Η ντοματόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου αποτελεί μια δροσερή και γευστική επιλογή για το καλοκαίρι, φτιαγμένη με χωριάτικο φύλλο και φέτα.
Στο άρθρο περιγράφονται τα απαραίτητα υλικά και η διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής, ενώ παράλληλα αποκαλύπτονται τέσσερα μυστικά που θα ενισχύσουν τη γεύση της πίτας.
Η συνταγή περιλαμβάνει φρέσκες ντομάτες, κρεμμύδια, αυγά και γάλα, με προτάσεις για την προετοιμασία και το ψήσιμο, διασφαλίζοντας ένα νόστιμο αποτέλεσμα.
Πιο αναλυτικά
Αν θέλετε να δοκιμάσετε μία πίτα διαφορετική, ιδανική για το καλοκαίρι, προτείνουμε την ντοματόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, η οποία φτιάχνεται με χωριάτικο φύλλο και φέτα. Η διάσημη μαγείρισσα μέσα από την συνταγή της αποκαλύπτει και τα 4 μυστικά που θα απογειώσουν την γεύση της και είμαστε σίγουροι πως αν την δοκιμάσετε, δεν θα χάσετε!
Η συνταγή για ντοματόπιτα της Αργυρώς
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
- 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- Λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- 2 kg ντομάτες ώριμες και σφιχτές
- 3 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα ή σε λεπτές φέτες)
- 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
- 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
- 3 αυγά
- 2½ φλ. γάλα φρέσκο
- 1 κ.σ. κοφτή ρίγανη αποξηραμένη
- Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 400 gr σκληρή φέτα σε τρίμματα
- ½ φλ. ελιές της αρεσκείας σας, ψιλοκομμένες
Εκτέλεση
- Χαράζουμε σταυρωτά τις ντομάτες και τις ζεματίζουμε λίγες λίγες, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για 30″.
- Αμέσως τις μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός.
- Τις αποφλοιώνουμε, τις κόβουμε στη μέση και ζουλάμε να φύγουν τα πολλά υγρά. Τις ψιλοκόβουμε.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε πλασωτέ κατσαρόλα.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε για 1 λεπτό στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί και να βγάλει όλα τα αρώματά του.
- Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς ζουμιά) και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 7 λεπτά να στεγνώσει τελείως η γέμιση, ανακατεύοντας.
- Χαμηλώνουμε την εστία.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Περιχύνουμε τη γέμιση με τα υγρά υλικά ανακατεύοντας
- Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει η κρέμα ντομάτας και να πήξει.
- Αποσύρουμε από την εστία και την αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει.
- Σε ένα λαδωμένο μακρόστενο ταψί 40×28 εκ., στρώνουμε 3 φύλλα τσαλακωμένα και λαδωμένα μεταξύ τους.
- Φροντίζουμε να εξέχουν αρκετά από το χείλος του ταψιού.
- Αδειάζουμε την μισή γέμιση, πασπαλίζουμε με το μισό τρίμμα φέτας και τις μισές ελιές και καλύπτουμε με ένα φύλλο τσαλακωμένο.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις κρέμα ντομάτας, φέτα και ελιές.
- Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στη γέμιση.
- Καλύπτουμε την πίτα με τα τελευταία 2 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνοντάς τα ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Χαράζουμε ελαφρά την πίτα στην επιφάνεια μόνο.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, πεταχτά με τα δάχτυλα την επιφάνειά της.
- Χαϊδεύουμε όλη την επιφάνεια να λαδωθεί καλά.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω για 40’, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα.
- Στη συνέχεια γυρνάμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση μόνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 περίπου λεπτά επιπλέον, μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.
- Όταν βγει η ντοματόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και μετά κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Αφήστε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή σε λεπτές φέτες στο ζεστό λάδι σε μέτρια φωτιά, ώστε να μαραθούν τελείως αλλά να παραμείνουν άσπρα. Χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα στο σοτάρισμα
- Επίσης, αλατίστε τα κρεμμύδια από την αρχή ώστε γρήγορα να πιούν την υγρασία τους, να στεγνώσουν και να μαλακώσουν ταυτόχρονα.
- Εκτός από φρέσκια ντομάτα που έχει τη διαδικασία του ξεφλουδίσματο και της κοπής, μπορείτε μια χαρά να χρησιμοποιήσετε ολόκληρη αποφλοιωμένη ντομάτα εμπορίου μόνη της ή σε συνδυασμό με ψιλοκομμένες ντομάτες.
- Αν πρόκειται να ψήσετε τη ντοματόπιτα αργότερα, σας συστήνω να αφήσετε την κρέμα ντομάτας να κρυώσει τελείως. Μετά να γεμίστε την πίτα, ώστε να μην πάρουν υγρασία τα φύλλα από τους υδρατμούς.
Πηγή: argiro.gr