Η προκήρυξη 1Γ/2025 του ΑΣΕΠ προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία για πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, με την αναλογία επιτυχίας να φτάνει το 1:1,5, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε διαγωνισμούς για μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο. Περίπου 15.000 θέσεις θα διατεθούν σε υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στον 2ο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, με εκτιμώμενους 35.000 συμμετέχοντες.
Η προετοιμασία και ο βαθμός στις εξετάσεις θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την πρόσληψη, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Η απουσία βάσης επιτυχίας δίνει πρόσθετη ώθηση στους υποψηφίους, ειδικά στους εντοπίους, που θα έχουν επιπλέον πλεονέκτημα.
Πιο αναλυτικά
Μπροστά σε μία εξαιρετικά σπάνια συγκυρία είναι όλοι οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ που υπέβαλαν αίτηση στην προκήρυξη 1Γ/2025 (2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ).
Θα διεκδικήσουν τη μόνιμη πρόσληψή τους σε διάφορους φορείς του Δημοσίου κάτω από ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες ανταγωνισμού.
Η αναλογία επιτυχίας διαμορφώνεται περίπου στο “1:1,5“. Είναι η καλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ιστορικά, σε διαγωνισμούς για την πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων.
1Γ/2025: Πώς διαμορφώνεται η εξαιρετικά ευνοϊκή αναλογία
Η αναλογία επιτυχίας (ή πιθανότητα επιτυχίας) διαμορφώνεται πάντα από τη σχέση ανάμεσα στις θέσεις και στον αριθμό των υποψηφίων που συμμετέχουν.
Στην προκήρυξη 1Γ/2025 του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού υπέβαλαν αίτηση στον κόμβο του ΑΣΕΠ 47.410 υποψήφιοι.
Από αυτούς αναμένεται να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα περίπου 35.000 υποψήφιοι, όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη του ΑΣΕΠ, καθώς, πάντα, σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία υπάρχει και ένα ποσοστό αποχής.
Από τους υποψηφίους που θα κάτσουν στα θρανία εκτιμάται ότι θα έχουν προετοιμαστεί σωστά οι περίπου 25.000. Αυτό σημαίνει ότι 25.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν περίπου 15.000 θέσεις.
Αλλά και περισσότεροι να αποδειχθούν οι υποψήφιοι που έχουν προετοιμαστεί εγκαίρως, πάλι η αναλογία θα κυμανθεί σε ιδιαιτέρως ευνοϊκές συνθήκες.
1Γ/2025: Πότε και πως οι 15.000 μόνιμες προσλήψεις
Οι περίπου 15.000 μόνιμες θέσεις θα προκύψουν στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού, όταν, δηλαδή, το ΑΣΕΠ θα εκδώσει τις προκηρύξεις “ΓΒ”.
Δείτε πως είναι οι προκηρύξεις “ΓΒ” στον τελευταίο προγραμματισμό του ΑΣΕΠ:


Η πρώτη προκήρυξη (1ΓΒ/2025) αφορά πτυχιούχους ΤΕΙ (2.084 μόνιμες θέσεις), ενώ η δεύτερη προκήρυξη αφορά πτυχιούχους ΑΕΙ (4.242 μόνιμες θέσεις) και θα έχει αριθμό 2ΓΒ/2025.
Στις προκηρύξεις “ΓΒ” μπορούν να κάνουν αίτηση μόνο οι συμμετέχοντες των πανελλήνιων γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
Αμέσως μετά τη διενέργεια του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού το ΑΣΕΠ θα ξεκινήσει τη σταδιακή έκδοση των προκηρύξεων “ΓΒ”.
Το πρώτο και καθοριστικότερο κριτήριο πρόσληψης στις προκηρύξεις “ΓΒ” είναι ο βαθμός που έχει γράψει ο υποψήφιος στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Όσο καλύτερα γράψετε στις επικείμενες εξετάσεις του ΑΣΕΠ τόσο πιο κοντά στην μόνιμη θέση θα βρεθείτε.
Η έκδοση των νέων προκηρύξεων “ΓΒ” για τους υποψηφίους το 2ου παναλλήνιου γραπτού διαγωνισμού αναμένεται να ξεκινήσει από Σεπτέμβριο.
“Χτυπήστε” μόνιμη πρόσληψη με έξυπνη προετοιμασία
Οι υποψήφιοι του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού εκτός από εξαιρετικές πιθανότητες επιτυχίας έχουν άλλο ένα σημαντικό “συν“: Η 1Γ/2025 δεν έχει βάση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με μία υποτυπωδώς στοιχειώδη προετοιμασία μπορείτε να διεκδικήσετε με αξιώσεις μόνιμη πρόσληψη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Σε ακόμη πιο ευνοϊκή θέση βρίσκονται όσοι υποψήφιοι πληρούν το κριτήριο της εντοπιότητας. Η εντοπιότητα δείνει plus από 20 έως 40 μονάδες.
Καθ΄ υπερβολή, όσοι κάνουν χρήση εντοπιότητας είναι… ήδη μέσα!
- Πού υπάρχει η εντοπιότητα
- Χαραλαμπογιάννη: Σε χρόνους dt οι διορισμοί από την 1Γ/2025
- 2ος πανελλήνιος γραπτός ΑΣΕΠ (1Γ/2025): Live με καθηγητές
Ξεκινήστε τώρα την προετοιμασία σας με online τεστ.