Ο Στρατής Γαλανός, τετραπληγικός συγγραφέας, καταγγέλλει μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τον αποκλεισμό του από το τηλεπαιχνίδι “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος” του ΑΝΤ1. Παρά την προσπάθειά του να συμμετάσχει με μια φίλη του, η παραγωγή του παιχνιδιού αντέτεινε ότι δεν έχουν συμμετάσχει άτομα με αναπηρία σε παρόμοια παιχνίδια.
Όταν τελικά κλήθηκαν για δοκιμαστικό, αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες λόγω της έλλειψης προσβασιμότητας στο στούντιο και της απροθυμίας των υπευθύνων να προσαρμόσουν τις συνθήκες συμμετοχής του. Ο Γαλανός επισημαίνει την έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στους αναπήρους στην ελληνική τηλεόραση και καλεί το κοινό να κοινοποιήσει την εμπειρία του.
Πιο αναλυτικά
Ο Στρατής Γαλανός, μέσα από μια ανάρτηση που έκανε την Παρασκευή (16/5) στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, προχώρησε σε μια καταγγελία για τον ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, ο γνωστός συγγραφέας, ο οποίος είναι τετραπληγικός εκ γενετής, εξήγησε στην ανάρτηση πως μαζί με μια φίλη του δήλωσαν συμμετοχή στο παιχνίδι γνώσεων του ΑΝΤ1, Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;, όμως τα πράγματα και εξελίχθηκαν και τόσο ωραία.
Βέβαια, όταν η φίλη του επικοινώνησε με την παραγωγή για να δηλώσει τη συμμετοχή τους, η υπεύθυνη φέρεται να της απάντησε: «Έχετε δει σε άλλα τηλεοπτικά παιχνίδια να παίζουν ΑμεΑ; Όχι».
Ο συγγραφέας υποστήριξε ότι το κανάλι επικοινώνησε μαζί τους στη συνέχεια προκειμένου να μην δημοσιοποιηθεί το θέμα, ωστόσο, όταν βρέθηκε στο πλατό για το γύρισμα, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παίξει ποτέ στο τηλεπαιχνίδι.
Η ανάρτηση του συγγραφέα
«Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος. Και ποιος δεν θα το ήθελε; Μια φίλη από την Ικαρία, η Μαρία Ράπτη, είχε την ιδέα να πάμε να παίξουμε παρέα στο γνωστό τηλεπαιχνίδι του ΑΝΤ1, σε κάποιο κυριακάτικο επεισόδιο για δύο συμπαίκτες. Όταν όμως επικοινώνησε με την παραγωγή για να δηλώσει τη συμμετοχή μας, η υπεύθυνη στράβωσε. “Έχετε δει σε άλλα τηλεοπτικά παιχνίδια να παίζουν ΑΜΕΑ; ΟΧΙ!”, αυτή ήταν η απάντησή της.
Η φίλη μου αντέδρασε έντονα και διαμαρτυρήθηκε απειλώντας να κοινοποιήσει το θέμα, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του σταθμού να υπαναχωρήσουν επιρρίπτοντας την ευθύνη στην συγκεκριμένη υπάλληλο. Εχθές λοιπόν μας κάλεσαν να δώσουμε συνέντευξη και να εξοικειωθούμε με τον χώρο των γυρισμάτων. Αγκαζάρισα τον αδερφό μου να με μεταφέρει ως το στούντιο Kapa στα Σπάτα, παίρνοντας άδεια από τη δουλειά του. Φτάνουμε ως εκεί, το πλατό, μια μεγάλη εξέδρα, δεν ήταν ακριβώς προσβάσιμο για αμαξίδια, υπήρχαν πέντε σκαλοπάτια και φυσικά καμία πρόβλεψη για ράμπα.
Παρόλα αυτά, ο αδερφός μου με ανέβασε και βρεθήκαμε μπροστά στις κονσόλες του παιχνιδιού. Άλλο πρόβλημα παρουσιάστηκε τότε: οι καρέκλες των παικτών είναι υπερυψωμένες και δεν υπήρχε τρόπος να καθίσω σ’ αυτές. Δήλωσα ότι δεν έχω κανένα θέμα να παίξω καθισμένος στο αμαξίδιο. Ούτε αυτό όμως έγινε δεκτό με την αιτιολογία ότι θα χαλούσε το πλάνο. Αντιπρότεινα να τοποθετηθεί το αμαξίδιο σε κάποιο ελαφρά υπερυψωμένο βάθρο ή πόντιουμ ώστε να έρθουμε στο ίδιο ύψος. Το αρνήθηκαν χωρίς κάποιον πειστικό λόγο κι έτσι, με εύσχημο τρόπο με απέκλεισαν από το παιχνίδι.
Αυτά τα ωραία συμβαίνουν στην ελληνική τηλεόραση εν έτει 2025, έχω μάλιστα την εντύπωση ότι μόνο εδώ θα μπορούσε να προκύψει μια τέτοια κατάσταση. Πολύ μελάνι έχει χυθεί στις μέρες μας για την ομοφοβία ή τον μισογυνισμό, και δικαίως, ο αποκλεισμός των αναπήρων όμως θεωρείται περίπου φυσιολογικός και αυτονόητος και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει. Δεν συνηθίζω να το ζητώ αυτό από τους διαδικτυακούς μου φίλους και το γνωρίζετε όλοι, θα παρακαλούσα όμως κατ’ εξαίρεσιν να το κοινοποιήσετε, ελλείψει φιλότιμου και ευαισθησίας, το κράξιμο είναι το μόνο που μπορεί να αποδώσει καρπούς», έγραψε στην ανάρτησή του ο συγγραφέας.