- Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά για να αρχίσει γρήγορα να φουσκώνει η ζύμη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το μισό χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 1 κ.σ. ζάχαρη από τη συνολική. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να διαλυθεί η μαγιά στο χλιαρό γάλα.
- Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το συνολικό αλεύρι.
- Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το χυλό. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο της κουζίνας, να σταθεί το προζύμι για 10΄και να αρχίσει να ενεργοποιείται η μαγιά. Όταν εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια, είναι έτοιμο για ζύμωμα με τα υπόλοιπα υλικά.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ με σύρμα τα αυγά, προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και την ζάχαρη.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά αυγά-γάλα, το φουσκωμένο προζύμι και σε χαμηλή ταχύτητα ζυμώνουμε με τον γάντζο. Όταν τα υλικά μαζευτούν σε μπάλα γύρω από τον γάντζο του μίξερ, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία, ρίχνουμε σταδιακά το μαλακό βούτυρο.
- Χτυπάμε για περίπου 10΄ τη ζύμη μέχρι να γίνει απαλή, λεία, ελαστική και εύπλαστη σαν μια μεγάλη τσίχλα.
- Με βουτυρωμένα δάχτυλα πιάνουμε την ζύμη, μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και τη βάζουμε σε μεγάλο λαδωμένο μπολ.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν φουσκώσει και μπήγοντας το δάχτυλο στο κέντρο της, η δαχτυλιά μένει σταθερή και δεν κλείνει.
- Αδειάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη στον πάγκο. Τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.
- Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μεγάλο χοντρό φύλλο, με πάχος ανάμεσα σε μισό και 1 εκατοστό.
- Με κουπ πατ 8-9 εκατοστών κόβουμε δίσκους. Στο κέντρο τους, κόβουμε τρύπα με κουπ πατ 3 -4 εκατ.
- Κόβουμε τετράγωνα αντικολλητικά χαρτιά και τα αραδιάζουμε στον πάγκο. Ακουμπάμε πάνω έναν έναν λουκουμά να φουσκώσει.
- Σκεπάζουμε τους λουκουμάδες για να γίνουν φουσκωτοί. Τους αφήνουμε για 30΄να φουσκώσουν ξανά.
- Ζεσταίνουμε φαρδιά κατσαρόλα με 5 εκατοστά ηλιέλαιο. Αφήνουμε να κάψει καλά.
- Ένα ένα χαρτάκι με λουκουμά, με μια σπάτουλα το αφήνουμε μέσα στο καυτό λάδι. Μόλις ο λουκουμάς πέσει στο λάδι ξεκολλάει από το χαρτί. Αφαιρούμε το χαρτί.
- Πρέπει να τηγανίζεις τους λουκουμάδες λίγους λίγους τη φορά, για να μην πέφτει η θερμοκρασία λαδιού. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά να ροδίσουν γυρίζοντας τους κι από τη άλλη πλευρά.
- Μόλις τους βγάζουμε, καυτοί όπως είναι τους βουτάμε στην κρυσταλλική ζάχαρη για να κολλήσει πάνω τους.
- Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε και τους υπόλοιπους λουκουμάδες.
- Τέλος, τηγανίζουμε και τα μικρά λουκουμαδάκια και τα βουτάμε στη ζάχαρη.
- Όση ζύμη περισσέψει περιμετρικά, την ξαναζυμώνουμε, την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και κόβουμε λουκουμάδες.
Πηγή: Argiro.gr