Το εξάμηνο μνημόσυνο του Δημήτρη Σούρα, ψυχίατρου που πέθανε από χρυσίζων σταφυλόκοκκο σε ηλικία 72 ετών, πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με τη γυναίκα και την κόρη του να είναι συντετριμμένες. Ο Σούρας, γνωστός για την προσφορά του, υπέστη σοβαρή λοίμωξη μετά από ταξίδι στην Αίγυπτο, ενώ οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν.
Η σύζυγός του διατήρησε το κινητό του ανοιχτό, δεχόμενη μηνύματα από φίλους του, που τον θυμούνται με αγάπη. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τόνισε την επικινδυνότητα του μικροβίου, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.
Πιο αναλυτικά
Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε το εξάμηνο μνημόσυνο του Δημήτρη Σούρα, στο Α νεκροταφείο Αθηνών, με την γυναίκα του και την κόρη του, αγκαλιασμένες, να σπαράζουν από το κλάμα πάνω από το μνήμα του.
Ο ψυχίατρος που είχε μπει στις καρδιές πολλών ανθρώπων, πέθανε από χρυσίζων σταφυλόκοκκο σε ηλικία 72 ετών, έπειτα από ταξίδι που είχε κάνει με την οικογένεια του στην Αίγυπτο.
Εικόνες από το εξάμηνο μνημόσυνο του Δημήτρη Σούρα
Η εκπομπή Super Κατερίνα στον ALPHA, πρόβαλε εικόνες από το μνημόσυνο που έκανε η οικογένεια του με μόνο 10 κοντινούς τους ανθρώπους στο πλευρό τους. Ανάμεσα τους και ο ηθοποιός, Θάνος Καληώρας, που ήταν στενός φίλος με τον Δημήτρη Σούρα.
Επίσης, όπως μετέφεραν στην εκπομπή, το κινητό του ψυχίατρου, η σύζυγός του δεν το έχει απενεργοποιήσει: «Το κινητό του είναι ακόμα ανοιχτό, χτυπάει συνέχεια. Έχει αδιάβαστα μηνύματα που του μιλάνε σαν να είναι εδώ», είπαν χαρακτηριστικά.
Τι είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος από τον οποίο πέθανε
Ο Δημήτρης Σούρας πήγε στο νοσοκομείο με πόνους στη μέση και στη συνέχεια διαγνώστηκε με μικροβιακή λοίμωξη. Οι γιατροί έδωσαν μάχη να τον κρατήσουν στη ζωή αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί η λοίμωξη εξελίχθηκε ραγδαία.
Σύμφωνα με πληροφορίες αιτία του θανάτου του ήταν ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, στον οποίο φέρεται να εκτέθηκε μετά από το ταξίδι που έκανε στην Αίγυπτο. Λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Δημήτρη Σούρα εμφανίστηκε στους λογαριασμούς του στα social media το τελευταίο μήνυμά του, το οποίο δημοσίευσε η κόρη του μετά από δική του επιθυμία.
«Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας!!! Απευθύνομαι σε όλους σας που με αγαπήσατε και σας αγάπησα από άκρη σε άκρη! Εγώ έμαθα, μίλησα και έζησα! Σειρά σας! Θα σας ακολουθώ από ψηλά…».
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Δημήτρη Σούρα, κάνοντας λόγο για έναν εξαιρετικό συνάδελφο που «είχε βοηθήσει πολύ κόσμο, ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος», επισήμανε ότι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος είναι ένα σύνηθες μικρόβιο, το οποίο αντιμετωπίζεται.
«Ήταν μια βακτηριακή λοίμωξη. Σίγουρα υπήρχε μια εστία στον οργανισμό του, στο σώμα του. Το μικρόβιο αυτό (χρυσίζων σταφυλόκοκκος) μπήκε στο αίμα του και μεταφέρθηκε στα όργανά του. Όταν συμβαίνει αυτό πάμε στη σήψη. Οι συνάδελφοι έδωσαν μεγάλη μάχη» είπε στο OPEN.
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη αν ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος μπει στο αίμα η εξέλιξη είναι ραγδαία. Στην περίπτωση μάλιστα του Δημήτρη Σούρα ο οργανισμός του ασθενούς δεν ανταποκρίθηκε στα φάρμακα. Όπως φαίνεται ο γνωστός ψυχίατρος άργησε να πάει στο νοσοκομείο, αν και είχε συμπτώματα.
«Από τη στιγμή που αυτό το μικρόβιο μπει στο αίμα, είναι ραγδαία η εξέλιξη. Δημιουργεί τη λεγόμενη σήψη. Στην αρχή όλοι μας λέμε, ένας πυρετός είναι, θα δούμε τι θα γίνει. Οι γιατροί είμαστε δύσκολοι ασθενείς, δεν πάμε τόσο εύκολα να αντιμετωπίσουμε κάτι που αφορά σε εμάς. Θα πω το εξής: Κανένας δεν μπορεί να πει σίγουρα ότι θα είχε προλάβει αν είχε πάει πιο σύντομα.
Εγώ θέλω να πω ότι δυστυχώς απ’ ότι φάνηκε από το όλο ιστορικό που ξέρουμε, ο οργανισμός του δεν αντέδρασε στην ομπρέλα της φαρμακευτικής αγωγής. Προφανώς και ήταν καταβεβλημένος, πήγε και λίγο αργά. Υπάρχουν οργανισμοί που γρήγορα αντιδρούν στη φαρμακευτική αγωγή και άλλοι που δεν αντιδρούν. Επειδή ο συνάδελφος είναι γνωστός και βγήκε αυτό το περιστατικό, έχουμε αρκετά τέτοια να ξέρετε, συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά. Όταν αντιμετωπίζουμε